Logo Pic
l.balays 2023. augusztus 20.

A gombai bronz lándzsahegy

Helyszín: Gomba, Várhegy és környéke (1929: Pogányvár)

2010 körül egy túrázó a gombai Várhegynél egy lándzsahegyet talált.

A bejegyzés e tekintetben különösen fontos és releváns adatokat tartalmaz Gomba község múltjának és történelmének vonatkozásában.

(blog információgyűjtés, 2023)

A gombai bronz lándzsahegy grafikai képen:

img_20230812_194104_rajz.jpg

Gomba község szélén található a Várhegy, amelyhez a Vár utca vezet. A Várhegyen egy bronzkori földvár maradványa található (hatvani és vatya kultúra).

1858 - a földvárat Kubinyi  Ferenc megásta, ahol bronzvésőt, nyílhegyet, kőbaltát, őrlős és csiszolóköveket, parittyakövet, csontszerszámokat, kisbögrét, cseréptöredékeket...stb., leginkább kőkori dolgokat talált.

A Kubinyi részéről talált leletek a Nemzeti Múzeumba kerültek - talán megvannak még.

1997 Bolega Erika és Kulcsár Gabriella végzett ásatásokat a földvárnál (Cegléd, Kossuth Múzeum), melynek során vélhetően öntőmintából származó töredéket találtak.

A Kubinyi által 1858 körül talált nyílhegyen kívül a földvárnál egyéb fegyverek, bronztárgyak előkerüléséről nem esik említés (talán odaajándékozott két bronztű).

A gombai Várhegy jelölése a második katonai felmérés térképén (1819-1869):

2_kgomb.jpg

A sáncolt, földből készült erődítményt mindig is szerettem volna havas környezetben lefotózni, amely 2023 telén végül sikerült.

Gomba község több ezer éves bronzkori földvára 2023-telén, távlati képen, amely egy lezuhant régi és betemetett űrhajóhoz hasonlító földnyelv tetején található:

dji_0848_1.JPG

2021 év nyarán, zöld színekkel:

dji_0547_1.JPG

A lándzsahegy

Több, mint másfél évvel ezelőtt, előzetes információgyűjtést és egyeztetést követően sikerült találkoznom a megtalálóval, majd volt alkalmam megtekinteni és kezemben tartani az általa a gombai Várhegynél 2010 körül talált - minden bizonnyal bronzból készült - lándzsahegyet, amelyről néhány fényképet is készítettem.

(Mivel szakértői vélemény nem áll, illetve nem állt rendelkezésre, addig ugye csak egy lándzsahegynek tűnő tárgyról lehet beszélni, de a továbbiakban a szóban forgó tárgyat a blog a bejegyzésben bronz lándzsahegynek nevezi, illetve kezeli.)

"F" úr elmondása:

"....Kifejezetten szeretem a földvárakat. Az  összes ismert környékbeli földvárat felkerestem, illetve meglátogattam már. A kókai, tápióbicskei, úri, tápiósági, kávai, pótharaszti, gombai földvárat, a mendei földvárakat. 

Van közülük, amelyikre pl. krosszpálya települt.

Kb. 15 évvel ezelőtt - olyan 2010 körül - egy alkalommal a gombai földvárhoz kirándultam.

Úton a földvárhoz egy szántóföld szélén lévő vadászles mellett gyalogoltam el.

Amikor a vadászles mellé értem, a les mellett láttam meg és találtam a lándzsahegyet, ami a föld felszínén, egy mélyebb barázdában hevert.

Amikor felvettem és kiderült mi az, majdnem elsírtam magam.

Emlékszem, hogy a szántóföldön a lándzsahegy mellett elszórtan cserepek voltak. szerintem azok a cserepek a földvárhoz tartozó urnasírok cserepei lehettek. 

A lándzsahegy esetleg akkor kerülhetett a felszínre, amikor a vadászlest telepítették.

A lándzsahegyet nem a földvárnál, hanem a földváron kívül és attól odébb, a szántóföld szélében lévő egyik vadászlesnél találtam. 

A lándzsahegyet a megtalálása óta féltve őrizgetem, azt egyelőre nem szeretném kiadni a kezemből, múzeumba történő későbbi eljuttatásán gondolkozom..."

(2023.)

Fényképek a gombai földvár közelében 2010 körül előkerült lándzsahegyről (blog fotók, 2023):

img_20230812_194130.jpg

gbl2.jpg

Az adatközlés során sajnos az előkerülés pontos helye nem került tisztázásra. A megtaláláskor kép nem készült. 

A helyszínről annyi tudható, hogy a lándzsahegy a földvártól kívül és attól odébb, a szántóföld melletti egyik vadászles mellett került elő, ahol a megtaláló cserépdarabokat is említett, melyeket urnasírok cserepeinek vélt.

Amennyiben az említett cserepek valóban urnasírok cserepei voltak, azt jelentheti, hogy a vár urnás temetője jóval a földváron kívül található. Hogy pontosan hol, egyelőre ez a kérdés megfejtésre vár, kis utánajárással kideríthető lehet.

