Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mezőföldi

7 bejegyzést írt és 95 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan és sokat idézik a Nobel-békedíjas baptista lelkész beszédét, amely 1963 őszén hangzott el az amerikai fővárosban. A Capitoliumon negyedmillió ember – feketék és polgárjogi törekvéseikkel rokonszenvező fehérek sokasága – hallgatta a lelkipásztor átszellemült szavait: „I have a dream...” – Van…..
Mezőföldi 2018.04.05 15:03:04
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: definiálná azt, hogy "igazi keresztény? Ebben a szövegben mégis mi a balliberális elem?
Jóval a #metoo kampány előtt kezdtük el a Kötőszó blogon vallássérültekkel foglalkozó cikksorozatunkat, melyben a spirituális bántalmazás témakörét jártuk körül. Nemrég újabb olvasói levél érkezett hozzánk a témában, melynek szerzője zaklatást élt át egy keresztény közösségben egy nála jóval idősebb…..
„Megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy közöny és önzés helyett irgalom és szolidaritás jellemezze világunkat? Valljuk-e szóval és cselekedetekkel, hogy Isten mindig a »lázárok«, a rászorulók Istene? Cselekszünk-e ténylegesen azért, hogy ebben a világban – közel és távol – kevesebb legyen a…..
Mezőföldi 2017.12.31 11:36:59
@szabolcsnagy: mert annyira egyfajta rétegre koncentrál, hogy a többi Istenkeresőt abszolúte figyelmen kívül hagyja. Krisztus üdvterve egyetemes, nem CSAK ezé vagy azé. Egy újévi predikaciónak is egyetemesnek kellene lennie, nem pedig rétegeket megszólítónak.
Mezőföldi 2017.12.31 13:45:51
@szabolcsnagy: Az evangéliumra mindenkinek szüksége van. A keresztény ember alapvető küldetése pedig hasonlatossá válni Istenhez, felemelkedni az Atyához. Az összes többi csak másodlagos. Lásd, Mária és Márta.
Mezőföldi 2018.01.01 13:31:17
@gerlaip: ez a "nekem nem tetszik,amit mondasz, tehát gyűlölködő vagy" jellegű "érvelés" is kissé uncsi. Javaslom minden felszabadítási teologia rajongónak J.Ratzinger ezzel kapcsolatos írásait olvasni. Ja nem, Benedek biztosan gyűlölködott, amikor megírta őket.
A közvéleményben újra meg újra megerősödnek azok a hangok, amelyek azt mondják, hogy mindenkinek megvan a maga dolga: a nők végezzék a házimunkát, gondozzák a gyerekeket, a férfiak pedig keressék meg a kenyérre valót és lássák el a vezető szerepeket. Mindezt pedig bibliai igékre hivatkozva, mondván…..
Mezőföldi 2017.10.20 14:07:25
@élhetetlen: Mert a család az apa, aki férfi, az anya, aki nő, és a gyerek(ek). Az összes többi már nem család. Felőlem házasodjanak polgárilag a melegek, de találjanak ki valami más szót a család helyett.
via GIPHY Költői kérdésre futtatja ki Kriszta a levelét, ami egy tök hétköznapi, fixlifaxli eseményből indult: egy étteremben fura izéket tartalmazó Radlert szolgáltak fel neki, ami miatt szólt a pincérnek, de vállvonogatást meg kioktatást kapott egy "bocs, mindjárt hozok egy másikat" helyett.…..
Mezőföldi 2017.09.14 10:35:28
@stakeholder Manyecs: Az szép....
„Bárcsak jelét látnám annak, hogy a vélt vagy valós iszlám fenyegetés hatására egyházaink és híveink szorosabbra zárnák soraikat, szenvedélyesebben keresnék a Szentháromság Isten igazságát és vállalnák a közösséget Jézussal!” Fabiny Tamás evangélikus püspök írása.  „Amíg időnk van, tegyünk jót…..
Mezőföldi 2017.07.08 07:45:15
@eloi: "Nemigen támadja itt senki az igazi menekült és keresztény embereket! Vagy az ő befogadásukat." - ez azért nagyon nem így van, bevándorlásellenes ismerőseim közül sokan válogatás nélkül mindenkit kiutasítanának innét, akkor is ha keresztény (mert akkor meg az a bajuk hogy afrikai keresztény és úgysem tud beilleszkedni stb) mert már mindenkiben csak élősködőt vagy terroristát látnak, aki Európa, Magyarország meg Orbán Viktor ellensége. Kezdenek megzakkanni az emberek.
