Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Háztartásbeli kihívások: Sajtos Tallér

Hozzávalók:  100 gr darált lenmag vagy szezámmag 15 gr mmandula vagy bambuszrost liszt 200 gr reszelt cheddar 125 gr krémsajt Fúszerek ízlés szerint , pl só, bors, paprika,lestyán,chives Elkészítés: 1. A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk 2. A masszából rafaello nagyságú golyókat formálunk 3 Ostyasütőben megsütjük Megjegyzés:  Ha nincs ostyasütőd, kisütheted panini sütőben is, bár úgy egy picit vastagabb lesz.Nagyon finom ropogós…

Együnk ázsiait: SEN Bistro

Ezt a helyet úgy fedeztem fel, hogy egyszerűen csak elhaladtam mellette. Instagramon egyáltalán nincsenek jelen, a facebook oldalukon is csak néhány poszt van még 2020-ból, vietnamiul. Kívülről nem is sejtené az ember, de az enteriőr nagyon rendben van, friss, modern, némi bájos ázsiai giccsel (éljenek a művirágok). Ebédidő után valamivel tértem be, a kiszolgálás nagyon kedves, de nem túl pörgős volt, akkor gyere, ha nem sietsz. Külön…

VegaLife: Vegán nokedli

Ezúton is köszönöm Anettnak a legjobb és legkényelmesebb nokedli szaggatót, amit valaha használtam, amivel hozzájárult, hogy néhány nap alatt 1-2 kilóval nehezebbek legyünk :D Oké, már le is ment az a felszaladt súly, viszont hosszú évek után (6 vagy talán 7 is) most először főztem és szaggattam nokedlit, mivel Angliába költözéskor nokedli szaggatót nem hoztunk magunkkal. Ez a nokedli szaggató nagyon könnyen vitte a nokedlit, pár perc alatt át…

Tejturmix: Almás-fahéjas golyók

Házi almaszósszal indítunk, de nem kell megijedni, hipp-hopp elkészül, utána pedig már nincs sok dolgunk. Maga a desszert nagyon szaftos, krémes, ízre pedig olyan, mint egy jó házi almás pite. Hozzávalók: 1 db alma, apróra kockázva 2 ek mandulatej 80 g zabpehelyliszt  1 tk őrölt fahéj 1 csipet só 1 tk vaníliaesszencia  1 ek barnacukor 1 ek juharszirup Az almakockákat tegyük egy kis tálkába és mikrózzul 2-3 percig, amíg egészen puha…

sörfigyelő: Kapuziner Weißbier

Illat: búzás, savanykás Hab: masszív Szín: borostyán   Nálam ő a tipikus német búza. Semmi különös, csak a búzaíz, egy kis ellenpontozó savanykásság és jól eltalált pezsgő szénsavasság. A végére megint felerősödik a búza, így biztosítva a tökéletes lezárást. Ez amikor csak búzasört akarnak készíteni, de mivel németek, ezért jellegzetesen német búza lesz belőle. Külalak: a matt papír nagyon jó választás volt, így régiesebbnek hat. A boltíves…

Régi és új étkek, mai ízek: Ricottával készült gombás szárzelleres szendvicskrém

160 grammos vacsora könnyen, olcsón.  Hozzávalók: 25 dkg ricotta 5 dkg laskagomba (bármilyen szét nem fővő gombafaj jó) apróra vágva 1 ág szárzeller apróra kockázva 1 szál újhagyma karikázva só, őrölt fehérbors vaj Kevés vajon lepároljuk a zöldségeket, amikor már kész, a vajat leöntjük a zöldség alól, ez jó lehet arra, hogy utána pirítóst készítsünk vele serpenyőben. A zöldségeket csak ekkor sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a ricottát,…

Régi és új étkek, mai ízek: Mandarinos-chilis-kesudiós pulykamell falatok párolt rizzsel.

