Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Motoros konyhája: Eretnek halászlé

Azt hiszem ezzel a poszttal rendesen darázsfészekbe fogok nyúlni, hiszen ez az egyik legmegosztóbb étel itthon, mindenkinek megvan az a változat, amire esküszik, épp ezért gondolkodás nélkül nekimegy bárkinek, aki máshogy meri elkészíteni. Hogy miért gondolom ezt, és miért ezt a címet adtam a posztnak? Mert a most következő halászlé busából készült, ráadásul sós palacsintacsíkokkal dúsítottam.....Ismeritek a mondókát, ugye? Ez elment vadászni. Ez…

Ízek minden napra: Vega?

A vegetarianizmus fajtái: A vegetarianizmuson belül  különböző csoportokat különíthetünk el és három fő irányról beszélhetünk: az ovo-lakto-vegetáriánusról, aki húst nem fogyaszt, de tojást és tejterméket igen; a lakto-vegetáriánusról, aki se húst, se tojást nem fogyaszt, de tejtermékeket igen és az ovo-vegetáriánusról, aki tojást eszik, de húst vagy tejet nem. Ezek mellett azonban másfajta csoportosítások is léteznek: vannak például a szemi…

Külvárosi konyha: Szombati piaci bevásárlás

Elkezdtek jönni azok a paprikák, amiből minálunk a legtöbb fogy. Ezek pedig a savanyításra szánt fajták. Egész évben élünk velük. A kisebb cseresznye papaprikák a szó szoros értelmében ízbombák. A nagyobb cseresznyéket és a nagy jalapeñokat kiválóan lehet tölteni, bár utóbbi elég nehezen viseli az előzetes savanyítást. Nem azt mondom, hogy a savanyított jalapeñok ne lennének finomak, hanem arról van szó, hogy a tartósítási folyamat során…

magyar retro kajak: Ciprusi zöldséges szuvláki

A magyar rablóhúshoz hasonlít. Főleg húsokból készül, de a zöldségből is nagy a választék. Eredetileg csak sertéshúst használtak. Ma már többféle húsból készül. A felszeletelt zöldséget egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, az oregánót. Ízlés szerint más fűszer is szóba jöhet. Ezután felkockázzuk a füstölt szalonnát, a vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, csíkokra vágjuk a padlizsánt, cukkinit. Egy…

SóBors: Rögös utam az ideális hozzátáplálási módszer felfedezéséig - Három gyerek, három út

Van az a mondás, hogy az ember az első gyereknél még sterilizálja a cumikat, aztán a másodiknál leöblíti a csapnál, majd a harmadiknál már csak lenyalja. Persze ez erős túlzás és vannak még durvább verziói is, de mint minden viccben, ebben is van némi igazság. Nálam ez az etetésben nyilvánult meg. A rossz út: rettegés Az első gyereknél még végigrettegtem a táplálást, a szoptatást mérlegeztem, a pépeket grammoztam, és ha a gyerek nem ette meg az…

A bor meg én: Etyek Kúria, Mérész Sándor Projekt, Pinot gris 2017 narancsbor

Az Etyeki Kúria 2015-ben új „márkát” indított útjára, amelyet a főborászról neveztek el. Egy zöldveltelini és egy spontán erjedt sauvignon blanc után egy szürkebarát narancsbor került a piacra. A Nagy-Látó-hegy dűlő meszes altalaján kialakult barna erdőtalajról származik az alapanyag. 10 napig ázott héjon, majd 12 hónapig érlelődött másod és harmadtöltésű hordókban (fele magyar, fele francia tölgy). Összesen 1300 palack készólt…

