Regisztráció Blogot indítok
Adatok
P.Elliot

0 bejegyzést írt és 7166 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A határátkelés sok egyéb mellett általában az ember személyiségére is hatással van. Külföldön élve változik (vagy legalábbis változhat) az identitásunk, ami óhatatlanul magával hozza a kérdést: miként hat a költözés a nemzeti identitásra? Öt-tíz év külföldi élet kevésbé tesz magyarrá minket?..
P.Elliot 2023.11.12 00:42:13
@gabors: Ilyen ceg amirol te irsz mar volt nekem, gyorsan ott is hagytuk.
Azok meg talaltak olyat is ami nem is volt a rohedekok , azota mar bezart holott rengeteg evig normalisak voltak de vagy eladtak masnak a ceget aki meg akarta szedni magat vagy csak ok valtottak modort, nem tudom.

Ezek itt, /a Goodyear/, ahova viszem...

www.goodyear.com/en_US/location/Somerset-NJ-08873-US-000900859

Nagyon jok a velemenyek, nemcsak en vagyok elegedett.

Az olajcseret sem tudom megcsinalni, abszolut analfabeta vagyok auto teren, van ugyan vejem de o is beadja erre a kocsijat meg atnezesre is.

Nem fizetek szazakat, ezek tisztesseges alakok, utoljara is csak 65-ot kertek, olajat csereltek, atvizsgaltak a kerekeket/ most utoljara csavart vagy mit talaltak benne, mutatta a pasas hogy hol volt meg a csavart vagy szoget is, levegot engedtek bele, feltoltottek az ablakmosot, ellenoriztek az ablaktorlot, megneztek a lampakat meg mittudomen mit, papirt szoktak rola adni hogy mit, ki szoktam dobni de legkozelebb megtartom es beirom hogy mit neznek meg rajta. Nagyon sok mindent, egyszeru de fontos lehet dolgokat.
Foleg a szamomra fontos dolgokat mert engem meg lehet ijeszteni barmivel ha nem akar mukodni.

Szoktak kuldeni kupont 20 dollarral olcsobb ellenorzesnel, fel is szoktam hasznalni neha.

Nem is emlekszem mikor volt rajta komoly javitas, volt vagy 3 eve valami transmisszios problema, azzal atkuldtek egy szakszervizbe ahol csak ilyesmit csinaltak, na ott ugy remlik hogy fizettem vagy 2 ezer dollart vagy tobbet.
Minden evben hosszu autos utakra mentunk tehat nem csodalkoztam hogy ilyen problemaja lett de azota sincs baja.

Tudod mikor volt klassz?

Amikor ide kijottunk, mindenki szinte maga javitotta a kocsijat/ nagy problemanal persze nem de nem voltak benne meg kompjuteres szarok, hazilag rengeteg penzt meg lehetett takaritani vele.

Ha akkor vegigmentel egy hetvegen az utcan, lathattad a sok pasast akik egy uveg sor meg a barat vagy szomszed kisereteben vidam szajjartatas kozben dolgozott a kocsijan es nem kenyszeresen.

Ma egy lelket nem lehet latni....

Elveztek!

A ferjem ilyenben ugyetlen volt de alap dolgokat meg o is megtanulta. a nagyon alapot!

Kereket cserelni tudott volna ha erre sor kerul, legalabbis ezt allitotta, en ugyan nem voltam ebben olyan biztos de orultem hogy nem kellett kiprobalni...

Regi, nyugodt, vidam 70-es evek!

Hogy milyen mas volt meg a hangulat is.
P.Elliot 2023.11.12 20:33:18
@gabors: Na, vegre be tudtam lepni.

Kar hogy nem hiszed el hogy azert a 65 dollarart atnezik a fontosabb dolgokat az auton, itt nem azok az arak vannak mint feletek vagy New Yorkban.
Emlekszem teljesen el voltam ajulva amikor irtad a 300 dollaros tortat a cukraszdaban amit itt ha 60 igen draganak talaljak, es mint irtad nem luxus cukraszda volt, es majdnem hasonlo egyszeru beigli arakat, ebbol indulj ki. Ott feletek minden joval magasabb mint itt. Igazabol mi az hogy atnezik a kocsit, megnezik a feket, marmint jol befekeznek gondolom, amikor februarban voltam a kocsival a ketevenkenti vizsgaztatasra egy erre kijelolt helyen, ott is atneztek, 10 perc se telt el mar intettek hogy menjek a papirokert oda, vihetem, atment pedig ez egy hirhedten szarakodo tarsasag ilyen teren.

Ok ennyi ido alatt megmondtak hogy a kocsi jo! Mast is atneztek rajta. Biztonsagos, vezetesre alkalmas.

Tehat, az autojavitoban, megneztek a feket/nem bontottak ki/, ha nem lett volna jo a fek akkor bizony mar jelzik is nekem hogy nem mukodik rendesen es akarom-e hogy most vagy kesobb meg is csinaljak, a gumikat atneztek, mennyi ido az, szinte semmi, megneztek az ablaktorlot hogy mukodik-e rendesen, van-e eleg ablakmoso folyadek a tartalyban, tapad-e a torlo vagy laza a gumi rajta, , a lampakat, az akumlatort es kicsereltek az olajat.

Mast is gondolom ami fontos de nem vagyok autoszakerto hogy mit kell meg.

Ez nekik semmi ido, gyorsak es alaposak.

En kulonben sem mernem csak ranezesre megallapitani hogy hol mi csopog, eszre se vennem, nekem kell hogy egy szakember mondja meg hogy az auto jo!

10 eves kocsi,Ford , imadom a Fordokat, az elso kocsink kivetelevel mindig ilyet vettunk mert nagyon jo kocsik, nem sokat javittattuk pedig regen igencsak befogtuk...

Nekem ez lesz valoszinu az utolso kocsim, persze nem tudni meddig erzem azt hogy biztonsagosan tudok vezetni.
Meg igen de nem tudom meddig.
Venezueláról az elmúlt években gyakorlatilag semmi jót sem lehetett hallani és nem véletlenül. Zavargások, teljes gazdasági és politikai csőd, szinte teljesen értéktelen pénz, munkanélküliség... a másik oldalon viszont csodás természeti szépségek és a világ talán legjobb kakaója. Utóbbi miatt…..
P.Elliot 2023.05.16 16:15:03
@fhdgy: Foleg akkor aztatja ha valaki kenyszeresen politikara tereli a szot!

Szep ido van itt nalunk, a kertben ahogy setalgattam/ a sok zold kozott az a rozsatomeg ami van / mind futorozsa szinte/ egyszeruen vaditoan gyonyoru. Mint irtam van bananfam, most szamoltam, 52 darab amikbol muszaj lesz elajandekozni, szoval egy kakaofan toprengtem hogy milyen szepen mutatna kozottuk de telen nem tudom bevinni mert nincs hely ahol eleg vilagos lenne neki, a nappaliban igen de a papagalyok azonnal birtokba vennek..

Majd azert keresek egy botanikus kertet ahol van, megtekintem es kerek valamifele tanacsot.

Csak olyan helyrol kerek ahol van, elso kezbol tudjak azok hogy lehet-e vagy nem.

Szerintem nem de ha Floridaban elnek megprobalnam!
P.Elliot 2023.05.16 17:31:21
@fhdgy:

Nem mondtam hogy tabu legyen a politika csak ne tereljek el allandoan , ugyanazt a szoveget nyomatva, megvannak erre a politikai topikok.

