Logo Pic
Teakbois 2023. április 28.

Carla, a meztelen bosszúálló

Carla Harris Los Angeles-i színésznő és gazdag férje, Mark az ötödik házassági évfordulóját ünnepli egy elegáns étteremben. A vacsora után Carláék a parkolóba mennek, ahol egy tagbaszakadt erőszaktevő épp a legújabb áldozatát ütlegeli. Mark közbeavatkozik, mire a férfi agyonlövi, és elszalad. Az esetnek több szemtanúja is akad, de senki sem akar belekeveredni az ügybe, ezért inkább azt mondják, nem láttak semmit, ráadásul a megvert nő sem hajlandó vallomást tenni. Carla teljesen kiábrándul lapító nagyvárosi polgártársaiból, és a gyászidőszak leteltével hazaköltözik kaliforniai szülővárosába, az Isten háta mögötti Silver Lake-be. Szülei örömmel fogadják, a helybéli bunkók viszont rosszat sejtető tekintettel méregetik.

naked_vengeance_1985.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk női meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Carla szinte be sem tette a lábát Silver Lake-be, máris pikánsnak szánt megjegyzések céltáblája lesz, és a környék összes modortalan mihasznája megpróbál kikezdeni vele. Még Carla kamaszkori szerelme, Burke sem kivétel: az időközben alaposan megcsúnyult fickó is a kéretlenül nyomuló idióták táborát erősíti. Miután a „Los Angeles-i jövevény” visszautasítja az élelmiszeráruház hentesének, Fletchnek a közeledését (vagy inkább tolakodását), az önérzetében sértett férfi éktelen haragra gerjed. Amikor Carla szülei rokonlátogatóba mennek egy szomszédos városba, Fletch Burke-kel és néhány barátjával ráront az otthon tartózkodó fiatal özvegyre, és sorban megerőszakolják. Egyszer csak betoppannak Carla az ígértnél korábban hazaérő szülei: Carla apja puskát ragad a lánya védelmében, Burke azonban a feleségével együtt agyonlövi, Fletch pedig Timmyt, a kisváros szellemi fogyatékos „bolondját” öli meg, akit az erőszaktevők heccből magukkal hurcoltak, de most értesíteni akarja a rendőrséget. Burke a Carla szüleinek meggyilkolásához használt fegyvert Timmy kezébe helyezi, azt a látszatot keltve, hogy ő volt az egyedüli elkövető, Carla apja pedig az utolsó erejével hátba lőtte.

01_28.png„Los Angelesben ma már nem lehet eljutni az aranylakodalomig... Inkább jöjjön a békés és unalmas vidéki élet!”

03_26.png„Végre távol kerülök a tébolyult tömeg zajától...”

04_27.png„Friss levegő, idilli környezet...”

05_27.png„Itt aztán nem okoz majd gondot összeszedni magam...” 

Carla kórházba kerül, ám ezúttal egy szót sem hajlandó szólni senkihez – még az ügyében nyomozást indító Cates seriffhez sem −, úgyhogy katatón állapotúnak minősítik. Carla azonban cseppet sem magatehetetlen; csupán színlel, ugyanis nem akarja a rendőrségre hagyni a piszkos munkát. Éjszakánként rendre kiszökik a kórházból, és egymás után végez gyilkos megbecstelenítőivel: Rayt, a bármixert felgyújtja; Sparkyra, a benzinkutas autószerelőre ráengedi felülről az éppen bütykölt kocsit; Burke-öt megfosztja a nemi szervétől, majd egy motorcsónakhoz kötözve vízbe fullasztja; a jéggyárban melózó Arnie-t pedig az egyik ottani masinával „dolgoztatja fel”. Már csak Fletch van hátra, ő azonban kemény diónak bizonyul, ráadásul felhergeli a csőcseléket Carla ellen...

06_27.png„Lássuk, mennyit változott a kocsma törzsközönsége 20 év alatt...”

07_26.png„Az ott Carla??? Hogy eldámásodott Hollywoodban... Na de majd mi megmutatjuk neki, hogy a Silver Lake-i fiúk sincsenek ám fából!”

08_26.png

09_28.png

10_25.png„Kicsit túllőttünk a célon, fiúk...”

11_25.png„Mihez kezdjünk most, Fletch?”

12_24.png„Ha már eljött velünk, legyen Timmyé a felelősség.”

13_24.png„Persze úgy, hogy ne nagyon tudjon beszélni az eseményekről.” 

Cirio H. Santiago (A bosszú meztelen karatés angyala) a Fülöp-szigeteki zsánerfilm-gyártás legfontosabb alakja volt Eddie Romero (CIA-ügynökök a manilai bordélyban) mellett: előszeretettel dirigált akciódús olcsó exploitation meséket, amelyeket többnyire korábbi sikerfilmek ihlettek. Az 1985-ös Meztelen bosszú (Naked Vengeance) is ezek közé tartozik: nem más ugyanis, mint a Meir Zarchi rendezte 1978-as Köpök a sírodra (I Spit On Your Grave) kibővített remake-je. Zarchi alacsony költségvetésű filmjében egy folyóparti víkendházban időző nőt (Camille Keaton, a legendás némafilmes sztár, Buster Keaton unokája alakítja) megerőszakol pár degenerált redneck, mire a hölgy egy szempillantás alatt átváltozik törékeny virágszálból a bosszú angyalává, és sorban kicsinálja a gazembereket. Santiago és forgatókönyvírói az alaphelyzetet némileg átdolgozták és kerettörténettel egészítették ki, ráadásul a Meztelen bosszú nem szégyell hasonlítani olyan klasszikusokra, mint az első Rambo-film (akárcsak a bolyongó vietnámi veteránt, Carlát is beüldözik a suttyók a barátságtalan kisvárosból az erdőbe), a Bosszúvágy (Carla Charles Bronson módjára vesz elégtételt önbíráskodással az őt ért sérelmekért) és a Szalmakutyák (akárcsak tizennégy évvel korábban Dustin Hoffman, Carla is elbarikádozza magát egy vidéki házban, amelyet aztán megostromolnak az életérő törő vidéki taplók).

