· 0,5 kg teljes kiőrlésű liszt
· Magok: lenmag, napraforgómag, szezámmag stb. durván darálva
· 1-2 kávéskanál só (ízlés szerint)
· 1 kávéskanál szódabikarbóna
· 1.5 dl szójajoghúrt, vagy szójatej, vagy víz
· 10 dkg margarin (növényi)
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, magokat és a többi hozzávalókat, összekeverjük és jól kidolgozzuk 1-2 percig. Közepes puha legyen a tészta (ne legyen se…
Hozzávalók:1,6 kg savanyú káposzta20-25 dkg virágbab (vagy 1 konzerv vörös bab)50 dkg sertéshús1-2 fej vöröshagyma4-5 babérlevélsóborspirospaprikatejfölElkészítése:Hagymát megdinszteljük, piros paprikával megszórjuk, rátesszük a kockára vágott húst.Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, majd hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet is. Amikor a hús félig megfőtt hozzáadjuk a káposztát és lassú tűzön tovább főzzük. A külön megfőzött babot…
Sütöttem ebben a hónapban is párszor. Először sajtos tallérokat és sajtos pogácsát. Meg non-plus-ultra is készült. Majd kókuszos sütit is csináltam, ezeket előre meg lehet az ünnepek előtt készíteni, mert elállóak, és finomak.
Na és végre az eper is elkezdett beérni. Nagyon örülünk neki. :)
Hozzávalók: 60 dkg csirke felsőcombfilé1 közepes fej zeller1 uborkasóbors4- 5 gerezd fokhagymakaporecetpici édesítőolajElkészítése:Húslevesben 20 percig főzöm a megmosott, kifilézett csirkefelsőcombot.
Utána kiveszem a levesből és sós-fokhagymás-borsos zsiradékban megsütöm.A zellert megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük és megsütjük olajban. Közben gyaluljuk le az uborkát, sózzuk le, amikor levet engedett ízesítsük be édesítővel, ecettel és…
Pikáns sertésragu krémes polentával.
Könnyű, finom ebédet készítettem, a körete is nagyon egészséges, sajnos ritkán készített vagy alig ismert. Tegyék ezzel is változatosabbá étrendjüket.
Hozzávalók 3 személyre:
50 dkg sertéscomb kockázva,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só,
Negyed kápia vagy kaliforniai paprika,
1 teáskanál sült hús fűszerkeverék vagy rozmaring, majoranna, curry,
1 mokkáskanál bors,
1 kis chili…
A Szigetközben, Darnózselin nőttem fel és máig erősen kötődöm a térséghez, évek óta kutatom szülőföldem gasztronómiai gyökereit. Nem titkolt célom, hogy előbb-utóbb egy teljes kötet készüljön munkám eredményeként, de az elmúlt két évben már kaptam egy-egy lehetőséget arra, hogy ízelítőt adjak e csodás vidék hagyományos ételeiből, 21. századi ízlésre szabva.
Elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigeközből' című könyvben, ahol 20…
Az idehaza nagyon divatos, híg és édes paradicsomleves érthető módon nem sokak kedvence, az olasz verzió viszont össze sem hasonlítható ezzel. Ahogy sok olasz étel, a paradicsomleves is nagyon kevés összetevővel készül, ennek ellenére felejthetetlen az íze. Az elkészítése is végtelenül egyszerű, aki kedveli a paradicsomot, annak mindenképp javaslom.
Hamarosan jön a paradicsomszezon, egyre könnyebb lesz friss, lédús paradicsomokat beszerezni.…
Most is, mint mindig szerettünk volna egy könnyed ebédet amely bele passzol a szénhidrát csökkentett étrendbe. Úgy hiszem, sikerült és reméljük nektek is tetszeni fog.
Hozzávalók:
80 dkg karfiol
só,bors
20 dkg bulgur
3 ek étolaj
1 fej vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma
2 tk füstölt pirospaprika
1 mk őrölt kömény
1 db tv paprika
1 db paradicsom
40 dkg darált sertéshús
20 dkg görög joghurt
15 dkg reszelt ementáli sajt
A…
Egy egyszerű recept jön, de annál nagyobb élményt is ad. Megkezdődött már a grull szezon és a köretek sokszor egyhangúak, ezért gondoltuk változtatunk és jött az ötlet, amit kipróbáltunk és valóban jó fogás lett belőle. MOst nálunk oldalas mellé készült, de bármely sült mellé remek fogás
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma kockázva
2 apróbbra ágott édeskömény
1 ek zsír
15 dkg rizs
4 dl víz
só, frissen őrölt bors
fél citrom leve
A…
Lassan négy év telik el, amióta elkezdtünk fermentálni. Az elsőt párom követte el egy koreai kimcsi formájában. 2020-ban nem tavasszal, hanem szeptemberben volt az Ultrabalaton futóverseny, amikor onnan hazatértünk, akkor reggel kellett valamit enni. Én megettem egy fél üveggel, annyira ízlett, aztán viseltem a következményeit is. Most is volt itthon kimcs, gyakorlatilag szinte egész évben van valamilyen fermentált dolog itthon, de most ez volt.…
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt3 dkg negyedannyi édesítő 1 csomag sütőpor 25 dkg vaj vagy margarin 1 kis tejföl 2db tojássárgája Töltelék: 50 dkg túró 3 tojás5 dkg negyedannyi édesítő1 csomag vaníliás cukor1 db citrom vagy narancs reszelt héjaElkészítése:Először keverjük össze a lisztet, az édesítőt és a sütőport, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyúrjuk össze a tésztát, ezután tegyük…
Ismét érkezik egy igencsak ismert indiai étel, ez a csirke vindaloo receptje.