Akkor arrol meselj hogy amikor Indiaban dolgoztal mifele kulonleges tropusi gyumolcsfakat lattal?
Na meg ettel!
P.Elliot 2023.05.16 17:36:01
@fhdgy: Itt most eleg jo az ido, nem tul meleg, a kozossegi kertben elvetettem mindent, mar csak gazolni kell ha kino.

Uj jelenseg is felutotte a fejet, egy mar tavaly is kertezo oregasszony egyszeruen odebbvitte a jelzo colopot minden iranyban, megroviditve a szomszedait, meghozza egy jo fel meterrel ami sok.

Nem olyan nagyok itt a parcellak hogy ne vegye eszre a tulajdonos hogy milyen kicsi lett.
Ugyan a kivándorlási adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni (különösen az Európai Unión belüli országokba, ahol különösen nehéz mérni), a legfrissebb magyar adatok szerint is megfordult a trend, tavaly ismét többen mentek külföldre, mint ahányan visszaköltöztek. Közben a magyar kormányfő szerint a…..
P.Elliot 2023.05.14 02:18:00
@dikusz.: Hat ez a preselt cannabis oriasi sztori lehetett...
Mulatsagos is ha nem az emberrel tortenik hanem massal.

Nem kovetem figyelemmel hogy mik a szabalyok ezzel a novenykevel mostanaban de az biztos hogy itt igencsak atkutattak volna a kocsit, meg a zart reszeket is hogy nincs-e oda berakva az "aru"...

A siterepen valo lesiklas szankoval az eletembe kerult volna.

Egy gyava alak vagyok ami a sebesseget illeti es valoszinutlen hogy leertem volna a szankon ulve, a szanko utan, hason csuszva vagy hanyatt, az igen! Beverve a kepemet, az orromrol hianyzott volna a bor es meg a szivroham sem kizart.

Nem birom sajnos a tul mozgo veszelyes dolgokat, az egyensuly erzekem sem jo, ha felultetnek egy korhintara kesz lennek tole!

Gyerekkoromban sem birtam azokat a tulmozgo gyors dolgokat.
P.Elliot 2023.05.14 02:19:06
@taga20: Azert ha tudsz idovel javitani!!!!!!!!!!!

Akarat kerdese....
P.Elliot 2023.05.14 02:22:36
@fhdgy: Gyerekkoromban jatszottunk ilyesmit hogy egyvonalba raktuk a csigakat es fogadtunk ra hogy kie megy at a vonalon.

Katicabogar nelkul, ugyis elrepult volna de a gyerekek fantaziaja jatekokban kifogyhatatlan.
Ma nem!
Alig van fantaziajuk, a sok mindenfele felesleges jatek megoli.
Miközben Magyarországon az oktatás után (mellett) most éppen az egészségügy körül áll (vagy folytatódik) a bál, Ausztriában kicsit más a helyzet. Lívia történetéből kiderül, kórházba ugyan sehol nem jó kerülni, de van, ahol jobb, mint máshol...
P.Elliot 2023.03.19 02:48:16
Nem vagyok kepes a gep ele jonni annyira el van foglalva mostanaban a napom, annyi minden osszejott hirtelenul, at kell vizsgalnom hogy mi a fontos es amit csak lehet leepiteni....

Latom beszelgettek hogy ki hol van otthon, annyira regen eljottem es annyira beleszoktam ebbe az eletbe hogy ha most haza kellene koltoznom megszakadna a szivem hogy nem lathatom tobbe azt amiben eltelt az eletem .
Hianyozna a varos/, maga az orszag, az emberek, a kornyezet, a sok mosoly/ nehogy azzal gyertek hogy mumosoly mert nem az, termeszetes kedvessegu mosoly, igy szoktak meg itt, nekem kedvesebb mint a mogorvasag vagy kozony, nem latnam tobbet az utakat ahol vezetgetek, a folyot ami annyira megragad meg most is ha elmegyek mellette, a szomszed kutyajat aki mindig vidaman atugat ha meglat, a teveben a megszokott es megszeretett bemondokat, az uzleteket ahova vasarolni jarok, a kis fesztivalokat, mindent!

Ez az itteni nagy szeretetem az orszag, emberek es minden utan gondolom foleg abbol is jon hogy fiatal, friss hazas voltam,itt kezdtuk el felepiteni a kozos eletunket, kialakitani a magunk kedvere valo eletmodot, minden uj volt, erdekes, mindennek ugy tudtunk orulni, nem kellett figyelembe venni senki velemenyet, beleszolasat, ahogy nekunk jolesett ugy csinaltuk.

Minden uj volt, masfajta emberek, borzasztoan kedvesek, befogado kornyezet, mi meg elfogadok voltunk, jokedvuek, vidamak, boldogok.

Most is az vagyok. Elegedett es boldog.
Elgondolkoztam rajta hogy ha mas orszagba mentem volna, mondjuk Europaba valahol hogy hogy eltem volna meg.

Mennyire tudtam volna belekapcsolodni egy masik orszag eletebe, hat nem tudom.
Akarmennyire tunodok rajta nem tudnek ra valaszt adni mert az valoszinu hogy fugg a befogado orszag embereitol is.
Az alkalmazkodasi kepessegem eleg nagy de azert az nem eleg, fene tudja.

Az olasz taborban eltunk 8 honapot, jo lett volna ott maradni bar az emberek zajos hangos, kiabalos stilusat nem lett volna kedvem atvenni, annal "komolyabb" voltam, hehehe....
P.Elliot 2023.03.19 02:56:29
@Zsuzsi65:
De szep fotok!

Alomszep az a sarga virag, a hegyek, minden.

Az a lany a kisebbik lanyod? Szep kis pofija van amennyire latni lehet, na meg a ferjed lehet, gondolom nem idegeneket fotoztal, hehehe...

Jol teszitek hogy hegyi turaztok, olvastam orvosi musorban hogy az egyenlotlen talajon, dombon sokkal egeszsegesebb a talpnak, labszarnak, forgoknak a seta mint teljesen siman, az 50 even felul nem ajanlott tulzasba vinni, csak ugy mint sulyzot emelgetni mert tonkreteszi szep lassan a csuklot.
P.Elliot 2023.03.19 02:58:38
@P.Elliot: Ugy ertettem hogy a sima talajon nem szabad tulzasba vinni a setat, futast. Hegymenetben, dombon lehet ha van hozza erod.
Határátkelő Sok hegy, kis Svájc 2023.03.01 15:49:41
Alighanem a legtöbbünknek már tele a hócipője a téllel és a hideggel, remélhetőleg már nincs messze a tavasz (így március első napjaiban csúnya is lenne, ha nem közelítene). Ma a napsütés és a meleg jegyében egy csupa napsütéses fotókkal teli posztot kínálunk Steve tollából, aki egy tavalyi svájci…..
P.Elliot 2023.03.06 02:29:29
@Mr.Tellinghovon:

Koszonom, hogy te milyen aranyos ember vagy!
P.Elliot 2023.03.11 16:35:28
@Mr.Tellinghovon: Te, ez nagyon jo, vegul megfizettette a tej arat, hehehe....
Milyenek a svajci emberek? Anyagiasak ?
P.Elliot 2023.03.11 16:40:41
@fhdgy:

Noknek valo parkolokat itt meg nem lattam, attol persze meg lehet hogy van de van benne igazsag.

