A Dég-i Festetics Kastély meglátogatása után autóztunk el ebbe az étterembe, bízva abban, hogy a Balaton mellett, a túrista szerzonon kívül is nyitva lesz.
Az első meglepetés az volt, hogy szinte tele volt, az étlapon pedig bőséges választék. Ahogy a képeken is átjön, elég tisztességes adagot kaptam, éttermi kategóriában szerénynek mondható áron (1150 Ft).
A csokoládé jó ízű, nem édes, nem keserű. Nekem a habból több is bejött volna -…
Hozzávalók:
1 ek. sertészsír
10 dkg füstölt szalonna
2 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek. fűszerpaprika
5 tk őrölt fűszerkömény
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
5 közepes db zeller
1 dl víz
A krumpligombóchoz
500 g burgonya
250 g finomliszt
1 ek só
zöldfűszer ízlés szerint
Elkészítés
A felolvasztott zsíron megpirítjuk az apró kockára vágott szalonnát,…
Aki rajong a csokis-narancsos ízvilágért, annak ezt a sütit érdemes megkóstolnia. A tésztája hasonló a fanta szeletéhez. A narancsos zselé réteg nagyon jó párost alkot a narancsos mascarpone krémmel. A vastag csokitető a kandírozott narancshéjakkal megismételhetetlen ízélményt ad. Na és a története? A cukrászvizsgám után azon gondolkoztam, hogyan lehetne a vizsgára készített és nagy sikert aratott narancsos pohárkrémemet sütivé avanzsálni...…
Hozzávalók25 dkg krémes tehéntúró 2 db tojás 2 evőkanál zabpehely 2 evőkanál zabliszt vagy darált zabpehely 1 teáskanál só 5 dkg reszelt sajtElkészítésA hozzávalókat - a sajtot kivéve - összekeverjük, hagyjuk 10 percet pihenni. A sütőt előmelegítjük, majd a sütőpapírral kibélelt tepsire evőkanálnyi halmokat készítünk, a pogik tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. 20 percig süssük, míg szép aranybarnák nem lesznek. Jó étvágyat! :)
Húsvét közeledtével sokaknak fejtörést okoz, hogy a hagyományos ételeken kívül milyen különlegességeket tegyenek az asztalra. Én nagy tradíció kedvelő vagyok, de akik ismernek jól tudják, hogy imádok kísérletezni a konyhában, kipróbálni a megszokott ízeken kívül minden újat.
Édesszájúként természetesen Húsvétkor sem maradhatnak ki a nyalánkságok a vendégvárásból, a süteményeken kívül azonban most az ünnepi reggelik favoritját, lekvárt hoztam!…
Hozzávalók: 20 dkg brokkoli 5 dkg liszt 2 tojás 5 dkg zsemlemorzsa só olaj 1 db édesburgonya Elkészítés: A brokkolit vágjuk rózsáira, mossuk le, sózzuk be, majd panírozzuk be a szokásos módon. Ha air fryerben sütjük, a bepanírozott brokkolit sütés előtt olívaolajjal fújjuk be. Amikor a brokkoli elkészült, a lesózott, pici olívában megforgatott édesburgonyát tegyük be sülni. Jó étvágyat! :)
Hozzávalók:
500 g liszt
50 g vaj
50 g kristálycukor
2,5 dl tej
1 db tojás
20 g élesztő
8 g só
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk egy edénybe és hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
Belerakjuk a vajat és elmorzsoljuk a liszttel.
Hozzáadjuk a maradék kristálycukrot és a sót.
Legvégén az élesztőt, a tejet és a tojást is belerakjuk, majd összegyúrjuk a tésztát.
A tészta akkor jó, ha már elválik az edény…
Illat: enyhe, finoman citrusos, édes pomeló, fehér grapefruit, sárgadinnye
Hab: lágy, paplanos, kifejezetten tartós
Szín: NEIPÁ-san telt citromsárga
Veszélyesen jól csúszik. Ez egy olyan sima raw IPA-ként pozícionálja magát, ami pincesörösen csemegés jelleggel kíméli az ízlelőbimbóinkat. Sikerült úgy eltalálni a komlók és maláták mennyiségét, hogy aljas mód itassa magát. Relatíve édes, hiszen bőven van benne annyi anyag, ami tettszen a…
Illat: édes málna, a jó szimatúak kiérzik a rózsabors nyomát is
Hab: lágy, paplanos, kifejezetten tartós
Szín: málnapürésen opálos
Van az a LOYD teamárka, ami mára egy igen tekintélyes fűszeres gyümölcstea kínálattal rendelkezik. Ott teljesen megszokott a chilis meggy, a feketeborsos málna, a kurkumás málna. Legyen sörben is az. A rózsabors egyáltalán nem is bors, hanem szömörceféle. A bogyókban viszonylag sok a cukor (amitől édeskések) és…
Illat: alkoholos kriek
Hab: sok, masszív, rózsaszín
Szín: lilás piros
A kérdés, mi lenne, ha egy belga meggyes kriek végre erős lenne? A válasz, ez a sör. Persze kevésbé lenne meggyes, főleg a savasság mértéke csökkenne, de nagyobb test és az alkohol jóvoltából több komolyság lenne benne. Szóval a belga radler érzés helyett, felnőtt embernek érezhetjük magunkat kortyolgatás közben. A hátrány, hogy az alapnak egy semlegesebb strong ale kell,…
2024. február másodikán szervezte meg a magyar Noble Nectars független disztribútor cég az első nyilvános kóstolóját, amelyen a svájci Whisky is the Limit tételeit kóstolhattuk meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel online formában is ment a kóstoló, amihez mi otthon is tudtuk kóstolni a whiskyket.
