Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Lepcsánkparty: Mit rejt a csomag? Papírban sütött aranydurbincsot!

Mit rejtenek a csomagok? Halat gyakran sütünk, grillezünk - különösen nyáron, de a sütőpapír-burkolatban megsütött hal íze, állaga talán a legtökéletesebb: nem szárad ki, egyszerűen nem lehet elrontani. Ez az 'en papillote' technika többféle halnál is használható, igazán könnyű elkészíteni. A finom halhús a nagy melegben is jólesik, nem megterhelő. Emellett elsőrendű fehérjeforrás és kalóriaszegény is -…

Régi és új étkek, mai ízek: Sült hekk kovászos uborkás krumplisalátával

Mindig mindent lehet másként megújító szándékkal. Itt is ez történt, sikeresen. Nagy halimádóként ezt a receptet többször is készíteni fogjuk. A hal: 80 dkg kiolvasztott hekk, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 ek só, 1 ek pirospaprika, 1 ek egész bors, amelyet egy mozsárban az előbbi só adaggal összeőrlünk. A borsos sót, pirospaprikát a lisztet összekeverjük és a lecsepegtetett, szárazra törölt halakat…

KevInfo: GYŐZELEM: Amerika legnagyobb tejipari vállalata bejelentette, hogy a növényi alapú tejre fog összpontosítani

A VegNews szerint a Dean Foods – Amerika legnagyobb tejipari vállalata bejelentette, hogy a jövőben a növényi alapú márkákra fog koncentrálni, főleg a Good Karma Foods márkajelzéssel ellátott, vegán, len alapú tejre és joghurtra. Az óriás tejipari cég még 2017-ben vált kisebbségi tulajdonossá a Good Karma Foods-nál, a múlt hónapban viszont emelte a befektetése mértékét, így többségi tulajdonra tett szert. A…

Só&Bors: Szénhidrátszegény diétán vagy? Ezt a pogácsát te is megeheted

Az, hogy valaki nem hisz a szénhidrátban (a zsírban viszont igen), még nem jelenti azt, hogy időnként nem enne szívesen egy jó kis pogácsát. Itt a ketogén verzió, nem is olyan vészes alapanyag listával. Vannak emberek, akik fogyni szeretnének és viszonylag könnyen le tudnak mondani az édességről és a szénhidrátokról, nos, nekik való a ketogén diéta. Ennek az a lényege, hogy jó sok zsírt kell enni, szénhidrátot…

Motoros konyhája: Conchiglie kapros-chilis óriásgarnélával

Nyár van, meleg, sokan nem szeretnek ilyenkor huzamosabb időt tölteni a konyhában (azt le sem merem írni, hogy sokan máskor sem szeretnek időt tölteni a konyhában, inkább eszik a rendelhető ipari hulladékot ilyen-olyan ideológia mögé bújva, kifogásokat keresve). Én mondjuk kivétel vagyok, mert a konyha az otthonom lelke, nem véletlenül van a lakás középpontjában. De nem is én vagyok érdekes, hanem hogy nyáron -nagy…

Só&Bors: Süssél te is kenyeret négy hozzávalóból, nagyon egyszerűen, úgyis ma van a napja!

Azt hiszem, a "sors fintora" kifejezést arra a helyzetre találták ki, amikor augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén ott áll a család egy falat kenyér nélkül, mert elfelejtettük, hogy nem lesznek nyitva a boltok. Az a helyzet, hogy én ebbe a vis majorba minden évben beleszaladok, ezért, ha máskor nem, hát ekkor aztán kimaxolom a nemzeti ünnepet, és méltón megemlékezem: egy fehér, és egy barna kenyér sütésével. A…

Hobbiszakács / Skandikamera: "Café Opera" - a tejfölös, hagymás, halikrás és garnélarákos lángos

Melyiket válasszam? A Stockholm "hipszter szigetén", Södermalmon megtartott "Nytorg-fesztiválon" az összes fast food truck közül az "Ungersk Langost" áruló büfékocsi előtt állt a leghosszabb sor.  Legnagyobb sikere a "Café Operának", a 8 Eurónyi koronába kerülő tejfölös-hagymás-halikrás-garnélarákos lángosnak volt. (Abból láttam a legtöbbet a környék járdájára telepedett fesztiválózók…

VegaLife: "Maximális az ellátás a levekben és bővőlködő a szeretet"

Ahogy korábbi írásomban beszámoltam róla, idén nyáron férjemmel közösen egy eldugott, kis, észak-szerbiai falucskában, Crna Bara-n (magyarul Fekete-tó) egy 10 napos léböjt táborban vettünk részt. Az egész tábor ideje alatt kimondott éhséget nem éreztünk, ha egyszer-kétszer reggel vagy este meg is kordult a gyomor, valóban nem hiányzott az étel, az ételbe harapás is csak inkább a tábor vége felé, amikor már…

Más Tészta: Last minute utazás? Íme, Európa legjobb gasztrorégiói, köztük 3 hazai

Az „Európa Legjobb Gasztro-Úticéljai” (Best Culinary Destinations in Europe) 2018-as ajánlójában a népszerű desztinációk között felbukkan egy-egy rejtett gyöngyszem is. Úgy tűnik, a gasztronómia a 21. század rock ’n’ rollja: kovászos kenyérrel, cevichével, macaronnal lázadunk. Ha nem is annyira látványosan, mint azt a ’70-es években tették, talán szégyenkeznünk sem kell az elkényelmesedésért, hiszen…

Só&Bors: Kenyértörténelem a kenyér ünnepén: a búza háziasította az embert, nem fordítva

A kenyér, illetve annak ősei több tízezer éve részei az emberiség történetének, sőt, a gabonák háziasítása az egyik legnagyobb társadalmi változás mozgatórugója is volt: emiatt cserélték le őseink a vándorló életmódot a letelepedére. Vadbúzából, vadárpából és növényi gyökerekből sütött lepények máig megmaradt elszenesedett maradványaiból tudjuk, hogy a vadászó-gyűjtögető emberiség már 14.500…

Só&Bors: Tíz perc alatt kész a vacsi: túrófasírt három alapanyagból

Vannak a jó előre kitalált ételek, amihez időben bevásárolunk, és van ez, amikor abból főzünk, amit otthon találunk hirtelen. Amikor előkaptam a hűtőből a túrót, még magam sem tudtam pontosan, hogy mit akarok belőle főzni, csak azt tudtam, hogy éhes vagyok, és most, azonnal enni akarok valami finomat, meleget, és lehetőleg nem túl hizlalót. A túrót egyszerűen kikevertem a tojással, reszeltem hozzá parmezánt, ami…

még több találat...