Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Széllkalef

22 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Széll Kálmán tér megújulásával nem csak egy közlekedési csomópontot kapott vissza a főváros május 10-én, de egy kellemes közösségi teret is. A „Találkozzunk újra az óra alatt” című fotópályázaton arra volt kíváncsi a Budapesti Közlekedési Központ, hogy a budapesti lakosok, átutazók, vagyis a tér…..
Az egykori Moszkva, mai Széll Kálmán tér bár teljesen új, modern formát öltött, egyes ikonikus darabjai, részletei októberig a Kiscelli Múzeum falai között élnek tovább. Ilyen például a zöld óra, amely alatt annyi találkozó jött össze! Az órán kívül több olyan elem is díszítette a teret, amely a…..
Az újjászületett Széll Kálmán tér számos izgalmas részlettel, építészeti megoldással szolgál. Együtt örülhetünk a megszépült, legyező alakú épületnek, az új megállóknak, a több zöldfelületnek, a nagy melegben a hűsítő vízjátéknak, és újra találkozhatunk az óra alatt is. Az átépítésnek köszönhetően…..
Kalef Buda új szívet kapott 2016.06.21 11:00:32
32 ezer cserje és 16 ezer m2 térburkolat, avagy a Széll Kálmán tér felújítása számokban Teljesen megújult a Széll Kálmán tér, 403 nap munka eredményeként Budán létrejött egy egységes arculatú, kortárs építészeti megoldásokat alkalmazó, akadálymentes, könnyű átszállási lehetőségeket biztosító…..
A Széll Kálmán térről eddig senkinek sem a zöld növényzet jutott eszébe, inkább a csupasz betonfelületek. A felújítással és átalakítással azonban ez is megváltozik, hiszen sok fa, cserje és virág költözik a térre, amelyek nemcsak szépek lesznek, de napsütésben idővel hűsítő árnyat is adnak...
Száz éve nyoma sem volt annak a nyüzsgő forgalomnak, amellyel manapság találkozhatunk a Széll Kálmán téren. A közlekedést a lovas kocsikon kívül néhány csattogó favázas villamos és gőzmozdony jelentette. Ha még inkább visszamegyünk az időben, a térnek is nyoma vész. ..
A Széll Kálmán téren több százezer utas halad keresztül naponta. Ekkora tömeg tájékoztatásához szaktudás és rutin kell, azonban a felújítással járó forgalmi változások folyamatos és naprakész helyszíni informálása a BKK utastájékoztatásért felelős szakembereit nagy kihívás elé állította...
Az akadálymentesség ma már természetes és alapvető elvárás minden beruházásnál. Vajon a Széll Kálmán tér felújítása során hogyan sikerült ezt megoldani?..
Kalef Moszkva tér: a zenekar 2016.02.01 13:31:31
A Széll Kálmán tér a főváros egyik legfontosabb tere, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy rengeteg művész szőtte munkájába valamilyen módon: játszódott itt már regény, mozifilm, de több hazai együttes életében is meghatározó Buda egyik legforgalmasabb csomópontja. A közterület előző nevét ráadásul…..
Kalef Betonlegyező 2015.12.21 23:01:38
Mára a Széll Kálmán tér ikonikus épületévé vált a metrókijáratot fedő betonlegyező. Az építmény – némileg átalakítva – a felújítás után is megmarad. A tér régóta Buda fontos közlekedési csomópontja, melynek képe nem sokat változott az elmúlt száz évben:…..
A Széll Kálmán tér átalakítása idején a munkások eddig számos leletet találtak. A reneszánsz kori kályhacsempéktől az itt eltemetett várbéli polgárok maradványain át a II. világháborús szovjet páncéltörő gránátig sok minden előbukkant a földből. Az előkerült…..
Nemes Zsolt egy civil tűzszerészcég vezetője. Korábban hivatásos katona volt, tűzszerész szakasz-, majd századparancsnok, 2000–2004 között az ENSZ leszerelési bizottságának a magyar katonai szakértője. Az ő cége felelős a Széll Kálmán tér tűzszerészeti ellenőrzéséért.…..
Kalef Egy sellő újjászületése 2015.10.29 12:42:33
A Széll Kálmán téren álló szökőkutat a felújítás kezdetén elbontották. Nem kell azonban örökre búcsút mondani Makrisz Agamemnon művének, mert restaurálása után ismét felállítják a tér Szilágyi Erzsébet fasori végén, az okmányiroda előtt. Utánajártunk, hogyan…..
Kalef Sellő szökőkút 2015.10.28 11:24:28
A Széll Kálmán tér közepén, az 56-os villamos egykori hurokvágányával körbevéve 35 éven keresztül állt egy képzőművészeti alkotás, melyet mindenki látott, aki itt elhaladt, sokan valószínűleg mégsem tudnák meghatározni, hogy mit ábrázolt. Utánajártunk. Az…..
A Széll Kálmán tér történetét mutatja be az a kiállítás, amelyet október 9-éig nézhettek meg a Mammut bevásárlóközpont két épületét összekötő III. emeleti hídon. Megtudhatjátok, mi volt a Gödör, mit jelentett a „kalefezés”, láthatjátok, milyen volt a tér háború…..
A mai Széll Kálmán tér nem volt mindig forgalmas közlekedési csomópont; területén üzemelt fénykorában a Budapesti (Budai) Torna Egylet, amely a XIX. században komoly presztízzsel rendelkezett, és számos versenyen tűntek fel az egyesület kiváló tagjai.  A tornaklub a négy E…..
Betonmatricázás? Az meg mi lehet? Nem meglepő, ha nem hallott még róla, hiszen egy viszonylag új technológiáról van szó, melyet itthon a Szövetség ’39 alkotócsoport képvisel kültéri művészeti alkotásaival. Például a most elkészült hatalmas látszóbeton villamossal, amit a…..
Izgalmas munkák folynak az épülő-szépülő Széll Kálmán téren. Július 14-én ért véget a cölöpözés első fázisa, amely előkészítette a gyalogoshíd Vérmező út felőli alapjait, valamint a Várfok utcai földrézsű ideiglenes megtámasztását. Jelenleg a cölöpöket…..
A Széll Kálmán tér Krisztina körút felőli oldalán gyönyörű épület áll, amely hatalmas méretével, fehér és barna falaival tekintélyt parancsol. A jelenleg üresen álló Postapalota valaha a főváros legragyogóbb építményei közé tartozott. A Magyar Posta részéről az…..
A Széll Kálmán tér hónapok óta úgy fest, mint egy háborús övezet, de megéri türelmesnek lenni, hiszen a munkák végeztével egy szép, tiszta, szerethető és használható teret kapunk. A készülő térről Fialovszky Tamással, Hőnich Richárddal és Szakács Barnabással…..
Gödör, Korcsolyapálya, Kalef, Moszkva, Széll Kálmán... különböző elnevezések, de mind ugyanazt takarják: Budapest egyik legforgalmasabb és leginkább emblematikus terét. A Széll Kálmán tér Budapest egyik legfontosabb csomópontja, ahol naponta sok ezer ember fordul meg.…..