Utalom a nagy emeletes parkolokat, mindig olyan kihalt, barki johet egy oszlop mogul kirabolni vagy akar megolni barkit.
A foepulet mindig odebb van, or nincsen, alig tudjak meghallani ha valaki kiabal.

Raadasul egy no fizikai ereje se olyan hogy vedekezni tudjon kelloen.
Azt már egy ideje tudjuk, hogy Amerikában nagyjából minden (és mindennek az ellenkezője is) van. Például egy bajor kisváros is, ami persze nem annak indult, csak aztán jött egy ötlet... Meg egy látogatás Susanéktól sok képpel...
P.Elliot 2023.02.24 18:54:49
@Mr.Tellinghovon:
A busz nemetnek nez ki de a gyerekek nevei kevertek, sot alig van benne nemet.
Talan a jovo generaciot mutatja hogy mennyire keveredtek a nemetekkel.

Masodik talalgatasnak egy ovoda reklamja, harmadiknak egy nagyszulo buszkesege a leszarmazottaikbol vagy csak a rokonsag gyerekeibol...
P.Elliot 2023.02.24 18:57:31
@Mr.Tellinghovon:

Kutyam sosem volt es mar nem is lesz, eppen elegek a macskak.
Nem is mernek hozni mar a korom miatt sem mert en minden allatot nagyon el tudok rontani es annak a kutyanak nagy szomorusagot okoznek ha eltunnek az eletebol.
P.Elliot 2023.02.24 19:02:10
@Mr.Tellinghovon: A tiki-taki valamilyen golyok voltak eros madzagon amit egymashoz kellett utogetni felkezzel ha az amit en gondolok. 70-es evek koruli vagy elotte, emlek. Az is hogy elso probalkozas utan hogy megutottem vele a kezemet, ettol aztan el is ment a kedvem tole. Volt Pesten egy idoszak amikor ha jol emlekszem a Parlamentben is szo volt rola hogy be kell tiltani csendhaboritas miatt mert ejszaka is volt hogy csorgettek, Pesten legalabbis...nem egy-ket csorgetes volt hanem neha csapatokban jottek foleg a fiatalok es felvertek a csendet...
A latin-amerikai ország sokunk (nem is nagyon titkolt) vágya. Nem feltétlenül ott élni, de meglátogatni mindenképpen. A csodálatos történelem, a kultúra, a gasztronómia mind komoly vonzerő (a szervezett bűnözés nyilván kevésbé). Mexikóhoz persze kell egy nagy levegővétel, mindig érdekes hát, amikor…..
P.Elliot 2023.02.11 02:36:23
@Golf2: Az volt.
Minden utazas szep azert!
P.Elliot 2023.02.12 02:15:08
@Dammiel: Nagyonis jo poszt!

Nagyon jo fotok, irjal meg.
A piszkalodokkal ne torodj....
P.Elliot 2023.02.18 02:50:39
@Mr.Tellinghovon:

En elhiszem a torteneteidet.

Inkabb talan irigyeid akadnak mert tul jol megy az eleted, rengeteg helyen voltal, erdekes dolgok tortentek veled, anyagilag jol allsz, szereto csaladod van, szoval sikeres alak voltal es vagy az eletben.
Mindenhez hozza tudsz szolni, elvezet olvasni a beirasaidat.
Az a bortonos sztori meg azt is lehozta hogy vakmero is vagy, en semmi penzert nem utanoztam volna, ahhoz gyava vagyok...
/ van egy jopar meg akiknek nagyon elvezem a hozzaszolasait csak ritkan jonnek sajnos/.

Van akinek ez a sok jo tulajdonsag egy emberben voros poszto mert o nem tud olyan lenni.

Tojd le oket es folytasd az irast, nekunk akik elvezzuk....
Egészen pazar utazásra invitálunk ma titeket, talán a nyitóképből is kiderül már, hogy az úticélunk Norvégia. Kalauzunk pedig Mr.Tellinghovon, akinek hála csodás képekkel tűzdelt beszámolót olvashattok a Lofoten-szigetekről. Mit mondjunk, mi akár azonnal indulnánk! Nusfjord..
P.Elliot 2023.01.26 16:53:23
@Mr.Tellinghovon:

Na vegre idejutottam egy hellot mondani.
El vagyok foglalva, azonkivul igen kedves vendegeket varok egy masik allambol akik itt lesznek par hetig es minden letezheto idot veluk szeretnem tolteni de majd jovok ahogy es amikor tudok beszelgetni.

A posztod maga egy csoda. Nem is emlekszem hogy lattam-e a posztok kozott ilyen gyonyoru felveteleket, egy meseszep hely lehet.
Mar akkor megcsodaltam amikor posztot irt valalaki Norvegiabol es tett fel olyan kepeket/ foleg egyre emlekszem nagyon/ hogy el tudtam volna kepzelni az eletemet ott, a hideg nem zavar, a tropikus meleg ha allando az inkabb...

Majd meg nehanyszor atnezem a kepeket, szep orszag az!
Ket posztot igertel ugye?
El ne felejtsd a masikat se.....szerencses pasas vagy hogy annyi sok helyen jartal,/ es van szemed meglatni a szepet/....
Csak igy tovabb!
Néha kissé morbid, néha mókás utazásra invitál minket (ismét) P. Elliot, méghozzá az Egyesült Államokba, ahol azért bőven akad furcsaság. Mindjárt az első történetet csak erős idegzetű (gyomrú) olvasóknak ajánljuk..
P.Elliot 2023.01.20 20:13:07
@fhdgy: Meg a 116 ezer levonas nelkul is szegyen es ahelyett hogy felemelnek, olcsobb munkast hoznak be.

Egyszeruen nem hiszem el hogy nem lehet egyensulyba tenni ezt a fizetes-munka dolgot.

Ilyen szempontol kommunista elveket vallok.
Minden elolenynek lakhatas kell, olyan nincs hogy az utcan lakik es egy szereny ennivalo ellatasa se legyen.

Egyszeruen nincs. Ha tobbet akar akkor dolgozzon meg erte vagy vasaljak be rajta munkaban a raforditott penzt de ez a minimum.

Mas!

Odakinnt tavasz van, orakat vacakoltam a kertben es fajo szivvel latom hogy rugyezik minden, a draga feltett afonyaim is hizlalnak holmi voros szinu kis gubokat amirol gyanitom hogy virag lesz majd.

Nem lesz!

El fogja vinnni a februari fagy!
P.Elliot 2023.01.20 21:23:26
@Arthamyr: Na ezt hivjak felesleges vitatkozasnak mert magad is tudod hogy nem ugy ertettem hogy mindenkit egyforma szinten tartani....
Be is fejezem...
P.Elliot 2023.01.20 21:31:13
@Mr.Tellinghovon: Mert nem fogtak jol hozza, eloszor azt kellett volna hogy minden idosnek jar nyugdij, nincs olyan hogy a gyerekekre varni hogy idos korban eltartsak oket meg a tobbi.

Az indiaiak is szaporak de mennyire de ok is csak odahaza.

Az itt eloknek legfeljebb 2 gyerekuk van, ha harom akkor az becsuszott terhesseg mert annak a kettonek a feljebbjutasa, iskolaztatasa a fontos.

Igazabol a mexicoiak is, otthon volt annyi gyerek mint amennyi szuletett, itt szinten nemigazan van kettonel tobb mert jobb eletet akarnak nekik.
Az itt elo kinaiak se szaporak, annyit szulnek amennyit tisztesseggel el tudnak latni, egy vagy ketto.