Van ám történelme is ennek az ételnek. Az 1500-as években Goa (India nyugati partja) portugál hódítás alatt állt, így óhatatlanul a 2 nép gasztronómiája fuzionált. A portugálok által behozott ecetes marinád az indiai fűszerekkel lett felturbózva. Eredetileg sertéshúsból készült, de a későbbiekben csirkével is készítették. Ma már az éttermek étlapján mindkét verzió…
Javában tart az eperszezon, vagy netán a szamócaszezon? A piaci standok roskadoznak a jó esetben finom, lédús és édes gyümölcsöktől, rosszabb esetben pedig a gyönyörű piros külső mögött íztelen termés rejlik. Persze most nem a görög eperre, hanem a hazai, magyar termékre gondolok. Találunk köztük egészen aprótól az extra nagy méretű, már-már öklömnyi nagyságú gyümölcsökig – de vajon tényleg azt vesszük-e, ami a táblára ki van írva, és helyesen…
Hozzávalók: 50 dkg krumpli 2 db vöröshagyma20 dkg fodros kocka tésztazsírsóborspirospaprika Elkészítése:A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük. A hagymát üvegesre megdinszteljük megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a krumplit, sózzuk, borsozzuk és végül a kifőzött tésztát is hozzákeverjük.Kovászos uborkával vagy bármilyen savanyúsággal tálaljuk.Jó étvágyat!
Könnyen elkészíthető, igazán finom reggeli vagy vacsora. Önállóan is pompás, de gazdagíthatjuk még sajttal, főtt tojással.
Hozzávalók 3 személyre:
2 érett avokádó,
személyenként 1 pár virsli,
2 szem paradicsom,
1 közepes fej salotta vagy lilahagyma,
só, frissen őrölt bors,
bazsalikoom,
1 evőkanál citromlé,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál vaj,
kevés olivaolaj.
Az egyik avokádóból krémet készítünk a vaj, citromlé, reszelt…
Tavaly már két alkalommal is a Gyulai Kolbász került a Don Pepe havi ajánlatainak középpontjába, most pedig ismét ez a főszereplő az akciós kínálatban. A már jól ismert VASÁRNAP REGGELI! PIZZA és GYULAI KOLBÁSZOS LEGÉNY LEPÉNY mellett ezúttal újdonságként a GYULAI KOLBÁSZOS TAVASZI PIZZA is a kínálatot erősíti, amit a békásmegyeri étteremből rendelve teszteltem le. (4290.-)
Mondhatni egy eléggé harmonikus, kiugró őrületektől mentes…
2024. február 23 és 24 között sikeresen megrendezésre került a VIII. Indoor sörfesztivál a Várkert Bazárban. Beszámolónkat olvassák.
Maga a rendezvényhelyszín teljesen jó volt, színvonalas, elég tágas, leszámítva azt az összesen 2 csúcsórát, amikor lapulva kellett előrejutnom a tömegben. De az előtér még a csúcsponton is szellős volt. Nem azért, mert nem jött el sok látogató, hanem mert relatíve kevesebb…
Kubikos tarhonya
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek az egyik kedvenc tarhonyás receptemet, ami előételként és főételként is fogyasztható. Egyszerű elkészíteni és nagyon finom.
A recept 2-4 adagra:
Hozzávalók
50 dkg burgonya
25 dkg tarhonya
15 dkg füstölt kolbász / lehet csípős is /
20 dkg füstölt szalonna
2 db közepes fej vöröshagyma
1 db fehér paprika
2 db paradicsom
5 dkg sertés zsír
só, bors, fűszerpaprika, piros arany vagy erős…
Egészséges fasírt? Naná, a kölesfasírt! :) Erről a fasírtról meg nem mondod, hogy kölesből készült!
Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
250 g köles
2 tojás
kb. 4 evőkanál zsemlemorzsa (lehet gluténmentes is)
2 teáskanál pirospaprika
1 db apróra vágott vöröshagyma (fontos, hogy tényleg nagyon apró legyen)
2 teáskanál majoránna
ízlés szerint só, bors
Fontos, hogy a kölest felhasználás előtt, hideg vízben többször mossuk át. Majd tegyük fel…
A tésztához:
4 db tojás
100 g cukor
150 g olaj
200 g liszt
50 g tej
1 csomag sütőpor
1 teáskanál só
25 g kakaópor
Kókuszkrém:
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
3 ek. kókuszkrém
2 ek. kókuszkrém
A krémhez:
5 ek. méz
2 kk. vanília aroma
40 g kókuszreszelék
250 g mascarpone
1 csomag expressz zselatin
250 g habtejszín
kinder burkolása:
200 g étcsoki
25 g vaj
35 g tejszín
Elkészítése:
A tojásokat a…