Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Anyukám Főzte: Tojásos lecsó

Hozzávalók: 1,5 kg paprika 3-4 db paradicsom 2 fej vöröshagyma só olaj 6 tojás Elkészítése: A megmosott, felkockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megmosott, kockákra darabolt paradicsomot. Kicsit összefőzzük, majd hozzátesszük a megmosott, felszeletelt paprikát is, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Amikor a lecsónk megfőtt, hozzáadjuk a tojásokat, amit előzetesen egy tálban felvertünk. Kicsit összeforgatjuk, átfőzzük,…

SütiSári: Süti Sári most ezt álmodta, mára fantázia szeletet alkotta

A barna laphoz: /20×30 cm tepsihez/ 2 db tojás 4 ek. cukor 2 ek. víz 1 ek. étolaj 4 ek. liszt 1 mk. sütőpor 1 ek. kakaópor A fehér tésztához: 3 db tojásfehérje 4 ek. cukor 1 mk. sütőpor 4 ek. finomliszt 1 ek. étolaj 1 ek. víz 70 g darabos dió 250 g házi, cukrozott magozott meggy A krémhez: 3 db tojássárgája 3 ek. cukor 3 dl tej 1 csomag vaníliás pudingpor 150 g vaj burkolása:   200 g étcsoki 25 g vaj 35 g…

Kata konyhája: Sütés nélküli epres torta csokis keksz alappal - Kata konyhájából

Hozzávalók: A kekszes alaphoz: 18 dkg kakaós keksz 7 dkg olvasztott vaj A krémhez: 20 dkg friss eper 2 ek kristálycukor 1 ek étkezési keményítő 8 g zselatin 18 g víz 3 dl hullala növényi hab 8 dkg porcukor 3 ek eperlekvár (elhagyható) 25 dkg tejföl Díszítés: eper - ízlés szerint Készítsünk elő egy 20 cm-es tortaformát. Ha van otthon, béleljük ki wax papírral, de ez a lépés nem kötelező, anélkül is működni fog a recept. Daráljuk le…

KönyvParfé: Híragi Szanaka: Az ​elvesztett emlékek lámpása

Olyan sokszor feltesszük magunknak az alábbi kérdést: "Mi lett volna, ha...?"Híragi Szanaka nemrégiben megjelent kötete, Az elvesztett emlékek lámpása, három történetből áll, melyek első ránézésre különbözőek, ám a végén szépen összeérnek a szálak. A könyv elolvasása után minden bizonnyal te is felteszed magadnak a fenti kérdést, valamint elgondolkodsz azon is, mit tennél, ha a halálod után visszamehetnél  a szívednek legkedvesebb emléked…

Fast Food Central: Napsütötte újdonság a Mekiben

Nem a felkelő nap országából, inkább Itália tájairól származik a magyar McDonald's újdonsága, a Sunny Sofia! Hiszen a napos elnevezés napon szárított paradicsomra utal, illetve a napként csillogó fényes hamburger zsemlére. Ezeken kívül marhahúspogácsa, fehér cheddar és bazsalikomos szósz kerül bele, illetve némi rukkola saláta mix és hagyma. Egészen jól hangzik, a különlegesebb, már-már gourmet burgerek kedvelőinek érdemes lehet…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #195 - Scotty's Bahrenfeld, Hamburg

Legutóbbi, hamburgi kiruccanásom során teljesen véletlenszerűen botlottam bele a Scotty's szimpatikus egységébe, amikor épp olyan helyeket kerestem, ahol a burger és steak mellett normálisabb sörök is vannak, na és persze épp nyitva is van. Bár elsőre talán nem tűnik vészesen lehetetlen küldetésnek a dolog, azért mégsem volt annyira egyszerű, de végül a Scotty's maximálisan beváltotta a hozzá fűzött előzetes reményeimet. Akár kint is helyet…

Vegetáriánus és vega ételek: Magos kréker

·         0,5 kg teljes kiőrlésű liszt ·         Magok: lenmag, napraforgómag, szezámmag stb. durván darálva ·         1-2 kávéskanál só (ízlés szerint) ·         1 kávéskanál szódabikarbóna ·         1.5 dl szójajoghúrt, vagy szójatej, vagy víz ·         10 dkg margarin (növényi)  A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, magokat és a többi hozzávalókat, összekeverjük és jól kidolgozzuk 1-2 percig. Közepes puha legyen a tészta (ne legyen se…

Anyukám Főzte: Babos káposzta

Hozzávalók:1,6 kg savanyú káposzta20-25 dkg virágbab (vagy 1 konzerv vörös bab)50 dkg sertéshús1-2 fej vöröshagyma4-5 babérlevélsóborspirospaprikatejfölElkészítése:Hagymát megdinszteljük, piros paprikával megszórjuk, rátesszük a kockára vágott húst.Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, majd hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet is. Amikor a hús félig megfőtt hozzáadjuk a káposztát és lassú tűzön tovább főzzük. A külön megfőzött babot…

Anyukám Főzte: Sült csirkecomb sült zellerrel

Hozzávalók: 60 dkg csirke felsőcombfilé1 közepes fej zeller1 uborkasóbors4- 5 gerezd fokhagymakaporecetpici édesítőolajElkészítése:Húslevesben 20 percig főzöm a megmosott, kifilézett csirkefelsőcombot.  Utána kiveszem a levesből és sós-fokhagymás-borsos zsiradékban megsütöm.A zellert megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük és megsütjük olajban. Közben gyaluljuk le az uborkát, sózzuk le, amikor levet engedett ízesítsük be édesítővel, ecettel és…

Bátor nyúl konyhája: Pikáns sertésragu krémes polentával.

