Logo Pic
BOOOK Kiadó 2025. január 20.

Ahogy az évszakok, úgy változnak a fogások – Mary Berg Évszakról évszakra című könyvének bemutatása

Üdvözöllek Mary konyhájában, ahol az elkészült ételek nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálják.

 

Mary Berg, a kanadai gasztro forradalmár, a gasztronómia világának egyik legismertebb alakja, legújabb könyvében, az Évszakról évszakra című művében varázslatos kulináris utazásra invitálja olvasóit. Ez a könyv nem csupán szakácskönyv; egy olyan útmutató, amely a természet ritmusára és az évszakok változásaira építve inspirál a szezonális főzésre.

mary-berg-3recept-940x420px_1.jpg

A könyv célja: tökéletes harmónia a szezonális ételekkel

Az Évszakról évszakra központi témája az, hogy hogyan lehet a helyi, szezonális alapanyagokat a lehető legjobban kihasználni. Az év minden szakaszára külön fejezetek állnak rendelkezésre, amelyekben Mary kreatív receptekkel és hasznos tippekkel látja el az olvasót. A könyv célja, hogy az ételek készítése során ne csak a gasztronómiai élmény legyen meghatározó, hanem a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok is.

A szezonális főzés előnyei

  • Fenntarthatóság: A szezonális alapanyagok használata csökkenti a szállítási távolságokat, ezáltal a környezeti terhelést.
  • Gazdaságosság: A szezonális zöldségek és gyümölcsök általában olcsóbbak, mint az importált termékek.
  • Frissesség: A szezonális alapanyagok íze intenzívebb, tápanyagtartalmuk pedig magasabb.

 

„Az ételben örömünket kell lelnünk, nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is táplálnia kell. Engem mindig izgalommal tölt el tavasszal az első kosár napérlelte eper megkóstolása, vagy ha beleszimatolok a levegőbe a hátsó kertemben egy nyári grillparti alkalmával. Egészen ellazulok, mikor olyan ételt eszegetek, amely visszaröpít a gyerekkoromba, vagy ha belélegzem egy tál gazdag leves illatát az ünnepi asztalnál, miközben odakint a hó lassan mindent ellep. Az életem része, hogy az étel nemcsak az éhségemet csillapítja, hanem ettől sokkal többet ad. Ezt az érzést próbálom megragadni a konyhámban is, és átadni a receptjeimmel. „ /Mary Berg/ 

A tavasz frissessége: könnyű és egészséges ételek

Tavasszal, amikor a természet újjászületik, Mary receptjei is a könnyedséget és a frissességet tükrözik. Tavaszi zöldséglevesek, spárgás quiche és eperrel díszített desszertek kerülnek előtérbe. A könyvben található tippek segítenek abban, hogy az alapanyagokat a legjobb módon készítsük el, megőrizve azok tápanyagtartalmát és természetes ízét.

A nyár ízei: napérlelte gyümölcsök és könnyű grillételek

Nyáron Mary kiemeli a gyümölcsök és a grillezés fontosságát. Az eperrel díszített pavlova, a grillezett zöldségek és a friss saláták tökéletes választások a forró napokon.

Az ősz bősége: színes raguk és gazdag ízek

Az ősz a betakarítás időszaka, és Mary könyve tele van olyan receptekkel, amelyek kihasználják az évszak gazdagságát. A tökkrémleves, a szőlővel készített saláták és a gazdag húsos raguk mind megtalálhatók ebben a fejezetben.

A tél melegsége: kiadós ételek és ünnepi különlegességek

Télen Mary Berg kiemeli a gazdag ragukat, a sülteket és az ünnepi édességeket. A hideg napokon ezek az ételek nemcsak a testet, hanem a lelket is felmelegítik.

mary.jpg

Mary Berg könyvének különlegessége

 

Az Évszakról évszakra nem csupán recepteket kínál. Mary személyes történetei, főzési tanácsai és praktikus tippek egyedivé teszik a könyvet. Az olvasó nemcsak egy receptgyűjteményt kap, hanem egy olyan útmutatót is, amely inspirál a kreatív főzésre.

Mary Berg Évszakról évszakra című könyve tökéletes választás mindazoknak, akik szeretnék kihasználni a szezonális alapanyagok előnyeit. Az évszakonként bemutatott receptek nemcsak finomak, hanem fenntarthatóak és egészségesek is. Ez a könyv igazi kincs minden háztartásban.

 

Vissza a címlapra
BOOOK Kiadó
Szakácskönyvek
Legjobban pörgő posztok
Öt megrendítő fotó a XX. századból
Szentgáli Zsolt • 4 nap
A Como elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
A PSV elleni mérkőzés
Apuleius • 1 nap
A poltavai csata - I. rész
Blogvendegszerzo • 5 nap
Kolo Muani: „Álomszerű ez az egész, örülök, hogy itt lehetek”
venember83 • 3 nap
Cikkek a címlapról
Magnum és a sátán szexi lányai
James Robertson már négy hónapja járja a manilai kacatboltokat egy menő amerikai múzeum megbízásából felvásárolható értékes műkincsek után kutatva, amikor ráakad egy 1592-es festményre, amely három boszorkány máglyahalálát ábrázolja. Bár az alkotás enyhén szólva nem felel meg kényes ízlésének, mégis…
Katasztrófa a kutyakozmetikában
A vörös gazdi röhögőgörcsöt kapott. Na jó, mindig is tudtam, hogy szeret kinevetni főleg mikor kikapok miatta. Néha azt is gondolom, hogy direkt hoz ilyen helyzetekbe, mert imádja, ha balhé van itthon. Persze nem tudom, ez miért tölti el őt boldogsággal én kifejezetten utálom, ha hangosan…
>