Hozzávalók: 1,5 kg paprika 3-4 db paradicsom 2 fej vöröshagyma só olaj 6 tojás Elkészítése: A megmosott, felkockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megmosott, kockákra darabolt paradicsomot. Kicsit összefőzzük, majd hozzátesszük a megmosott, felszeletelt paprikát is, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Amikor a lecsónk megfőtt, hozzáadjuk a tojásokat, amit előzetesen egy tálban felvertünk. Kicsit összeforgatjuk, átfőzzük,…
A barna laphoz: /20×30 cm tepsihez/
2 db tojás
4 ek. cukor
2 ek. víz
1 ek. étolaj
4 ek. liszt
1 mk. sütőpor
1 ek. kakaópor
A fehér tésztához:
3 db tojásfehérje
4 ek. cukor
1 mk. sütőpor
4 ek. finomliszt
1 ek. étolaj
1 ek. víz
70 g darabos dió
250 g házi, cukrozott magozott meggy
A krémhez:
3 db tojássárgája
3 ek. cukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
150 g vaj
burkolása:
200 g étcsoki
25 g vaj
35 g…
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
18 dkg kakaós keksz
7 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
20 dkg friss eper
2 ek kristálycukor
1 ek étkezési keményítő
8 g zselatin
18 g víz
3 dl hullala növényi hab
8 dkg porcukor
3 ek eperlekvár (elhagyható)
25 dkg tejföl
Díszítés:
eper - ízlés szerint
Készítsünk elő egy 20 cm-es tortaformát. Ha van otthon, béleljük ki wax papírral, de ez a lépés nem kötelező, anélkül is működni fog a recept. Daráljuk le…
Olyan sokszor feltesszük magunknak az alábbi kérdést: "Mi lett volna, ha...?"Híragi Szanaka nemrégiben megjelent kötete, Az elvesztett emlékek lámpása, három történetből áll, melyek első ránézésre különbözőek, ám a végén szépen összeérnek a szálak. A könyv elolvasása után minden bizonnyal te is felteszed magadnak a fenti kérdést, valamint elgondolkodsz azon is, mit tennél, ha a halálod után visszamehetnél a szívednek legkedvesebb emléked…
Nem a felkelő nap országából, inkább Itália tájairól származik a magyar McDonald's újdonsága, a Sunny Sofia!
Hiszen a napos elnevezés napon szárított paradicsomra utal, illetve a napként csillogó fényes hamburger zsemlére. Ezeken kívül marhahúspogácsa, fehér cheddar és bazsalikomos szósz kerül bele, illetve némi rukkola saláta mix és hagyma. Egészen jól hangzik, a különlegesebb, már-már gourmet burgerek kedvelőinek érdemes lehet…
Legutóbbi, hamburgi kiruccanásom során teljesen véletlenszerűen botlottam bele a Scotty's szimpatikus egységébe, amikor épp olyan helyeket kerestem, ahol a burger és steak mellett normálisabb sörök is vannak, na és persze épp nyitva is van. Bár elsőre talán nem tűnik vészesen lehetetlen küldetésnek a dolog, azért mégsem volt annyira egyszerű, de végül a Scotty's maximálisan beváltotta a hozzá fűzött előzetes reményeimet.
Akár kint is helyet…
Zöld Spárga krémleves
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek az egyik kedvenc leves receptemet ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.
A recept 4 adagra:
Hozzávalók:
1 csokor zöld spárga
1 db nagy krumpli
2 evőkanál vaj
1,5 liter víz
2 dl főzőtejszín
1 erőleves kocka
Só, bors, ízlés szerint
Reszelt sajt
4 szelet toast kenyér
Elkészítés:
Egy leveses lábasba beleteszek 1 evőkanál vajat, amit megolvasztok. Majd…
· 0,5 kg teljes kiőrlésű liszt
· Magok: lenmag, napraforgómag, szezámmag stb. durván darálva
· 1-2 kávéskanál só (ízlés szerint)
· 1 kávéskanál szódabikarbóna
· 1.5 dl szójajoghúrt, vagy szójatej, vagy víz
· 10 dkg margarin (növényi)
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, magokat és a többi hozzávalókat, összekeverjük és jól kidolgozzuk 1-2 percig. Közepes puha legyen a tészta (ne legyen se…
Hozzávalók:1,6 kg savanyú káposzta20-25 dkg virágbab (vagy 1 konzerv vörös bab)50 dkg sertéshús1-2 fej vöröshagyma4-5 babérlevélsóborspirospaprikatejfölElkészítése:Hagymát megdinszteljük, piros paprikával megszórjuk, rátesszük a kockára vágott húst.Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, majd hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet is. Amikor a hús félig megfőtt hozzáadjuk a káposztát és lassú tűzön tovább főzzük. A külön megfőzött babot…
Sütöttem ebben a hónapban is párszor. Először sajtos tallérokat és sajtos pogácsát. Meg non-plus-ultra is készült. Majd kókuszos sütit is csináltam, ezeket előre meg lehet az ünnepek előtt készíteni, mert elállóak, és finomak.
