Logo Pic
Linda Morvai 2024. július 03.

Nagy fagyasztott töltött csirkemell teszt

A legtöbb étterem menüjében találunk valamilyen töltött húst, ami nem csoda, hiszen még finomabb lehet a hús íze, ha feldobjuk valamilyen plusz zamattal, textúrával. A rohanósabb hétköznapokon jól jöhet, ha mindez majdnem készen vár minket és a fagyasztóból kivéve már csak meg kell sütnünk és ehetünk is. Ezúttal a fagyasztott töltött csirkemelleket vakteszteltük, mutatjuk, hogy szerintünk melyik a legfinomabb.

ossz_24.JPG

A TÖLTÖTT HÚSOKRÓL

A legismertebb, legkedveltebb töltött húsféle a cordon bleu. A cordon bleu szó szerinti fordításban kék szalagot jelent és eredetéről többféle anekdota is kering. Az első 1348-ban indul, ugyanis III. Eduárd angol uralkodó ekkortól tüntette ki a csaták hőseit a sötétkék bársonyból készült, aranyszegélyű Térdszalagrenddel. A bal térd alatt viselt, illetve a hozzá tartozó, a bal vállon átvetett kék szalag 200 év múlva annyira megtetszett III. Henrik francia királynak, hogy 1578-ban megalapította a Szentlélek Lovagrendet (L’Ordre du Saint-Esprit), amelynek tagjai szintén kék szalagot hordtak a ruhájukon.

A lovagok híresek voltak fényűző ünnepségeikről, és bár a lakomák a nagy francia forradalom után a renddel egyetemben megszűntek, a „kék szalag” továbbra is egyet jelentett a kiváló ételekkel. A kitüntetést később képletesen adományozták a kor legjobb szakácsainak.

A második variáció szerint a 20. század hajnalán versenyt rendeztek az Atlanti-óceán gőzhajói között. A győztes hajó francia szakácsa álmodta meg a győzelem tiszteletére ezt a ma is közkedvelt fogást.

A legismertebb anekdota szerint Madame Dubarry egy ízben lakomára hívta XV. Lajost, aki mindig azt hangoztatta, hogy jól főzni csak a férfiak tudnak. Amikor a király mind a tíz ujját megnyalta a fogások után, Madame Dubarry elárulta, hogy a pompás vacsora egy szakácsnő műve volt, és azt javasolta XV. Lajosnak, tüntesse ki a fiatal teremtést elismerése jeléül. Így vonult be a gasztronómia történetébe a Cordon Bleu, amely idővel a kiváló konyhaművészeti teljesítmény szinonimája lett, majd étellé átlényegülve köznevesült.

Azóta természetesen mindenféle verzióban elkészítették, más töltelékekkel kombinálva, illetve más állat húsát használva.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket. A vakteszten részt vettek a sajttal, kolbásszal-sajttal, kapros juhtúróval, szarvasgombával, aszalt szilvával töltött, és a csirkés cordon bleu termékek. 

A beszerzéskor hűtőtáskát vittünk magunkkal, hogy a termékek szállítás alatt ne olvadjanak fel.

A termékeket sütőben sütöttük, a gyártók által a csomagoláson feltüntetett ideig.

A sütés után az előkészítő számozva helyezte a kóstolók elé a mintákat, hogy még frissen az illatot értékelni tudjuk.

Ezután feldaraboltuk a panírozott falatokat, a kóstolók szemrevételezték a panír és a hús arányát.

Kóstoláskor csak olyan falatot kóstoltunk, aminek mindkét oldala paníros volt.

teszt_1.JPG

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A töltött csirkehúsokat ismét 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk. 

Illat: Mivel panírozott termékekről van szó, elvárás volt a frissen sült, rántott ételre jellemző illat. Sütőben sütöttük a húsokat, ezért az olajos és más idegen illat miatt pontlevonás járt.

Állag: Frissen kóstolva magasabb pontszámmal értékeltük a ropogós, vékony panírt. A rétegeket - hús, töltelék – külön-külön is megvizsgáltuk, de az összhatást értékeltük. A belseje szerintünk lehet rugalmas és lágy, de nem rágós és szivacsos állagú. Több pontot kaptak azok a termékek, ahol vastagabb volt a húsréteg. A pogácsa jellegű, homogén állományú minták nem kaphattak magas pontszámot.

Íz: A fő ízeket a panír és a töltelék adja. Elvárás volt, hogy a panírréteg friss legyen, és ne legyen nagyon olajos. A töltelékek lehettek különböző ízűek, így minden kóstolt mintát a felismerhető ízjegyek alapján értékeltünk. 

 

A NAGY FAGYASZTOTT TÖLTÖTT CSIRKEMELL VAKTESZT EREDMÉNYE

 

13. Coop Gyorsan Kész Sajttal töltött csirkehús, egységár: 1 919 Ft/kg, Pontszám: 5,6/10 pont

Panír és vagdalt hús jellegű illat. A hús vagdalt hús jellegű, a sajt mennyisége megfelelő. Kóstoláskor nem éreztük a csirkehús ízét, inkább konzerv vagdalt hús jelleg az erősebb.

coop_6.JPG

 

12. ALDI Primana Sajttal töltött csirkemell, egységár: 1 799 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

A sült panír illata érezhető, a sült csirkemell illata kevésbé. 2-3 mm vastag, kevésbé ropogós panír. A sajt mennyisége kevésbé látható. Enyhe sajtíz és nem éreztük a hagyományos rántotthúsos-ízt.

