Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FGy_SciCom

13 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Michael Phelps most nyerte meg nyolcadik aranyérmét a pekingi olimpián. Ennek az elképesztő teljesítménynek az okát sokan kutatják, pedig egy magyarázat igencsak kézenfekvő lenne. Allie Janson genetikai tanácsadó szerint Phelps egyértelmű jellegzetességeit hordozza magán a…..
Korábban jeleztem, hogy az interneten igen népszerű, anonim fórumozást nem tartom alkalmas formának a tudomány ügyeiről beszélgetni. Részint az érvelések és viták elemi normáit sem látom sem érvényesíthetőnek, részint a  hitelesség, mint kiemelten fontos elvárás sem…..
Nem jön ki rosszul az MTA abból a cikkből, amit a HVG közölt legutóbbi számában az akadémiai verdikteket áttekintve. A kiindulópont egy minapi elnökségi határozat, amire vicces reakciók érkeztek. Az látszik, hogy az elmúlt negyedszázadban nincs miért szégyenkezni - az…..
FGy_SciCom 2008.03.25 22:25:40

Fiatalkutato:
erre nem tudok válaszolni, de az biztos, hogy ha teljesítményelvárás nélkül alkalmazzáka fiatal kutatókat, akkor semmi előrelépést nem jelent magas arányuk az MTA kutatóhálózatában.

wos1900: "Mindent elmond a viszonyokról hogy az Indexre kell átköltöznie az MTA-ról szóló kritikáknak!!!!"
ha jól olvastam, ez a kritikája ezen a blogon jelent meg. Kérem, értse pontosan a fogalmakat:
- nem a blogot hanem egy postjának a vitáját zártam le, többször jelzett körülmények (és nem sértődés) miatt
- azóta újabb postok indultak, ezekben (mint az Ön bejegyzése is mutatja) továbbra is lehet kritizálni az Akadémiát, miért is ne lehetne? (de, ugye, nem kötelezően minden kritika helytálló, így aztán esetleg azokkal is lehet vitatkozni?)
- másutt tett megjegyzése kis figyelemmel pontosabb lehetett volna: nem az MTA szervere biztosít tárhelyet ennek a blognak, hanem ugyanaz az Index, amelyen egy egészen más (általam nagyon nem kedvelt, de akár még ehhez is jogom lehet) műfajban, fórumban beszélgetnek az én személyes blogomban felvetett témákról
- tehát ez nem fórum, hanem blog, ahogyan a címében, url-jében is szerepel
- ugyancsak újra figyelmébe ajánom, hogy ez a blog az én személyes blogom, alcíme tartalmazza, hogy nem az MTA hivatalos fóruma.
Mindezek után az elemi tisztesség kedvéért módosítsa a tényeknek megfelelően téves kijelentését, miszerint "...az Indexre kell átköltöznie az MTA-ról szóló kritikáknak!!!!" Vagy cáfolja meg előbbi állításaimat.
Ha ezt nem teszi, az valóban mindet elmond a viszonyokról...
A cikk címe és alcíme ("Húsz év magány - Dominóteóriák a Magyar Tudományos Akadémiáról") sajnos megfejthetetlen metafora ill. asszociáció az írás alapján: dominókat összeillesztünk a megfelelő felületeknél (ilyesmiről nincs szó az írásban) dominóként egymásra…..
FGy_SciCom 2008.03.21 11:29:26
Nirvania:
- a küldött linkek most használhatóak voltak, korábban nem, megnéztem, a számokat megértettem. Ebből azt a következtetést tudom levonni, amit bárki más laikus.
a szakterületen
- igen, tudom, hogy odaszólós rendszerben élünk, nagyobb mértékben, mint kellene. ezt jeleztem korábban is. és nincsen de sem.
- ettől még a valós teljesítményt nem kellene leszólni.
- sajnos, nem sikerült a tárgyi vita felé orientálnom (tudja, állítás, cáfolat, viszontválasz, ilyesmik)
- szegény fodrászomat miért keveri bele?
- az utalás Darvas Béla történetében az egyetemi közegből való eltávolításra nagyon is megragadott, reagálásomban ezt le is írtam, kellene olvasni is, nem csak ködösíteni
- a pszichologizálása és képzavarossága meglehetősen unalmas és szellemtelen, de ami nagyobb gond, semmi köze tárgyhoz, egyszerűen trollkodás,
- elég sok fiatal ír ide nickkel, nekem levélben névvel és címmel is, ők nem osztják a technikai járatlanságra utaló (vagy csak a megszokott okoskodó bombasztikusságokat halmozó) paranoiát
- és azt is leírták, hogy unják a személyeskedő semmitmondást, osztom nézetüket.