Na és végre az eper is elkezdett beérni. Nagyon örülünk neki. :)
Hozzávalók: 60 dkg csirke felsőcombfilé1 közepes fej zeller1 uborkasóbors4- 5 gerezd fokhagymakaporecetpici édesítőolajElkészítése:Húslevesben 20 percig főzöm a megmosott, kifilézett csirkefelsőcombot.
Utána kiveszem a levesből és sós-fokhagymás-borsos zsiradékban megsütöm.A zellert megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük és megsütjük olajban. Közben gyaluljuk le az uborkát, sózzuk le, amikor levet engedett ízesítsük be édesítővel, ecettel és…
Pikáns sertésragu krémes polentával.
Könnyű, finom ebédet készítettem, a körete is nagyon egészséges, sajnos ritkán készített vagy alig ismert. Tegyék ezzel is változatosabbá étrendjüket.
Hozzávalók 3 személyre:
50 dkg sertéscomb kockázva,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só,
Negyed kápia vagy kaliforniai paprika,
1 teáskanál sült hús fűszerkeverék vagy rozmaring, majoranna, curry,
1 mokkáskanál bors,
1 kis chili…
A Szigetközben, Darnózselin nőttem fel és máig erősen kötődöm a térséghez, évek óta kutatom szülőföldem gasztronómiai gyökereit. Nem titkolt célom, hogy előbb-utóbb egy teljes kötet készüljön munkám eredményeként, de az elmúlt két évben már kaptam egy-egy lehetőséget arra, hogy ízelítőt adjak e csodás vidék hagyományos ételeiből, 21. századi ízlésre szabva.
Elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigeközből' című könyvben, ahol 20…
Az idehaza nagyon divatos, híg és édes paradicsomleves érthető módon nem sokak kedvence, az olasz verzió viszont össze sem hasonlítható ezzel. Ahogy sok olasz étel, a paradicsomleves is nagyon kevés összetevővel készül, ennek ellenére felejthetetlen az íze. Az elkészítése is végtelenül egyszerű, aki kedveli a paradicsomot, annak mindenképp javaslom.
Hamarosan jön a paradicsomszezon, egyre könnyebb lesz friss, lédús paradicsomokat beszerezni.…
Most is, mint mindig szerettünk volna egy könnyed ebédet amely bele passzol a szénhidrát csökkentett étrendbe. Úgy hiszem, sikerült és reméljük nektek is tetszeni fog.
Hozzávalók:
80 dkg karfiol
só,bors
20 dkg bulgur
3 ek étolaj
1 fej vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma
2 tk füstölt pirospaprika
1 mk őrölt kömény
1 db tv paprika
1 db paradicsom
40 dkg darált sertéshús
20 dkg görög joghurt
15 dkg reszelt ementáli sajt
A…
Egy egyszerű recept jön, de annál nagyobb élményt is ad. Megkezdődött már a grull szezon és a köretek sokszor egyhangúak, ezért gondoltuk változtatunk és jött az ötlet, amit kipróbáltunk és valóban jó fogás lett belőle. MOst nálunk oldalas mellé készült, de bármely sült mellé remek fogás
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma kockázva
2 apróbbra ágott édeskömény
1 ek zsír
15 dkg rizs
4 dl víz
só, frissen őrölt bors
fél citrom leve
A…
Lassan négy év telik el, amióta elkezdtünk fermentálni. Az elsőt párom követte el egy koreai kimcsi formájában. 2020-ban nem tavasszal, hanem szeptemberben volt az Ultrabalaton futóverseny, amikor onnan hazatértünk, akkor reggel kellett valamit enni. Én megettem egy fél üveggel, annyira ízlett, aztán viseltem a következményeit is. Most is volt itthon kimcs, gyakorlatilag szinte egész évben van valamilyen fermentált dolog itthon, de most ez volt.…
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt3 dkg negyedannyi édesítő 1 csomag sütőpor 25 dkg vaj vagy margarin 1 kis tejföl 2db tojássárgája Töltelék: 50 dkg túró 3 tojás5 dkg negyedannyi édesítő1 csomag vaníliás cukor1 db citrom vagy narancs reszelt héjaElkészítése:Először keverjük össze a lisztet, az édesítőt és a sütőport, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyúrjuk össze a tésztát, ezután tegyük…
Ismét érkezik egy igencsak ismert indiai étel, ez a csirke vindaloo receptje.
Van ám történelme is ennek az ételnek. Az 1500-as években Goa (India nyugati partja) portugál hódítás alatt állt, így óhatatlanul a 2 nép gasztronómiája fuzionált. A portugálok által behozott ecetes marinád az indiai fűszerekkel lett felturbózva. Eredetileg sertéshúsból készült, de a későbbiekben csirkével is készítették. Ma már az éttermek étlapján mindkét verzió…
Javában tart az eperszezon, vagy netán a szamócaszezon? A piaci standok roskadoznak a jó esetben finom, lédús és édes gyümölcsöktől, rosszabb esetben pedig a gyönyörű piros külső mögött íztelen termés rejlik. Persze most nem a görög eperre, hanem a hazai, magyar termékre gondolok. Találunk köztük egészen aprótól az extra nagy méretű, már-már öklömnyi nagyságú gyümölcsökig – de vajon tényleg azt vesszük-e, ami a táblára ki van írva, és helyesen…