Logo Pic
hrdoktor 2024. április 18.

Mozgással így tehetünk sokat a visszér ellen

Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, akár trombózishoz (életet veszélyeztető állapothoz) is vezethet. Mit tehetünk a megelőzésért? Íme néhány jó tanács.

A visszérbetegség tulajdonképpen a lábszár vénáinak kóros kitágulását jelenti, amely az érfal rugalmasságának csökkenésével függ össze. Ilyenkor a falnál található billentyűtasakok eltávolodnak egymástól, nem záródnak rendesen, és ez lehetővé teszi, hogy a széndioxidban dús vér egy része a végtagokba visszaáramoljon, és ott pangjon. Ekkor nagyobb nyomás nehezedik a végtagokra, ödéma alakul ki, amely nyomást gyakorol az idegekre (fájdalmat okoz), emellett romlik a testrész vérellátása is.

Kialakulhat visszérgyulladás, ezen felül a vénatágulatokban besűrűsödhet a vér, vérrög keletkezhet, trombózis alakulhat ki.

Hormonális okokból a betegséggel küzdők kétharmada nő. Negatív trend, hogy évről évre több fiatal szembesül a problémával – a 30 éveseket egyre nagyobb arányban érinti a visszér. Ha egy mód van rá, tegyünk a megelőzésért! Lássuk, milyen eszközök, lehetőségek vannak!

2024_04_17_mozgassal_visszer_1.jpg

Sokat ülünk vagy állunk munka közben? Iktassunk be egy kis átmozgatást!

Létezik családi hajlam a visszérre – ekkor veleszületett gyengeség tapasztalható a kötőszöveteknél, ezáltal gyengébbek a vénabillentyűk, érfalak is. Akinek van ilyen genetikai hajlama a varikozitásra (visszerességre), és munkaidejében sokat ül vagy áll, annak különösen oda kell figyelnie a végtagok rendszeres átmozgatására, a véna körüli izmok dolgoztatására. Ha ez a helyzet nálunk is, teremtsünk alkalmat minél gyakrabban egy rövid sétára!

Lehetőleg a hazaút során is gyalogoljunk minél többet. Sétáljunk le egy villamos/buszmegállót! Ha megoldható, és reális távolságra van a bolt, gyalogoljunk inkább autózás és tömegközlekedés helyett!

Amennyiben mozgásszegény életmódot élünk, nincs lehetőségünk elegendő mozgásra, használhatunk kompressziós harisnyát is.

Hétvégén válasszunk aktív kikapcsolódási formát!

A filmnézés helyett vagy mellett szerepeljen a feltöltődési listánkon a kirándulás is! Ha domb-, vagy hegyvidéken kirándulunk, biztosak lehetünk benne, hogy alaposan megdolgoztatják a lábszárizmainkat az emelkedők, lejtők. Az elhízás elleni harcban is sokat segít a túrázás, ami szintén rizikótényezője a visszérbetegségnek.

2024_04_17_visszer_mozgassal_2.jpg

A munkamentes napokon alighanem tornázni is több időnk van. A visszértorna keretében emeljük fel a lábainkat, végezzünk körző mozgást a lábfejünkkel, majd váltogassuk a spicc-pipa helyzetet, végül végezzünk karmoló mozdulatokat a lábujjainkkal!

A második gyakorlathoz álljunk fel, majd álljunk lábujjhegyre, és engedjük vissza magunkat (ezt ismételjük többször), ezáltal a lábszár izmait – a vénák mellett – vérkeringést serkentő, pumpáló mozgásra késztetjük.

A harmadik gyakorlatot ülve kell végezni. A lábak elé tegyünk valamilyen puha dolgot (leginkább erre a párna alkalmas), ezeket kezdjük el váltott lábfejjel nyomkodni!

Menjünk szűrésre!

Az egészséges testsúly megtartása mellett a gyakori és rendszeres mozgással, az üléssel, állással töltött idő csökkentésével tehetünk a legtöbbet a visszér ellen.

Amennyiben mégis felmerül a visszér lehetősége, érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakorvost szűrés céljából, és ha beigazolódik a gyanú, a szövődmények elkerülése érdekében minél hamarabb el kell kezdeni a kezelést, vagy ha az orvos javasolja, visszérműtétet kell végezni.

Vissza a címlapra
HRDoktor
Blogunkon HR-eseknek, vállalatvezetőknek és munkavállalóknak adunk praktikus tanácsokat arra, hogyan alakíthatnak ki egészséges munkakörnyezet, és mit tehetnek saját maguk illetve kollégáik testi-lelki épségének megőrzése érdekében.
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 9 nap
Agresti szerint a kupadöntő után várhatók konkrétumok Motta kapcsán
venember83 • 7 nap
A Milan elleni mérkőzés
venember83 • 5 nap
Di Marzio: „A Juve Allegri bevonása nélkül tervezi a nyarat”
venember83 • 4 nap
Két szabadnappal kezdi a hetet a csapat
venember83 • 3 nap
Cikkek a címlapról
Falkland-szigeteki háború 4. rész - A munka ünnepe
Előszó A Falkland-szigeteki háborúról szóló sorozat előző része az első két nap eseményeivel foglalkozott a két hadiflottára fókuszálva. Azonban a munka ünnepén az Argentin Légierő is igen aktív volt, lássuk hát az eseményeket az ő szemszögükből is. Május 1. és 2. további fejleményei Az…
Őrülten szexi éjszakák Amanda Learrel
1962-ben, a Paolo Cavara, Gualtiero Jacopetti és Franco Prosperi szennyturkász direktortriója által „világra segített” Kutyavilággal (Mondo cane) vette kezdetét az olasz eredetű mondo filmek divatja, amely aztán csaknem két évtizeden át képtelen volt megszűnni. Aki a „hanyatló Nyugaton” ilyesfajta…
>