Részemről 2021-ben jártam a Várhegynél, ahol a földváron kívül a szántó mellett emlékeztem ugyan egy vadászlesre, viszont ott cserepekre nem figyeltem fel, vadászles pedig máshol is volt.

Újszerű vadászles a szántóföld szélén a földvár közelében (ahol régebben lesre emlékeztem, azon a helyen les nem állt):

dji_0869_2.JPG

A szóban forgó lándzsahegyet - ha az, aminek látszik - a gombai önkormányzat egy díszes vitrinjében őrizve tudnám elképzelni, mint a község több ezer éves tárgyi emlékét, amellyel nem mellesleg egy őslakos vadászgatott, vagy akár gyilkolt is.

Sőt, még a község címerében feltüntetve is el tudnám képzelni.

Kérdésként felmerülhet, hogy a lándzsahegy képezhette e urnasír mellékletét..?

Továbbá a tárggyal kapcsolatban levonható egyéb következtetések, kultúra, korszak...stb., mivel a lándzsahegy és a földvár között az összefüggés szinte biztosnak mondható.

Egy kis kitérő:

Kitérőként megjegyezve - nem ez az egyetlen, amikor egy földvárnál hasonló dolog csak úgy előkerül, mint pl. az innen 15 km-re lévő, közeli Pótharaszton:

Pótharaszti földvár (Árpád-kor)

- Az elérhető források szerint a Monor melletti Pótharaszton található Árpád-kori földvárnál többek között buzogány került elő, amely vélhetően azóta is a megtaláló - mint helyi műgyűjtő - birtokában lehet, vagy található.

Pótharaszti buzogány

A leírások szerint B. Ferenc újlengyeli gyűjtő évekkel (évtizedekkel) ezelőtt gyűjtött össze számos fémtárgyat a pótharaszti földvárnál, nyílcsúcsokat, lándzsahegyeket, valamint egy XV. századra tehető láncos-buzogányt. 

A pótharaszti földvár kapcsán érdemes lenne valakinek ezen a vonalon elindulni és egy kis régészeti nyomozást végezni, B. Ferencet felkeresni, megvannak e még a pótharaszti földvárnál talált tárgyak, ha igen, akkor azokról fényképet beszerezni vagy eszközölni (megtalálás körülményei...stb.)

Pótharaszt Árpád-kori, sáncolt kis földvára:

dji_0857_1.JPG

De visszatérve a gombai földvárhoz, amelyet 1929-ben Pogányvárnak neveztek.

A Várhegyhez és a várhoz több legenda is kötődött, melyek a hegy belsejében lévő rejtett forrásról, elásott kincsekről szóltak.

Alagút a gombai Várhegynél

A gombai Várhegy oldalában alagút biztosan volt, amelynek bejárata még az 1960-as években is ismert volt, amely azóta már beomlott.

A gombai Várhegy oldalába vájt alagutat 1929-ben is megemlítik:

1929:

"..Kubinyi ásatása után felbuzdult a ma embere és nemrégiben egy kartel alakult.

Csupa paraszti emberből, kik éjjel-nappal ástak bele a hegybe - pénz után.

Sokáig ástak. Talán nem is ők, de az ösztönük.

Az emberi ösztön, mely a könnyű meggazdagodás után mindig vágyik.

Talán fölösleges is mondanom, hogy a hatalmas mérvű vállalkozás nem járt sikerrel,úgy, ahogyan jött a nagy kedv, el is múlt.

Ma gúnyosan mosolyognak az „aranyásókon“ és örök mementóként ott ásít egy barlang, melyet a XX. század embere vágott mohóságában...."

1929_b.jpg

 - forrás: Magyarság, 1929 - A Pogányvár, Farkas Klári írásából

A Vár utcában lakó egyik lakos 2021-ben részemre történő közlése szerint a a "hegy" oldalában régen egy alagút, vagy nyílás volt, ami később beomlott. Ezt a nyílást később vasráccsal lezárták. Hogy pontosan hol volt ez a beomlott bejárat, arra már nem emlékezett.

2024-ben telefonon beszéltem id. Borzsák Andrással (Monor) - a beszélgetést utólag is tisztelettel köszönöm - aki az alábbiakat mesélte a gombai Várhegy alagútja kapcsán:

"....Amikor gimnazista voltam, tanszoba foglalkozásról fogtuk magunkat és egy üllői sráccal elmentünk biciklivel Gombára, ahol a várnak az alagútjába akartunk bemenni. 

A gombai Várhegyhez érve ott elkezdtünk ásni, mert a Borsányi(?) tanár úr mondta, hogy ő bent volt régen a vár "első termében" és mi is oda szerettünk volna bejutni, de nekünk ez már nem sikerült, a bejáratot nem tudtuk kiásni.

Bejárat az volt, de kiásni nem tudtuk.

