Logo Pic
Linda Morvai 2023. május 23.

Nagy epres joghurt teszt

Az epret nem lehet megunni. Sem friss gyümölcs formájában, sem pedig úgy, ha ízesítésként szerepel különböző ételekben. Az epres joghurt éppen ezért a gyümölcsjoghurtok közül az egyik legkedveltebb változat. Így nem hagyhattuk ki az epres joghurtok aktuális vaktesztjét, összesen 26-féle országosan kapható terméket kóstoltunk végig. Íme az eredmény!

img_9576-1.jpg 

A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV JOGHURTRA VONATKOZÓ IRÁNYELVEI (1-3/51-1 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)

1.1.1. Ízesített tejkészítmények

Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet. A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.

2.1.1. Élőflórás savanyú tejek és tejszínek (natúr)

Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, a 2.2. pontban felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig legalább a 2.3. pontban előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.

A fontosabb savanyú tejek és tejszínek gyártásához a következő speciális mikrobatenyészeteket használják.

2.1.2. Élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények

Olyan termékek, amelyeket a 2.1.1. pont szerinti termékekből ízesítőanyagok, a 2.2. pontban felsorolt összetevők vagy azok egy részének hozzáadásával állítottak elő úgy, hogy a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m) legyen. A végtermék a minőségmegőrzési időtartamának lejártáig a 2.1.1. pont szerinti termék arányának megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazza a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.  Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.

2.2. Felhasználható összetevők

Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok, a 2.1.1. pontban meghatározott mikrobatenyészetek.

 

A JOGHURTOKON HASZNÁLT KIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA

Homogénezés: a tej, a tejszín zsírgolyócskáinak elaprózása, esetenként ezekből halmazok képzése.

Hőkezelés: a tej, a tejszín, illetve a tejtermék melegítésével, hevítésével kapcsolatos művelet, amelynek célja a mikroorganizmusok számának csökkentése, elpusztítása. (Pasztőrözés: a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, amelynek során a tejet, tejszínt, illetve a tejterméket 100 °C alatti hőmérsékleten olyan hőmérséklet-idő kombinációval kezelik, amelynek eredményeként a hőkezelés után a foszfatáz- és a peroxidázpróba egyaránt negatív eredményt mutat.)

Ízesítőanyag: gyümölcs-, zöldségkészítmények, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszerek, aromák, amelyeket a termékek jellegzetes ízének elérése érdekében adnak a termékhez.

 

A JOGHURT TÖRTÉNETE

A joghurt szó a törököktől, a joghurt maga pedig közép ázsiai nomádoktól vagy utazóktól származik. A joghurt hosszabb eltarthatósága, és jótékony egészségügyi hatása miatt több ezer éve a gasztronómia része, igazán elterjedni viszont csak a huszadik században tudott.

A legtöbb forrás szerint a joghurt a közép-ázsiai régióban terjedt el először, az elképzelések szerint a joghurt fermentációját elősegítő baktériumtörzsek valamilyen állat beléből kerülhettek a tejbe. Sok helyen ugyanis állatok kikészített belső szerveit használták tárolásra, és az abban esetlegesen megtapadó bacilusok indíthatták be a fermentációt.

Egy másik elmélet szerint a leölt, előzőleg tejet fogyasztó állat gyomrában végbemenő változásokat látta meg a neolitikus ember.

Nem ennyire tudományos elképzelés, de pontosan ugyanennyi alapja van annak, hogy egy Közép-Ázsiai nomád fedezte föl az italt, amikor a kecskebőrben szállított teje állt össze joghurttá.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 13-an vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk a termékeket.

Illatban a természetes gyümölcs és/vagy savanykás joghurt jegyeket kerestük és pontoztuk magasabbra.

Állagban véleményünk szerint a kicsit sűrűbb állag emlékeztet a házi joghurtra. A folyós-híg termékek állagát lepontoztuk.

Ízben csak a gyümölcsök és natúr joghurt ízeit szerettük volna érezni. Ezek hiánya vagy ezek mellé csatlakozó nem odavaló ízjegyeket alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A túlzott édességet sem pontoztuk magasra.

