Regisztráció Blogot indítok
Adatok
m.papai

38 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mondjuk ki őszintén: a belgák hozzáállása a hóeséshez a szürreális kategóriába sorolható. Példának okáért képtelenek beismerni, hogy a hó az egy olyan időjárási tényező, amely télen akár elő is fordulhat.A Belga Királyi Meteorológiai Intézet például ezt írja Belgium éghajlatáról: "A hó olyan…..
Diane Keaton egyedül neveli két örökbefogadott gyerekét, lakberendezési könyveket ad ki, saját bora van, évente kijön legalább egy új filmmel, amúgy meg fittyet hány a konvenciókra és arra, hogy ki mit gondol róla. Persze, ha az embert Diane Keaton-nak hívják, akkor nagyjából azt csinál, amit csak…..
Ülünk az étteremben és várunk, hogy kihozzák a rendelést. Beszélgetünk, iszogatunk, nevetgélünk. És éhesek vagyunk. Végre megérkezik a pincér, de amikor elkezdenénk enni, valaki megszólal: „Várjatok, előbb lefotózom.” Ami ezután következik, az általában egy komplikált és gyakran időigényes folyamat,…..
Ember legyen a talpán, aki a google fejlesztéseivel lépést tud tartani. A street view (utcakép) funkció eleinte csak egy praktikus kiegészítés volt a google térképeihez, mostanra azonban olyasmit is meg lehet tenni vele, amiről korábban csak álmodhattunk.  Bejárhatjuk például a világnak olyan…..
A Jeu de Balle piac vitathatatlanul Brüsszel leghíresebb bolhapiaca és az egyetlen a világon, ami az év 365 napján nyitva tart. A Jeu de Balle piac a Marolles negyed szívében található, ami Brüsszel talán legsokszínűbb, leghangulatosabb és legnyüzsgőbb városrésze. A piac történelme a XVII. századra…..
A belga tengerpart északnyugati részén, Oostduinkerkében van egy kevéssé ismert hagyomány, amit az UNESCO 2013-ban felvett a szellemi kulturális örökségek listájára: a lovas garnélarák halászat. Koksijdében a jellegzetes sárga vízálló öltözéket viselő halászok lóháton vonulnak a tengerbe. A…..
Többet, kevesebbet, jobbat, szebben, egészségesebben. Leszokok, elkezdek, újra kezdek. A családom, a barátaim: igen. A nass, a cigi, a TV: nem. Nem iszok. Kevesebbet iszok. Csak szombaton iszok. Minden héten felhívom a nagyit. Jó Jobb ember leszek. Holnaptól a mának élek.  Az újév remek alkalom…..
Ezek még a finomabbak azokból az inzultusokból, amiket Charles Baudelaire francia költő kétéves brüsszeli tartózkodása alatt megfogalmazott Belgiumról. „Meg kell köszönjem Istennek, hogy franciának teremtett és nem belgánakˮ állítja  abban a kéziratban, amelyet Szegény Belgium című könyvéhez…..
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem mindig az év legrövidebb hónapja tűnik a leghosszabbnak. Február közepén mindig olyan érzésem van, mintha a tavasz soha nem akarna eljönni, ráadásul a tavasz Brüsszelben egyet jelent az esős időszak beköszöntével, úgyhogy még azt sem érdemes különösebben…..
Belgiumban mindenki legnagyobb meglepetésére továbbra is "tombol" a nyár. Mivel az szinte ritkaságszámba megy, hogy a jó idő hétvégére is kitart, így a brüsszeliek többsége ilyenkor általában felkerekedik és leautózik a tengerpartra. Azoknak, akik másféle élményre vágynak, vagy csak szeretnék…..
Régóta tervezzük már, hogy ellátogatunk a Harry Potter londoni stúdiójába, de eddig valahogy még nem jött össze a dolog. Kellemes meglepetés volt, amikor kiderült, hogy nem is kell olyan messzire mennünk, mivel idén nyáron a világ számos nagyvárosa után Brüsszelbe érkezik a Harry Potter: The…..
Kinek drukkoljon vasárnap az a magyar gyerek, aki Belgiumban szerette meg a focit, a szobája falán a belga válogatott posztere díszeleg és a világbajnokság alatt talpig belga szinekbe öltözve szurkolt a kedvenceinek? Komoly dilemma. Lassan öt éve annak, hogy a fiaim először találkoztak a focival…..