A Whisky is the Limit egy fiatal, néhány éve létező független palackozó (milyen szép egybeesés: egy hazai, független disztribútor egy független…
Gyerekek, ez brutál jó lett. Szerénytelenség nélkül mondom, hogy erre most komolyan büszkék vagyunk, jól sikerült na. Próbáljátok ki, nagyon megéri.
Krumplis-kolbászos tojásfészek
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb krumpli
15-20 dkg pulyka vastagkolbász apró darabokra vágva
1-2 tojás
só
továbbá: 4 tojás
a tálaláshoz: friss saláta
A krumplit meghámozzuk, lereszeljük, megsózzuk, 10 percre félretesszük, majd a levét kinyomkodjuk.…
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 43. alkalommal szervezi meg az Országos Borversenyt. A legnagyobb hagyományú termelői bormustrára a hazai pincészetek 2024. május 3-áig nevezhetnek. A bírálatra május 14-15. között Budapesten a Danubius Hotel Helia-ban kerül sor.
Az Országos Borverseny (OBV) egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A…
Hozzávalók: 500g mascarpone 10 dkg cukor (vagy édesítő) 1cs vaníliás cukor 2-3 db citrom 5dl habtejszín Elkészítés: A mascarponet keverjük össze a cukrokkal, tegyük bele a citromok reszelt héját és levét. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a citromos, mascarpones krémbe. Egy tál aljára tegyünk egy sor babapiskótát, erre öntsük rá a krém felét, majd ismét egy sor babapiskóta, majd a krém másik fele. (Ha pohárkrémet…
A marokkói konyha gazdag és változatos, tele ízletes és egyszerűen elkészíthető ételekkel, amelyek tökéletesen illenek a mindennapokba is. A mezze, egyfajta előétel vagy kisebb fogások válogatása, különösen népszerű, és remek módja annak, hogy megkóstoljunk több különböző ízt és textúrát egyetlen étkezés alatt. Íme néhány egyszerű, de ízletes marokkói mezze recept, amelyekkel könnyedén feldobhatod a hétköznapokat.
Hummusz
Ez a klasszikus…
Közeleg a húsvét, mindenki mindenütt tojásos kajákat vízionál. Ezt a salit én pár hete dobtam össze egy air-fryerben készült, rántott csirkemell melé, és igazán isteni köret kerekedett belőle, ami bármihez passzol, akár a sonkához is, vagy egyéb sült husikhoz, grillezett sajthoz stb. Viszonylag könnyen össze lehet dobni, és mindenki szeretni fogja, vigyázzatok, gyorsan fogy :)
Hozzávalók:
- 1 nagy kígyóuborka
- 1 doboz csemegekukorica
- 1…
Közeleg a húsvét, mindenki mindenütt tojásos kajákat vízionál. Ezt a salit én pár hete dobtam össze egy air-fryerben készült, rántott csirkemell melé, és igazán isteni köret kerekedett belőle, ami bármihez passzol, akár a sonkához is, vagy egyéb sült husikhoz, grillezett sajthoz stb. Viszonylag könnyen össze lehet dobni, és mindenki szeretni fogja, vigyázzatok, gyorsan fogy :)
Hozzávalók:
- 1 nagy kígyóuborka
- 1 doboz csemegekukorica
- 1…
Hozzávalók fél fej lilakáposzta 10 dkg liszt 2 gerezd fokhagyma 2 teáskanál őrölt fűszerkömény 1 db tojás 20 dkg prézli só, bors olívaolaj 1 db édesburgonya Elkészítése A lilakáposztát nagylyukú reszelőn reszeljük le, sózzuk be, majd hagyjuk állni 10 percet. A pihentetést követően nyomkodjuk ki belőle a vizet; majd a fokhagymagerezdeket reszeljük bele és a fűszerekkel, a tojással, a liszttel, valamint a prézli felével keverjük össze. Ezután…
Illat: meggyes kóla némi pincés jelleggel
Hab: szép, paplanos, sűrű, rugalmas, bézs
Szín: barna és fekete között
Kerestem a SIRHA-n a sörös vonatkozású kiállítókat és bizony lehetett volna több. Megláttam ezt a bajor standot, ahol egy Goaß-Maß nevű italt mutattak be a közönségnek, tekintélyes mennyiségű igazi bajor sörkorcsolyával (kolbászkák mindenféle permutációban). A Goaß-Maß békebeli receptje 1/2 arányú feketesör, 1/2 arányú kóla, 2-2cl…
Hozzávalók: 50 dkg mascarpone 6 db tojás 6 evőkánál cukor 2 dl feketekávé 2 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag babapiskóta 6 evőkanál rum vagy amaretto likőr (ízlés szerint)kakaóporElkészítése: A tojásfehérjéket a fele cukorral keverjük habbá. Egy másik tálban a tojássárgákat a fele cukorral és vaníliáscukorral keverjük ki, majd adjuk hozzá a mascarpone-t is, tovább keverve. Ezután óvatosan keverjük bele a tojásfehérje habot, (rumot,…