14_25.png

15_25.png„Nehezen fogom elkapni a tetteseket, ha nem kommunikál velem, kisasszony.”

16_25.png„Kegyelmezz, Carla! Nem voltam én olyan durva veled...”

17_23.png„Locsold le magad töménnyel, Ray, aztán adj egy öngyújtót...”

18_19.png„Szia Burke! Nagyon örültem neked és a barátaidnak tegnapelőtt este. Van kedved egy második menethez?”

19_18.png„Naná, Carla... Úristen! Hová lett a farkam???”

20_17.png„Elvitte egy halacska...” 

A rape & revenge (nemi erőszak és bosszú) nevezetű szennyáztatta alműfajba tartozó Meztelen bosszút Santiago a hírhedt B-filmes amerikai producer, Roger Corman (A szexfilm, amelyben Chuck Norris 1 percig karatézik + Halemberek a szépségkirálynő ellen) számára forgatta Los Angeles-i, New York-i és Fülöp-szigeteki helyszíneken. A színészgárdában – amelyet a költséghatékonyság jegyében válogattak össze – csupán egyetlen ismertebb nevet találunk: Carla Harris embert próbáló szerepét Deborah Tranelli kapta, aki 1981 és 1991 között Bobby Ewing titkárnőjeként kapkodta fel a telefont a Dallas 143 epizódjában. Mivel a művésznőt helyettesítő dublőr-kaszkadőrre már nem maradt pénz, Tranelli minden akciójelenetét maga csinálta végig, és olyannyira szívügyének tartotta a Meztelen bosszút, hogy még a főcímdalát is felénekelte, méghozzá kiválóan. Carla megerőszakolása egyike a filmtörténelem legmegrázóbb efféle jeleneteinek, és a néző könnyedén azt hihetné a látottak alapján, hogy Tranellit traumatizálta az elkészítése, ám mi sem állhatna távolabb a valóságtól. Az Arnie-t megformáló Don Gordon Bell visszaemlékezése szerint a nyugtalanító fizimiskájú erőszaktevőket játszó színészek egytől egyig feszélyezve érezték magukat és nem akartak túl durván bánni Tranellivel, aki azonban ragaszkodott a minél realistább előadásmódhoz és kikérte magának, hogy a kollégái „finomkodnak” vele. A színésznő unszolására végül olyan hiteles megerőszakolási jelenet született, hogy a felvétele után a stáb női tagjai (sminkesek, öltöztetők stb.) közül többen napokig nem voltak hajlandóak szóba állni a gonosztevőket életre keltő férfiakkal. Aki művészibb hangvételű, ám nem kevésbé felkavaró rape & revenge történetre vágyik, annak a hazánkban is bemutatott francia Hajtóvadászatot ajánlom, aki viszont veretesen 80-as évekbeli akciófilmbe oltott rape & revenge opusszal sokkolná magát – a végén elégedetten nyugtázva, hogy minden szemétláda megkapta, amit megérdemelt −, annak a Deborah Tranelli kitűnő és bátor alakítását felvonultató Meztelen bosszút.

22_13.png„Belőlem aztán nem csinálsz felvágottat, mint Arnie-ból, édesem...”

23_11.png„Nem is akarok, Fletch, neked egészen más sorsot szánok.”

24_16.pngVidéki kiruccanása végeztével Carla megedződve tér vissza a nagyvárosi dzsungelbe leszámolni férje gyilkosával

Ráadás:

A Meztelen bosszú főcímdala Deborah Tranelli előadásában

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Vissza a címlapra
RETROKULT
Retro filmőrület egész évben!
Legjobban pörgő posztok
Nagy maasdam sajt teszt
Linda Morvai • 22 nap
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 1 nap
Nagy változások várhatók a középpályán
venember83 • 7 nap
Továbbra is Motta a Juve első számú kiszemeltje
venember83 • 9 nap
Cikkek a címlapról
Osztálynapló - cserediák volt, Antonio Maceda Francés
1957. május 16-án született Antonio Maceda Francés, a Sporting Gijon, a Real Madrid és a spanyol labdarúgó-válogatott egykori középpályása.
Tanyavilágban kalandoztunk
Újabb kalandra indultunk, hogy tovább kutassunk szélmalmok után. De mielőtt belekezdtünk volna a tényleges kutatásba, Lajosmizsénél letértünk az útról. Ha már erre jártunk, felkerestük a csodás óriástölgyet. A GPS szépen elvezet ide, a tanyák között kanyargó homokos úton, nyugodtan…

Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
>