A Pairi Daiza állatkertben az a legjobb, hogy nem is igazán állatkert. Sokkal több annál. Ott van például rögtön a neve. Miért adnak egy belga kisvárosban lévő "állatkertnek", amelyet egy egykori cisztercita apátság területére építettek, ilyen különös, idegen hangzású nevet?Mint kiderült, azért,…..
Ma éppen két hónapja a brüsszeli terrortámadás-sorozatnak, amelyben a három elkövetővel együtt összesen 35 ember vesztette életét a zaventemi reptéren és a Malbeek metróállomáson. Az esetet mint a Belgiumot valaha ért legkegyetlenebb terrorista támadást tartják számon, ennek ellenére az embernek…..
A Brüsszel nagyobb parkjaiban tanyázó egzotikus zöld papagájok seregeiről számos legenda él a köztudatban. Hangos csivitelésükkel és színpompás tollazatukkal üde színfoltot jelentenek a brüsszeli szürkeségben, de csak kevesen tudják, hogy valójában hogyan népesítették be ezek a trópusokon…..
'Ez nem egy ország' - graffiti Brüsszelben René Magritte belga szürrealista festő 'Ez nem egy pipa' (Ceci n'est pas une pipe) című művére utalva 'Excusez-moi, én belga vagyok,' javítja ki a briliáns belga detektív, Hercule Poirot végtelen türelemmel mindazokat, akik tévedésből franciának gondolják.…..
Luxemburgról általában annyit tudnak az emberek, hogy egy kis ország nagy GDP-vel valahol Németország szomszédságában, de hiába a pénz meg a jómód, Luxemburgot a temérdek pénzintézet és az itt található uniós hivataloknak köszönhetően legtöbben unalmas és érdektelen helynek tartják. Pedig, ha egy…..
Közeledik a Valentin nap, meg ez amúgy is egy belga blog, így muszáj néhány szót ejtenünk a csokoládéról. Ha az egyik halmazban lennének az ételek, a másikban pedig a romantika, akkor a kettő keresztmetszetében minden kétséget kizáróan ott lenne a csokoládé. A csokoládé - pontosabban a kakaóbab - a…..
A binche-i karnevál Belgium egyik legrégebbi és legnagyobb népszerűségnek örvendő karneválja. 2015-ben százezren látogattak el a Mons mellett fekvő kisvárosba, ahol minden év húshagyókeddjén, illetve az azt megelőző vasárnap és hétfőn, rendezik meg a farsangi mulatságokat. A karnevál legnagyobb…..
A Nathan's Famous története igazi amerikai sikertörténet. Nathan Handwerker, lengyel bevándorló és felesége Ida 1916-ban a barátaiktól kölcsönkapott 300 dollárból nyitották meg első hot-dog standjukat Coney Islanden, New Yorkban. A hot-doghoz Ida nagymamájának titkos fűszerkeverékét használták, és…..
Megmászni egy 3842 méteres hegyet csak azért, hogy az ember egyen egy tartiflette-et, elsőre elég elvetemült ötletnek tűnik, pedig ha az ember ellátogat Chamonix-Mont-Blanc-ba, akkor kifejezetten adja magát a dolog. Ráadásul mászni sem kell hozzá. Sokáig azt gondoltam, hogy a Mont Blanc-nal való…..
A brüsszeli multikulti egyik legjellemzőbb megnyilvánulási formája, és egyben legkellemesebb hozadéka, a gasztronómiai sokszínűség. Ebből minden januárban ízelítőt kapok, átvitt értelemben és szó szerint is, amikor minden nálunk dolgozó nemzet hoz valamilyen rá jellemző ételt-italt és kezdetét veszi…..
Lucien Gilson, 26 éves belga művész, közismertebb nevén, Noir Artist, a Galerie de la Toison d’Or egyik fehér falára varázsolt látványos graffitit Bowie utolsó albuma, a Blackstar megjelenése alkalmából. Noir Artist a Sony Music Belgium megrendelésre készítette el a fekete-fehér falfestményt. A…..
A belgák roppantul büszkék a képregénykultúrájukra, amely legalább annyira része az identitásuknak, mint a sör, a sült krumpli vagy a Manneken Pisben is megnyilvánuló sajátos belga humor.  Ha valaki szeretne igazán elmélyedni a képregény történetében, akkor ajánlom a Belgian Comic Strip Centert,…..
1,8 millió dollárt, azaz több mint 500 millió forintot kell kicsengetnie annak, aki meg akarja kóstolni a gyémántok ízét. Ennyibe kerül ugyanis egy palack a Goût de Diamants névre keresztelt luxus pezsgőből. Az üveget "szerényen" egy 19 karátos gyémánt díszíti 18 karátos…..