Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tímea Bokorovics

84 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szuper receptekkel jöttem haza nemrég Isztambulból, melyekből szemezgetve szeretném Veletek megosztani az alábbi étel leírását. A zöldséges, tenger gyümölcsei egytálétel egy igazán laktató finomság, önmagában is megállja a helyét, de köret is bátran készíthető hozzá; én paradicsomos piláffal…..
Érdekes receptre bukkantam, melyet rögtön meg is szeretnék osztani Veletek. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne gyorsan finomat enni, ugyanis a nem túl bonyolult előkészületek elvégzése után mindössze öt percre van szükség ahhoz, hogy kész pizzát süssünk magunknak, ráadásul még a sütőt sem kell…..
Tímea Bokorovics 2017.10.16 17:25:48
@Zsuma89: Szia! :) A kávéscsésze esetében én 2 dl-es, vizespohár esetében pedig 3 dl-es poharat használtam. A török receptekben nagyon gyakran használnak poharat a kiméréshez és nem az általunk megszokott módon, pontos mértékegységekben adják meg a mennyiségeket. A lényeg, hogy egyféle kávés és vizespoharat használj és úgy nem fognak felborulni az arányok.
Bejegyzésemben egy egyszerűen elkészíthető, tipikusan törökös, könnyű ételt ajánlok figyelmetekbe. Néhány, itthon is beszerezhető hozzávaló szükséges hozzá csak, mint ahogy azt az alábbi leírásban is láthatjátok. A kaşar peyniri egy trappista jellegű török sajt, török élelmiszerboltokban lehet…..
Ma egy igazán tipikus török ételt ajánlok figyelmetekbe: ez a paradicsomos köfte csicseriborsós piláffal. A köfte kissé pepecselős a paradicsomok egyenként történő megtöltögetése miatt, de mindenképp megéri a fáradtságot! Tanácsként írom, hogy a paradicsomok kalapját egyszerűbb lesz a helyén…..
Szultán a konyhádban Mozaik süti 2017.03.05 19:25:12
Ma egy triplacsokis finomságot szeretnék Nektek ajánlani, amit ráadásul nagyon könnyű elkészíteni és még sütni sem kell, csak hűteni. Alig néhány összetevő kell csak hozzá. Fogyókúrázóknak erősen elkerülni javallott, boldogsághormonokra vágyóknak egyenesen kötelező! :) Jó étvágyat! Kép:…..
Mai receptajánlatomban egy igen népszerű török ételt szeretnék bemutatni Nektek: az a hamsi tava avagy a sült szardella. Én egy kiló szardellát használtam. Az előkészítése elég pepecselős, mivel a halakat egyesével kell megtisztítani a fejüktől és a belső részeiktől (én a halak gerincét is kiszedtem…..
Ma egy könnyű, zöldséges ételt ajánlok figyelmetekbe: a töltött gombát. Amennyiben nem kaptok grillgombát, hagyományos csiperkegombából is bátran elkészíthető, maximum egy kicsivel tovább tart a kisebb méretük miatt. Az ételre szórt sajt is mehet abszolút ízlés szerint, én most füstölt trappista…..
Tímea Bokorovics 2017.02.07 12:13:04
@Vén motoros: Az elnevezés a grillezni való, ill. arra leginkább alkalmas gombafajtákra utal. Gomba grillezéséhez, illetve megtöltéséhez érdemes minél nagyobb méretű gombákat választani, javaslom például a portobello gombát, ami egy méretes csiperkegomba fajta. Ha ezt nem tudod beszerezni, akkor a hagyományos - kisméretű - csiperkegombából is elkészíthető a recept, csak így - annak kisebb mérete miatt - valamivel pepecselősebb lesz a művelet.
Szultán a konyhádban Güllaç 2016.12.27 16:10:41
Először is nagyon szép Ünnepeket és csupa jót kívánok minden kedves Olvasómnak! Köszönöm mindenkinek, aki idén is figyelemmel követte a blogomat, remélem hasznos, finom és érdekes receptajánlatokat tudtam javasolni számotokra! Ma egy ünnepi desszertet szeretnék megosztani Veletek, gondolom már nem…..
A panna cotta ugyan eredetileg egy Észak-Olaszországból származó édesség, mentségemre szolgáljon, hogy a mai receptre egy török gasztromagazinban bukkantam rá és annyira jól nézett ki, hogy gondoltam, muszáj megosztom Veletek. Az alábbi receptleírásban lejjebb vettem a cukor mennyiségét, mert az…..
Mai receptajánlatom a padlizsános-paradicsomos krémleves lesz. Ezen az egyszerűen elkészíthető, tartalmas krémleves recepten az eredeti leíráshoz képest semmit nem változtattam (lásd a fotó alatti receptet). A tetejére fűszeres kenyérkockákat szórtam, melyet - amennyiben nincs otthon kész formában -…..
A börek egy igazi klasszikus, mely Törökországban számtalan változatban kapható, mely úgy street foodként, mint a helyi háziasszonyok konyhájában is töretlen népszerűségnek örvendő egyszerű, de ugyanakkor nagyszerű étel. Elkészítése is nagyon könnyű, főleg ha készen kapott yufka lappal (török…..
Ma egy igazán tartalmas receptajánlatot hoztam: ez a besameles csirke. Kicsit tovább kellett sütnöm, mint ahogy az eredeti recept javasolja, 25 perc sütés után időnként ránéztem, akkor jó, amikor a sajt aranybarnára pirul rajta. Vizespohár tekintetében 3 dl-es poharat használtam. Jó sok vajjal és…..