Regen az amerikai csaladban volt 3-4-5 gyerek vagy tobb.Most 1, esetleg ketto.

Na, mentem a kompjuter elol mert egy kis pentek esti baratnoi latogatas lesz itt nalam...
Vajon tényleg sokat isznak a hallgatag norvégok? És ha igen, akkor az az üveggyártás hiányosságaira vagy a fjordokra vezethető vissza? Ilyen életbevágóan fontos kérdéseket feszeget Mr.Tellinghovon posztja. Vigyázat, a poszthoz némi humorérzék nem árt. Az oslói Aker Brygge..
P.Elliot 2023.01.09 00:17:49
@kék madár: Itt most 3.25-ert tankoltam gallonjat, egesz jo, egy jo ido ota visszament az ara es all.
Vajon meddig?
P.Elliot 2023.01.10 01:47:33
@Mr.Tellinghovon: Elolvastam, tudom is hogy ki ez a no, marmint hogy milyen neven szerepelt itt amikor meg hozzaszolt a topikokhoz.

Igen, meselt erdekes dolgokat errol de ami nekem visszatetszo volt az a durva, mosdatlan beszede neha, abbol is latszott hogy atvette az ottani nyelvezetet a 6-7 ev alatt.

Normalisan is lehet beszelni, sosem ertettem azokat akik kitartoan mocskos szavakat hasznalnak, attol nem lesznek erdekesebb emberek, sot!

Az ettermekben az a hajtas nem neki valo volt szerintem, jol kihasznaltak, agyondolgoztattak/ msasokat is/, valami egeszen mas helyen kellett volna neki dolgozni , kicsi helyen vagy privat szakacskent, ami megjobb, egy kis bisztrot nyitni ahol a maga gazdaja vagy felesben valakivel.
Amugy nekem nagyon szimpatikus volt....
P.Elliot 2023.01.13 02:39:07
@Mr.Tellinghovon: Szerintem humorerzekkel szuletni kell elsosorban de talan el lehet tanulni mastol aki nagy hatassal van az emberre de az nem lesz olyan termeszetes.

Reszemrol nagyon szeretem a finom humoru embereket, magam is a vidamsagon keresztul szemlelem az etelet, embereket, szituaciokat.

Lazan, felszabadultan elni, igen, ez nagyon fontos az elethez es az emberi kapcsolatokhoz is.

Ebben sem csalodtam.

Egyebkent nagyon faraszto lehet allandoan piszkalodni, ismerek ilyen alakot is, az egyik baratnom meg mindenben a rosszat latja, hazassaga nem sikerult, a 4 gyereket o nevelte, turelmetlenul es kritizalva, nala nem sok humor akadt, a 4 lany elnezo szeretettel viszonyul hozza, kicsit meg is ertik de az apjukkal jobban kijonnek mert az mas tipus.

Mindig mondom neki hogy nem kell annyira mellre szivnod mindent, lazits...
Probalkozik neha de nemigazan megy.

Talan ha a hazassaga sikerult volna akkor mas lett volna o is, a fene tudja. En mar ugy ismertem meg hogy el volt valva, nem tudom milyen volt amikor meg otthon volt a ferje akit jo ha ketszer lattam.
Idén sem szakadt meg az immár lassan évtizedes hagyomány, azaz idén is megmutattátok, hogyan karácsonyoztok szerte a nagyvilágban. Ez idén olyannyira igaz, hogy egészen pontosan két tucat országot járunk be, köztük olyan egészen egzotikus helyekre is eljutunk veletek, mint Panama, Chile, Japán vagy…..
P.Elliot 2023.01.02 20:12:22
@Mr.Tellinghovon: Jol teszitek ha sportolassal hasznaljatok ki a jo idot.
En is gondolkodtam egy kiados setan de aztan az uszas gyozott, majd legkozelebb..
P.Elliot 2023.01.02 20:13:31
@Golf2: Mar lattam a hirekben de meg nem neztem utana hogy mit is ertenek alatta.
P.Elliot 2023.01.02 23:07:40
@gabors:

Hat nagyon sajnalom!

Itt sem biztato! A vad hideg utan szinte meleg eso volt, a kovetkezo 3 napban is olyan lesz, ki fog minden hajtani es meg csak januar eleje van.
Gyöngyi (aki korábban írt már nekünk) immár harmadik lisszaboni karácsonyára készül. Az elmúlt évek senkinek sem voltak könnyűek, így neki sem. Munkahelyváltások, bizonytalanság, ugyanakkor nagyszerű magánélet és nyugalom – ezek jellemezték az elmúlt évét, aminél „csak rosszabb ne legyen”. A…..
P.Elliot 2022.12.25 23:53:08
@fhdgy: Szerencses vagy, nem lett volna kifogasom egy melegebb idot kifogni, remelem nehany nap mulva visszaall egy elviselhetobb idore.
A ho ellen nincs kifogasom de a csontig hato hideg es szel nem az en vilagom...
P.Elliot 2022.12.26 12:01:10
@Mr.Tellinghovon: Inkabb Trumpizmusnak neveznem....
Hal istennek ugy tunik hogy magunk mogott hagytuk azt a ketes alakot.
P.Elliot 2022.12.26 13:32:56
@Mr.Tellinghovon: Nem lesz belole visszatero szerintem... Hagyjuk a politikat, unnepeljunk inkabb.

Hogy telt a karacsony? Itt jol de csendesebben mint szokott, baromi hideg volt de ho az nincs, / meg jo, mindjart nem lett volna csendes/..

Szilveszterre nem tervezunk semmit, nem szeretek elmenni mert kellemetlen hazajonni amikor tele az ut beivott emberekkel, par eve voltam egy eloadason amit vacsora kovetett, jo hangulatu volt de hazajonni eleg meredek volt, nagy sebesseggel elhuzo vidam autok az utakon es raadasul meg jeges is volt, szoval itthon inkabb.
Jo vacsora, finom csemegek, valami jo pezsgo, nekem csak mert a csalad nem szereti az alkoholt, lesz musor a teveben, szoval jol elleszunk....ti hogy fogjatok tolteni?
András nem ment el Magyarországról, a testvére és annak családja viszont igen. A mai történet arról szól, hogyan látja egy otthonmaradó az országot elhagyó családtagjait, akiknek ráadásul ők azt utolsó kapocs egyike...
P.Elliot 2022.12.18 15:30:40
@fhdgy: Nem, nem kapkodok csak neha elfelejtem hogy vigyazzak a serult kezemre.
P.Elliot 2022.12.18 15:39:14
@Mr.Tellinghovon: Ne aggodj, en is gondoltam erre hogy ezentul lassu, meggondolt mozulatokkal es felkezzel csinalom a sutit.
Mit sutit!

Az osszes kaja amit csinaltam tokeletes volt.
Elmondhatom hogy en felkezzel megsutok dolgokat, mi az nekem, hehehe....
Kezfajas, Az !

Van akinek se keze, se laba aztan milyen jol megvan es szinte onallo.

Volt a teveben itt a kulonleges, vagtagok nelkul szuleto es elok musoraban is egy magyar fiatal ferfi, valami Szabolcs akinek csak a feje es teste volt, ugy mozgott a foldon a testevel hogy meg a rokkant kocsijaba is feltornaszta magat pillanatok alatt, nagyon onellato volt mas teren is, gyonyoruen rajzolt a szajaba fogott ceruzaval/ vegul megajandekozta valaki egy mukarral amit jol tudott iranyitani, meg kiallitasa is volt.