A kínai és más távol-keleti ételek sokunk kedvencei, de nehezen vágunk bele ilyen ételek elkészítésébe, pedig egyszerűen összerakható mindegyik. A titok az előkészítésben rejlik, ez veszel időt a főzés általában már csak pár mozzanat. Most is hozunk egy ilyen receptet nektek. Korábban egy nagyszerű citromos kínai csirke került a blogra, most pedig egy teljesen más étel, de mégis citrusból. Előre is jó étvágyat kívánok hozzá. Hozzávalók: 60…

Dekantáló: Változás Tokaj-hegyaljai Disznókő Szőlőbirtok életében

A Tokaj-hegyaljai Disznókő Szőlőbirtok nemcsak hazánkban, hanem a nemzetközi piacokon is elismert, mind a borkedvelők, mind a kereskedelmi és gasztronómiai partnerek körében. A mögöttük álló nehéz években is növekedtek, mind külpiaci, mind az összesített kereskedelmi eredményeik is pozitív irányban változtak. Ez a siker és elismerés csapatmunka eredménye, de az elmúlt 12 évben sokat köszönhettek kereskedelmi igazgatójuknak, Hanyecz Andreának, aki…

Ludwik: Ludwik

A Ludwik márka az 1960-as években jelent meg a lengyel piacon különböző illatú mosogatószerek képében és hamar vált a fogyasztók közkedvelt termékévé. A márkát a tisztaság, a hatékonyság és a kiváló minőség jelképezi. A kiemelkedő színvonal érdekében a termékek kizárólag angol alapanyagokból készülnek. A számos kitüntetést elnyerő, kiváló mosogatószer nem hagy foltot az edényeken, könyörtelen a zsírral szemben, mégis kézkímélő hatású.…

Alibi max: Alibi Max

A stresszes élet és az állandó rohanás gyakran visszatart minket attól, hogy élvezzük a nap apró örömeit. Ha egy pillanatnyi kikapcsolódásra és egy leheletnyi igazi boldogságra vágyik, amelyet nem kell megosztania másokkal, akkor az Alibi Max csoki-szelettől el lesz ragadtatva! Különleges ízélmény, amely egy ostyaszelet, karamell és ropogós puffasztott rizs kombinációja. A napi kikapcsolódás része lehet az Alibi Max kókuszos és étcsokoládés…

Artúr gasztro blogja: Étterem: Al-Amir (2022)

(kép: al-amirbudapest.com) Honlap/étlap: http://www.al-amirbudapest.com/#etlapÁrfekvés: kb. 6 000 Ft/főKonyha: szír A története: Sok infót nem találtam róluk azon kívül, hogy eredetileg 1997-ben nyitottak meg, a mostani helyükre 2011-ben költöztek át. A hely: A belvárosnak az a része, ami kicsit el is van rejtve, kicsit nem is, mert ott van a Váci utca mellett, de ugye kinek jutna eszébe letérni onnan... Gyalogosan mindenesetre könnyen…

Lepcsánkparty: Zöldséges rizses hús

Újabb gyerekkori kedvencünk került fel étlapunkra, retro a javából. A rizses hús nálunk mindig zöldségekkel együtt készül - sokkal finomabb így. Ez nem a bácskai típusú, ez magamfajta zöldséges-rizses hús: sárga- és fehérrépával, zellerrel, karalábéval és zöldborsóval.  Sokan használnak már elektromos kuktákat, multicooker-eket, de elég kevés hozzájuk a jó recept. Nekik is segíteni szeretnék most is egy nagyon könnyen kivitelezhető recepttel,…

Kupiec: Kupiec puffasztott rizs és Fitos

A Kupiec egy prémium minőségű lengyel reform élelmiszer gyártó. Egy családi cég, mely 1987-es alapítása óta kinőtte magát az egyik legnagyobb európai egészséges élelmiszer-gyártókká. A Kupiec szerint az egészséges életöröm fenntartása egy napi szinten felmerülő döntés. Céluk az egészséges, életminőséget javító, jólétet generáló élelmiszerek előállítása. Termékei szorosan kapcsolódnak a funkcionális étkezéshez, továbbá a édes nyalánkságokat kínál…

Artúr gasztro blogja: Étterem: Tom Yum (2022)

