Logo Pic
Fradista Utazó 2024. március 08.

A marienstatti apátsági templom

A ciszterci apátságot 1212-ben alapították, eredetileg a mai helyétől valamivel keletebbre. Ott némi perpartvar jelentkezett az ingatlanviszonyok terén, ezért tíz évvel később átköltöztek a szerzetesek Marienstattba, a Westerwald hegyei közé, kb. 65 kilométerre keletre Bonntól. 

marienstatt1_1.jpg

Nem sokkal ezután hozzákezdtek a templom építéséhez. Az építkezés megkezdésének pontos ideje nem ismert, az tudjuk, hogy 1245-ben már zajlott a munka, és ugye legkorábban 1222-ben kezdhettek neki. A marbugi Szent Erzsébet templom építése jobban dokumentált, azt 1235-ben kezdték. Ezt tartják a két legkorábbi német gótikus templomnak, a pontos sorrendjük a jelzett ok miatt nem megállapítható. 

marienstatt2.jpg

Mindazonáltal a ciszterciek jóval konzervatívabb formában építkeztek, mint amit Marburgban látunk. Marienstattban, hasonlóan például a szintén ciszterci altenbergi templomhoz, maradtak a jól bevált modellnél, egy háromhajós bazilikát építettek, kereszthajóval, latin kereszt alaprajzzal, pontos keleti tájolással. A fenti képen jól látató a bazilika-forma, a külső támpillérekkel, és a mellékhajó felett a főhajót támasztó támívekkel.

marienstatt3.jpg

Itt is láthatjuk, hogy az ablakok csúcsívesek, de elég keskenyek, a kereszthajó ablaka is jóval szerényebb nem csak a korabeli francia templomokhoz, de az alig húsz, legfeljebb harminc évvel fiatalabb altenbergihez képest is. 

marienstatt4.jpg

Az apszis is, a gótikában megszokott módon, kétszintes: a felső rész 7/12-es, egyértelműen gótikus (itt is láthatjuk a támíveket), az azt alul, a mellékhajók magasságáig körbevevő kápolnakoszorú viszont akár a román korból, száz évvel korábbról is származhatna - ha nem tudnánk, hogy száz évvel korábban itt nem volt semmi. 

marienstatt5.jpg

A templom építése közel kétszáz évig tartott, a nyugati homlokzat nagy ablaka (ld. a legelső képet) zárta le 1420-ban. A XVII. században a belső teret egy akori apát barokkosította, ennek nyomait a XIX. századi felújítás során eltakarították, és helyreállították a gótikus kori állapotot - vagy legalábbis, amit annak gondoltak. Az épület ma látható szerkezete, és a belső tér szerkezete is egészen biztosan megegyezik az építéskorival, egyes részletek ill. a festés attól eltérhetnek. 

A belső térben is a korai gótika stílusjegyeit ismerhetjük fel. Említést érdemel, hogy a főhajót a mellékhajóktól elválasztó oszlopsorokban minden oszlop egyforma. A Rajna mentén szokás volt, hogy az oszlopok kétszer olyan sűrűek, mint a mennyezet tagolása, ezért minden második oszlop tartja csak a mennyezetet, a köztesek csak a falat. Ezt a szokást már a gótika kezdeti szakaszában kivezették. 

marienstatt6.jpg

A szerzetesrendet 1803-ban feloszlatták, a templom a helyi katolikus egyházközség kezelésébe került. Már a XIX. század végén újra megtelepedtek itt a szerzetesek, és ma is egy ciszterci apátság működik Marienstattban, ők kezelik a templomot is. 

Vissza a címlapra
Középkor a Rajna mentén
Pre-román, román és gótikus építészet a rajnai régióban, ma is álló, megtekinthető épületek
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
Agresti szerint a kupadöntő után várhatók konkrétumok Motta kapcsán
venember83 • 5 nap
A Milan elleni mérkőzés
venember83 • 3 nap
Di Marzio: „A Juve Allegri bevonása nélkül tervezi a nyarat”
venember83 • 2 nap
Napi érdekes - 518
JTom • 3 nap
Cikkek a címlapról
Sokágú soksertéjűek: a tengerek különleges lakói
A világon már több mint 20.000 gyűrűsféreg faj ismert, közülük azonban mindössze csak három rendelkezik egy igen különleges és egyedi tulajdonsággal. Eme fajok példányainak teste ugyanis elágazik, mintha csak kicsi fák volnának. Szerző: Nagy Hajnalka (Rákok és egyéb vízi gerinctelenek…
Zoltán, Drakula kutyája
Igor Drakula, a 20. század eleji Erdély legszomjasabb arisztokrata vámpírja épp arra készül, hogy belemélyessze fogait egy szendergő fogadósnő nyakába, amikor Zoltán, a hölgy mindenesének, Veidt Schmidtnek a kutyája úgy felbosszantja a csaholásával, hogy mérgében denevérré változik, és inkább Zoltán…
>