Logo Pic
Teakbois 2023. május 29.

Zsarubosszú a sztriptízbárban

A New York-i Dan Caputót rendőr apja, Joe, rendszerint félholtra verte, ha a fiú feleselni merészelt vagy nem írta meg elég hamar a leckéjét. Noha sosem jött ki az öregével, a felnőttkorba lépve Dan is a rendőri pályát választotta: nem csupán a bostoni különleges ügyosztály tagja lett – ahol a Lélekharang becenévvel illetik, mivel ha bűnöző kerül az útjába, annak ütött az utolsó órája −, de még a jogi egyetemet is elvégezte. Amikor Dan hírét veszi, hogy az apját meggyilkolták, nyomban repülőre ül, és hazamegy New Yorkba kézre keríteni a felelősöket. A Joe halálában érintett helyi maffiavezér, Mallory rendhagyó fogadóbizottságot küld a reptérre: a magukat terroristáknak álcázó bérgyilkosok egyetlen feladata Dan likvidálása – Mallory azt reméli, ha elég nagy a hullahegy, senkinek sem fog feltűnni az őrsön, hogy Dan volt a célpont.

blood_bullets_1976.jpgFIGYELEM! Egyes illusztrációk meztelenséget ábrázolnak, emiatt csak 18 éven felüli és ilyesmire nem érzékeny olvasóim kattintsanak a „TOVÁBB” linkre.

Dant persze nem olyan fából faragták, hogy csak úgy elpatkoljon a róla szóló akciófilm legelején, és egymaga másvilágra küldi az összes bérgyilkost. Dan egykori felettesei, Sharp hadnagy és Jeffries kapitány nem örülnek a szabályzatra magasról tojó ifjabb Caputo hőstettének, és közlik vele, hogy minél előbb megveszi a Bostonba szóló retúrjegyét, annál jobban fogja érezni magát mindenki. Dan kamaszkorában egyetlen emberre nézett fel: Duke-ra, a vidám természetű géppisztolyos gengszterre, aki – a rend őreivel ellentétben – szívesen látja hősünket, és megígéri, hogy segít neki megtalálni Joe gyilkosát. Azt pletykálják a városban, hogy Joe korrupt zsaru volt, és egy Dilis Toledo nevű maffiózóval fújt egy követ. Dant felháborítja a híresztelés, de kénytelen ebből kiindulva felgöngyölíteni az ügyet. Közben volt menyasszonyát, a tíz évvel korábban ejtett Susant is felkeresi, és – csak úgy miheztartás végett – alaposan eltángálja a nő újságíró udvarlóját, aki történetesen a Joe-t rágalmazó vezércikk szerzője. Dannek nem csupán a töltényből nem szabad kifogynia, amíg New York utcáit és sztriptízbárjait rója, hanem arra is rá kell ébrednie, hogy senkiben sem bízhat Susanen kívül...

01_33.png„Két választási lehetőségem van...”

02_30.png„Vagy leiszom magam J & B-vel, vagy kinyomozom, ki ölte meg a papát.”

03_31.png„Akkor ahogy megbeszéltük: túszejtés és miegymás, de a lényeg, hogy a szakállas pasast le kell puffantani.”

04_32.png„Lassan a testtel, fiúk! Ti előbb kerültök a másvilágra, mint én.”

05_32.png„Jó viszontlátni téged, Dan... Mit szólnál egy pohár J & B-hez?”

06_32.png„Szia, Susan! Hiányoztam?”

07_31.png„Naná, te rohadék! Tíz éven át folyamatosan...” 

A római születésű Alfonso Brescia apja filmproducer volt: amikor Alfonso kijelentette, hogy minden vágya, hogy egyszer rendező lehessen, a papája azzal próbálta elrettenteni a pályától, hogy megtette a színészeket kora reggel a forgatási helyszínekre fuvarozó sofőrnek – hátha a hajnali kelés és a megalázó meló egy életre elveszi a csemete kedvét a filmszakmától. Nem így történt; Brescia kitartónak bizonyult, és miután asszisztensként olyanok mellett dolgozott, mint Sergio Leone (Sergio Leone nem hagyta békén a pincérnőket!) vagy Federico Fellini (Fellini és a kebelcsoda + Az édes élet + Fellini – Róma + Fellini – Satyricon), végül maga is elkezdhette a direktori pályát. Bresica sosem tört művészfilmes babérokra, megelégedett a B-vonallal, amelynek megbízható, ám nem éppen „eredetieskedő” iparosa lett, és szinte minden műfajban kipróbálta magát: ókori kalandfilmet (A pretoriánusok lázadása), westernt (32 kaliberes gyilkos), háborús filmet (Halál Rommelre!), giallót (Meztelen lányt öltek meg a parkban), pikáns komédiát (Don Juan forró éjszakái) és ifjúsági filmet (Fehér Agyar és a magányos vadász) egyaránt dirigált. Miután George Lucas a világra szabadította a Star Wars univerzumot, Brescia felcsapott utánzónak, és öt olcsó, ám röhejesen élvezetes talján csillagháborús klónt gyártott. Az előbb említett művek közül A bestia az űrben (La bestia nello spazio) számít a legismertebbnek, amely Walerian Borowczyk (Periféria + A romlás démonai) 1975-ös botrányfilmjének, A bestiának és a Lucas-féle tudományos-fantasztikumnak agyament ötvözete: ha elárulom, hogy e filmben a fénykardozás olyan bolygón zajlik, ahol naphosszat kefélnek a lovak, a patás félemberek, valamint − pornóba hajlóan − az űrhajósok is, nagyjából mindenki el tudja majd képzelni, miféle mozgóképes mérföldkőre számíthat, amennyiben a megtekintése mellett dönt.