Úgy tudom, hogy a háború alatt ebben az alagútban bent voltak az emberek állítólag.  Vagyis a gombai Várhegy alatt lévő termekben, amik a Vár utca végén voltak..."

- id. Borzsák András elmondása, 2024. Monor

1967-ből származó leírás beomlott borospincének tarttotta ezt az alagutat. (PMH 1967, Rolkó István)

1968 - az 1950-es évek végén még olyan ~15 méternyire be lehetett hatolni a domb belsejébe, amit lélekluknak hívtak. (PMH 1968, Baky László)

"...Az agyagrétegződés, a folyosó belső kiképzése, az ott talált apróbb használati tárgyak, ivóedények, égetett cserépedények, hamisítatlanul földvár jellegre utaltak..." - 1968, Baky László

Hogy ez a beomlott alagút-féleség régen hol lehetett, napjainkra már azt sem tudni.

A gombai Várhegy, rajta a több ezer éves földvárral:

dji_0788_1.JPG

2021 - felmásztam a Várhegyre. Akkor azt hittem, a földvárnál jártam, de mint később kiderült, csak a földnyelv földvár melletti teraszra jutottam. A hegytetőn a sűrű növényzet miatt közlekedni pedig nem lehetett. 

A fák sűrűjében gödröket, beásásokat lehetett tapasztalni és régi cserepek maradványait:

20210703_173439_1.jpg

20210703_174015_1.jpg

A cserépdarabok közül:

20210703_173945b.jpg

20210703_172605b.jpg

1929-ben szintén említenek cserepeket a Pogányvárnál:

1929_a.jpg

1929 - szántás alkalmával urnák kerültek elő, melyek magángyűjteménybe kerültek:

"...Urnáról szólva, van a gyűjteményben az is. Egy teljesen ép példány, még a fedele is rajta van.

Sőt. Emberi csontokat is őriztek benne.

Hét ilyen urna került ki egyszerre egy szántás alkalmával.

Egy színben feküdtek, bizonyos távolságban egymás mellett...."

- 1929, A Pogányvár

A Pogányvár:

dji_0839_1.JPG

dji_0851_1.JPG

A várat kéretik békében hagyni - írták róla 1929-ben:

1929_c.jpg

A 2010 körül a Pogányvár közelében talált bronz lándzsahegy a vár fennmaradt egyik olyan emléke lehet, amely már ősidők óta azt várhatta, hogy valaki egyszer rátaláljon.

20241017

B.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum:

romer_floris_muveszeti_es_torteneti_muzeum.jpg

Források:
régi katonai térkép: mapire
hungaricana adatbázis
Pest Megyei Hírlap 1967 Rolkó István
Pest Megyei Hírlap 1968 Baky László
Magyarság 1929. évi száma, A Pogányvár - Farkas Klári írásából
id. Borzsák András visszaemlékezése
"F" úr elmondása
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
Vissza a címlapra
romtúráim
Főleg vár és templomromoknál tett - sokszor felkészületlen és rögtönzött - kirándulásaimról rövid bejegyzések, visszaemlékezések fényképekkel, rövid történeti és történelmi ismertetővel a helyekről. A bejegyzések főképp a látványelemekre épülnek fényképek és alkalmanként régi archív drón képeim alapján, ahol éppen jártam. Az első két blogbejegyzés 2020. november 25-én készült, amikor régi fényképeimet nézegetve gondoltam megosztom azokat itt, ebben a formában másokkal is. Az eltelt időben kiegészítettem a témakört külön "Letűnt helyek nyomán" bejegyzésekkel, amikor is olyan helyeket próbálok felkeresni, melyek kevésbé, vagy egyáltalán nem ismertek, és már szinte alig maradtak nyomai, temetők, sírok, templomromok, egyéb helyek... Feltételezések, térkép elemzések, múltbéli dolgok.
Legjobban pörgő posztok
Nagy táblás tejcsokoládé teszt
Linda Morvai • 10 nap
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 3 nap
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 3 nap
Škriniar érkezhet januárban?
venember83 • 7 nap
Elhunyt Kiss Ferenc hangépítész
Kultúrpart • 1 nap
Cikkek a címlapról
Barbara McNair: Szexszimbólum és példakép
Barbara McNair 1934. március 4-én született Chicagóban − abban a városban, amely annak idején a blues és a jazz melegágyának számított New Orleans mellett −, ám végül a wisconsini Racine-ban töltötte gyerekkora nagy részét. Páratlan hangi adottsága már akkor megmutatkozott, amikor kislányként…
Ez lett az elsődleges fókuszom...
A Forma-1 fájdalmas búcsút vett Daniel Ricciardótól, miután a Szingapúri Nagydíjon elvesztette az ülését, mivel az utóbbi versenyeken nem tudott állandó, pontszerző teljesítményt nyújtani. Az ausztrál versenyző komoly marketingértékkel bírt a Forma-1 világában, vidám és humoros megnyilvánulásai…
>