Logo Pic
Koreai Kulturális Központ 2024. október 07.

A koreai Piedone negyedszer is odacsap

A nehézsúlyú koreai akciósztár Ma Dongszok (Ma Dong-seok), angolosított művésznevén Don Lee idén negyedik alkalommal ölti magára a vasöklű zsaru, Ma nyomozó szerepét. Ma ezúttal kiberbűnözők nyomába ered, de ehhez szakemberek segítségét kell kérnie. Ugyanis Ma fikarcnyit sem ért a számítógépekhez és az okostelefonokhoz. A tagbaszakadt zsaru a billentyűzet helyett ezúttal is inkább a bűnözőket csapkodja.

buntetlenul_still.jpg

A tetralógiává hízott Roundup-sorozat eddigi részei a 2017-es A bűn városa (The Outlaws), a 2022-es Büntetlenül – Véres küldetés (The Roundup), a 2023-as Büntetlenül – Halálos csapdában (The Roundup: No Way Out) és a 2024-es Büntetlenül – Végső megtorlás (The Roundup: Punishment). A koreai Bud Spencer ezzel utolérte a Piedone-filmeket, amelyekből szintén négy volt. Amíg Rizzo felügyelő körbejárta a fél világot (’75-ben Hongkongot, ’78-ban Afrikát és ’80-ban Egyiptomot), addig Ma nyomozó esetében a világ bűnözői (külföldi gazemberek és/vagy külföldi bűnszervezetekben edződött koreai gengszterek) házhoz, vagyis Dél-Koreába jönnek a pofonért. A bűn városáról és a Büntetlenül – Véres küldetés; Büntetlenül – Halálos csapdában c. folytatásokról korábban már írtunk a blogon. A helyzet a negyedik alkalommal is hasonló, de cseppet sem kevésbé szórakoztató. Sőt! 

A Büntetlenül – Végső megtorlás az első és a második részhez hasonlóan valós eseményeken alapul, persze csak nagyon lazán. A sztori alapötletét egy 2015-ös thaiföldi eset adta: elraboltak és illegális online kaszinó üzemeltetésére kényszerítettek az országban tartózkodó koreaiakat. Valamint a koreai hatóság 2018-ban rajtaütött a hazai illegális online szerencsejáték-maffián, és az egész bűnszervezetet hűvösre tették.

A filmben Ma (Don Lee) és csapata egy drograzzia közben véletlenül akad rá a Fülöp-szigetekről közvetített online szerencsebarlangra. A hétköznapi, utcai zsaruk tudják, hogy most igazán nagy hal akadhat a horgukra, ezért a kiberbűnözés elleni alosztály segítségét kérik. A nyomok egy koreai techguruhoz, Dong-cheolhoz (Lee Dong-hwi) vezetnek, aki a Fülöp-szigeteken titokban kiépített egy egész illegális online szerencsejáték-monopóliumot. E monopólium egyeduralmáról Chang ottani véreskezű embere, Chang-ki (Kim Mu-yeol) gondoskodik. A nyomozás belerondít a gengszterek terveibe, ezért Chang-ki visszatér Koreába, hogy lemészároljon mindenkit, aki az útjába áll. Ma segítségül hívja egy régi ismerősét, a dörzsölt, de pitiáner bűnöző Yi-soot (Park Ji-hwan), hogy csapdát állítson a nagyhalaknak.