Valami no nevelte fel 3 eves kora utan miutan a szulei szuletese utan felszivodtak, olyan no aki maga is nyomorek volt, csak egy kezet tudta hasznalni, tortenete meg ide is eljutott hogy mi mindent lehet ha az illeto akarja...
P.Elliot 2022.12.18 15:40:05
@fhdgy: Nem, nem faj annyira...
Határátkelő Kalifornia két arca 2022.12.01 06:30:00
Kaliforniáról a legtöbbünknek alighanem a napsütés, Los Angeles és persze Hollywood jut az eszünkbe, pedig az amerikai állam ennél sokkal izgalmasabb hely. Történelmének akadnak fényes és büszkeségre kevésbé okot adó lapjai – ezeket is felidézi Susan posztja...
P.Elliot 2022.12.13 00:08:33
@Mr.Tellinghovon: Mindent lehet importalni, meg egy disznot is amig ki nem bokod hogy mire kell, nem, nem diszallatnak, hehehe...
P.Elliot 2022.12.13 21:18:36
@Golf2: Hanyadik gol?
Egyre gyakrabban van olyan érzésünk, mintha Magyarország (vagy legalábbis az ország egy nagy része) lassan teljesen más valóságba csúszna át, mint Európa többi része. Mintha lassan már azok is elfogadnák az egyébként normálisnak nehezen nevezhető jelenségeket, akik nem értenek egyet az…..
P.Elliot 2022.12.01 19:03:49
@Golf2: Varjal csak, ez is pofatlan ardragulas de itt is van ami duplaja lett.

Vilagjelenseg.
P.Elliot 2022.12.01 19:05:52
@SzZoole: Puloverben vagyok igy is.

Amikor idejottunk akkor meg melegebbet tartott mindenki aztan lassan hozzaszoktunk utana mar nem erzem ezt se melegnek csak megfelelonek.
Ennel hidegebbnel a macskaim is felhaborodnanak.
P.Elliot 2022.12.01 19:06:43
@SzZoole: Rendes pasas voltal azzal a sonkaval....
Az ember hajlamos azt gondolni (és ilyen háború, Covid és infláció sújtotta időkben voltaképpen érthetően), hogy mennyi nehézséggel kell szembenéznie az életben. Talán ezért is érdemes néha visszafelé is nézni, hogy kiderüljön, micsoda tragédiákkal kellett régebben megharcolni. Mint például Thomas…..
P.Elliot 2022.11.20 17:25:54
@nyuszigonosz:
Az Isten aldjon meg, nem latod hogy trefalkozunk?
P.Elliot 2022.11.20 17:34:59
@nyuszigonosz: Ami a birot illeti, meg odahaza laktam, talan meg vannak itt akik emlekeznek ra hogy egy otthoni azt hiszem NB 1-es meccsen a ket csapat megkergette a birot es meg akartak verni, a teve eppen kozvetitette a meccset, a birot lefokoztak ezert hogy nem tudta kezben tartani a merkozest, hogy ilyen elofordulhatott.

En onnan tudom hogy a sportujsagban benne volt azonkivul a biro unokahugaval dolgoztam es o is meselte...
De most a meccset akarom nezni nem vitatkozni. Nicsak berepult a masodik gol, elbeszeltuk, majd meccs utan beszelgethetunk de most nem vagyok hajlando...
P.Elliot 2022.11.21 01:40:43
@fhdgy: Mintha azt hallottam volna hogy engedtek a sorivast a meccs elott egy nappal de utana meggondoltak es visszavontak.

A nyertes csapat szurkoloi meg haboroghattak, szerettek volna torkot locsolni egy ilyen orom utan. Remelem hogy legalabb alkoholmentest arultak hogy az illuzio legalabb meglegyen....
Mióta a határátkelés igazán beindult (mondjuk nagyjából a 2010-es évek elejétől), állandóan azt hallottuk, írtuk, hogy ugyan a fizetések jóval magasabbak Európa nyugati felében, de az árak is azok. Nos, úgy tűnik, 2022 őszére ez már nem feltétlenül igaz. Egy croissant ebben a holland…..
P.Elliot 2022.11.06 00:11:23
@Zsuzsi65: Sok szerencset a lanyoknak, biztos vagyok benne hogy megtalaljak a jo eletet maguknak a jovoben, buszke lehetsz rajuk.

Gyorsan telik az ido, mi? Nemreg voltak gyerekek, kulonosen a kicsi, ha jol emlekszem 5 eves volt amikor kijottetek aztan nezd meg, felnott!
P.Elliot 2022.11.06 00:14:32
@fhdgy: De, a pisztoly nem is rossz valasztas, gyors bar inkabb jobb lenne ha elaltatnanak, jobban mondva tul altatnanak.
Na majd lesz valahogy, tuljutunk rajta ha odakerulunk.
P.Elliot 2022.11.06 00:52:37
@fhdgy: A multkor irtam a New Yorki maratonrol.

Most lesz vasarnap, odacovekelem magamat a teve ele. Lattam az elozetest, penteken mar ment a felvonulas New York valamelyik reszen, azt hiszem a Central Park korul, nagy hepaj, zaszlokkal felvonultak azok az orszagok akik reszt vesznek benne, hatalmas mulatas ment maris, Magyarorszag is ott volt nagyjabol 10 versenyzovel. Meseltek hogy 1970-ben kezdtek el ott a maratont 170 versenyzovel es holnap 50 ezer ember fogja megfuttatni a sportcipojet.

De jo lenne bemenni megnezni, bar nezoje eloben szerintem tobb lesz mint 50 ezer.
Miközben Magyarországon tiltakozásokkal indult el az új tanév, a helyzet más országokban is problémás. Például Hollandiában, ahol Vera beszámolója szerint komoly gondokat okoz a tanárhiány...
P.Elliot 2022.10.18 01:30:53
@fhdgy:
Nem valaszoltam a beirasodra mert vartam az estet, a sotetet hogy lassam hogy dorombol-e sotetben a macska mert eddig ezt nem hallottam.

Dorombolt!
A tied talan azert nem mert kinti macska/ azok, ugye/?

Nincsenek annyira "emberiesitve" meg.
Mindenesetre erdekes, lehet hogy ez macskatol is fugg.
Hangulat kerdese lehet, este nem szereti ha zavarjak, foleg ha mar "megagyazott" maganak hogy az ember piszkalja oket, hehehe....
P.Elliot 2022.10.22 01:23:26
@fhdgy: Ide irok most mert nem akarom elterelni a masik posztot a kecskek iranyaba, ott most masrol gyozkodik egymast.

Na mi van? Hogy sikerult hazaszallitani a kecsket?

Hogy erzi magat az uj helyen?
Meselj egy kicsit majd ha idod lesz, nem kell sietni, gondolom most kicsit tobb dolgod lett!
P.Elliot 2022.10.22 18:32:38
@fhdgy: A kecske mit szolt az utazashoz?

Fedett kocsiban hoztad vagy nyitottban?

Nem nyugtalankodott?
Most mit csinal, szerinted hogy erzi magat?
Talán nem túlzás azt állítani, hogy világszerte tízmilliók követik figyelemmel mindazt, ami az Egyesült Királyságban II. Erzsébet halála óta történik. Az események sora sok mindent elárul nem csak az országról, de saját magunkról is...
P.Elliot 2022.09.27 14:56:07
@fhdgy: En csak vagy ketszer voltam a Nepstadionban valaha meg fiatal koromban, az elso emlekezetes volt.