A Szolgálólány meséje (The Handmaid’sTale) egy olyan sorozat, amit minden kereszténynek látnia kellene. Fájdalmas, de nagyon fontos kérdéseket feszeget és létező szólamokat erősít fel. Laborczi Dóra sorozatajánlója. Az index.hu Comment:com médiablogján jelent meg nemrég egy értékelés a…..
Öt nappal ezelőtt terjedelmes cikk jelent meg a Magyar Nemzetben, amely részletesen feltárja Lehel Lászlónak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójának, evangélikus lelkésznek a titkosszolgálati múltját: „Filozófus” fedőnéven az állambiztonság beszervezett ügynöke volt. Lehel László…..
Mezőföldi 2017.05.05 12:26:35
@Punxsutawney Mormota: Igen, az összes ex-ügynöknek, besúgónak meg a múlt rendszerben bármilyen politikai szerepet vállalt személynek repülnie kellene a kormányzásból. Akkor lehet hogy nem hazugok, megalkuvók, tolvajok és csalók irányítanák az országot, és nem úgy, ahogy az elmúlt 30 évben.
Mezőföldi 2017.05.05 13:00:07
@Punxsutawney Mormota: Persze, oldaltól Függetlenül gondoltam.
Mezőföldi 2017.05.06 09:04:12
@Sipos Andras: Respect!
„Az egyház nem válogathat az emberek között azok politikai meggyőződése alapján, márpedig manapság nem egyszer megteszi, és ezen mélységesen fel vagyok háborodva” – árulta el Sallai Róbert Benedek a balassagyarmati evangélikus gyülekezet reformációi rendezvénysorozatának beharangozó előadása után.…..
Ha a keresztények nyitni akarnak a világ felé, igen gyakran megesik, hogy olykor jópofa, olykor kínos módon kezdik el bizonygatni, hogy miért lehet ma menő, kúl, szuper kereszténynek lenni. Ennek a jelenségnek egyik legpontosabb karikatúráját a Dogma című film adja, azon belül is az a jelenet,…..
Mezőföldi 2017.03.02 21:38:50
@KUNTYI: Jó példa erre Nick Vujicic, aki ugye kezek, lábak nélkül született. Nagyon sokáig haragban állt Istennel emiatt, gyűlölte is. Így ír erről:" Körülbelül tizenöt éves voltam, amikor elolvastam János evangéliumának kilencedik fejezetét. Egy olyan emberről szól, aki vaknak született, de senki nem tudta, hogy miért. „Pont mint én” – gondoltam. Jézus tervet adott a a kezébe? Nem. Sarat rakott a szemére, és a vak látni kezdett. Ekkor jöttem rá, hogy nem a tervre van szükségem, hanem arra, hogy hinni tudjak a létezésében. Ha Isten egy vakot tud használni, engem is tud használni, és ha engem tud használni, bárkit tud használni. Minden a szívről szól, nem a karokról vagy lábakról. A szív fogyatékosságai, mint amilyen a félelem, jobban megbénítanak, mint a testi fogyatékosság. Minden egyes ember célt keres az életben. Én megtaláltam az enyémet a hitben. (...) Még iskolás voltam, tizenhét éves, amikor az iskolai karbantartó, vagyis az az ember, aki a vécéket is pucolja, azt mondta nekem: „Fiam, belőled szónok lesz.” Én meg erre azt válaszoltam, hogy „Maga megőrült”. Három hónapig unszolt, hogy menjek el abba a Biblia-körbe, ahová néhány iskolatársam is járt, és meséljek az életemről. Végül ráálltam, és azt vettem észre, hogy könnyek szöknek a többiek szemébe, hogy hatással van rájuk, amit mondok. Onnan hívtak máshová, aztán megint máshová, tizenkilenc évesen pedig már háromszáz diáknak tartottam előadást. Ezután odajött hozzám egy lány, és sírva megköszönte az előadást, és hogy azt mondtam, „úgy szép, ahogy van”, és „szeretem”, mert neki ezt még nem mondta soha senki. Akkor értettem meg, hogy ez a hivatásom, és elhatároztam, hogy minél több embert próbálok majd megszólítani."
