Logo Pic
Petőcz Ferenc 2025. március 15.

Bakonyi rakott karaj

476354309_10222192487840093_3977966332490746701_n_1.jpg

Oldalunkon többször is jeleztük, hogy nevünkhőz hűen hagyományőrző tájjellegű régi magyar recepteket is felvonultatunk. Valamikor még februárban készítettük ezt a receptet. Szerintem tetszeni fog.

Hozzávalók:

  • 1 kg kicsontozott sertés rövidkaraj
  • 40 dkg darált sertés lapocka
  • 70 dkg gomba, 6 zsemle
  • 1 dl tej
  • 10 db keményre főzött tojás
  • 3 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 db tojás
  • 2 kávéskanál őrölt feketebors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 csokornyi petrezselyem zöld
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és kevés – kb. 3 cl – étolajon megpároljuk. A petrezselyem zöldjét apróra szeljük, és a hagymához keverjük. Apránként hozzáadjuk a gombát. Fűszerezzük teáskanálnyi sóval, és kávéskanálnyi őrölt borssal. Addig pároljuk, amíg a gomba elfővi a levet, amit főzés közben ereszt. Félretesszük, és hűlni hagyjuk.

A szeletekre vágott, kiklopfolt húsokat mindkét oldalukon enyhén átsózzuk, és egy deci felforrósított étolajban kicsit megkapatjuk. Kiszedjük, és ezt is félretesszük.

A zsemléket tejjel gazdagított vízbe beáztatjuk, kicsavarjuk, és keverőtálba morzsoljuk. A főtt tojásokat megtisztítjuk, és kockákra vágva hozzáadjuk. Két teáskanálnyi sót, darált lapockát, 4 tojást, kávéskanálnyi őrölt borsot és köményt, teáskanálnyi morzsolt majoránnát, és a meghűlt gombát is beleborítjuk, és kézzel alaposan összegyúrjuk. A végén kevés zsemlemorzsát is adunk hozzá, hogy ne ragadjon a töltelék.

476995720_10222192294435258_9175950276733877902_n_1.jpg

Vékonyan kiolajozzuk egy tepsi alját. Kezünkbe veszünk egy szelet elősütött karajt, erre vizes kézzel kétszer olyan vastag tölteléket nyomunk, mint a hús. Élére állítva tepsibe helyezzük, és sorban mellérakjuk a többi gombás masszával púpozott karajt is. A megmaradt töltelékből fasírozottat készíthetünk. A tetejét két evőkanálnyi étolajjal meglocsoljuk, és 40-45 perc alatt megsütjük. Körettel, savanyúsággal, de önmagában is nagyon finom, ünnepi étel.

Vissza a címlapra
Régi és új étkek, mai ízek
Néhány recept tőlünk,néhány másoktól és néhány átalakított. Mi így készítjük, ti hogy készítenétek?
Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 561
JTom • 9 nap
A Fiorentina elleni mérkőzés
Apuleius • 1 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
Mancini vagy Pioli követheti Mottát?
venember83 • 3 nap
Médiavisszhang a történelmi vereség után
venember83 • 7 nap
Cikkek a címlapról
Egzotikus országok 38.0 - Burundi
Az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat természetesen az új esztendőben is folytatjuk - mai írásunkkal pedig visszatérünk a fekete kontinensre, hogy megismerkedjünk Ruanda testvérnemzetével... A régi-új főváros, Gitega panorámája. (forrás: Wikipedia)   ...a szintén a hutuk és…
„…a piros szín az erő, a fehér szín a hűség, a zöld szín a remény jelképe.”
Izsó Miklós címerdomborműve az MTA épületén. In: Róna József: Egy magyar művész élete, Budapest, Szerző, 1929 – Magyar Elektronikus Könyvtár. A kép forrása: Digitális Képarchívum „Magyarország címere hegyes talpú, hasított pajzs. Első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott. Második, vörös…
>