Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bíróságfigyelő

22 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A zárókiadvány magyarul (a kutatás összefoglalása) itt érhető el. A jog hálójában (Spronz Júlia tanulmánya, Betlen Anna gyűjtötte újabb esetekkel): Ennek a tanulmánynak az első változata 2009-ben jelent meg a Rendszerbe zárva: Hogyan kezeli az igazságügyi rendszer a nők és gyerekek elleni fér…..
Ma volt a projektzáró eseményünk. Az elhangzottakról hamarosan összefoglalót írunk. Az egyik első sajtómegjelenés (Index.hu): http://index.hu/belfold/2016/04/29/bantalmazott_nok_es_birosag_a_patent_birosagfigyelo_program_eredmenyei/..
A Bíróságfigyelő program 2016 áprilisának végéig tart. A program önkéntes monitorozói még néhány hétig figyelnek meg tárgyalásokat; munkájuk eredménye a megfigyeléseiket tartalmazó zárótanulmányban tükröződik majd. Folytatódnak egyetemi jogi karokon tartott előadásaink, képzéseink is: az ELTE…..
Önkéntes-koordinátorunk, Halász Sára beszámolója: Február 2-án 5 elkötelezett résztvevővel megtartottuk a PATENT Bíróságfigyelő projektjének 3. budapesti képzését dr. Spronz Júlia vezetésével. A képzés során a monitorozáshoz szükséges eszközök átbeszélése mellett kitértünk többek között az…..
A konferencián a NANE Egyesület ismertette friss kutatását, majd előadást tartottunk a Bíróságfigyelő program eddigi haladásáról, tevékenységeiről és eredményeiről. Néhány a konferenciát ismertető…..
Wirth Judit egy miskolci képzés megtartása után beszélt a CIRMI-nek az egyesület munkájáról. A rádiófelvételt itt lehet meghallgatni...
December 2-án ismertettük a Bíróságfigyelő programot a NANE által szervezett konferencián. A konferencia programja: 9.00–9.30 Megnyitó Szigeti Vera elnök, NANE Egyesület Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete Arild Moberg Sande,…..
Október 7-én a BFKH (Budapest Főváros Kormányhivatala) Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztályának és Jogi Segítségnyújtó Osztályának munkatársai számára tartott érzékenyítő képzést a szervezetünkkel dolgozó két ügyvéd illetve jogász szakértő, Spronz Júlia…..
Egyesületünk munkatársai (Spronz Júlia, Stummer Vera és Szigeti Vera) is részt vesznek az ELTE ÁJK-n futó szeminárium megtartásában. A kurzust Kiss Valéria vezeti; hallgatói novemberben csatlakoznak majd a bíróságfigyelőkhöz: monitorozni járnak, és az órákon esetmegbeszélést…..
Projektünknek része, hogy jogi és / vagy érzékenyítő képzéseket tartunk nőcsoportoknak, civil szervezeteknek és szakmai szervezeteknek is. Október 7-én a BFKH (Budapest Főváros Kormányhivatala) Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztályának és Jogi Segítségnyújtó…..
Mivel tavasszal nem mindenki tudott részt venni a képzésen, aki jelentkezett monitorozó önkéntesnek, szeptemberben egy újabb csoport monitorozó önkéntesnek tartottunk képzést Budapesten. Azóta többen meg is kezdték a tárgyalás-megfigyelő munkát. ..
Folytatódik a Bíróságfigyelő program munkája: * szeptember 3-án az ELTE elsőéves jogászhallgatóinak mutattuk be a programot, amely kapcsolódik a párkapcsolati erőszak jogklinikához (olyan más jogklinika-résztvevő szervezetekkel együtt mutatkoztunk be, mint a CFCF, az Utcajogász…..
Június 22-én délelőtt a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiuma ülésének az áldozatvédelem volt a témája. Mivel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) felkérésére a Kollégium előtt a múlt évben ismertetésre került A bíróságok monitorozása a párkapcsolati erőszakkal…..
Az egyik résztvevő szavaival: A bíróságfigyelő programról az egyik barátnőmtől szereztem tudomást. Miután elolvastam a felhívást, azonnal jelentkeztem, hiszen nagyon hasznosnak találtam. Mivel a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója vagyok, bíztam benne,…..
Az elmúlt hetekben, ahogyan az összes képzés befejeződött, Budapesten, Szegeden, Pécsett, Miskolcon és Debrecenben is (bár a jelentkezők nagy száma miatt Budapesten még lesz egy képzés ősz elején is), a monitorozók megkezdték a munkájukat. A program azon az elven működik, hogy a…..
BÍRÓSÁGFIGYELŐ Képzések 2015.05.18 11:19:51
Pécsett is lezajlott a képzés (május 8-9-én), és azóta már Miskolcon is az elmúlt hétvégén. Hamarosan bíróságfigyelő beszámolókkal tudunk jelentkezni, hiszen minden képzési helyen, illetve a környező kisebb városokban elindul a monitorozó munka.  ..
Lezajlott a szegedi képzés is, indul ott is a monitorozó munka! Az egyik résztvevő, Dudás Kata beszámolója: Az utolsó pillanatban értesültem a bíróságfigyelő programról az egyik kedves ismerősömtől. Mivel a jogi karon tanulok, nem áll tőlem távol az igazságszolgáltatás…..
Egyik képzőnk, Tóth Györgyi (NANE) a következő anyagokat javasolja még elolvasásra: PTSD oktatóvideó szövegkönyve, háttéranyag: http://www.nane.hu/egyesulet/tevekenysegek/allj_mellette.html Fojtogatás párkapcsolati erőszaknál:…..
Április 17-én délután és 18-án Tóth Györgyi és Wirth Judit (NANE) vezetésével lezajlott a monitorozók első képzése, igen magas résztvevőszámmal: a tervezett "legalább 10-ből" már az első alkalommal 23 résztvevő lett. A visszajelzések igen jók voltak, és a héten…..
különösen a monitorozásra jelentkezők figyelmébe: Rendszerbe zárva (2009): időhiányban legalább a 2. fejezet, 25-58. o. Szakmai-módszertani útmutató (2012): időhiányban legalább a bevezető részek, a 13. oldalig..
A PATENT Jogvédő Egyesület 2013-2014-ben Magyarországon elsőként valósított meg olyan programot, amely a párkapcsolati erőszakkal érintett bírósági – polgári peres és nemperes, valamint büntető – ügyek tárgyalásainak laikus megfigyelésére irányult. 2015 tavaszától 2016…..
A PATENT Jogvédő Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) 2006-ban alakult a nemi alapú erőszakkal már régóta foglakozó segítő szakemberekből: jogászokból, szociális munkásokból, pszichológusokból és társadalmi nemeket kutató szakemberekből. Célunk, hogy a szélesebb…..