Mezőföldi 2017.03.02 21:50:17
@Jakab.gipsz: Matematika és teológia? Hogyan?
Toókos Péter, János testvér – korábban a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának  francia- és hittantanára – ma a bakonybéli bencés monostor örökfogadalmas szerzeteseként él. Sem eredeti felekezetéről, sem a szerzetesség iránti vágyáról nem mondott le, bár eleinte a két vágy együttes teljesülése…..
Mezőföldi 2017.02.22 15:52:53
@w_alaki: Pál Ferivel mi a bajod?
Mezőföldi 2017.02.22 16:59:28
@w_alaki: Jaj, ezt már olvastam és enyhén elfogult. Meglepődtem hogy református vagy, azt hittem valami ultrakatolikus, a hozzászólásod alapján.
Mezőföldi 2017.02.22 17:13:47
@w_alaki: Ahogy neked sincs az ellenkezőjére, gondolom.
Sokan kérdezhetik: mi az egyház? Ennek megválaszolására az evangélikusok általában az Ágostai Hitvallás VII. cikkére szoktak hivatkozni, amely a következőt írja: Az egyház a szentek gyülekezete, amelyben az evangéliumot tisztán tanítják és a szentségeket helyesen szolgáltatják ki. Tehát olyan hívő…..
Mezőföldi 2017.01.29 15:38:29
@Beer Monster: Igen, Isten belül van, nevezzük centrumnak. Az ember pedig kibillent állapotban van, és ebből a kibillentségből kell lassan visszatalálnia a centrumhoz. De ahhoz, hogy valaki elinduljon önnön centruma felé, nem árt átértékelnie bizonyos dolgokat, helyenként lemondani dolgokról, ami aztán egyre kevésbé fog kényszerként megjelenni a számára, egy idő után pedig inkább vágyódás lesz és örömet okoz.
Mezőföldi 2017.01.29 19:05:52
@Beer Monster: A visszatalálást inkább folyamatként látom, az első lépés a hívás, a hiányérzet, a meggyőződés pedig lépésről-lépésre alakul ki.
Mezőföldi 2017.01.29 19:34:44
@Beer Monster: Pedig egyszerű, a centrumot fordítsd le a paradicsomi állapotra, - amihez az ember visszatérni vágyik, a kibillentségből, vagyis a bukás állapotából.
Alföldi Róbert egy 2000-es évek közepén íródott menekülttörténetet mutatott be a hétvégén a Radnóti Színházban – tomboló sikerrel. A tapsvihar most leginkább nem a nevének szólt, hanem annak az emberi történetnek, melyet három órán át letaglózva nézett a közönség. Az előadásból nem tolakodott előre…..
Mezőföldi 2017.01.10 19:53:54
@David Bowman: Ezt a filmet én is láttam, rögtön beugrott a cikkről. Nagyon megrázó volt.
A világban jelen lévő terror és erőszak nyomán új és új „pray for...” mémek jelennek meg, amelyek imára hívnak Brüsszelért, Nizzáért, Egyiptomért, Isztambulért, Ankaráért, Ukrajnáért, Berlinért, az oroszokért és Szíriáért. Gyakran valóságos kommentháborúk is kialakulnak: „Ukrajna miért nem kap annyi…..
Mezőföldi 2016.12.29 22:13:52
@Atomic Warning: Miért ne lehetne imádkozni egy halott ember lelkéért? Egyébként a rendszeres imaélet pont, hogy az ego lebontását segíti elő.
Mezőföldi 2016.12.29 22:50:11
@Atomic Warning: Sajnos nem rendelkezem a jövőbe látás képességével, így nem tudok még be nem következett tragédiák miatt imádkozni. A közel-keleti események pedig inkább a nagyhatalmak terület és hatalomszerzési játszmái, amit persze jobban megéri vallásháborúként eladni, nyilván se az USA, se az oroszok se a szövetségeseik nem láttatnák magukat szívesen háborús bűnösökként.
Kötőszó Luther és a zsidók 2016.12.12 06:55:00
Úgy voltam ezzel, mint a kínos családi történetekkel. Tudtam, de sosem beszéltünk róla. Tudtam, hogy élete végén, mikor már, tudjátok, na. Szóval, akkor írt kellemetlen dolgokat Luther a zsidókról, de kezdetben, meg alapvetően azért ő sem gondolta így, meg hát ilyen volt a korszellem, és különben…..
