Logo Pic
Weiner Viola Eszter 2023. szeptember 25.

Elstartolt Magyarország első PPE (Philosophy, Politics, Economics) alapképzése a Corvinuson

_dsc6979.jpgIdén Magyarországon a Corvinuson indul elsőként a Filozófia, politika, gazdaság (PPE) alapszak, melynek hallgatói és oktatói már a tényleges oktatás előtt találkoztak, hogy gördülékenyen kezdődhessen a tanév. Az eseménysorozaton a hallgatók először  nyilvános vitákon vehettek részt, másnap pedig kiscsoportos közgazdaságtani kísérletekben merülhettek el, melyek során kihívást jelentő társadalmi-gazdasági kérdésekkel foglalkoztak játékos formában. 

Írta: Weiner Viola Eszter, borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

Szeptember 5-én egy nyilvános vitanapon, 6-án pedig egy közvetlen hangulatú workshopon ismerkedhettek meg egymással a Filozófia, politika, gazdaság (angolul rövidítve PPE) alapszak hallgatói és oktatói. Az angolszász kultúrából átvett képzési forma, mely Európa-szerte egyre népszerűbb a felsőoktatási intézményekben, Magyarországon először a Corvinuson indul el.

Az első napon két nyilvános vita keretében mélyülhettek el a hallgatók és oktatók a modern társadalom kihívásaiban, melyek a PPE három területéhez kapcsolódnak. A viták résztvevői, Christoph Kuzmics (University of Graz) és Mike Károly (ELTE) olyan nézőpontokat tártak fel, amelyek segítik a politika és a közgazdaság határterületének mélyebb értelmezését, fókuszálva a szabályok fontosságára és a politikai és közgazdaságtani megközelítések különbségeire. A második vita, ahol Julian Jamison (University of Exeter) és Balázs Zoltán (BCE) beszélgetett, a boldogság témáját járta körül. _dsc8300.jpgKép: Budapesti Corvinus Egyetem

A második napon egy rövid bevezetőt követően az eseményen jelen lévő hallgatók kisebb csoportokra osztva közgazdaságtani modellekhez kapcsolódó kísérletekben vehettek részt, ahol a feladatok középpontjában az emberi motiváció, a racionalitás, a stratégiai gondolkodás, a társadalmi objektivitás és az erkölcs kérdései álltak. Az angol nyelven induló szak egyik fő célja, hogy a munkaerőpiacon magasra értékelt adatelemzési készségek mellett a hallgatók elsajátítsák a kritikus gondolkodás képességét, ezt tükrözték az oktatók által kiválasztott kísérletek is. Mindemellett az alapképzésüket megkezdő fiataloknak arra is lehetőségük volt, hogy megismerjék egymást és tanáraikat, illetve összemérve tudásukat értékes nyereményekért versenyezzenek a feladatok megoldása során. A játékos délután egy csoportos értékeléssel zárult, ahol minden csapat prezentálhatta a saját megoldását, valamint a kísérletek tanulságait. 

A PPE legelső évfolyamához magyar és külföldi hallgatók egyaránt csatlakoztak, ami egy kulturális és intellektuális sokszínűséget visz a közösségükbe.

A Corvinus által elindított PPE alapszak hazánkban nemcsak a tudás széleskörű megosztásával, hanem innovatív oktatási módszerekkel készíti fel a hallgatóit a munkaerőpiac kihívásaira. A program interdiszciplinaritása révén az itt végzett hallgatók több területen hasznosítható készségeket szereznek, valamint tudást a politikai és gazdasági szféra együttműködéséről. A fiatalok innovációra és kritikus gondolkodásra történő nevelése kulcsfontosságú nemcsak saját karrierjük, de a társadalmi és gazdasági fejlődés szempontjából is.

Vissza a címlapra
Közgazdász Online
Legjobban pörgő posztok
HIVATALOS: A Juventus menesztette Allegrit
Apuleius • 5 nap
A Bologna elleni mérkőzés
Apuleius • 2 nap
A lapok szerint Motta érkezése számos játékos sorsát befolyásolhatja
venember83 • 3 nap
Nagy déligyümölcs ízű szörp teszt
Linda Morvai • 12 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Cikkek a címlapról
A magyar honvédség létrejötte
A Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozata Információs és Módszertani Konferenciáján 2009. november 28-án elhangzott előadás szerkesztett változata.  Május 21 a Magyar Honvédelem Napja Ezt a különleges alkalmat 1992 óta ünnepeljünk ezen a napon. Dátumának kiválasztása tisztelgés a Görgei Artúr…
Babits Mihály-breviárium
BABITS MIHÁLY (1883–1941)író, költő, műfordító, esszéista „A hangulatok, fordulatok, versalakok százai szövődnek egybe lírájában, mindegyik tárgya megkapja a maga új színét, stílusos formáját. Zörejes hang csak akkor tör elő költészetéből, amikor a világháború kétségbeeséssel tölti el. Ez időtől…
>