Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Vegetáriánus és vega ételek: Magos kréker

·         0,5 kg teljes kiőrlésű liszt ·         Magok: lenmag, napraforgómag, szezámmag stb. durván darálva ·         1-2 kávéskanál só (ízlés szerint) ·         1 kávéskanál szódabikarbóna ·         1.5 dl szójajoghúrt, vagy szójatej, vagy víz ·         10 dkg margarin (növényi)  A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, magokat és a többi hozzávalókat, összekeverjük és jól kidolgozzuk 1-2 percig. Közepes puha legyen a tészta (ne legyen se…

Anyukám Főzte: Babos káposzta

Hozzávalók:1,6 kg savanyú káposzta20-25 dkg virágbab (vagy 1 konzerv vörös bab)50 dkg sertéshús1-2 fej vöröshagyma4-5 babérlevélsóborspirospaprikatejfölElkészítése:Hagymát megdinszteljük, piros paprikával megszórjuk, rátesszük a kockára vágott húst.Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, majd hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet is. Amikor a hús félig megfőtt hozzáadjuk a káposztát és lassú tűzön tovább főzzük. A külön megfőzött babot…

Anyukám Főzte: Sült csirkecomb sült zellerrel

Hozzávalók: 60 dkg csirke felsőcombfilé1 közepes fej zeller1 uborkasóbors4- 5 gerezd fokhagymakaporecetpici édesítőolajElkészítése:Húslevesben 20 percig főzöm a megmosott, kifilézett csirkefelsőcombot.  Utána kiveszem a levesből és sós-fokhagymás-borsos zsiradékban megsütöm.A zellert megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük és megsütjük olajban. Közben gyaluljuk le az uborkát, sózzuk le, amikor levet engedett ízesítsük be édesítővel, ecettel és…

Bátor nyúl konyhája: Pikáns sertésragu krémes polentával.

Pikáns sertésragu krémes polentával. Könnyű, finom ebédet készítettem, a körete is nagyon egészséges, sajnos ritkán készített vagy alig ismert. Tegyék ezzel is változatosabbá étrendjüket. Hozzávalók 3 személyre: 50 dkg sertéscomb kockázva, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, Negyed kápia vagy kaliforniai paprika, 1 teáskanál sült hús fűszerkeverék vagy rozmaring, majoranna, curry, 1 mokkáskanál bors, 1 kis chili…

A Két Cica Konyhája: Szigetközi bodzapalacsinta

A Szigetközben, Darnózselin nőttem fel és máig erősen kötődöm a térséghez, évek óta kutatom szülőföldem gasztronómiai gyökereit. Nem titkolt célom, hogy előbb-utóbb egy teljes kötet készüljön munkám eredményeként, de az elmúlt két évben már kaptam egy-egy lehetőséget arra, hogy ízelítőt adjak e csodás vidék hagyományos ételeiből, 21. századi ízlésre szabva. Elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigeközből' című könyvben, ahol 20…

Ínyenc Fenevad: Felülmúlhatatlan olasz paradicsomleves: itt az eredeti recept

Az idehaza nagyon divatos, híg és édes paradicsomleves érthető módon nem sokak kedvence, az olasz verzió viszont össze sem hasonlítható ezzel. Ahogy sok olasz étel, a paradicsomleves is nagyon kevés összetevővel készül, ennek ellenére felejthetetlen az íze. Az elkészítése is végtelenül egyszerű, aki kedveli a paradicsomot, annak mindenképp javaslom. Hamarosan jön a paradicsomszezon, egyre könnyebb lesz friss, lédús paradicsomokat beszerezni.…

Régi és új étkek, mai ízek: Rakott karfiol

Most is, mint mindig szerettünk volna egy könnyed ebédet amely bele passzol a szénhidrát csökkentett étrendbe. Úgy hiszem, sikerült és reméljük nektek is tetszeni fog. Hozzávalók: 80 dkg karfiol só,bors 20 dkg bulgur 3 ek étolaj 1 fej vöröshagyma kockázva 4 gerezd fokhagyma 2 tk füstölt pirospaprika 1 mk őrölt kömény 1 db tv paprika 1 db paradicsom 40 dkg darált sertéshús 20 dkg görög joghurt 15 dkg reszelt ementáli sajt A…

Régi és új étkek, mai ízek: Édesköményes rizs

Egy egyszerű recept jön, de annál nagyobb élményt is ad. Megkezdődött már a grull szezon és a köretek sokszor egyhangúak, ezért gondoltuk változtatunk és jött az ötlet, amit kipróbáltunk és valóban jó fogás lett belőle. MOst nálunk oldalas mellé készült, de bármely sült mellé remek fogás Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma kockázva 2 apróbbra ágott édeskömény 1 ek zsír 15 dkg rizs 4 dl víz só, frissen őrölt bors fél citrom leve A…

Régi és új étkek, mai ízek: Kimcsi leves

Lassan négy év telik el, amióta elkezdtünk fermentálni. Az elsőt párom követte el egy koreai kimcsi formájában. 2020-ban nem tavasszal, hanem szeptemberben volt az Ultrabalaton futóverseny, amikor onnan hazatértünk, akkor reggel kellett valamit enni. Én megettem egy fél üveggel, annyira ízlett, aztán viseltem a következményeit is. Most is volt itthon kimcs, gyakorlatilag szinte egész évben van valamilyen fermentált dolog itthon, de most ez volt.…