Mezőföldi 2016.12.23 22:43:43
@Tranquillius: Ez egyszerűen felháborító. Ennyi erővel egyes nagy királyaink és irodalmáraink is antiszemiták voltak, akik Hitlernek készítették elő az utat, sőt, mindenkit töröljünk ki a történelemből, aki valamely érthető okból pikírt megjegyzést tett rájuk, hogy aztán végül semmi se maradjon...a cikkíróval sem értek egyet, hogy össze kéne húzni magamat, nem voltam ott, nem éltem akkor, nem üldöztem senkit, most pedig nem bántok senkit. Akkor? Túl van tolva ez az egész, meg kellene bocsájtani végre és elengedni elmúlt generációk bűneit, nem pedig folyamatosan bűntudatot generálni és úgy létezni, annak semmi értelme.
Mezőföldi 2016.12.23 22:46:49
@Mezőföldi: Ez kb olyan, mintha a kommunizmus alatt elkövetett bűnökért kollektíven utálnám a mostani orosz generációt, mikor semmi közük nincsen hozzá.
Mezőföldi 2016.12.23 22:50:47
@Mezőföldi: az utálnám helyett a hibáztatnám talán helyesebb kifejezés.
Múlt héten adta hírül több portál is, hogy egy veszprémi faluban egy katolikus pap úgy megütött egy gyereket a hittanórán, hogy a gyerek vérezni kezdett, a pap ellen pedig eljárás indult. Egy valamikor ugyanebben a faluban is hittant tanító – névtelenséget kérő – evangélikus lelkész beszélt az eset…..
Mezőföldi 2016.12.15 19:37:35
@IgazságotMindenkinek: Senki nem mondta, hogy véresre kell verni a gyereket a tanárnak. Azonban egy-egy atyai pofon még senkinek sem ártott meg, lehet hogy nem lennének annyira elszállva maguktól a mai fiatalok.
Mezőföldi 2016.12.16 08:00:50
@Luke SW: Meg kell vizsgálni, mi a büntetés lényege. Ugyebár tradicionális értelemben a büntetés - jelen esetben a pofon - nem gyűlöletből, hanem szeretetből adatik annak javára, aki kapja. Ma ezt elég nehéz megérteni. Akit megbüntettek, nem öncélúan vagy céltalanul, élvezkedésből büntették, hanem azért, hogy visszatérítsék a helyes, az egészséges útra. Ma már senki nem mer büntetni, illetve úgy, hogy tiltják is, elég nehéz, pedig régebben a tanárok simán rácsaphattak arra a tanulóra, aki megérdemelte, (és hangsúlyozom, megérdemelte) és az utána nem rohangált mindenfelé feljelenteni a tanárt, hanem magába szállt. És akkor nem is volt olyan mint ma, hogy a tanulók visszapofáznak a tanárnak, meg kiröhögik, meg semmibe sem veszik és azt csinálnak amit akarnak, mert megtehetik, és a törvények jogosítják fel őket erre, hiszen következménye nem igazán van a tetteiknek, a ma embere pedig amúgy sem szeret előre gondolkodni, főleg nem egy olyan gyerek, akinek a szülei szintén nem a felelősségvállalásról vagy az előregondolkodásról, bármifajta gondolkodásról híresek. Szóval minden adott ahhoz, hogy eluralkodjon a teljes társadalmi káosz.
Úgy tűnik, mintha sok nyugat-európai egyház szégyellné a keresztet és a bibliai/keresztény értékeket – ezt a benyomását osztotta meg Fabiny Tamás evangélikus püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke 2016. november 4-én, a Németországi Egyesült Evangélikus-Lutheránus Egyház zsinati ülésén,…..
Mezőföldi 2016.11.17 15:30:18
@hidroponi: "Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem hogy a lámpatartóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban."
Lehet, hogy a mai naptól a világ kicsit más lesz. Előfordulhat, hogy a szabad világ legerősebb országának egy olyan elnöke lesz, akitől okunk van félni. Félni, ugyanis véleménye szerint érdemes nyugodtan megütni azokat, akiknek véleménye ellenkezik a miénktől. Azonban számomra az a legszomorúbb,…..
Homoszexualitás, feminizmus, politika, liberalizmus, gender, családon belüli szerepek – vannak szavak és kifejezések, amelyek heves indulatokat váltanak ki keresztény körökben vagy amelyekről illik ugyanazt gondolni. Sorozatunkban ezeknek a kifejezéseknek és a hozzájuk kapcsolódó negatív…..