 

A NAGY EPRES JOGHURT VAKTESZT EREDMÉNYE

 

26. DANONE Nap mint nap eperízű fermentált készítmény (4x125 g) n.a., egységár: 1 339 Ft/kg, Pontszám: 5,4/10 pont

Aromás illat. Hígabb állag. Ízében aromás.

img_9634_danone_nmn.jpg

 

25. ZOTT szívecske eperízű joghurt 2%, egységár: 1 192 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Aromás illat. Krémes állag, de máshogy, mint a többi joghurt, mert rugalmas is egyszerre. Az íze aromás.

img_9597_zott_szivecske.jpg

 

24. DANONE eperízű joghurt (4x125 g) 2%, egységár: 1 498 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Enyhe, aromás gyümölcs-, és enyhe, de jellegzetes joghurtillat. Hígabb állag. Ízében az aromás édes ízjegyek a legerősebbek.

img_9636_danone.jpg

 

23. Pilos CRABOO epres desszert drazséval 3%, egységár: 1 352 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

A drazsét nem kóstoltuk és a tömegbe sem számítottuk bele. Enyhén joghurtos, gyümölcsös illat. Hígabb, de krémes állag. Édeskés, kellemes, enyhébb intenzitású joghurt.

img_9595_pilos.jpg

 

18. TESCO epres joghurt 12%, egységár: 1 127 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Nem túl erőteljes, édeskés, joghurt illat. Krémes állag. Édeskés joghurt, enyhe gyümölcsös ízzel.

img_9579_tesco.jpg

 

18. SPAR epres krémjoghurt 4%, egységár: 1 248 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.

img_9624_spar.jpg

 

18. PENNY Sissy epres krémjoghurt 4%, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.

img_9644_sissy_850.jpg

 

18. RISKA epres krémjoghurt 4%, egységár: 1 293 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.

img_9639_riska.jpg

 

18. ALDI Kokárdás epres joghurt 4%, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.

img_9642_kok.jpg

 

16. PENNY Sissy joghurt eperdarabokkal 9%, egységár: 1 127 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe gyümölcsös, intenzívebb joghurt illat. Lágyabb állag. Kellemes joghurtos, édeskés főíz mellett enyhébben, de érezhető az eper természetes íze.

img_9600_sissy.jpg

 

16. ZOTT Jogobella epres joghurt hozzáadott cukor nélkül 9%, egységár: 1 260 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Nem annyira intenzív joghurtos, epres illat. Krémes állag, apróbb eperdarabokkal. Ízében a joghurt érezhető először, majd az epres ízjegy.

img_9592_jogobella.jpg

 

14. Sissy Milkeria epres joghurt 12%, egységár: 1 138 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes joghurtillat, enyhe gyümölcsös illatjegyekkel. Hígabb, de még krémes állag, apró gyümölcsdarabokkal. Az édesség mértéke jó, a joghurt íze érezhető, a gyümölcsös ízjegyek közepes intenzitásúak.

img_9628_milkeria.jpg

 

14. LIDL Milbona epres joghurt 12%, egységár: 1 138 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes joghurtillat, enyhe gyümölcsös illatjegyekkel. Hígabb, de még krémes állag, apró gyümölcsdarabokkal. Az édesség mértéke jó, a joghurt íze érezhető, a gyümölcsös ízjegyek közepes intenzitásúak.

img_9616_milbona_500.jpg

 

13. ALDI Milfina epres joghurt hozzáadott cukor nélkül  4%, egységár: 1 460 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhén epres joghurtillat. Krémes állagú. Az édes ízjegy a legerősebb, utána következik a joghurt természetes íze és az enyhébb epres zamat.

img_9586_milfina.jpg

 

11. LIDL Milbona epres krémjoghurt 14%, egységár: 1 793 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Nem túl intenzív joghurtillat. Krémes állag, eperdarabokkal. Az édes a fő ízjegy, utána a gyümölcsös jön, enyhébben érezhető a joghurt.

img_9618_milbona_kremes.jpg

 

11. Pure Milk epres joghurt hozzáadott cukor nélkül 7%, egységár: 1 327 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes gyümölcsös illat. Krémes, lágyabb állag, kisebb gyümölcsdarabokkal. A joghurt érezhető először, majd az epres íz és nagyon jóleső édességmérték.

img_9619_pure.jpg

 

9. Landliebe réteges epres joghurt 12%, egységár: 3 060 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Réteges joghurt, így kóstolás előtt teljesen összekevertük. Az illata enyhébb, inkább a joghurt dominál. Az állaga krémes, kisebb eperdarabokkal. Ízében közepes intezitással érezhető a kellemes epres joghurt íz.

img_9582_landliebe.jpg

 