Anyukám Főzte: Túrós pite

Hozzávalók: Tészta: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt3 dkg negyedannyi édesítő  1 csomag sütőpor 25 dkg vaj vagy margarin 1 kis tejföl 2db tojássárgája Töltelék: 50 dkg túró 3 tojás5 dkg negyedannyi édesítő1 csomag vaníliás cukor1 db citrom vagy narancs reszelt héjaElkészítése:Először keverjük össze a lisztet, az édesítőt és a sütőport, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyúrjuk össze a tésztát, ezután tegyük…

Helló Curry!: Csirke vindaloo

Ismét érkezik egy igencsak ismert indiai étel, ez a csirke vindaloo receptje. Van ám történelme is ennek az ételnek. Az 1500-as években Goa (India nyugati partja) portugál hódítás alatt állt, így óhatatlanul a 2 nép gasztronómiája fuzionált. A portugálok által behozott ecetes marinád az indiai fűszerekkel lett felturbózva. Eredetileg sertéshúsból készült, de a későbbiekben csirkével is készítették. Ma már az éttermek étlapján mindkét verzió…

Ínyenc Fenevad: Szamóca vagy eper? Biztosan a jó gyümölcsöt veszed?

Javában tart az eperszezon, vagy netán a szamócaszezon? A piaci standok roskadoznak a jó esetben finom, lédús és édes gyümölcsöktől, rosszabb esetben pedig a gyönyörű piros külső mögött íztelen termés rejlik. Persze most nem a görög eperre, hanem a hazai, magyar termékre gondolok. Találunk köztük egészen aprótól az extra nagy méretű, már-már öklömnyi nagyságú gyümölcsökig – de vajon tényleg azt vesszük-e, ami a táblára ki van írva, és helyesen…

Bátor nyúl konyhája: Avokádós virslis falatok.

Könnyen elkészíthető, igazán finom reggeli vagy vacsora. Önállóan is pompás, de gazdagíthatjuk még sajttal, főtt tojással. Hozzávalók 3 személyre: 2 érett avokádó, személyenként 1 pár virsli, 2 szem paradicsom, 1 közepes fej salotta vagy lilahagyma, só, frissen őrölt bors, bazsalikoom, 1 evőkanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vaj, kevés olivaolaj.   Az egyik avokádóból krémet készítünk a vaj, citromlé, reszelt…

Csabi Konyhája: GYULAI KOLBÁSZOS TAVASZI PIZZA a Don Pepe havi ajánlata

Tavaly már két alkalommal is a Gyulai Kolbász került a Don Pepe havi ajánlatainak középpontjába, most pedig ismét ez a főszereplő az akciós kínálatban. A már jól ismert VASÁRNAP REGGELI! PIZZA és GYULAI KOLBÁSZOS LEGÉNY LEPÉNY mellett ezúttal újdonságként a GYULAI KOLBÁSZOS TAVASZI PIZZA is a kínálatot erősíti, amit a békásmegyeri étteremből rendelve teszteltem le. (4290.-) Mondhatni egy eléggé harmonikus, kiugró őrületektől mentes…

sörfigyelő: Indoor 2024

2024. február 23 és 24 között sikeresen megrendezésre került a VIII. Indoor sörfesztivál a Várkert Bazárban. Beszámolónkat olvassák.                           Maga a rendezvényhelyszín teljesen jó volt, színvonalas, elég tágas, leszámítva azt az összesen 2 csúcsórát, amikor lapulva kellett előrejutnom a tömegben. De az előtér még a csúcsponton is szellős volt. Nem azért, mert nem jött el sok látogató, hanem mert relatíve kevesebb…

Gourmetchef: Kubikos tarhonya

Kubikos tarhonya Kedves Látogatók! Megosztom veletek az egyik kedvenc tarhonyás receptemet, ami előételként és főételként is fogyasztható. Egyszerű elkészíteni és nagyon finom. A recept 2-4 adagra: Hozzávalók 50 dkg burgonya 25 dkg tarhonya 15 dkg füstölt kolbász / lehet csípős is / 20 dkg füstölt szalonna 2 db közepes fej vöröshagyma 1 db fehér paprika 2 db paradicsom 5 dkg sertés zsír só, bors, fűszerpaprika, piros arany vagy erős…

Boldogság a konyhában: Kölesfasírt

Egészséges fasírt? Naná, a kölesfasírt! :) Erről a fasírtról meg nem mondod, hogy kölesből készült!  Hozzávalók kb. 12 db-hoz: 250 g köles 2 tojás kb. 4 evőkanál zsemlemorzsa (lehet gluténmentes is) 2 teáskanál pirospaprika 1 db apróra vágott vöröshagyma (fontos, hogy tényleg nagyon apró legyen) 2 teáskanál majoránna  ízlés szerint só, bors   Fontos, hogy a kölest felhasználás előtt, hideg vízben többször mossuk át. Majd tegyük fel…

SütiSári: Mosolyog, hókuszpókusz, máris fejünkön van a kinder kókusz!

A tésztához: 4 db tojás 100 g cukor 150 g olaj 200 g liszt 50 g tej 1 csomag sütőpor 1 teáskanál só 25 g kakaópor Kókuszkrém: 3 dl tej 1 csomag vaníliás pudingpor 3 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszkrém A krémhez: 5 ek. méz 2 kk. vanília aroma 40 g kókuszreszelék 250 g mascarpone 1 csomag expressz zselatin 250 g habtejszín kinder burkolása: 200 g étcsoki 25 g vaj 35 g tejszín Elkészítése: A tojásokat a…

még több találat...