Eloszor voltam ilyen helyen, / nem egyedul/, villanyfenyes esti meccs volt Magyar-Olasz, jatszottak a nagyok, Albert, Bene meg a tobbiek, ki is kaptak sajnos.
Elveztem a meccset de megjobban szorakoztatta a humorerzekemet a korulottem ulok hada. Ferfiak persze, nem is emlekszem hogy lattam-e not. Ultek, felugraltak, uvoltottek mint az allat, latszott hogy a magyar nyelv minden arnyalatait ismerik es hasznaljak. Volt akinel borosuveg volt, meghuzta ket uvoltes kozott, kicsit befogtam a fulemet hogy nehogy hallas karosodasom legyen de mint tapasztalat hogy hogy megy az ilyesmi, hat elveztem es nevettem rajtuk....

Igen, affele 100%-os focihangulat..
A veget meg sem vartuk, igyekeztunk kifele mielott a tomeg nekilodul de azert jo volt megtapasztalni hogy hogy hogy is megy az ilyesmi.

Ferjem erdi volt, meselte hogy a helyi kis primitiv meccsen vasarnaponta kinnt volt szinte egesz Erd ferfilakossaga, o is mert valami rokona is jatszott vagy partjelzo volt, nem emlekszem.
Iszonyatos hangzavar volt, szidtak a birot es minden merkozes vegen a helyi rendorok kisertek ki a birot es tettek fel a vonatra, nem is engedtek felszallni senkit amig az el nem ment....
P.Elliot 2022.09.27 15:29:07
@dikusz.: En az Ujpesti Dozsanak drukkoltam....

Nem lazasan es fanatikusan de azoknak mert valahogy szimpatikusabban voltak a tobbi csapatnal.

Azota hallottam hogy szinte mindenki meghalt, azt sem tudom hogy letezik-e meg a csapat.
Meg a Sportujsagot is meg szoktam annakidejen venni hogy hogy allnak a jatekkal.
A nagy focista a szememben az apro kis gorbe labu/ de szepen tudta vinni veluk a labdat, az az Albert volt.

Magasan mindenki folott. Annyit hallottam hogy a fia is focista lett de ahogy lenni szokott elmaradt az apja mogott.
Azt hallottam hogy maganeletben is nagyon rendezett eletet elt.
P.Elliot 2022.09.27 15:32:41
@fhdgy: Hat elofordul az ilyen baleset de a kinevetok megerdemeltek volna hogy a csapatjuk veszitsen...

Hideg van ma, elhuzok vasarolni es ma nem csinalok semmit mert az oszi, huvos kertem csodaszep!

Mar nem is kerteszkedek tavaszig, no ahogy no de mar ugysem fejlodik semmi....
Gabi több mint egy évtizede él Angliában, ahol igazán alulról küzdötte fel magát, hiszen takarítóként kezdett. Aztán teljesült az álma, amiről kiderült, mégsem az, hogy végül vegyen egy nagy levegőt és megtalálja a hivatását...
P.Elliot 2022.09.16 21:55:15
@SzZoole: Istenem, Istenem, nem is te lennel ha nem igy valaszoltal volna, hehehe....
P.Elliot 2022.09.16 22:16:37
@SzZoole: Had irjak valami erdekeset, okulni lehet belole a naivabb embereknek.

Tegnap este a csaladi beszelgetes kozben feljott a kozelgo rokoni eskuvo a vej oldalarol es azt mondta hogy most mesel valami erdekeset.

Brooklynban elt a rokonsaga es egyszer hivatalosak voltak egy eskuvore amire el is mentek, o maga 15 eves volt akkoriban.
A nagy mulatozas kozben odajott egy olasz szarmazasu pasas, a maffias ahogy a csalad szamontartotta es egy resze el is kerulte, nyakaba borult a fiunak, az apjanak, o hat milyen nagy lettel, van-e mar baratnod, nemi odasuttogott diszno tanacsok, ez az ember nem verrokon volt csak az o csaladjukbol egy no hozzament igy aztan vele is szoktak ha ritkan is talalkozni.

A sok vallonveregetes utan odebbment, jott egy masik, szinten olasz akit nem ismertek de gondoltak hogy az is a csaladhoz tartozhat, az is nagy olelgetes utan, kifaggatta a fiut hogy mi ujsag nala, amikor elment az apa es fiu egymastol kerdezte hogy ez meg ki a franc volt, sosem lattak.

A ferfi kesobb visszajott es egy boritekot tartott a markaba amit a fiu zsebebe tomott hogy ez a tied, aki nem ertette hogy ez mi, az apja sem, megneztek, 400 dollar volt/ a mostani ertekben egy ezres/.
Egymastol tudakoltak hogy miert adta. Az elso olasz meglatta a boritekot es a tanacstalan rokonokat, kerdezte hogy mi ez, mondtak, ki adta, az a ferfi ott, erre ez igen begurulva odarangatta azt a pasast es azt mondta hogy fogd a penzt es nem akarlak tobbe meglatni, se itt, se masutt es tartd magadat a fiutol tavol annyit nagyon tanacsolok. Kezebe nyomta a boritekot es az ajtoig kiserte ahol kiloditotta,

A gyerek meg az apja persze tudni akarta hogy dehat mi tortent, nem akarta elmondani csak azt hogy nehogy szoba allj vele tobbet de aztan megis azt mondta a gyereknek hogy mit gondolsz miert akart ilyen jo lenni veled? Azert hogy legkozelebb majd megker egy csomagot atadva hogy vidd mar el ennek meg ennek es te elviszed nagy naivan persze es valoszinu hogy kabitoszer lesz benne de akkor mar keso, nyakig fogsz benne lenni a szarban/ igy mondta/, es utana meg lehet hogy meg se tagadhatod tobbet.

Az apa, fiu el volt ajulva hogy josagos Isten!

Ami azt illeti en is mert en nem sokat tudok a kabitoszer kereskedesrol es azt meg plane nem hogy igy etetik be a fiatal kolykoket . Na legalabb ezt is tudom en meg is akarom osztani masokkal ha netan ilyen artatlannak tuno dologba akarjak belevinni.

Vejem azt mondta hogy sosem latta tobbe a pasast bar ok ritkan jarnak be New Yorkba a rokonokhoz akikbol szinte alig van, a Maffias rokon se el mar, arrol sem tudnak, a csaladjarol....
P.Elliot 2022.09.18 22:15:40
@fhdgy:
En is!

Allandoan hoeltakaritast olvasok, hehehe!

Kivancsi lennek hogy ki meg aki olvassa a topikot.
Ha kulon lett volna irva a hotel akkor egyertelmu lett volna.
Határátkelő Európa, a győzelem 2022.09.03 06:30:00
A hatvanas évek közepe sok szempontból Európa egyik aranykoraként él sokak emlékezetében – a fokozódó jóléthez társult a szabadság, ami a vasfüggöny mögül kiszabadulva még nagyobb élmény lehetett. Csodabogár szerint mindenképpen, aki egy kora őszi út emlékeit idézi most fel. Párizs 1966-ban..
P.Elliot 2022.09.12 01:51:59
@fhdgy: Nem lehetetlen hogy igazad van, majd meglatjuk hogy mifele kiraly lesz belole es hogy hogy viszonyul a kornyezete embereihez.