„A hitem azt tanítja, hogy az együttérzés, a könyörület, a szeretet és a vendégszeretet mindenkit megillet, így a hazámban született személyt, de a külföldit is, a közösségem tagját, de a jövevényt is.” 2013. február és április között vallási alapú humanitárius szervezetek és tudományos intézetek…..
Mezőföldi 2016.10.05 15:05:02
@egy laikus: Nézd, ha te úgy gondolod, egy szinten állsz olyan emberekkel, akik részegen fetrengve azt sem veszik észre, hogy a gyerekének ujját éjjel lerágta a patkány, és ott ordított a szerencsétlen, de amúgy nem is érdekelte, vagy aki wc gyanánt a fürdőkádat használja családostul és olyan bűz és fertőzésveszély van a "lakásban", ami elviselhetetlen a saját gyerekeit veszélyezteti, vagy aki a minimális higénét sem tartja be, és a családjának hajában jól láthatóak a tetvek (!) de nem is érdekli, vagy csak artikulálatlanul üvölt és hörög, ha számon van rajta kérve, hogy hogyan bánik a saját gyerekével, akkor egészségedre.
Mezőföldi 2016.10.05 15:08:41
@Mezőföldi: Egyébként majd ha rájön, hogy a tisztaság, a gyerek normális nevelése, az alapvető emberi normák betartása, saját kis környezetének rendben tartása az ő érdeke is lenne, akkor majd mondom azt, hogy oké, egy szinten állunk.
Mezőföldi 2016.10.05 16:42:30
@egy laikus: Nyilván azért vannak ilyen tapasztaltaim, mert segíteni próbálok. A simogatás sok helyen nem megy. Van,ahol szeretetből kell keménynek lenni velük, aztán rájönnek, hogy az nekik is jó lesz.
Mivel sem a muszlimokról, sem a nőkről nem lehet úgy írni, hogy ne kelljen számolni a mindkét kérdésben egyre fokozódó indulatokkal, arra kérnélek, hogy ezt a bejegyzést csak akkor olvasd el, ha valóban érdekel az iszlám, és valóban érdekel a nők helyzete. Ha érdekel a téma, de már a cím kiverte…..
Mezőföldi 2016.09.21 12:45:14
Az exem libanoni származású, (anya magyar, apa libanoni) Magyarországon nőtt fel az édesanyjával, mélyen vallásos keresztény családban, Libanonban élnek apai ágról rokonai, ők értelem szerint muszlimok, volt szerencsém megismerkedni több női családtagjával is. Érdekes helyzetben vannak az ottani fiatalok: ezeréves tradícióik ütköznek a nyugati fogyasztói kultúra beáramlásával és sok esetben ők sem tudnak mit kezdeni a helyzettel, a jelenség ráadásul egymásnak feszíti az idősebb és a fiatalabb korosztályt. Azok a fiatalok, akik a különböző háborús konfliktusok okán utálják a nyugatot (leginkább az USA-t) és az azzal érkező életstílust - gyakran radikális baloldaliakká válnak - ez a férfiakra jellemző inkább - (a családban is van ilyen fiatal) és az egykori kommunista ideológiában keresnek megoldást. Nagyon érdekes folyamat egyébként, főleg hogy a vallási előírásokat ezzel párhuzamosan hanyagolják. Női részről a lazább, nyugatias öltözködés a legfeltűnőbb, van olyan fiatal aki már egyáltalán nem veszi fel a kendőt sem, más azt még tartja. Viszont, az olyan szokásokat, hogy a gyermekeknek a szüleik már kiskorukban kijelölik a leendő férjet/feleséget, ami nekünk nyugatiaknak idegen, egyáltalán nem tartják rossznak, sőt. Akivel beszéltem, ő kifejezetten azt mondta, hogy biztonságot ad neki és kiskorától fogva szereti a férjét, nem is tudná elképzelni máshogy. Az egyenlőségről: ők is úgy tartják, hogy a nő és a férfi egyenlő, viszont nem egyenrangú, különböző életterületeken kell helytállniuk, de egyik fél sem alacsonyabbrendű a másiknál. Ez néhány száz évvel ezelőtt még Európában is így volt, talán még az 1800as években is. Elég nagy különbség, és ez a nyugati-keleti párbeszédben elsikkad. Neki ezzel sem volt problémája például, mert nem úgy fogta fel, ahogy egy mai nyugati nő.