Szultán a konyhádban Kısır 2016.08.05 14:00:54
Közkívánatra következzen a bulgur saláta receptje. Az alábbi recepttől annyiban tértem el, hogy citrom helyett lime-ot használtam, szerintem így sokkal visszafogottabb lesz a fanyarsága, mintha citromot használtam volna, illetve én nem használtam salátát. Ezen kívül a bulgurt nem kezeltem külön,…..
Azt ugyebár mindannyian tudjuk, hogy Hürrem szultánának jó ízlése volt a férfiak terén, de most az is bebizonyosodik, hogy az ételekkel kapcsolatban is, már ha a róla elnevezett piláfból indulunk ki. A receptben olvasható néhány olyan hozzávaló, amit nem feltétlenül fogunk megkapni a sarki kis…..
Tímea Bokorovics 2016.07.28 17:05:45
@Tercsi Franzerné: Nagyon szívesen, remélem ízleni fog! :)
Akkor javaslom a húslevessel felönteni, ha nem nagyon sóztad. Ha előzetesen már megsóztad, akkor inkább vizet használj, elkerülendő az elsózást. E célból én menet közben is szoktam kóstolgatni.
Biztosan jó lesz!
Tímea Bokorovics 2016.08.05 13:50:12
@Tercsi Franzerné: Nagyon örülök neki, egészségetekre! :)
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!     Tisztelt Munkahelyi Terror!   Azért írok az oldalukra, mert eljutottam arra a pontra, hogy teljesen kilátástalannak látom a jövőmet. 30 éves múltam nemrég, érettségivel és középfokú angol nyelvtudással rendelkezek…..
Sokan érdeklődtetek a serbetek iránt, így következzen most a málna serbet elkészítése. Megjegyzésként tenném hozzá a recepthez, hogy a víz mennyisége egyénre szabott, attól függően, hogy ki mennyire szereti édesen. Az eredeti recept 1 liter vizet ír, amiből szinte szörp alapanyag lesz, tehát…..
Mai receptajánlatom egy tartalmas, tejszínes-kókusztejes, fűszeres csirkés étel, mely jó alternatíva lehet ebédre vagy vacsorára a keleties ízek rajongóinak. Két megjegyzésem lenne a recepthez: a citromfű kevés mentával is helyettesíthető, illetve a gyömbérből szárított is jó, ha nem kaptok frisset.…..
A hétvégi szuperül sikerült török reggelinken nagy sikert aratott fűszeres töltött paradicsom receptjét szeretném ezúton közkinccsé tenni. A receptben található fehér sajt egy török sajtféleség, leginkább a fetasajthoz tudnám hasonlítani. Előbbit török élelmiszerboltban be tudjátok szerezni, de ha…..
Ma egy könnyű salátát ajánlok, melynek elkészítéséhez csupán néhány hozzávaló szükséges. A receptben található gránátalmamelasz török élelmiszerboltban beszerezhető. A saláta remek kiegészítője lehet grillhúsoknak vagy halaknak, vendégváráshoz is ideális és néhány perc alatt kész! Próbáljátok ki,…..
Tímea Bokorovics 2016.05.23 12:15:12
@GöTi: Én vizespohár gyanánt 3 dl-es, teáspohárként pedig 2 dl-es poharat szoktam használni.
Szultán a konyhádban Muhammara 2016.05.01 10:45:54
Mai recept ajánlatom a különleges hangzású muhammara, mely egy finom kencét takar, ha már unjuk a megszokottakat. Vendégváró falatokhoz, reggelire vagy előételnek is egyaránt remek alternatíva friss kenyérrel vagy pirítóssal. Bár a recept nem írja, én tettem bele aprított petrezselymet, illetve fel…..
Ma egy különleges fogást hoztam Nektek: ez a gránátalmás-mandulás bárány. Aki esetleg idegenkedik a bárányhús erőteljes ízétől, marhahússal is nyugodtan elkészítheti. A mandulát pirítsátok meg száraz serpenyőben mielőtt az ételbe teszitek. Én a gránátalma magokat csak a végén tettem bele, illetve…..
Ma egy péksüti ajánlattal készültem, amit az elsődleges látszat ellenére nem nehéz elkészíteni. A fonat elkészítéséhez segítséget nyújt az alsó fotómontázs, ennek segítségével könnyedén elkészíthető. A tészta kinyújtását követően körben levágtam a széleit, hogy nagyjából szabályos legyen és csak ezt…..
Szultán a konyhádban Menemen 2016.04.03 20:05:31
Ma egy igazi autentikus török ételt készítettem el: ez a menemen, vagyis a lecsó török verziója. Törökországban hagyományosan reggeliként fogyasztják, persze nekünk ez nem kötelező, valószínűleg sokunk nem feltétlenül akarja egy ilyen nehézsúlyú étellel kezdeni a napot. Egyébként az elkészítése…..
Sajnos az elmúlt időszak szomorú eseményei sokunkat óvatosságra inthetnek a törökországi látogatások kapcsán, azonban ha mégis szeretnénk egy kis török életérzést csempészni az életünkbe, a következő recepttel bátran megtehetjük; pikk-pakk egy török édességboltban érezhetjük majd magunkat tőle. A…..
Kérésetek szerint alábbiakban írom a diós csészés kadayif receptjét. A kadayif tésztát török élelmiszerboltban tudjátok beszerezni, ennek hiányában cérnametélttel is helyettesíthető. A kadayif egy közel-keleti tésztakülönlegesség, tehát nem azonos a cérnametélttel, de ez utóbbi elfogadható…..