Remeljuk hogy kilep ebbol az angol "merevsegbol".

Ma lattam a teven amikor a kiralyno koporsojat vittek, sort alltak az emberek, mindenki fotozott, egyetlen idosebb ferfi volt/ mar amit teve mutatott hogy integetett es csokot dobott az auto utan, valahogy olyan kedves gesztusnak tunt, olyan igazi bucsuzonak, Istenaldjonnak.

Egy szal viragot is dobott valaki ha jol lattam a kocsi utan. A tobbi csak a telefonjat szorongatva fotozott, filmezett.
P.Elliot 2022.09.12 02:12:08
@Zsuzsi65: Hat ezek a lopasok itt is megszaporodtak, de inkabb uzletekben.

Altalaban a kozbiztonsag, es legfokeppen New Yorkban kezd nagyon rossz lenni.
Nem szeretnek ott elni most.
Lovoldozes csak ugy mert miert ne, fiatalok foleg.

Ha orszagszerte betiltanak hogy senki nem tarthat csak szezonalis vadaszfegyvert akkor nem lenne ez.
P.Elliot 2022.09.12 04:45:21
@Zsuzsi65: Nem vagyok naiv de ha kevesebb lenne a fegyver akkor nem lenne mit elovenni.

Tudod hogy mostanaban New Yorkban mennyi taknyos tizeneves lovoldozik? Egymasra, masra. Konnyu hozzajutni ezek szerint.
Orulj hogy nem ott laksz.
Lehet hogy arrafele nalatok jobb a helyzet de itt csak rosszabbodott.

Itt nalunk ahol lakok nyugis de ki tudja meddig.
Senki kezebe nem valo bekeidoben fegyver.
Egy Egyesült Államok méretű országban mindenféle furcsaságok és mániák előfordulnak, így aztán P. Elliotnak volt miből szemezgetni. Pláne, hogy a furcsaságokból (legyen az autójába szerelmes férfi, vagy egy sajátos időutazás) előszeretettel készül sokszor tévéműsor is...
P.Elliot 2022.08.23 14:15:29
@Arthamyr: Ez a aki tud berelni az tud venni is nem teljesen igaz mert a bert ki tudja fizetni de a beugro sulyos ezreit mar nem. Az atirast , ugyvedi, ingatlankozvetito koltsegekrol nem is beszelek. Sulyos ezresek amit nem tud kikazdalkodni ha nem eleg jo a fizetese.
P.Elliot 2022.09.07 10:52:53
@kék madár: Ezt nem ertem hogy mire erted. Hat nem irok eleg gyakran , foleg hogy fenntmaradjon a Hataratkelo?
Te is irj mert nem is tudom mikor lattam posztot toled, meg hozzaszolast se mostanaban.
Hova tuntel?
P.Elliot 2022.09.07 18:01:41
@kék madár:
Hat Bostonban nem tudom hogy mi volt de arrafele fennt is fullaszto volt a nyar, itt viszont pokol volt.
Nincs ra jobb szo. Ma nehany napos eso utan egeszen emberi de paras igy is, ekkora homerseklet valtozast eletemben nem lattam.

Alig varom hogy vege legyen es majd jovore lehetseges hogy lesz valami otletem hogy valami huvosebb helyen huzzam at a nyarat.
Több mint egy évtized azért már kellő perspektívát ad az embernek sok mindenre, például arra is, mi minden kell a külföldi élet sikeres megalapozásához. Mai szerzőnk (aki több mint 9 éve elmesélte már története addigi részét) Írországban tapasztalt meg sok mindent – érdemes elolvasni!..
P.Elliot 2022.09.04 01:31:48
@almaza: Nem tudom hogy az ismeroseim mibe feltettek a penzuket valami tozsde dolog volt, ket kulonbozo felelotlen alak kezebe adtak .

Azok a tipusok akik azt hiszik hogy ennyi penzzel majd milliokat csinalnak.
Erre eluszott!

Teljesen igazat adok neked hogy lakasok kiadasa mindig biztos penz es a lakas megmarad sot novekszik az erteke ha megis el akarod adni de termeli a penzt.
Ez az igazi befektetes.

Egyebkent azzal nem ertek egyet hogy
ne herdaljak el uj kocsira hanem fektessek be masra azert nem egeszen igy van. Az eletunk egyszeri, nem lehet ujrakezdeni, ha a vagyuk egy uj kocsi, miert ne vehessenek?

Gyerek sincs, gyilkosan azert nem kell sporolni, utazni is most kell, kesobb nehezkesebb, most meg van ra energiajuk, kotetlenek.

Azert az sem igaz hogy stressz, betegseg kiseri azt ha az emberek gyilkosan dolgoznak es elszorjak amit keresnek. Elkoltik, nem elszorjak arra ami a szivuk vagya.
Mindenki maga tudja hogy mi fontos neki.
Ha ez akkor ez. Elni akar, nem sporolni.

Mi a ferjemmel mindig a kozeputon voltunk, meg voltunk elegedve az eletunkkel.

Amit en inkabb tanacsolnek mindenkinek hogy a nyugdijra torekedjen, a minel magasabb nyugdijra.
A penz elmegy vagy elkoltodik de a nyugdij az marad.
Nagyonis erzem hogy milyen jo dontes volt hogy arra ugyeltunk hogy az legyen majd magas.
P.Elliot 2022.09.05 02:20:01
@almaza: Itt mondjuk eleg magas eletkort megelnek az oregek.

Az aki jocskan iszogat az persze nem , dohanyost alig talalni, itt jol leszoktattak rola az embereket, a nagyjabol 30 evi lebeszelessel, dohanyarak emelesevel ertek el.

Inni se isznak annyit amennyit regen, valahogy nem divat egy-ket poharnal tobbet, regen vedeltek.

Az edzotermek latogatasa meg divat lett meg az oregek koreben is, meg az orvos is szamonkeri, nem kotelezo de tanacsos mert a biztosito is beleszol hogy az illeto lesz szives megmozgatni magat rendszeresebben.

En magam is jarok, sot uszni foleg, mar 11 eve.
Nem ritka a 100 eves sem meg joval folotte, baratnom idosotthonban dolgozik, mondja hogy milyen sok van beloluk.

A szomszed utcaban is lattam a mult honapban egy szepen dekoralt tablat a fube leszurva ami azt adta tudomasara annak aki arra jar hogy a hazban valaki betoltotte a 100-ik evet.

Ezt hogy mar ugye lesz nyugdij, mar mondtak akkor mikor meg fiatal voltam aztan egy nagy fenet, van. Megcsak nem is kevesebb.
Ezt ugysem lehetne megszuntetni....
P.Elliot 2022.09.05 13:31:51
@Arthamyr:

Lehetseges hogy ottmaradtam a 20 szazadban de sosem bantam meg.
Mindig a biztosra mentem minden dologban ha lehetett.

Nem neztel jol a hozzaszolas ala.

A magas nyugdij mast is jelentett, azt hogy jo munkad volt, jol kerestel, maskeppen nem adnak magas nyugdijat csak a bevallott ado utan. Arrol nem is beszelve hogy bevallottal mindent, azt is amit netan asztal alatt kerestel.
Ha a kereseted magas akkor abbol siman vehetsz hazat, jut utazasra, jobb eletre es a bankba is megy.

A tozsdei befektetesek se voltak rosszak annakidejen amikor kijottunk, a szakember nagyon azon volt hogy jol fektesse be hogy nyerjel rajta.