Pikáns sertésragu krémes polentával. Könnyű, finom ebédet készítettem, a körete is nagyon egészséges, sajnos ritkán készített vagy alig ismert. Tegyék ezzel is változatosabbá étrendjüket. Hozzávalók 3 személyre: 50 dkg sertéscomb kockázva, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, Negyed kápia vagy kaliforniai paprika, 1 teáskanál sült hús fűszerkeverék vagy rozmaring, majoranna, curry, 1 mokkáskanál bors, 1 kis chili…

A Két Cica Konyhája: Szigetközi bodzapalacsinta

A Szigetközben, Darnózselin nőttem fel és máig erősen kötődöm a térséghez, évek óta kutatom szülőföldem gasztronómiai gyökereit. Nem titkolt célom, hogy előbb-utóbb egy teljes kötet készüljön munkám eredményeként, de az elmúlt két évben már kaptam egy-egy lehetőséget arra, hogy ízelítőt adjak e csodás vidék hagyományos ételeiből, 21. századi ízlésre szabva. Elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigeközből' című könyvben, ahol 20…

Ínyenc Fenevad: Felülmúlhatatlan olasz paradicsomleves: itt az eredeti recept

Az idehaza nagyon divatos, híg és édes paradicsomleves érthető módon nem sokak kedvence, az olasz verzió viszont össze sem hasonlítható ezzel. Ahogy sok olasz étel, a paradicsomleves is nagyon kevés összetevővel készül, ennek ellenére felejthetetlen az íze. Az elkészítése is végtelenül egyszerű, aki kedveli a paradicsomot, annak mindenképp javaslom. Hamarosan jön a paradicsomszezon, egyre könnyebb lesz friss, lédús paradicsomokat beszerezni.…

Régi és új étkek, mai ízek: Rakott karfiol

Most is, mint mindig szerettünk volna egy könnyed ebédet amely bele passzol a szénhidrát csökkentett étrendbe. Úgy hiszem, sikerült és reméljük nektek is tetszeni fog. Hozzávalók: 80 dkg karfiol só,bors 20 dkg bulgur 3 ek étolaj 1 fej vöröshagyma kockázva 4 gerezd fokhagyma 2 tk füstölt pirospaprika 1 mk őrölt kömény 1 db tv paprika 1 db paradicsom 40 dkg darált sertéshús 20 dkg görög joghurt 15 dkg reszelt ementáli sajt A…

Régi és új étkek, mai ízek: Édesköményes rizs

Egy egyszerű recept jön, de annál nagyobb élményt is ad. Megkezdődött már a grull szezon és a köretek sokszor egyhangúak, ezért gondoltuk változtatunk és jött az ötlet, amit kipróbáltunk és valóban jó fogás lett belőle. MOst nálunk oldalas mellé készült, de bármely sült mellé remek fogás Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma kockázva 2 apróbbra ágott édeskömény 1 ek zsír 15 dkg rizs 4 dl víz só, frissen őrölt bors fél citrom leve A…

Régi és új étkek, mai ízek: Kimcsi leves

Lassan négy év telik el, amióta elkezdtünk fermentálni. Az elsőt párom követte el egy koreai kimcsi formájában. 2020-ban nem tavasszal, hanem szeptemberben volt az Ultrabalaton futóverseny, amikor onnan hazatértünk, akkor reggel kellett valamit enni. Én megettem egy fél üveggel, annyira ízlett, aztán viseltem a következményeit is. Most is volt itthon kimcs, gyakorlatilag szinte egész évben van valamilyen fermentált dolog itthon, de most ez volt.…

Anyukám Főzte: Túrós pite

Hozzávalók: Tészta: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt3 dkg negyedannyi édesítő  1 csomag sütőpor 25 dkg vaj vagy margarin 1 kis tejföl 2db tojássárgája Töltelék: 50 dkg túró 3 tojás5 dkg negyedannyi édesítő1 csomag vaníliás cukor1 db citrom vagy narancs reszelt héjaElkészítése:Először keverjük össze a lisztet, az édesítőt és a sütőport, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyúrjuk össze a tésztát, ezután tegyük…

Helló Curry!: Csirke vindaloo

Ismét érkezik egy igencsak ismert indiai étel, ez a csirke vindaloo receptje. Van ám történelme is ennek az ételnek. Az 1500-as években Goa (India nyugati partja) portugál hódítás alatt állt, így óhatatlanul a 2 nép gasztronómiája fuzionált. A portugálok által behozott ecetes marinád az indiai fűszerekkel lett felturbózva. Eredetileg sertéshúsból készült, de a későbbiekben csirkével is készítették. Ma már az éttermek étlapján mindkét verzió…

Ínyenc Fenevad: Szamóca vagy eper? Biztosan a jó gyümölcsöt veszed?

Javában tart az eperszezon, vagy netán a szamócaszezon? A piaci standok roskadoznak a jó esetben finom, lédús és édes gyümölcsöktől, rosszabb esetben pedig a gyönyörű piros külső mögött íztelen termés rejlik. Persze most nem a görög eperre, hanem a hazai, magyar termékre gondolok. Találunk köztük egészen aprótól az extra nagy méretű, már-már öklömnyi nagyságú gyümölcsökig – de vajon tényleg azt vesszük-e, ami a táblára ki van írva, és helyesen…

még több találat...