A magam részéről ezért egyszerűen összegzem:
- fiatal kutatók helyezete a jelenlegi tudóstámogatási rendszer fényében méginkább aggasztó és cselekvésérét kiált.
- a tiszteletdíjak rendszere nem jó megoldás, nincs elegendő biztosíték a minőség érvényesülésére, találhatóak példák (az arányuk élesen vitatott) az érdemtelenek bejutására, az érdemesek kimaradására
- az Akadémia szolgáltatásait és menedzsment-teljesítményét sokan vitatják
- néhányan hatalmi arroganciát és nyomásgyakorlást tapasztaltak környezetükben a kritikus véleményekkel szemben.

A személyeskedő notóriusságokat terápiás hasznúnak remélem az érintetteknél, sikerélmény, hogy nem kellett szintjükre jutni.
A post ezzel lezárult.
Nemrég adta ki az OECD tudományos-technológiai-ipari igazgatósága frissített formában a még 2006-ban készített szakértői tanulmányát, amely bemutatja, hogy a globalizáció mennyire felerősödött a vállalati szféra kutatás-fejlesztési ráfordításaiban az ezredfordulón. Néhol…..
Ez is akadémia: nemrég jelent meg a hír, hogy Európa legrégebbi, megszakítás nélkül működő természettudomános akadémiájára, a Leopoldinára (Deutsche Akademie der Naturschforscher) alapozva nemzeti szintű Akadémia alakul Németországban. A legalább másfél évtizede…..
Örvendetesen szaporodnak kezdeményezések a tudománykommunikáció megújítására. Időrendben:THE: tudományos-hasznos-emberiTudásMédia - akadémiai kötődésű televíziós és digitális médiatermékekMindentudás Egyeteme - a legnagyobb sikerwww.mta.hu - az Akadémia honlapjaMennyen…..
Egy-egy tudományos eredményről beszámoló interjú után, időnként csak foghatjuk a fejünket. Hányszor megesik manapság, hogy a beszélgetés során épp a lényeg sikkad el, vagy rosszabb esetben álhír keletkezik, fényévnyi távolságra az eredeti mondanivalótól. Kinek a hibája…..
Elég közel van és elég nagy a befolyása a világnak ezen a részén, úgyhogy nem volna nehéz észrevenni Magyarországról: Angela Merkel, a német kancellár. Az még hagyján, hogy szorgos keletnémet vegyész kutatóból (ők meglehetősen jók voltak, lásd a vegyiparukat) lett politikus.…..
Vajon mikor jön el az az idő, amikor egy magyar rektor olyan határozottan fordul oda a kampány idején a jelöltekhez, mint Robert C. Dynes, a University of California rektora? Nyílt levelében világosan megfogalmazta a tudomány szerepét a gazdasági válság megoldásában…..
Azaz: kiket/miket képeznek a tudományközvetítésre? Kutatóknak tanítanak kommunikációs skilleket? Tudományos rovatokhoz szakújságírókat? Tudományos népszerűsítő cikkeket-könyveket író kutatókat/újságírókat?A mintegy féltucat komolyabb amerikai és kétszer annyi…..
Egy rovatbesorolási tévesztés történhetett az Élet és Irodalom szerkesztőségében: a lap 2008. január 12-i számában egy irodalmi ihletésű címmel és az elemző módszerességet nékülöző mondatfűzéssel készült írás valószínűleg a szépirodalmi laprészbe készült. (A…..
miután szakmai bázisként működik egy ideje a www.tudastars.hu, közben viszont annyi mindent tapasztalni tudománykommunikáció ügyben - jöhetnek hát tudósítások, bestpracticek, ilyesmik. aztán biztos viták is, sok-sok párhuzamos poszt, majd áttekinthetetlenül... addig is,…..
Például a hat évvel ezelőtti tisztújítás előtt, az ÉSben megjelent egyik szokásos kritikusunk írása, az erre született reflexió nem nyerte el tetszését.2006 sűrű sajtóév volt, előbb a nevezetes Szabó Csaba-kampány, erre egy összefoglaló válasz, majd a Nature révén…..
sajnos, technikai ügyetlenkedésünk miatt a korábbi bejegyzések nem jöttek velünk, egy részük megmaradt a régi helyen, a többi jó emlékezetünkben.....