Ma eleg ketes az ilyesmi mivel mar ahogy latom nemigazan becsuletesek, van aki elusztatja a penzedet, neki bejon valahol.
Volt erre a teveben egy pelda hogy egy tolokocsis ember beadta a ket millio dollarjat szaporitasra, valoszinu a balesete utan kaphatta. Vagy 3 helyre tette be a broker, olyan helyekre amik tonkremenes elott alltak, tonkre is mentek/ valoszinu o felszedte a bovebb penzet azoktol a tonkremeno vallaltoktol, ezet meg elusztatta. Regen ilyen pofatlansag nem volt.

A pasas beperelte az egesz bandat hogy az nemigaz hogy minden befektetese igy jart, ez akarattal lett csinalva, kihivta a tevet is interjura, ne tudd meg hogy a befekteto ceg micsoda gyorsasaggal adta vissza a 2 milliojat mielott a hirnevuk teljesen tonkremegy ...

Igy lehet hinni manapsag ezeknek.
Az a biztos ami a kezedbe van. Ha hazakat veszel es kiadod, az nagyon jo befektetes mert magad kezeled es szaporodik a penzed.

Ezzel a jo nyugdijjal azert is jartam jol mert minden honapban meg ebbol is teszek be a bakba 1000 dollart, nem koltom el, nincs mire. Majd ha ujra utazgatok akkor persze ebbol is koltok. Bankbetetem is van.

Ottragadtam a 20-ik szazadban....
Ezekben a napokban kezdődik meg az egyetem Hollandiában (sok helyen most van a bevezető hét, amolyan gólyatábor féleség), amit sok tízezer diák vár nagy örömmel és nem kis szorongással. Utóbbi oka nem is feltétlenül az „új ország, új élet, új iskola”, hanem az a pokol (és Emőke írásából kiderül, ez…..
P.Elliot 2022.09.02 13:37:20
@Buchhalter:

Hat igen de meg ennek dacara se hiszek a fegyvertartasban hogy azzal tartsam sakkban a masik embert.

Meglopjam, megoljem, inkabb pusztulok de nem.
P.Elliot 2022.09.02 17:00:03
@Csodabogár:

Szoktal visszajarni? Ugy ertem hogy amiota eljottel Svedorszagbol.
Oszinte legyek szinte semmit nem tudok rola, nem is neztem utana, nemi gyarta ismeretet szereztem a IKEA-bol ahol tele vannak sved kepekkel ragasztva meg az etelpult meg a bolt konzervekkel, edessegekkel.

Arra mar nem is emlekszem hogy a kave is onnan valo-e de szeretem a kavejukat, 2 poharral is le szoktam huzni.

A butor minoseguk nem a maximum de szep vilagos, modern ami nekem fontos. Amikor itt megnyitottak az elso boltjukat a 90-es evek elejen vagy kicsit elobb, kuldtek egy nagy konyvet amiben minden arujuk benne volt.

Modernet akkoriban itt nemigazan arultak vagy csak istenverte dragan, nem is volt ra igeny mert nem ismertek. Azonnal berendeztem az egesz hazat onnan, a lanyom szobaja kivetelevel ma is az a butor, ma is olyan modernnek nez ki, a tervezoi nagyon jol voltak.

Mondom, voltak!

Mar messze nem olyanok, a anyag amibol keszitik eleg gyatra lett es ahhoz kepest draga is mert kozben itt is bejott a modern, nagyon jo tervezok vannak es nem adjak dragan.

Az itteni emberek eloszor csak nezegettek aztan lassan elkezdtek vasarolni a dolgaikat, manapsag tomve van, elszivta a vasarlokat mashonnan.

A konyhamat is onnan vettem, feher, csodaszep....
Ami a legjobban tetszik az az hogy vannak mintatermek ahol bemutatjak hogy hany negyzetmeteren hogy lehet szepen es praktikusan berendezkedni annak akinek nincs tobb helye de tobben lakjak.

Meg a macskamnak is onnan vettem egy babaagyat/ az interneten kesobb lattam hogy nemcsak nekem jutott ez eszembe/a jatekosztalyrol.

Nem akarattal, baratnom gyerekenek akartam adni de a macska felfedezte, beleheveredett es nem volt hajlando atadni!

Azert megneznem azt az orszagot egyszer. Lassan majd csak kikeveredunk ebbol a covidos es mas fertozo eletmodbol es megint kezdunk utazni, most majd baratnokkel.
P.Elliot 2022.09.04 14:18:37
@Buchhalter:
Te hiszel ebben hogy az erosebb jogan fegyverrel elvenni valakitol valamit sot ezek szerint meg is olni ha nem hagyja?

Milyen szep utmutatas a gyerekeinek, nem szerettem volna ha ilyen apam van aki mas elete aran etet meg.
Ki is hanytam volna az biztos, nem csuszott volna le a torkomon.

Nem, nem vagyok az eroszak hive es ilyet sosem tanitottam a gyerekemnek es megborzadnek ha azt latnam hogy igy viselkedik massal akinek szinten csak egy elete van.
Egyszerre tipikus és egészen egyedi Pál története, hiszen aligha ő az egyetlen tanár, aki úgy döntött, hogy inkább külföldön keresi a boldogulást. (Mosogatóként már az elején többet keresett, mint Magyarországon tanárként...) Olyanok azonban aligha vannak túl sokan, akik (komoly kitérővel, de a célt…..
P.Elliot 2022.08.30 01:18:03
@Csodabogár: Sajat szemszogombol nezek mindent? Persze, a jozan szemszogbol.

Remelem az neked is eszedbe jutott hogy ha valaki a maga szemszogebol lat csak dolgokat meg, az te vagy.

Feleslegesnek tartom ujra es ujra leirni s dolgokat, mit koptassam a szamat. Akkor jottunk ide ki amikor Amerika meg volt pakolva, az otthoni politikat szidalmazo, zsido es kommunistagyulolo regi vilagbeli alakokkal akik berugva buszken dadogtak el hogy kiket lottek a Dunaba.

Na, nekem ezek tiszta hanyinger tarsasag volt, nem is kertem beloluk.

Volt egy jo nagy csoport akik minden evben az osszejovetelukkor eloleptettek magukat, hehehe, mindig egy fokozattal feljebb, ilyen -amolyan szarados, ezredes, mittudomenmi, nem, a hideg kilelt volna kozejuk tartozni vagy akarcsak egy teremben az ilyen alakokkal. Sok vitez is volt koztuk, a legtobb/ zoldkartyaert hazasodo baratnom meselte hogy az oreg ferje otthon a Parlamentben unnepelyes korulmenyek kozott kapott vitezi rangot, irhatta a neve ele, na nem mert jart, 2000 dollart fizetett erte ahogy a tobbi alak is, ez lehetett vagy 20-25 eve.

Ne haragudj, ezek nekem nem tarsasag! Ilyen magyarokhoz tartozni eszembe sincs.

Lam csak, megis koptattam a szamat, igerem hogy nem hozom elo tobbet de te se!
P.Elliot 2022.08.30 01:20:51
@Zsuzsi65: Podcast?
Utalom a podcast-okat, idorablok, olvasni szeretek mert azon repul a szemem vegig, vissza es vissza terhetek egy -egy dologra amit jobban megragnek.

Azert nem fogom elfelejteni, szakitok majd ra idot valamikor es megirom hogy mit gondolok felole.
P.Elliot 2022.08.30 01:21:55
@SzZoole: Igy van!