SóBors: Fűszerkeverékek házilag: gyorsabb kikeverni, mint leugrani a boltba

Ez a cikk azoknak szól, akik szeretnek fűszeresen főzni, és akiknek bőven tele van a kamrájuk vagy spájzuk szárított fűszerekkel, amik csak arra várnak, hogy elhasználják őket. Én teljes mértékben ebbe a csoportba tartozom, nagyon sok fűszer van itthon, és bevallom, szeretem a fűszeres ételeket. Sokszor találkozom olyan receptekkel, amelyek fűszerkeveréket írnak elő, és sajnos - ahelyett, hogy gyorsan kikeverném magamnak itthon - leugrok a…

magyar retro kajak: Olasz marharagu

Kellemesen fűszeres-pikáns ragu.  Az olaszok kiválóan készítik, a recept pedig nagyon egyszerű. A vöröshagymát vágjuk apróra. Megfonnyasztjuk olívaolajon, belereszeljük a sárga és fehér répákat, bele szeleteljük a zellert, a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott marhalábszárat, zöldfűszereket (kakukkfű, rozmaring, zsálya, babérlevél),  kissé pirítsuk meg, öntsük fel száraz vörösborral és húslevessel, tegyük bele a hámozott paradicsomot.…

SóBors: Görög, citromos csirkenyárs krémes tzatzikivel: grillezzünk, amíg lehet

Van még hátra pár meleg nyári nap, úgyhogy most van még itt az ideje a grillezésnek. Ha a kedvenc zöldségeinknek már nincsen szezonja, akkor húst is grillezhetünk különlegesebben. A csirkenyárs nyári verziója a görög, citromos csirkehús, amely mellé krémes, joghurtos tzatziki és friss, omlós pita dukál. Az édes, lédús paradicsom éppen nyár végén éli szezonját, úgyhogy nyugodtan dobhatunk pár szemet belőle is a grillrácsra.  A görög…

SóBors: Karfiolos-cheddar sajtos tócsni: karakteres ízek egy könnyű fogásban

A karfiol és a cheddar sajt zseniális páros. A karfiol enyhe, natúr, viszonylag semleges ízéhez nagyon jól passzol a cheddar sajt karakteres, jellegzetes íze, tökéletesen kiegészítik egymást. Erre akkor jöttem rá, amikor elkészítettem a karfiol mac'n'cheese-t, az utóbbi idők legnagyobb kedvencét. Elkezdtem további receptek után kutatni, amelyekben a cheddar és a karfiol párosa hasonlóképpen érvényesül, így bukkantam rá erre a tócsnira. Az…

Margit2 blogja: Túrós batyuk, kecsap, lángos, szilvás gombóc, kréker...

Az elmúlt héten is sütöttem. Mégpedig pénteken túrós batyukat. Aztán a kecsap is a helyére került.  Szombaton lángos készült. Tegnap pedig a borsóleves után szilvás gombócokat készítettem. De sok lett a tészta, ezért sütöttem ki olajban pogácsákat is. A krékert  már csütörtökön megsütöttem, most négyzet alakúakra vágtam, így gyorsabban kész lettem. :) Receptek itt:  ... Túrós batyu   ... Kecsap   ... Lángos   ... Olajban sült pogácsa

Falatom: Húsmentes vörös lencse pogácsa

A vörös lencse egy csodálatos alapanyag, de kevesen főznek vele. Első és egyik legnagyobb előnye a vörös lencsének, hogy nincs rajta a héja. Többek között ezért drágább, ám emiatt azok is nyugodtan fogyaszthatják, akiket rendszeresen kínos helyzetbe hoz a hüvelyesek fogyasztása. A hüvelyesek nagyon fontosak azok számára, akik nem esznek húst, vagy csak keveset fogyasztanak belőle, hiszen a vegetáriánusok, vegánok, főként a fehérjét pótolják vele.…

SóBors: 7 étel, amit ne tárolj a hűtőben, mert csak rosszat teszel vele

Könnyű azt hinni, hogy minden ételnek jót tesz a hűtőben való tárolás, hiszen meghosszabbítja a fogyaszthatóságukat, ám ez egyáltalán nincs így. Néhány finomságra kifejezetten rossz hatással van, ha a hidegre teszed: nemcsak az ízüket ronthatja, hanem hamarabb meg is romolhatnak tőle. Rengeteg olyan élelmiszer van, ami csak a frigódban tárolva képes tovább megőrizni a minőségét, azonban vannak olyanok is, melyeknek csak a szobahőmérséklet vagy a…