(kép: restu.hu) Honlap/étlap: https://www.tomyum.hu/etlap.pdfÁrfekvés: kb. 8 000 Ft/főKonyha: thai A története: A thai konyha jelenleg az egyik legnépszerűbb, gondolom ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a hidegháborúban a politikai stabilitása miatt Délkelet-Ázsia legnépszerűbb úticéljává vált az ország, aztán a turisták hazavitték a ottani ízeket. Vélhetően ilyesmi a története a 2012-ben nyílt, mára több éttermet magáénak tudható Tom…

Helló Curry!: Töltött mini padlizsán, ez a Bharwa Baingan

Erősen padlizsán imádó vagyok, nem csak indiai ízvilággal. Hanem mindenhogy. De ez a recept nagyon indiai és nagyon ott van. Dél-indiai recept, lévén kókusz van benne. Alapvetően apró padlizsánnal készítik, én ilyen apró de beérett padlizsánt most keleti boltban vettem. Ezek azok, amik könnyen tölthetőek irdalás után és át is főnek rövid idő alatt.     Hozzávalók: 10-12 db apró padlizsán töltelék: egy jó marék mogyoró (sózatlan) 2-3…

Pasztellbarokk: Mogyoróvajas-gyümölcsös chiapuding

Ez a recept abszolút hozza azt, amit egy januári desszerttől elvárunk: legyen tudatos, egészséges, tápláló és nagyon(!) színes. Ma, amikor fotóztam, kifejezetten jól esett felpakolni az asztalra a tarka, foltos-mozaikos poharakat, és persze megenni is ugyanolyan szuper volt egy-egy adagot.  Hozzávalók (4 adaghoz): 40 dkg görög joghurt tetszőleges édesítő (agavé szirupot használtam) 4-5 evőkanál chiamag 20 dkg fagyasztott erdei…

Szöszi a konyhában: Hawaii Tortilla

Hideg januári esték, a motviáció nincs a toppon, valami meleg kajára vágysz, ami segít feldolgozni, hogy még csak hét eleje van, vagy szar napod van, megihatsz mellé egy pohár bort és átbeszélhetitek a napot a pároddal, na ez egy ilyen kaja.  Hozzávalók 2 adaghoz: 2 tortilla lap (kész vagy saját magunk által előállított) 250 g csirkemellfilé 150 g ananász 5-6 ek passata/fűszeres paradicsomszósz ½ fej lilahagyma Só Bors Kevés barbecue…

Városi konyha: Käsespätzle

Sajtos-hagymás nokedli, ahogy az osztrák hüttékben készítik. Az az időjárást, amikor hideg van, a levegő eszméletlen friss, de elkél a napszemcsi, mert a nap süt, én csak síelő időnek hívom. Azért, mert ebben az időben szeretek leginkább síelni. A napos pályákon csodásan csillog a hó, ami délutánra sem olvad meg a hidegben. De, hogy jön ez a Käsespätzle-hez? Hát úgy, hogy napok óta síelő idő van, így szívem szerint a pesti lakás helyett egy…

sörfigyelő: Konrad Christmas Beer

Illat: enyhe Hab: lágy Szín: világosbarna  Állítólag ez megegyezik a 14°-es Konráddal, csak a címke más. Van ebben ráció, a csehek, lengyelek hajlamosak ilyesmit elkövetni. Viszont, ha mostanában az a sör tényleg ilyen, mint ez, az nem jó hír. Amikor egy sör nem keserű, de édes sem igazán mer lenni, sőt leginkább semmilyen sem és az egyetlen dolog benne az enyhe karamellás íz, az elszomorít. Mintha egy Konrádot addig butítottak volna, amíg…

Fast Food Central: Ismét sajtos január a KFC-ben

Nagyon régre tekint vissza a KFC sajtos finomságainak januári időszaka. Egy-két változás befigyelt már vele kapcsolatban, de az alapok szinte mindig maradtak, avagy a gigantikus Dupla Grander visszatérésének csodás időszaka ez a csirkés étteremben. Ráadásul a Wrapper kategória is részt vesz a promócióban, ami kiemelten örömteli. A közös pont nagyrészt ismét a cheddar sajtszósz, valamint a sajt és szerencsére megmaradt a gomba, amivel tavaly…

még több találat...