08_30.png„Leléptél egy szó nélkül, miután eljegyeztük egymást.”

09_33.png„Jut eszembe: nem innál egy kis J & B-t?”

10_30.png„Ha többé nem randizol újságírókkal, hajlandó vagyok megbocsátani, hogy nem erényövvel felszerelkezve vártál rám.”

11_31.png„Ejj, de sok a kiirtandó rosszfiú New Yorkban!”

12_29.png„Már szinte fárad az ujjam a ravaszon.”

13_29.png„Mondd csak, szépfiú...”

14_30.png„... nem rendelnél nekünk egy üveg J & B-t, miközben bambulod a sztriptízt?”

15_30.png„Tessék, kisasszony, de most aztán halljam az információt, amiért jöttem!”

16_30.png„Sietek, mivel pár gengszter benn szeretne égni az autójában, és én biztosítom hozzá a tüzet.” 

Az angol nyelvterületen Al Bradley álnevet használó Alfonso Brescia 1976-ban kemény bűnügyi akciófilmmel jelentkezett a Zsaruvér (Sangue di sbirro) képében, amely a szennyes lelkű ítészek egybehangzó véleménye szerint a romlott római legprofesszionálisabb(nak tűnő) munkája. Noha a történet New Yorkban játszódik, az amerikai nagyváros csupán néhány külső felvétel erejéig képviselteti magát (Dan szabad ég alatti sétálgatásai és egy autós üldözés); a „belsőket” szinte mind az itáliai B-filmes Mekkában, a De Paolis stúdió költséghatékony díszletei között vették fel – a reptéri ál-terrortámadás kivételével, amelyet a római Cavalieri Hotel előcsarnokában forgattak. Dan Caputo, a minden rosszfiút könnyedén ártalmatlanító szuperzsaru szerepét a Retrokult-kedvenc Luigi Montefiori (alias George Eastman, Emanuelle szexbosszúja + Gioia halálosan szexi fotói) kapta, akinek így megadatott a lehetőség, hogy jó néhány fő- és mellékes gonosz eljátszása után végre igazságosztóvá lényegüljön át. A klasszikus olasz zsarufilmekben főleg Franco Nero (Tisztes honpolgárok + Franco Nero, a rettenthetetlen cápavadász) és a rá igencsak hasonlító Maurizio Merli (Nápoly, az erőszak városa) alakították a rend megalkuvást nem ismerő őreit, Montefiori pedig gond nélkül felzárkózhatott volna melléjük, ha nem csupán eme egyetlen alkalommal kap ilyen szerepet. Hármójuk közül ráadásul egyedül belőle lehetett kinézni, hogy a bűnözők valóban összecsinálják magukat, ha felbukkan a törzshelyükön jellegzetes ragadozói mosolyával és szálfatermetével.

17_28.pngVajon ki gyilkolta meg Joe Caputót?

18_23.pngTalán a túlságosan segítőkésznek tűnő régi barát, Duke?

19_21.pngEsetleg Jeffries kapitány, Joe főnöke?

20_01.pngVagy Nello Pazzafini (Mussolini legromlottabb bombanői) névtelen rosszarcúja?

20_02.pngTalán a nyers modorú Sharp hadnagy?

21_17.pngElképzelhető, hogy Mallory, a keresztapa nem felbujtó volt, hanem saját kezűleg végzett Joe-val?

22_15.png„Majd én kiderítem; megmutatom az öregemnek, hogy a vére nem vált vízzé az ereimben.” 

Dan Caputo csúnyán faképnél hagyott barátnőjét, Susant a bájos Jenny Tamburi (Szexi és fotogén vagyok!) formálta meg, aki szerencsére ezúttal sem volt rest megszabadulni a ruháitól. Dan gyerekkori mentorát és példaképét, Duke-ot a baltával faragott arcú Jack Palance (Fekete Éva, a legszebb kígyóbűvölő) keltette életre: az Oscar-díjas színész a zsánerfilmes munkái során hajlamos volt felönteni a garatra, és ez olykor meglátszott a játékán, ezúttal viszont a színjózanság benyomását kelti, noha ő is tölt magának (és Dannek) az olasz bűnügyi filmek kedvelt italából, a J & B whiskyből. Az említett itóka gyártói utalhatták el Bresciának a költségvetés tetemes részét, ugyanis a szereplők minden lehetséges (azaz akciómentes) pillanatot megragadnak arra, hogy kortyolhassanak egy kis J & B-t, valamint az üvegén mindenki számára jól láthatóvá tegyék a címkéjét. A Zsaruvér hatásos akcióorgia a CGI-től mentes retro örömök szerelmeseinek, úgyhogy csakis javasolni tudom a megtekintését.