Jus & Calzone: Könyvajánló: Kiss Dóri: Glutén és laktózmentes alapszakácskönyv (2019)

Manapság sajnos egyre többen szenvednek ételallergiában, amire a piac is reagált, mostanában már egyáltalán nem jelent problémát hozzájutni az ilyen ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokhoz. Jómagam szerencsére nem ismerem testközelből a tüneteket, ezért érdeklődéssel olvastam a rövid, de velős dietetikus által írt összefoglalót a könyv elején, és most már azzal is tisztában vagyok, hogy ezek a fajta problémák milyen komoly odafigyelést…

A Borrajongó: Rejtőzködő borvidékek: Szentendre - Kőhegybor

A mai írás fókuszpontjában igazából nem egy borvidék, hanem inkább egy hajdan a borászatáról is nevezetes település lesz. Bármilyen hihetetlennek tűnik ez ma, Szentendre egykor virágzó borkultúrának adott otthont, az óváros tele volt működő borospincékkel, a szentendrei vörös néven ismert kék szőlőből készült édes aszúbor pedig Európa-szerte hírnévre tett szert. Szentendre különleges vulkanikus eredetű talaja mellett speciális mikroklímája, a…

Régi és új étkek, mai ízek: Füstölt halas szendvicskrém

Rendszeresen füstölők halat, most az augusztus 20-i ünnepekre is tettem. Az új kiflit, kenyeret fel kellett avatni valamivel. Füstölt farkassügér került a receptbe. 20 dkg vajat hagyunk szoba hőmérsékleten, hogy könnyen kezelhető legyen. Lehet margarin is, de én azt kevésbé preferálom. egy közepes fej vöröshagymát apróra kockázok. 2 tojás megfőzők, hagyom kihűlni, majd aprítom és a hagymáshoz adom. Ízlés szerint frissen őrölt borssal, sóval…

Régi és új étkek, mai ízek: Tintahal curry hajdina körettel

A curryt sokan nem szereik, okai közt szerepel, hogy nem ismerik, félnek az új ízektől a fűszerek varázsától. Mi nagyon kedveljük, így sokféleképp kerül asztalra, oldalunkon is van pár recept, most egy új jön. Ehhez saját készítésű curry paszta is lett keverve. Kezdjük is vele. 1 nagy fej vöröshagymát lereszelünk és hozzá adunk 2-3 gerezd reszelt fokhagymát. Egy edényben elkezdünk pirítani 1 mk egész római köményt, 1 tk mustármaggal, egész…

Régi és új étkek, mai ízek: Ketchup 1

2 kg paradicsom 3 nagy fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma 3-4 babérlevél 5-6 kápiapaprika lehet csípős is benne 8-10  szem szegfűbors, fahéj ízlés szerint 1 ág rozmaring,l bazsalikom őrölt fehérbors cukor kb. fél bögre, de inkább ízlás szerint, só és 2 ek pirospaprika A vöröshagymát zsírban üvegesre párolom, hozzáadom a fokhagymát. Kicsit később a megmosott szétnyomkodott paradicsomot, azután a paprikát, a fűszereket, sót. Egy óráig főzöm. Én…

sörfigyelő: Arany Korsó

Illat: közepes minőségű Van Pur Hab: sűrű, lágy Szín: óarany  A szokásos Van Pur alap, amin az enyhén édes maláta jótékony homályba borítja a komlózást. Talán jobb is így, mert egy teljesen iható, a semlegesnél némileg édesebb sört kapunk kettőszáz forint alatt. Virsli mustárral tökéletes volt, csak ezért kap öt pontot. Van belőle két gyengébb is, azokat inkább kihagyom, mert feltételezem, hogy ez a legjobb közülük. Külalak: a sörök…

még több találat...