A Kakaspörkölt Nokedlival egy igazi magyaros csemege, amelyet a hagyományos ízek kedvelőinek érdemes kipróbálni. Ez az étel ideális választás lehet egy vasárnapi ebédre vagy egy ünnepi vacsorára, amikor a család és barátok összejönnek az asztal körül. A fűszeres kakaspörkölt és az illatos, könnyű nokedli tökéletes harmóniát alkotnak, hogy minden falat egy igazi gasztronómiai élmény legyen.
A Története
A kakaspörkölt hosszú múltra tekint vissza a magyar konyhában, amelyet a vidéki életmód és a hagyományos ízek inspiráltak. A friss fűszerekkel és a helyi alapanyagokkal készült pörkölt hagyományosan a különleges alkalmak és ünnepi étkezések elengedhetetlen fogása volt.

Hozzávalók (négy személyre)
Kakaspörkölt:
- 1 db kakas vagy csirke, felaprítva
- 2 nagy fej hagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Kb. 500 ml víz vagy alaplé
Nokedli:
- 250 g liszt
- 2 tojás
- 100 ml tej
- Só ízlés szerint
- Víz a nokedli főzéséhez
Elkészítési Mód
-
Kakaspörkölt:
- Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben hevítsd fel az olajat vagy zsírt közepes lángon.
- Add hozzá az apróra vágott hagymát, és párold üvegesre.
- Ezután tedd hozzá a zúzott fokhagymát, majd az aprított kakast vagy csirkét.
- Pirítsd meg a húst minden oldalról, majd szórd rá a pirospaprikát és az őrölt köményt.
- Öntsd fel vízzel vagy alaplével, majd főzd alacsony lángon, amíg a hús megpuhul, és a szósz besűrűsödik.
- Ízlés szerint sózd és borsozd.
-
Nokedli:
- Egy tálban keverd össze a lisztet, a tojásokat, a tejet és egy csipet sót, amíg sima tésztát nem kapsz.
- Forralj fel bő vizet egy nagy lábasban, majd a nokedliszaggató segítségével nyomkodd bele a tésztát.
- Főzd kb. 2-3 percig, vagy amíg a nokedlik feljönnek a víz felszínére.
- Szűrd le a nokedlit, majd öblítsd át hideg vízzel.
Tálalás
Tálald a frissen főtt nokedlit a kakaspörkölt mellett, hogy mindenki kedvére falatozhasson az ízletes ételből. Díszítheted friss petrezselyemzölddel vagy egy kis tejföllel a tetején.
Tálalási Tippek
- A kakaspörkölt és nokedli tökéletes kísérője lehet egy friss vegyes saláta vagy savanyúság.
- Ha szereted az intenzív ízeket, kísérletezhetsz a pörkölt fűszerezésével, például több pirospaprikával vagy egy kis csípős paprikával.
- A nokedlit a legjobb frissen fogyasztani, de ha marad belőle, másnap is finom lehet felmelegítve.
Íme, a kakaspörkölt nokedlival receptje! Remélem, élvezettel készíted el és fogyasztod majd ezt az ínycsiklandó fogást!
Jó étvágyat!