Logo Pic
BBerni86 2024. június 29.

Szaszkó: A cukorkagyűjtés

a_cukorkagyujtes.jpgFülszöveg: 

Halloween, öt fiatal, egy tragikus haláleset.

Cape Codot idén halloweenkor meglátogatja a halál, amikor is a csendes tengerparti kisvárosban minden szülő rémálma valóra válik, miután egy kisfiút cukorkával mérgeznek meg.
Emma Hamilton egy év után költözik haza Bostonból alkoholista apjához, ahol alig várja, hogy viszontláthassa régi barátait, ám a kisvárosban semmi sem ugyanolyan már, mint amit maga mögött hagyott. És arra sincs felkészülve, hogy a barátai is más szemmel néznek rá.
Halloweenkor pedig minden megváltozik, amikor három tizenkét éves titokban Chatham legbajosabb utcájába igyekszik rendbontás céljából. A fiúk esti szórakozása azonban tragédiába torkollik, miután egyikük meghal egy mérgezett cukorkától. Az egész kisváros megdermed, a haláleset felhozza a mélyben megbúvó problémákat.
A fiatal csapat pedig nyomozásra készül, amivel egyre mélyebbre merülnek el a város bugyraiban. De vajon meg lehet-e úszni a titkok feltárását sérülések nélkül?

Szerintem: 

Az első gondolatom az volt, hogy ez annyira nem tipikus Szaszkó Gabi történet, hogy nem is nagyon tudom, mit kezdjek vele. Aztán merengtem rajta kicsit, és azért megtaláltam benne, amit a szerzőhöz kötök.

Vagyis, a

családi drámák és bonyolult kapcsolatok még ebben a könnyedebb ifjúsági történetben is minőségben benne vannak. Emma nagyon sok mindennel küzd, kifejezetten problémás a családi háttere. Olyan mélységben nem megyünk bele, mint a felnőtt regényekben, de bizony ott van a sorok között a szexuális zaklatás és a családi elhanyagolás komoly esete is. Azért kell hazaköltöznie a nénjétől a kamasznak, mert a nő új barátja inkább Emmát zargatta volna, mint a barátnőjével éljen nemi életet. Majd itthon Emma apjának egyik haverja közli is a lánnyal, hogy megszerzi majd magának. Vagyis, Emma tisztában van azzal, hogy bármikor rátörheti az ajtót és megerőszakolhatja. Annyira jól fel van építve, hogy milyen formában próbál védekezni a lány. Megvannak a menekülő útjai, és még az is a történetben van, miért ezeket választja. Pl. még szűz, és nem nemi erőszakban akarja elveszteni. Ezért is jön össze a legjobb barátjával, akit legalább szeret – Sam pedig bele is habarodik a lányba.

De a többieket is lehetne nézni. Ahogy Sam és a testvére birkóznak azzal, hogy a szüleik házassága szétesik. Gyerekként mit éreznek, ők hogyan igyekeznek megvédeni magukat – vagy inkább Sam a kisöccsét, hogy ne érzékelje, mennyire elvadulnak otthon az események. Ed, aki gazdag szülők gyereke, bármit megvehet. Viszont, nem előnyös a külseje, mint a magas, szőke, kékszemű Samnek. Így ő a tanult minta alapján pénzzel próbál kompenzálni – mint a drága ajándékokkal Emmának.
Igen, első ránézésre könnyedebb és másabb történet az írónőtől, de azért ott vannak benne az ilyen, komolyabb és átélhető témák is.

Nekem tetszett, játékosnak találtam, ahogy a halál meg van személyesítve a történetben. Kicsit úgy, mint az egyik nagy kedvencemben, A könyvtolvajban. Nem része a cselekménynek, nem természetfeletti elem, csak megfigyelő a kisvárosban, aki tanúja a történteknek. De az biztos, hogy egy plusz színt adott a történetnek.
(A borító is ezt mutatja, az is tetszett.)

A krimi és a nyomozás, a tényleges tartalom kevésbé fogott meg. Egyszerre sok is, meg nem is. Ifjúsági krimi, nem tudom olyan komolyan venni, mint egy Pendergast-esetet vagy felnőtteknek szánt krimit. De vannak nyomok, van fenyegetettség – fel van építve. A szórakoztató jelző is jár.
A megoldás, az viszont meredek. Ki és miért ölt, hogyan zavarodtak össze az események. Mert a mérgezett édességet nem az ette meg, akinek szánták. Van mellette más is, keverednek az esetek és a gyanúsítottak. De a végére minden tisztázódik és megoldódik. Tényleg csak annyi a bajom, hogy nehezen veszi be a gyomrom, hogy egy apa a pénzért tényleg ilyen könnyen végezne a gyerekével.

Több szereplővel szimpatizáltam, és szerettem, hogy nem fekete-fehér jellemekkel dolgozik a szerző. Azért meg lehet állapítani, hogy kiknek kell drukkolni a történetben és kik a veszélyesek (gonoszok), de sokkal összetettebb cselekedeteket is meg tud indokolni. Pl. hogyan ítéljünk meg egy házasságtörő apát, aki próbálkozik a jóvátétellel.

Nem csalódtam abban sem, hogy a szerző könyveit olvasmányosnak tartom és gyorsan tudom olvasni. Ez most is igaz volt. Talán olyan mélységei nincsenek, mint egy-egy komolyabb történetének, de így is az ifjúságin belül simán az igényesek közé teszem. Nyelvileg is.

Zárom tehát azzal, hogy alapvetően szerettem ezt a regényt. Több, mint elsőre gondoltam. Talán nem tetszett minden megoldása, de simán olyan könyv, amit újra is tudnék olvasni.

Vissza a címlapra
Minden napra egy könyv
Legjobban pörgő posztok
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 5 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 7 nap
Motta ragaszkodna Souléhoz, Milik elősegítheti Calafiori érkezését?
venember83 • 9 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 11 nap
HIVATALOS: Douglas Luiz csatlakozott a Juventushoz
Apuleius • 2 nap
Cikkek a címlapról
Erdély legszebb Szent László freskói
Az egykor Magyarországhoz tartozó vidéken mind a mai napig nagy tiszteletnek örvend a lovagkirály.
Túrakerékpárral Tatáról Budapestre a legöregebb „egyes úton”
Az Öreg-tó partján pihen a bringa még a túra legelején A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 74,29 km (kerékpár computerrel mérve)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 593/610 m- Nehézség: 6/10 (Egész…
>