9. ZOTT Jogobella epres joghurt 10%, egységár: 1 260 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes joghurt- és eperillat. Krémes állag, apróbb gyümölcsdarabokkal. Intenzív joghurtzamat, enyhébb, de természetes eperízzel.

img_9603_jogobella.jpg

 

6. TESCO epres réteges joghurt 8%, egységár: 1 527 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jóleső epres joghurt illatú. Az állaga nagyon krémes, pici eperdarabokkal. Intenzív és finom joghurtíz mellé közepesen intenzív, de kellemesen édes eperízjegyek társulnak.

img_9587_tesco.jpg

 

6. GALLA szamócás, réteges joghurt készítmény 9%, egységár: 1 778 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Szamócás illat. Krémes állag. Finom epres íz érezhető, ami után intenzitásban az édes következik, a joghurtos ízjegy háttérbe szorul, de így is kellemes joghurt.

img_9614_galla.jpg

 

6. LIDL Milbona epres joghurt 12%, egységár: 1 396 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhe, de kellemes joghurtillat és érezhető az eper is. Krémes állagú, gyümölcsdarabokkal. Megfelelő intenzitású gyümölcsös íz, kellemes joghurtos zamat, és nem túlzó édességmérték.

img_9612_milbona.jpg

 

4. Cserpes epres joghurt 8%, egységár: 1 916 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Intenzív és kellemes joghurtillat, mellette az eper is kellően érezhető. Krémes, kiváló állag. Jól érezhető a joghurt jellegzetes íze és mellette a szamóca természetes zamata.

img_9621_cserpes.jpg

 

4. Auchan szamócás réteges joghurt 6%, egységár: 2 195 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jól érezhető eperillat. Krémes, kiváló állag, eperdarabokkal. Ízében egyszerre érezhető a joghurt jellegzetes íze és a gyümölcsös zamatok.

img_9610_auchan.jpg

 

3. Landliebe epres joghurt 11%, egységár: 2 298 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Jellegzetes joghurt- és epres illatok. Krémes, kiváló állag. Az édesség mértéke jól beállított, így nem nyomja el a joghurt természetes ízét és a gyümölcs zamatát.

img_9638_landliebe.jpg

 

1. ALDI Milfina epres joghurt 6%, egységár: 1 744 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

A drazsét nem kóstoltuk és a tömegbe sem számítottuk bele. Jellegzetes joghurtillat, mely mellett érezhető a természetes eper is. Krémes, lágy, kiváló állag. Nagyon intenzív és finom joghurt, kellemes szamócás ízzel, amelyhez megfelelő édesség párosul.

img_9590_milfina.jpg

 

1. mini MOOORE epres joghurt 6%, egységár: 1 521 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

A drazsét nem kóstoltuk és a tömegbe sem számítottuk bele. Jellegzetes joghurtillat, mely mellett érezhető a természetes eper is. Krémes, lágy, kiváló állag. Nagyon intenzív és finom joghurt, kellemes szamócás ízzel, amelyhez megfelelő édesség párosul.

img_9606_mooore.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A mini MOORE epres joghurt a PENNY, AUCHAN, TESCO áruházakban, az ALDI Milfina epres joghurt pedig az ALD üzleteiben kapható.

 joghurt.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Nagy sertés tepertő teszt
Linda Morvai • 10 nap
Agresti: „Nem változott a Juve álláspontja, több távozó lesz nyáron”
venember83 • 7 nap
Célegyenesben Felipe Anderson szerződtetése
venember83 • 2 nap
Allegri: „Folytatjuk a pozitív sorozatunkat”
venember83 • 4 nap
Napi érdekes - 516
JTom • 4 nap
Cikkek a címlapról
A marienstatti apátsági templom
A ciszterci apátságot 1212-ben alapították, eredetileg a mai helyétől valamivel keletebbre. Ott némi perpartvar jelentkezett az ingatlanviszonyok terén, ezért tíz évvel később átköltöztek a szerzetesek Marienstattba, a Westerwald hegyei közé, kb. 65 kilométerre keletre Bonntól. 
Bandai Robo Machine Insert
A Robo Machine név az európai piacon egy kicsit ismeretlenül hangzik, ugyanis itt Go-Bots néven forgalmazta a játéksorozatot a Bandai Az átalakuló robotokból számtalan változat készült, amelyekről több katalógus is készült. Ezek közül mutatok most be nektek egy érdekes kiadványt. Tartsatok velem…
>