Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Danube Institute

3239 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2024. április 13. egy újabb fejezetét nyitotta meg a kiújult arab-izraeli konfliktusnak. Irán beavatkozásával sokak szerint a világháború lehetősége is megnőtt, a nemzetközi közvélemény megosztott. Mit szól ehhez az USA? Milyen diplomáciai és fegyveres lehetőségek állnak a rendelkezésére? Ennek…..
A svéd parlament röpke egy hónappal az ország NATO csatlakozása után, 18-ról 16 évre csökkentette azt az életkort, amelytől kezdődően az állampolgárok megváltoztathatják a nemüket. A 18 év alattiaknak a jövőben egy "felügyelő", egy orvos és a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Hivatal jóváhagyását kell…..
Argentína hivatalosan is kérelmezte, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) partnerévé válhasson, ezzel is hangsúlyozva a Javier Milei argentin elnök vezette ország új geopolitikai átrendeződését. Luis Petri védelmi miniszter nyilvánosságra hozta, hogy szándéknyilatkozatot nyújtott be…..
Aharon Haliva, az izraeli katonai hírszerzési igazgatóság vezetője a Hamasz október 7-i támadása miatt mondott le. Ő az első magasabb rangú izraeli vezető, aki a terrorista csoport ostroma miatt dobta el a rangját. Könnyen meglehet, hogy ez a döntés elindíthat egy folyamatot, ahol egyre több magas…..
Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza a napokban ismét egy olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely akár a Tiktok betiltásához is vezethet. Első lépésként a kínai tulajdonostól szereznék meg a platform tulajdonjogait, ha ez nem sikerül, az alkalmazást száműznék az országból...
Önrendelkezési joggal könnyíti tovább a transzneműek nem- és névváltását Németország. Az intézkedés értelmében többé nincs szükség orvos és pszichológus szakvéleményére a módosítások kérvényezését megelőzően. Németország lépését a transznemű közösség több tagja éljenezte, mások szerint azonban…..
Rekordmennyiségű eső hullott egy nap alatt Dubajban, súlyos áradást okozva a térségben. Az extrém időjárás mögötti okokat kutatva sokan az úgynevezett felhőetetést hozták fel indokként, mások a klímaváltozást okolják...
A KlimaSeniorinnen, egy svájci társulat, ami több, mint 2500 főt számlál, fellépett saját kormánya ellen és történelmi győzelmet aratott az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Április 9-én ugyanis a strasbourgi bíróság kimondta, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelye alapján az…..
Srí Lanka azon kevés kis államok egyike a világon, amely egy regionális hegemónnal szomszédos, ugyanakkor a hegemón legnagyobb geopolitikai riválisának közvetlen közelében fekszik. Ami egyesek számára stratégiai autonómiának tűnik, az ugyanúgy értelmezhető stratégiai kétértelműségként vagy még…..
„Ha vége az orosz-ukrán háborúnak, új fejezet nyílik”- állítja Boris Pistorius, német védelmi miniszter. A jóslat azonban negatív: a politikus szerint nem a béke, hanem egy új háborús korszak fog beköszönteni - értekezik a Bloomberg.   ..
Az Egyesült Államok segített Izraelnek abban, hogy visszaverje a rakéta- és drón támadást, amelyet Irán a napokban indított. Ez volt az első közvetlen katonai támadás a Perzsa ország részéről Amerika legfontosabb térségbeli szövetségese ellen. Az egész régió stabilitása múlik azon, hogy Tel-Aviv és…..
Felkavarta az állóvizet az a hír, amely szerint a brit fegyveres erők költségvetésének nagy részét 2,4 millió fontot, a diverzitás elősegítésére költötték el a haditengerészeten belül. A brit politikai elit konzervatív része mellé többen is beálltak: sokak szerint a pénz nem a megfelelő célokra lett…..
Han Dokszu, a konzervatív Nép Erő Párt (PPP) képviselője és egyben Dél-Korea miniszterelnöke, valamint vezető tanácsadói benyújtották lemondásukat, miután konzervatív kormánypártjuk megsemmisítő vereséget szenvedett a parlamenti választásokon...
