Logo Pic
Vadrozsa 2024. június 30.

Kovalam

Amióta elhagytam Goát, nem igazán láttam napozásra- fürdőzésre alkalmas tengerpartot. Igaz, nem vagyok az a naphosszat strandon heverésző fajta, de néha jólesett volna egy hűsítő lubickolás.

Indiában csak a külföldiek által felkapott tengerpartokon vannak napágyak, szállodák, éttermek…stb. A helyiek kimennek ugyan a partra, de általában csak a férfiak fürdenek, a nők ha bemennek a vízbe akkor szigorúan ruhában. Egyáltalán nem napoznak, így nincs szükség napágyakra sem. Ezeken a helyeken én sem vetkőztem le, csak ücsörögtem a homokban egy ideig.

Kovalam az 1930-as évek óta a turisták kedvenc helye, a hippi korszakban a legkiemelkedőbb indiai turisztikai helyszínek közé tartozott. Akkoriban a Hawah Beach volt India első félmeztelen strandja. Természetesen azóta ezt betiltották.
Ma többnyire Európából, Oroszországból és Izraelből érkeznek, és a tengerparti fürdőzés mellett, az ayurvédikus gyógyulási és regenerációs üdülőhelyeket, központokat keresik, amelyek a kezelések széles választékát kínálják a turisták számára.

Egy hatalmas sziklás hegyfok, nyugodt vízű öblöt hozott létre, amely ideális a tengeri fürdőzésre. A parton sorakoznak a strandok (Lighthouse Beach, Kovalam Beach, Samudra Beach, Hawa Beach, Adimalathura Beach), mindenki választhat kedve szerint. Napozás és úszás mellett, lehet vízi sportoknak hódolni, katamaránozni, jógázni, gyógynövényes testformáló masszázsokkal kényeztetni a testünk-lelkünk.

A turisták szálláslehetőségei Kovalamban az ötcsillagos szállodáktól a pénztárcabarát szállásokig terjednek, az éttermekben és kávézókban elérhető ételek pedig a kontinentális fajtáktól a dél-indiai finomságokig terjednek.
Thiruvananthapuram, Kerala fővárosa mindössze 16 km-re található Kovalamtól, aki megunta a tengerpartot ellátogathat a városba.
A Kovalam jelentése "kókuszliget", nem véletlen, hogy itt vettem a legjobb házi készítésű kókuszolajat.

A Lighthouse Beach, a legdélibbi strand, nevét a domb tetején található 36 méter magas Vizhinjam világítótoronyról kapta. Itt töltöttem a nap nagy részét, számos orosz turista társaságában. A világítótornyot is meg lehet látogatni nyitvatartási időben. Csodálatos föntről a kilátás.

A keralai halászokról köztudott, hogy a ők a halfogás szakértői. Ismerik az ősi halászati ​​technikákat, a hullámok erejét, az áramlatok mozgását, a csillagok állását, és ez a rendkívül értékes tudás, nemzedékről nemzedékre öröklődik.
A horgászhajók és a felszerelések fejlődtek az évek során, ezen a területen főleg a katamarámnak nevezett hagyományos csónakot használják, amellyel egyénileg, párban vagy hármas csoportban mennek ki.
A háztartás és a gyermeknevelés mellett, a halászfeleségek feladata a hálókészítés, a halárusítás és a halfeldolgozás is.

Egyik reggel a parton végignéztem hogy zajlik a hagyományos hálós halászat. A hatalmas hálót a csónakra rakták, de egyik végén a kötelet átadták a parton lévő halászoknak. A csónak félköríves pályát tett meg, közben a hálót folyamatosan terítették, majd a partra érve a kötél másik végét átadták az ott várakozó horgászcsoportnak. Egyszerre kb. 20-40 munkásból álló csapat húzta a hálót ütemes mozdulatokkal, énekelve, egyre kijjebb és kijjebb.
Eközben a csónak legénysége visszatért a kerítőháló mögé, és kezükkel a vízet csapkodva kiabáltak, hogy megijesszék a halakat és megakadályozzák, hogy kiszabaduljanak a hálóból. A vontatás előrehaladtával, a köteleket húzó legénység tagjai egyre közelebb kerültek, és a hálót a partra vonszolták.
Néhány kilónyi apró hal rekedt a hálóban, amiket aztán szétválogattak, egy részére licitálni lehetett, másik részét a madarak ették meg, pár haszontalant visszadobtak, mint például egy gömbhalat, de nem hiszem, hogy életben maradt.

A hálóval együtt rengeteg szemetet is kihúztak, de azzal nem törödtek, ottmaradt a parton, majd bemossák a dagály hullámai. Amikor szóltam nekik, hogy össze kéne gyűjteni, először nem is értették miről beszélek, aztán mondták, jönnek a takarítok. Kíváncsi vagyok mikor és milyen takarítóbrigád dolgozik a homokos parton…

Vissza a címlapra
Shanghai Napló
Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.
Legjobban pörgő posztok
Magas alkoholtartalmú (strong) sör teszt
Linda Morvai • 5 nap
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 6 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 8 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 12 nap
HIVATALOS: Douglas Luiz csatlakozott a Juventushoz
Apuleius • 3 nap
Cikkek a címlapról
Žaliakalnis ─ Litvánia történelmi ékköve
Kaunas, Litvánia második legnagyobb városa, korábbi ideiglenes fővárosa gazdag történelemmel, kulturális látnivalókkal és vibráló városi élettel várja a látogatókat. Az ország központi részén fekvő város nemcsak jelentős gazdasági és oktatási központ, hanem egyedülálló történelmi nevezetességekkel…
Olaszországban nyaralsz? Ne kövesd el a hibát, amit minden turista elkövet
A nyári nyaralás helyszínének kiválasztásakor fontos szempont az ország gasztronómiája, és ebben Olaszország Európán belül verhetetlen. Számtalan magyar turista megy idén is Olaszország különböző pontjaira nyaralni, és elvárásként megfogalmazódik bennük, hogy Olaszországban igazi olasz ételeket…
>