23_13.png„Micsoda látvány! A mennyországba kerültem???”

24_18.png„Még nem, de hamarosan ez is bekövetkezhet... Gázos a helyzet!!!”

25_10.png„Ébredj, Susan, ne adjuk könnyen az életünket!”

26_8.png„Kellemes volt megint együtt kalandozni veled, drágám. Ha pár év múlva ismét hazajövök, a dugást sem hagyjuk ki.”

27_6.png„Várni foglak, Dan... Akár a nyugdíjig!” 

Ráadás: 

A Zsaruvér zenéjét Aleassandro Alessandroni multiinstrumentalista szerezte, aki nem csupán gitáron, basszusgitáron, szitáron és billentyűs hangszereken játszott mesterfokon, de ő volt az olasz mozitörténelem ügyeletes „fütyülő embere” is: az utóbbi minőségben olyan legendás filmek főcímzenéiben hallhatjuk, mint például A Jó, a Rossz és a Csúf. Alessandroni a Zsaruvér muzsikáját 1976. november 15-én, a római Ortophonic Stúdióban rögzítette Sergio Marcotulli hangmérnök segédletével és az itáliai jazz rock színtér kiválóságaival, akik több tucat egyéb soundtrack-en is tiszteletüket tették hosszú pályafutásuk során. Érdemes név szerint megemlíteni őket, elvégre az ő esetükben különösen igaz az elcsépelt mondás, miszerint ha az USA-ban születnek, világsztárok lehettek volna: Vincenzo Restuccia (dob), Silvano Chimenti (gitár), Enrico Pieranunzi (zongora), Dino Piana (trombita). A tapasztalt zenészek az egyetlen nap alatt felvett anyag legtöbb tételét első nekifutásra játszották fel. A Zsaruvér muzsikája nem véletlenül hasonlít kísértetiesen a Quincy Jones által az 1971-es Shafthez komponált Oscar-díjas soundtrack-re: Alfonso Brescia kifejezetten kérte Alessandronitól, hogy Shaft-utánérzéssel rukkoljon elő. A Sensualità (Luxury) című betétdalban Alessandroni felesége, Giulia De Mutiis énekel.


28.jpg
Jenny Tamburi nekivetkőzik

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Bombanők a Bermuda-háromszögben (18+)

Ursula Andress és a gyilkos villámcsapás (18+)

Isten megbocsát, Klaus Kinski soha (18+)

Szexi és fotogén vagyok! (18+)

Frankenstein szörnye nagy bottal jár (18+)

A verekedős pap, a zsaru és a gengszter (18+)

Franco Nero, a rettenthetetlen cápavadász (18+)

Füstölgő Magnum és tomboló düh (18+)

Ursula Andress: Bombanő a kannibál isten hegyén (18+)

James Bond kedvese az óriásaligátor ellen (18+)

A riksás, a sztriptíztáncosnő és a boszorkány (18+)

Emanuelle szexbosszúja (18+)

Gioia halálosan szexi fotói (18+)

Fekete Éva, a legszebb kígyóbűvölő (18+)

Vissza a címlapra
RETROKULT
Retro filmőrület egész évben!
Legjobban pörgő posztok
Nagy sajtos pizza teszt
Linda Morvai • 9 nap
Napi érdekes - 489
JTom • 2 nap
Nagy cserszegi fűszeres bor teszt
Linda Morvai • 18 nap
Allegri távozhat, Rugani és Chiesa pedig hosszabbíthat
venember83 • 4 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 2 nap
Cikkek a címlapról
Mitől lesz sikeres egy dal? Jön a Dalszerző Expo őszi kiadása
Magyar és külföldi élvonalbeli szakemberekkel, speciális fókusztémákra épülő mesterkurzusokkal és limitált férőhelyes mentoring workshopokkal várják az érdeklődőket az október 12-én induló rendezvénysorozaton. A résztvevők Diaz, Johnny K. Palmer, Balla Gergely és a Svédországból érkező Maria Broberg…
A MacKenzie poltergeist
1998 decemberében egy hajléktalan ember sétált Edinburgh viharos utcáin. Az éjszakai vihar elől menedéket keresve betért a Szürkebarátok udvara nevű épületbe, aztán betört az ott lévő egykori börtön  régi cellájába, kétségtelenül vonzotta az ép tető. Belül a falak már nagyon kopottak voltak, a…

Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
>