Logo Pic
Fradista Utazó 2024. március 21.

A leuscheidi evangélikus templom

Leuscheid a Westerwald északi lejtőin, Bonntól, és ezáltal a Rajnától, kb. 40 kilométerre keletre helyezkedik el. Ma is egy jelentéktelen falu - és akkor képzeljük el ugyanezt a középkorban. De, ahogy más környékbeli templomoknál is láthattuk, pont ilyen helyeken van akár román kori templomoknak is komoly esélye a túlélésre.

leuscheid1.jpg

A falusi, Szűz Mária tiszteletére szentelt templom a XII. századból származik. Tipikus példája a "ki tud kisebb háromhajós bazilikát építeni" vetélkedőnek (bár dobogós helyezést azért nem érhetne el). A torony, a főhajó és mellékhajók ebből a korból származnak - a toronysisak, ahogy ezt már megszokhattuk, eredetileg alacsonyabb és egyszerűbb lehetett. 

leuscheid2.jpg

Hogy a templomnak eredetileg milyen szentélye lehetett, csak tippelni tudjuk. A gótikus korban, vélhetően a XIV. vagy a XV. században, annak a helyére épült egy kereszthajó és egy új szentély, méreteiben a korábbi templomhoz illeszkedve, de immár gótikus stílusban.

leuscheid3.jpg

A gótikus forma egyértelműen beazonosítható: csúcsíves ablakok, külső támpillérek. Mindazonáltal elsőre, de tán másodikra sincs az a benyomásunk, hogy mintha csak a lieri Gummarus-templom szakasztott mását látnánk. Valójában, ha nem szakavatott, vagy legalábbis ezen a blogon nevelkedett, szemmel nézzük, tán fel se tűnik a stílusbeli törés a templom két fele közt. 

leuscheid4.jpg

Annál feltűnőbb a kereszthajó déli végéhez épített sekrestye. Ugyanolyan széles és magas, mint a kereszthajó, egy picit kilóg az épület szerkezetéből, de nem kritikus. Ráadásul a kép közepétől kicsit jobbra látható, barna színű ajtó a XIX. században került oda, eredetileg a sekrestye csak a templom felől volt megközelíthető. 

Egy tipikus, hozzátoldott sekrestye lenne, amilyenből sokat látunk, ha a gótikus lendülettől valakinek eszébe nem jutott volna, hogy építsen rá egy magas, csúcsos toronysisakot. 

leuscheid5.jpg

Így aztán felületes szemlélőnek úgy is tűnhet, hogy a templomnak két tornya van, az egyik ott, ahol várnánk, a másik meg ott, ahol amúgy semmi hasonlóra nem számítanánk. 

A falu, és vele a templom, a XVI. században evangélikus lett, természetesen Máriát is törölték a templom nevéből. A mai napig a késő gótikus formájában áll, és a helyi evangélikus gyülekezet használja. 

Vissza a címlapra
Középkor a Rajna mentén
Pre-román, román és gótikus építészet a rajnai régióban, ma is álló, megtekinthető épületek
Legjobban pörgő posztok
HIVATALOS: A Juventus menesztette Allegrit
Apuleius • 4 nap
A lapok szerint Motta érkezése számos játékos sorsát befolyásolhatja
venember83 • 2 nap
Nagy déligyümölcs ízű szörp teszt
Linda Morvai • 11 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 11 nap
Cikkek a címlapról
428. Visegrád várai
Ha Komáromot az erődök városának hívjuk, akkor Visegrádot joggal nevezhetnénk a várak városának, hiszen nem kevesebb, mint négy várral is rendelkezik, amelyből nekem sikerült hármat is meglátogatnom a közelmúltban. Ez egy régi adósság törlesztése volt részemről. Noha itt van a közelemben, mégis…
Elhagyatott romos kórház röntgen gépekkel: Egy utazás az időben
Az elhagyatott kórházak mindig is különleges vonzerőt jelentettek a városi felfedezők, fotósok és történészek számára. Ezek az épületek, amelyek egykor az élet és gyógyulás helyszínei voltak, ma az idő múlásának és az emberi történelem változásainak tanúi. Egy ilyen kórházban járva az ember szinte…
>