Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mentes Konyha

117 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A befőzési szezon közepén járunk, és rengeteg recept jelenik meg a savanyúságok, befőttek, lekvárok készítéséhez. Mivel sokan allergiásak a tartósítószerekre, és azok nagyobb mennyiségben valóban terhelik a szervezetet, összegyűjtöttük azokat a kipróbált tippeket, amelyek segítségével őszig vagy…..
Mirelit vagy friss kukoricából tápláló, ízletes levest készíthetünk. Télen forrón tálaljuk, csilipaprikával még jobban melegít! Hozzávalók: fejenként egy cső zsenge kukorica vagy 10 dkg mirelit csemege kukorica fejenként egy kiskanál garantáltan gluténmentes kukoricaliszt fejenként egy evőkanál…..
Habkönnyű gluténmentes túrógaluskát készítettünk az unalmas gombóc helyett. Mivel a felhasznált kukoricaliszt hosszabb főzést igényel, ebben a formában hamarabb megfő és gusztusosabb. Málnaöntettel készítettük, így még különlegesebb. Még várni kell a friss gyümölcsökre, de addig is felhasználhatjuk…..
A tejre és tojásra érzékenyeknek sem kell lemondani a majonézes burgonya ízéről. A tejföl és a tojás alapú majonéz remekül helyettesíthető mentes hozzávalókkal. Ráadásul gluténmentes is lehet! Hozzávalók: - 5 db nagyobb burgonya - 3 dl gluténtól és tejtől mentes, növényi eredetű, tejszínt…..
Ezt a finom, könnyű levest először a Fahéj magazinnak készítettük. Most a Mentes Konyhán is közreadjuk egy kis változtatással, hiszen mindig kísérletezünk, keressük az új ízeket. Nagyon jól sikerült! Hozzávalók: 25 dkg csirkemellfilé 2 evőkanál olaj 3 mokkáskanál só ½ mokkáskanál házilag tört…..
Ez az egyik kedvenc salátám. Különösen télen szeretem, ilyenkor többször is elkészítem. A pirított magokat időnként felcserélem másra, készítettem már napraforgómaggal, tökmaggal is.  A lencse jól emészthető, nem allergén, magas fehérjetartalmú étel. Hasznos tápanyagokhoz juttatja szervezetünket,…..
Hagyományos ízek mentesen. Az egész család szeretni fogja. Tej és tojás nélkül készült, ezért az arra érzékenyek is fogyaszthatják. A tésztát többször kell pihentetni és átgyúrni, ennek ellenére egyszerűen elkészíthető. Érdemes kipróbálni! Hozzávalók: A tésztához: 40 dkg liszt 7 evőkanál langyos…..
Egy régi csokoládés keksz receptet egyszerűsítettem úgy, hogy tej, illetve tejtermék felhasználása nélkül is finom és megfelelő minőségű legyen, ugyanis a környezetünkben több kisgyermek is allergiás a tejre. A csokis tallér elkészítésekor fontos, hogy pontosan mérjük ki a hozzávalókat, és egy…..
A dipek, kencék nem véletlenül népszerűek. Uzsonnára, vacsorára, vendégvárónak is kiválóan alkalmasak. Készíthetjük tisztán növényi hozzávalókkal is, ilyenkor dúsítsuk értékes magvakkal. Sült zöldségek és diós dip  Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus A Magyar…..
Az egyik hagyományos húsvéti ételünk a kalács, ez nem hiányozhat egy család asztaláról sem. Ma már a glutén- és laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk az ünnepi süteményről, mivel gluténmentes, laktózmentes változatban is elkészíthető. Évekkel ezelőtt kísérleteztünk ki egy olyan változatot, amely…..
A kislányom arra kért, hogy hétvégén süssünk mézeskalácsot. Mivel laktózérzékeny, tejmentes hozzávalókkal készítettem. Nem szereti a túlságosan intenzív ízeket, ezért csak enyhén, fahéjjal fűszereztem. Hagyományos cukor helyett mézzel és nyírfacukorral édesítettem, így született ez a puha, omlós…..
Szakemberek szerint a töltött káposzta nem a káposztától  vagy önmagában a hústól nehéz étel, hanem a húsban lévő és a főzéshez felhasznált zsiradéktól. Kipróbáltuk, hogyan lehet könnyű és ízletes töltött káposztát készíteni az amúgy is óvatosan étkező ételallergiásoknak. Nagyon finom lett! Néhány…..
A laktózmentes diéta betartása otthon viszonylag zökkenőmentes. Ma már szerencsére többféle laktózmentes termék is kapható, így a mindenki által kedvelt pogácsát is megsüthetjük mentes hozzávalókkal. Hozzávalók: 50 dkg extra finom süteményliszt 25 dkg tejtől mentes margarin 3,5 dkg élesztő 1…..