Az ottani férfiak, az exem féltestvére például szeret Magyarországra jönni, merthogy szépek a nők, (nálunk ihat alkoholt mert szerinte itt nem látja Allah) de egyet sem venne feleségül, mert bocsánat a kifejezésért - szerinte kurvásan öltözködünk - kint van mindenünk, elveszett a szűzies tisztaságunk és ezzel a hozzáállással megrontjuk az ottani nőket is.

Szóval nem egyszerű ez, nem fekete meg fehér. Nem igaz az, hogy minden arab nő elnyomástól szenved, ahogy mi gondoljuk, de nyilván van sok ilyen is, akit valóban úgy kezel a férje ahogy még a Korán is tiltaná. Száz évekkel ezelőtti szokásokat sem lehet visszahozni, ez is tény, valahol a kettő között lenne jó megtalálni az egyensúlyt, nőként és férfiként is.
Vallási sokféleség, keresztényüldözés ellenes államtitkárság, Bayer Zsolt lovagkeresztje, iszlám radikalizmus, kényszerbetelepítés – ez a néhány kifejezés a közelmúltból közvetlenül vet fel vallási kérdéseket. Az egyházak vallási szereplőkként éppen akkor tesznek szolgálatot a társadalomnak, ha a…..
Mezőföldi 2016.09.10 22:10:36
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"hogy a mai iszlám sokat radikalizálódott az utóbbi időkben," - mit értünk az alatt, hogy "mai iszlám"? "Mai iszlámhoz" tartoznak a muszlim misztikusok, a szúfik is, na meg a fanatikus vahabiták is, a kettő között gondolom nem kell bemutatni, mekkora különbségek vannak.

"vagyis az iszlám nem pusztán egy vallás, hanem egy politikai ideológia is egyben."

Ezek szerint a katolicizmus is "politikai ideológia" lett volna? Semmi probléma nincsen egyébként a nem szekularizált államberendezkedéssel, meg lehet nézni spirituális szempontból mondjuk Törökországot, és összehasonlítani egy még hagyományait tisztelő, gyakorló török embert egy hagyományait elhagyott, "felvilágosult" modern európai emberrel. Hatalmas különbségek vannak.

A női egyenjogúság örök téma lesz úgy látom, azt az európaiak soha nem fogják felfogni, hogy azoknak a nőknek jó volt úgy, ahogy volt,a saját szokásaik között. De nem, nekünk oda kellett menni, lázítani őket és felforgatni a szokásaikat, ahogy a saját társadalmainkkal is megtettük ezen a kontinensen. Aztán meg csodálkozunk, amikor anyagi alapon áramlanak ide hozzánk olyan országokból is, ahol semmiféle háborús konfliktus nincsen. Aki valóban muszlim, az nem fog anyagias érdekből útra kelni, az otthon marad és ott vívja meg a háborúját. (Az Iszlám Állam az pedig se nem állam, se nem iszlám, maradjunk annyiban.) De a menekültek között alig van már a szó valódi értelmében vett muszlim, ahogy Európában is alig van már a szó valódi értelmében vett keresztény. Keresztény kultúrkörben felnőtt emberek vannak.
Mezőföldi 2016.09.11 14:27:14
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Senki nem beszél boszorkányégetésről, csupán annyit írtam, hogy azoknak a nőknek, akik muszlim országokban a saját kulturális közegükben, saját vallási törvényeik szerint élnek, ez volt a természetes, ebben szocializálódtak. Ott még vannak kifejezetten női közösségek, ahol például férfiaknak nincsen helye, ezek a nők harmóniában élnek, ráadásul azzal, hogy egy férfinak több felesége van, sokkal elfogadóbbak és önzetlenebbek. Testük eltakarása pedig számukra nem elnyomás, hanem inkább szabadságélmény, utána kell olvasni.

Nyilván ez egy XXI. századi európai nőnek egyenlő a totális elnyomással és nem is követhető, (szvsz én sem tudnám elfogadni azt, hogy a férjemnek több felesége van) , de nekik ez a természetes. Vagyis volt, amíg oda nem mentünk, hogy kirángassuk őket a hagyományaikból.