Logo Pic
Mai Manó Ház 2024. május 05.

Ez az öt legjobb ingyenes AI képgenerátor

A Punkt online fotográfiai magazin időről-időre foglalkozik a mesterséges intelligencia (AI) jelenlétével a vizuális művészetekben, mindenekelőtt a fotográfia területére fókuszálva. Szemlézik a jelenséggel kapcsolatos pro és kontra véleményeket, bemutatják a technológia fejlődésének állomásait, de megvilágítják az új médiummal kapcsolatban felmerülő társadalmi és etikai kérdéseket is. Ezúttal új területre léptek, hogy egy teszt segítségével megvizsgálják, hogy jelenleg mire képesek a mindenki számára elérhető AI képgenerátorok.

A tesztben szándékosan nem törtek nagy babérokra; nem akartak sem autonóm alkotásokat létrehozni, sem megkísérelni a valóság reprodukálását, ám ennek ellenére, vagy éppen ezért, nem egy esetben izgalmas és tanulságos végeredményt kaptak. Például nem feltétlenül az öt közül legfejlettebbnek gondolt képgenerátorral érték el a legjobb eredményt. Bizonyos esetekben pedig azt is megtapasztalták, hogy egy adott program vizuális világát nem is olyan egyszerű saját ízlésünk, illetve elképzeléseink szerint alakítani. Emellett, mivel ingyenesen is igénybevehető képgenerátorokról van szó, az AI gyermekbetegségei és anomáliái bizonyos részletek pontatlanságában – például az arcok, a végtagok, az épületrészletek vagy a bicikli esetében – számos képen egyértelműen kiütköznek. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy bizonyos programok alkalmasak a korrekcióra, az egyes képeken történő további alakításra – főként, ha igénybe vesszük fizetős szolgáltatásaikat –, ám ezt most szándékosan elkerülték a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében. 

Amint az a tesztből kiderült, nem a professzionálisan dolgozó és alkotó promptográfusok nyomába eredtek, hanem a mindenki számára elérhető AI képgenerátorok közül ötnek az elsődleges lehetőségeit és képességeit vizsgálták meg, fotótörténeti referenciát alkalmazva. Az eredmény számos tanulsággal szolgált, és annál is több gondolatot ébresztett azzal kapcsolatban, hogy jelenleg hol tart az a hónapról hónapra fejlődő technológia, amit egyesek átoknak, mások áldásnak tartanak. 

A Punkt a DeepAi, Ideogram, NightCafé, Microsoft Designer és a RunwayAI szoftvereknek adott promptokkal készíttette el az alábbi képeket.

A teszt eredményeit, a promptot, mellyel a képet generálták és további 15 képet a Punkt cikkében lehet megtekinteni.

Vissza a címlapra
Mai Manó Ház Blog
Híres fotók - Fotós hírek
Legjobban pörgő posztok
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Nagy változások várhatók a középpályán
venember83 • 8 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 8 nap
A kommunizmus egyik utolsó botránya: az 1989-es érettségi
Kerek Bálint • 4 nap
Cikkek a címlapról
Cegléd, Zöldhalom
A bejegyzés címe nem tévedés. Ugyanis nemcsak a Ceglédhez közeli Csemőben, hanem Cegléden is volt egy Zöldhalom.  Régi térképek, feltételezések, következtetések, helyszíni tapasztalatok alapján. A ceglédi Zöldhalmot és annak pontos helyét régi térképek alapján azonosítottam, amely halom több mint…
10 időtlen lakberendezési ötlet
Nehéz választani a rengeteg lakberendezési stílus között. Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy valóban szeresd, ne csak pillanatnyi fellángolásból kövess valamit. Tíz tippet gyűjtöttem most össze, amelyek segítenek a gyönyörű és időtlen otthon kialakításában. 1. Minőségi bútorok, letisztult…
>