A rácsos linzert nálunk mindenki szereti. Elkészítettük mentes változatát is néhány egyszerű alapanyagból. Omlós, illatos és nagyon finom lett! Garantáltan percek alatt el fog fogyni. Az alaprecept egy korábbi, 2006-ban kiadott, ételallergiásoknak készült szakácskönyvünkben jelent meg. Érdemes…..
Nem szívesen mondok le a citromhéj aromájáról, amikor süteményeket, gyümölcsleveseket, krémeket, vagy különleges mártásokat készítek. Ezért fontos, milyen citromot vásárolok, és hogyan dolgozom fel. A citrusfélék héja –így a citromé is – általában vegyszerrel szennyezett. Termesztésük során…..
Mi sem maradunk ki a farsangi fánkszezonból. Ezúttal olyan fánkot kísérleteztem ki, amelyik nem tartalmaz hagyományos cukrot, és gluténmentes, illetve laktózmentes étrendbe is illeszthető. Gyorsan elkészül, még élesztő sem kell hozzá. Ahhoz, hogy jól átsüljön, apró fánkot kell készíteni, és lassan…..
Nagyon szeretem az almát és a mandulát, ráadásul mindkettőhöz könnyen hozzá lehet jutni. Így született még évekkel ezelőtt ennek az ízletes gyümölcslevesnek az ötlete. Akármikor készítem, mindig feldobja a napomat. Hozzávalók a leveshez: 4 db piros héjú alma 2 dl gluténtól és tejtől mentes…..
Régen szerettem volna kipróbálni, milyen körözöttet lehet készíteni tofuból, hogy azoknak is alternatívát kínáljak, akik nem fogyaszthatnak tejterméket. A mellé sütött laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes kiflivel és némi salátával kiadós reggeli vagy uzsonna lehet. Mivel állati eredetű…..
Imádjuk a pogácsát! Mivel a családban és az ismeretségi körünkben is többen laktózérzékenyek, a kedvenc házi süteményeink receptjét az évek során úgy átalakítottuk át, hogy ők is ehessenek belőlük. Ennek a réteges, ízletes, ugyanakkor könnyű pogácsának képtelenség ellenállni. Minden alkalommal…..
A klasszikus, kedvelt kevert tésztás süteményt ezúttal úgy készítettünk, hogy tejmentes, gluténmentes legyen, és ne tartalmazzon túl sok cukrot. Aszalt szilvával isteni! Hozzávalók: 1 bögre (kb. 20 dkg) házilag darált mák 1 bögre (kb. 20 dkg) garantáltan gluténmentes barna rizsliszt 1 bögre (kb.…..
Ha kicsit lazítani szeretnénk az étrendünkön, érdemes minél több zöldfűszert használni az ételeinkhez. A köret elkészítésekor pedig inkább zöldségfélékből válogassunk. Az alábbi étel fogyókúrás étrendbe is remekül illik - természetesen abban az esetben, ha mértékkel fogyasztjuk. Hozzávalók: 40 dkg…..
Bár eredetileg előételnek készítettem el a paprikakrémmel töltött gombafejeket, köretként is megállja a helyét főételekhez, de péksüteménnyel uzsonnára is remek választás lehet. Az összetevők miatt vegán étrendűek is bátran fogyaszthatják. Amennyiben gluténérzékenyek számára készül, kizárólag olyan…..
Hideg téli estéken egy Margherita pizza forró teával jó választás. Otthon is elkészíthetjük laktóz- és tojásmentes hozzávalókkal. A tésztához: 1 dl víz, csipetnyi cukor, 1 dkg friss élesztő, 20 dkg búzaliszt, 1 evőkanál olívaolaj, kevés só A mártáshoz: 2 evőkanál laktózmentes paradicsompüré, 1…..
A karácsony elképzelhetetlen édességek nélkül, de gondolni kell a különböző ételérzékenységben szenvedőkre is. Ez a sütemény glutén és tej nélkül készült, ráadásul a nehéz vajas krémek helyett gyümölccsel. Aki nem fogyaszthat cukrot, vagy egészségtudatosan táplálkozik, az is elkészítheti, a cukor…..
Diabetikus jázminos gyümölcssaláta A cukrok és édesítőszerek világában nehéz eligazodni. Ehhez nyújt segítséget a Mentes Konyha Ételallergiásoknak blog dietetikusa. Egyre több cukrot és cukrozott élelmiszert fogyasztunk, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy napjainkra az elhízás és a…..