Logo Pic
Petőcz Ferenc 2025. március 15.

Bakonyi rakott karaj

476354309_10222192487840093_3977966332490746701_n_1.jpg

Oldalunkon többször is jeleztük, hogy nevünkhőz hűen hagyományőrző tájjellegű régi magyar recepteket is felvonultatunk. Valamikor még februárban készítettük ezt a receptet. Szerintem tetszeni fog.

Hozzávalók:

  • 1 kg kicsontozott sertés rövidkaraj
  • 40 dkg darált sertés lapocka
  • 70 dkg gomba, 6 zsemle
  • 1 dl tej
  • 10 db keményre főzött tojás
  • 3 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 db tojás
  • 2 kávéskanál őrölt feketebors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 csokornyi petrezselyem zöld
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és kevés – kb. 3 cl – étolajon megpároljuk. A petrezselyem zöldjét apróra szeljük, és a hagymához keverjük. Apránként hozzáadjuk a gombát. Fűszerezzük teáskanálnyi sóval, és kávéskanálnyi őrölt borssal. Addig pároljuk, amíg a gomba elfővi a levet, amit főzés közben ereszt. Félretesszük, és hűlni hagyjuk.

A szeletekre vágott, kiklopfolt húsokat mindkét oldalukon enyhén átsózzuk, és egy deci felforrósított étolajban kicsit megkapatjuk. Kiszedjük, és ezt is félretesszük.

A zsemléket tejjel gazdagított vízbe beáztatjuk, kicsavarjuk, és keverőtálba morzsoljuk. A főtt tojásokat megtisztítjuk, és kockákra vágva hozzáadjuk. Két teáskanálnyi sót, darált lapockát, 4 tojást, kávéskanálnyi őrölt borsot és köményt, teáskanálnyi morzsolt majoránnát, és a meghűlt gombát is beleborítjuk, és kézzel alaposan összegyúrjuk. A végén kevés zsemlemorzsát is adunk hozzá, hogy ne ragadjon a töltelék.

476995720_10222192294435258_9175950276733877902_n_1.jpg

Vékonyan kiolajozzuk egy tepsi alját. Kezünkbe veszünk egy szelet elősütött karajt, erre vizes kézzel kétszer olyan vastag tölteléket nyomunk, mint a hús. Élére állítva tepsibe helyezzük, és sorban mellérakjuk a többi gombás masszával púpozott karajt is. A megmaradt töltelékből fasírozottat készíthetünk. A tetejét két evőkanálnyi étolajjal meglocsoljuk, és 40-45 perc alatt megsütjük. Körettel, savanyúsággal, de önmagában is nagyon finom, ünnepi étel.

Vissza a címlapra
Régi és új étkek, mai ízek
Néhány recept tőlünk,néhány másoktól és néhány átalakított. Mi így készítjük, ti hogy készítenétek?
Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 561
JTom • 8 nap
A Fiorentina elleni mérkőzés
Apuleius • 1 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
Mancini vagy Pioli követheti Mottát?
venember83 • 3 nap
Médiavisszhang a történelmi vereség után
venember83 • 7 nap
Cikkek a címlapról
„…a piros szín az erő, a fehér szín a hűség, a zöld szín a remény jelképe.”
Izsó Miklós címerdomborműve az MTA épületén. In: Róna József: Egy magyar művész élete, Budapest, Szerző, 1929 – Magyar Elektronikus Könyvtár. A kép forrása: Digitális Képarchívum „Magyarország címere hegyes talpú, hasított pajzs. Első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott. Második, vörös…
Hinni vagy nem hinni?
Hinni vagy nem hinni? Néhány napja láttam munka közben egy puzzle-t, ami megállított, elbűvölt néhány pillanatra. Ha valamikor úgy találkozom vele viszont, hogy megvehetem, megteszem. Mert annyira szemléletes, mély, és magamra vonatkoztatva őszinte-leíró volt. Egy lány, bolygó lufikat tartott a…
>