 primana_sajt.JPG

 

11. Coop Gyorsan Kész Csirke Cordon Bleu, egységár: 2 265 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhe, natúr sültpanír-illat. A csirkehús és a sajt mennyisége megfelelő, a töltelék sonka parizer jellegű. Megfelelően sós, enyhén sajtos és sültpanír-íz.

coop_cordon.JPG

 

7. ALDI Primana töltött csirkemell kapros-juhtúrós, egységár: 1 999 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes, kapros illat. Vékonyabb, apró szemcsés panír. Megfelelő mennyiségű juhtúrós töltelék. A csirkemell állaga vagdalt. Kóstoláskor legjobban a kapros-juhtúrós töltelék érezhető, a hús és a panír kevésbé.

primana.JPG

 

7. Eat Well Szarvasgombás csirkemell, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Jól érezhető a szarvasgombás töltelék illata. A panír vastag, a töltelék mennyisége megfelelő. A húsos rész állaga jó. A szarvasgomba íze különlegessé teszi. Alapvetően egy egyszerűbb rántott hús, amin véleményünk szerint túl vastag a panír.

eat_well_szarvasgomba.JPG

 

7. PENNY Easy & Tasty Szarvasgombás csirkemell, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Jól érezhető a szarvasgombás töltelék illata. A panír vastag, a töltelék mennyisége megfelelő. A húsos rész állaga jó. A szarvasgomba íze különlegessé teszi. Alapvetően egy egyszerűbb rántott hús, amin véleményünk szerint túl vastag a panír.

taste_szarv.JPG

 

4. ALDI Primana Töltött csirkemell aszalt szilvás, egységár: 1 999 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes sültpanír- és aszaltszilva-illat. A panír vékony, apró szemcsés, a csirkemell jó minőségű és jól látható aszaltszilva-darabok vannak a töltelékben. Kóstoláskor megfelelően sós rántotthús-ízt éreztünk, jóleső, édes aszalt szilvával.

primana_aszalt_sz.JPG

 

4. ALDI Primana Töltött csirkemell Kolbászos-sajtos, egységár: 1 999 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, sült kolbászos illat. A panír és a hús állaga megfelelő, jó arányban van benne a kolbászos-sajtos töltelék. A kolbász fűszerpaprikás íze a legerősebb, a sajté is jól érezhető. A hús és a panír íze háttérbe szorul, de ez a kolbász íze mellett nem meglepő.

primana_kolbi.JPG

 

4. AUCHAN Aszalt szilvával töltött csirkemell, egységár: 1 999 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Félbevágás után jól érezhető a szilvalekváros, rántott hús illat, a panír vékony, szemcsés, a hús kiváló állagú, a töltelék megfelelő mennyiségű és nem folyós. Az aszalt szilvás töltelék adja a főízt, amelyben jól érezhető a gyümölcsös íz, viszont a töltelék egyes kóstolóknak túl sós volt. A rántott hús natúr íze hagyományos.

auchan_aszalt.JPG

 

3. LIDL Culinea Sajttal töltött csirkemellfilé, egységár: 2 398 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Hagyományos csirkemellből készült rántotthús-illat. A panír kellően vastag, nagyobb szemcsés, a csirkemell állaga kiváló. A sajttöltelék mennyisége megfelelő, de egy része beleolvadt a csirkemellbe. Hagyományos rántott húst éreztünk, enyhe sajtos utóízzel.

culinea_sajt.JPG

 

2. LIDL Culinea Kapros juhtúróval töltött csirkemellhús, egységár: 1 998 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

A félbevágás után intenzív kapros-juhtúrós illatot éreztünk. A hús állaga kiváló. Jó mennyiségű a kapros-juhtúró töltelék, a panír vékonyabb, apró szemcsés.

culinea_kapros.JPG

 

1. Valdor Csirkemell Cheddar sajttal töltve, egységár: 3 420 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Finom sültpanír- és sajtillat. A panír vastagsága megfelelő, nagyobb szemcsés, ropogós. A hús kiváló minőségű, a sajttölték aránya pont megfelelő. Kóstoláskor jól érezhető a rántotthús-íz, melyet kiegészít és különlegessé tesz a cheddar sajt jól érezhető íze. Kiemelkedő fogyasztási élmény. 

valdor_cheddar.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Valdor Csirkemell Cheddar sajttal töltve a SPAR, INTERSPAR, AUCHAN, TESCO, CBA, Tisza-Coop, Mecsek-Fűszért üzleteiben kapható.

toltcs.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Adj egy ötöst! - A hét 5 új rock/metal dala 2024/Vol35.
sunthatneversets • 7 nap
A Roma elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Bajnokok Ligája-sorsolás
Apuleius • 9 nap
Az autizmus 12 jele felnőtteknél, amelyeket lehet nem ismersz
Life Advisor • 8 nap
A nyári mercato alapvető változásokat hozott
venember83 • 4 nap
Cikkek a címlapról
Orczy-kastély, Mátra Múzeum, Gyöngyös
2024-ben a negyedik (a Mátra módszeres felfedezésének pedig harmadik) túránk április elejére esett, és mivel olyan sok nevezetességet vettem fel képzeletbeli listánkra, hogy arra kevés lett volna utazással együtt 1 nap, ezért 1 éjszakára megszálltunk Mátrafüreden. Találtunk egy self check-in típusú…
„Küldik a kritikát, nem leszek sikeres” – Itt a toldyuuso új dala Lil Frakk-kal
„Érződik, hogy ez most mélyről lett őszinte.”
>