Az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom egy 35 milliárd dolláros gigaprojektre kötött megállapodást még februárban. A tervek szerint az emírségek pénzt folyósít a komoly gazdasági problémákkal küzdő Kairónak, amiért cserébe megkapnak egy 171 km2 területet a Mediterrán tengerparton. A bejelentett…..
Az amnesztia kérdése komolyabban még 2023. nyarán került elő, amikor a szocialista hatalom megtartása forgott kockán, ebből kifolyólag pedig felerősödött a kisebb regionális pártok, illetve a függetlenségért síkra szálló katalán csoportosulások hangja. Azóta az újabb szocialista kormány megalakult,…..
A HLAS párt jelöltje, azaz Peter Pellegrini, korábbi kormányfő nyerte meg a 2024-es szlovákiai elnökválasztást. Láthatóan Robert Fico miniszterelnök tovább fog erősödni, hiszen a 2023-as parlamenti választásokon túl, most szövetségese vitte el az elnöki tisztséget. A szociáldemokrata SMER-HLAS…..
16 hónap alatt legalább 386 ezer ember repülhetett az Amerikai Egyesült Államokba a 2022 októberében elindított befogadási program keretében. Ez a legjobban Floridát sújtotta, ahova több százezer menekült érkezett különböző országokból. A déli állam kormányzója erős nemtetszését fejezte ki a…..
Az Európa Tanácsból való kilépéssel fenyegetőzött Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök. A politikus szerint Szerbia csakis abban az esetben maradhat a közösség tagja, amennyiben a szomszédos Koszovót nem veszik fel. Koszovó ennek ellenére jó úton halad, az elmúlt időszakban több csatlakozási…..
Az Európai Unió mérföldkőnek számító tervről állapodott meg, amelynek célja, hogy a térségben növekvő feszültségek közepette segítsen Örményországot kivonni Oroszország érdekszférájából és támogassa gazdaságát...
Az Egyesült Államok 2021 szeptemberében egy rendkívül rosszul kivitelezett akció során kivonult Afganisztánból. Ennek hatására a tálibok visszatértek a hatalomba, mondhatni újra a 2001 előtti állapotok uralkodnak. Legalábbis Afganisztánon belül. Azonban a Nyugat rengeteget költött az afganisztáni…..
Mivel Kína gazdasága lefelé ível, és az India növekedésével kapcsolatos optimizmus visszhangzik világszerte, ezt a kérdést már nem lehet a nacionalisták lázas fantáziájaként kezelni. A Foreign Policy elemzése szerint India már nem az a gazdaságilag korlátolt óriás, ami egykor volt...
Joe Biden amerikai elnök március 29-én, pénteken hivtalos közleményt adott ki, amelyben március 31-ét elismerte a transzneműek láthatóságának napjaként. Ez óriási negatív visszhangot váltott ki a húsvétot ünneplő keresztény amerikaiak körében. ..
A Vatikán hétfőn kiadott dokumentumában (Dignitas Infinita) az emberiséget veszélyeztető tényezőkre helyezte a hangsúlyt Ferenc pápa, mint például a halálbüntetés, háborúk, eutanázia, testi sértés és a férfi-női nem megkülönböztető jegyeinek átalakítása...
Szenegál az elmúlt tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül politikai, gazdasági és szociális téren. Macky Sall elnöksége alatt az ország stabil maradt, miközben aktívan törekedett a gazdasági növekedésre és a társadalmi fejlődésre. Az infrastrukturális beruházások és a stabilitás fenntartása…..
Egyre inkább úgy tűnik, hogy Japán lassan, de biztosan felhagy pacifista külpolitikájával, és aktívabban kíván részt venni a különböző fegyverrendszerek exportálásában. A felkelő Nap országa a második világháborút követően kimagasló gazdasági teljesítménye mellett arról vált híressé a világpolitika…..