buntetlenul_poster.jpg

Ma nyomozó kalandjai a negyedik nekifutásra sem válnak unalmassá. Ez nagyban köszönhető az elismert kaszkadőrből rendezővé avanzsáló Heo Myung-haengnek, aki idén mindjárt két filmmel is debütált. Heo másik rendezése A pusztaság vadászai (Badland Hunters; 2024) c. posztapokaliptikus akciófilm a Netflix forgalmazásában, szintén Don Leevel a főszerepben. A Büntetlenül – Végső megtorlás egy feszes akció-krimi, aminek cselekménye nem túl bonyolult, de buldózerként robog előre – pont olyan, mint maga a főhős. Heo rendező nagyon ráérzett Ma nyomozó figurájára, nem rest a vicc tárgyává tenni hősünk műszaki analfabetizmusát és egyéb gyengeségeit, ugyanakkor irdatlan energiával ábrázolja a törvény nevében segítségül hívott erőszakot. Egyszerre örömteli és fájdalmas azt nézni, ahogy Ma péppé veri a rosszfiúkat. Viszont a Piedone-féle jópofa bunyó éles kontrasztjaként működik az ellenség kendőzetlen brutalitása. A vérengző pszichopata Chang-ki egy késes terminátorként szurkálja halomra a vetélytársait, és ilyenkor bizony a néző arcára fagy az addigi mosoly. Chang-ki a benga hősünk eddigi legjobb és legrémisztőbb ellenfele.

Érdekes, hogy egy olyan országban, ahol különféle harcművészetek, mint pl. a taekwondo és a hapkido honosak, mégis egy korábban csak nyugati küzdősportokkal, szkanderrel, boksszal és MMA-val foglalkozó sportoló válik a leginkább exportképes bunyós filmsztárrá. Ma Dong-seok/Don Lee nevével minden filmet el lehet adni Koreán kívülre, ráadásul Hollywood is kezdi felfedezni magának. 2021-ben eljátszhatta Gilgamest az Örökkévalók (Eternals) c. Marvel-produkcióban, illetve fejlesztés alatt áll A gengszter, a zsaru és az ördög (The Gangster, the Cop, the Devil; 2019) amerikai remake-je, amiben Don Lee ismét megszemélyesítheti a kőkemény maffiafőnököt – ezúttal Sylvester Stallone produceri szárnyai alatt. Don Lee minden tekintetben Dél-Korea legnagyobb akciósztárja.

Erről a koreai filmek hazai rajongói is meggyőződhetnek, ugyanis a Büntetlenül – Végső megtorlás megtekinthető lesz a 17. Koreai Filmfesztivál keretein belül, 2024. október 12-én a Corvin Moziban.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: Polmedia 

Vissza a címlapra
Korea in Hungary

Előfutárok vagyunk, lelkesek, elkötelezettek és imádjuk, amit csinálunk, mert tudjuk, hogy az információkkal, amiket közzé teszünk, örömet szerzünk másoknak. A hallyu, vagy koreai hullám mára már kinőtte otthonát és nagyon sikeres terjeszkedésbe kezdett. Ezt a terjedést próbáljuk mi - a Korea in Hungary csapata - szélesebb ismeretanyaggal megtámogatni.
Reméljük, mindenki talál majd magának itt érdekes olvasnivalót! Kívánjuk, hogy a blogunkon keresztül még behatóbban sikerüljön megismerni e csodás országot, lakóit, a koreai nép kultúráját és szokásait.

Üdvözlettel:

A Korea in Hungary csapata

Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 539
JTom • 9 nap
A kreatív adózás ára
Borsi Gergely • 8 nap
Az RB Leipzig elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 1 nap
Adj egy ötöst! - A hét 5 új rock/metal dala 2024/Vol39.
sunthatneversets • 10 nap
Cikkek a címlapról
AKKOR KELSZ AMIKOR A NAP - UTINAPLÓ AZ ÉLETHEZ III.
Dunakanyar kör - 3. Nap Képzeld el, hogy egy pici sátorban alszol. Most ez a házad. Reggel, amikor felébredsz, minden békés. Csak Te vagy és a part, és az ébredező természet. Új világba csöppensz. Mert minden nap lehet egy új élet és egy új világ! Az utolsó nap is tartogatott kihívást, de már az…
Conbathely
Ez az idei év ez valahogy olyan Szombathelyes lett. Eddig soha nem voltam Deloreannel komolyabban Szombathelyen, idén meg háromszor is. Volt először a TDK, aztán ahogy jöttünk haza Szlovéniából, itt tankoltunk, most meg volt a Conbathely, ami egy helyi képregényvásár és cosplay találkozó. Pár…
>