Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Deák Ferenc

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ködpiszkáló jog és józan ész 2016.12.16 11:40:55
A blogon többször volt már szó a homeopátiáról. A jelenlegi írás vendégposzt, Deák Ferenc írása - elgondolkodtató és tanulságos történet a jog és józan ész útvesztőjében: 2016 februárjától várt elbírálásra az a törvényességi vizsgálati kérelem, melyet az Alapvető Jogok Biztosi Hivatalánál…..
Deák Ferenc 2016.12.22 21:03:16
Deák Ferenc 2016.12.26 20:12:31
Két visszatérő érvet szeretnék a helyére tenni.
Az első ez: "...ha valaki ebben bízik, tiszteletben kellene tartanunk az akaratát".
Nos, a használó csak a bot egyik vége. A másik végén - és ezen szinte mindenki nagyvonalúan átsiklik - ott a gyártó és az értékesítő, aki olyan módszert és olyan anyagot árul, ami mellé nem tud letenni semmit. Ha valaki hajnövesztőt készítene és árusítana ugyanilyen igazoltsággal, akkor először a GVH és/vagy a Fogyasztóvédelem róna ki rá tetemes bírságot, majd köteleznék a még meglévő termékek visszavásárlására, végül pedig, ha valaki ezért az üzletszerű tevékenységéért esetleg perre is menne ellene, feltehetőleg csalásért is elmarasztalnák. A fogadó oldali bizalom és akarat tehát nem alapulhat(na) törvényesen legalizált félrevezetésre, ahogyan esetünkben történik.
A második ez: "...ha az effajta valláskárosultságra való fogékonyságnak genetikai alapja van akkor jobb is hogy az ilyenek a saját utódaikat segítik az evolúciós kiszelektálódásban".
Ez egy csöppet(? :) ) cinikus megközelítés, hiszen egy humánus társadalom nem engedi a szellemileg sérülteket "kiszelektálódni". Másrészt, a hp-ában hívők jelentős része egyszerűen az ismeretei alapján nem képes még csak fontolóra sem venni, mi lehet a tényszerű igazság. Abban pedig, hogy erre nem képesek, szocializációjuk, oktatásuk színvonala, környezetük visszahúzó ereje és még sok minden hat, amit röviden társadalmi környezetüknek nevezhetünk. Az állam szerepe pedig ebben sem elhanyagolható.
Vagyis hát, bármiképpen is tekintjük a homeopátia híveit hátrányos helyzetű csoportnak, az államnak erkölcsi kötelessége és jól felfogott érdeke lenne valamilyen gátat húzni a tudományosnak beállított kuruzslás és célcsoportja közé...
Deák Ferenc 2017.01.23 10:10:25
@doroty.walls: Úgy látom, a DNS titokzatos sugárzása ügyében nálam kompetensebb személytől kapott választ, sőt ajánlatot! :) Ehhez még hozzátennék annyit, hogyha "ezek az elektromágneses jelek megőrződnek a víz szerkezetében és mérhetőek", akkor ez lehetőséget nyújt akár az említett kutatónak, akár Önnek vagy másnak arra, hogy elnyerjék azt az egymillió dolláros díjat is, amit tudomásom szerint még nem vont vissza James Randi, ha valaki képes lenne megkülönböztetni egymástól - bármilyen módszerrel - egy nagy hígítású homeopátiás gyógyszert egy tiszta oldószert tartalmazó folyadéktól...
A "bármilyen" szóval pedig miért bánnék lazán? Felőlem akár tudományos megközelítéssel igazolják a homeopátiás módszert (speciális információk megőrzését a víz által és ezek hatását az élő sejtekre), akár megfelelő (a tudományos kritériumoknak megfelelő és kellő számú) klinikai teszttel a betegség lefolyására gyakorolt hatását, nekem mindkettő egyformán elfogadható. Sajnos azonban egyik sem áll rendelkezésére a homeopatáknak, különben nem vitatkoznánk itt, mert a módszer bevett és elfogadott gyógykezelés volna. De nem az, legfeljebb a hatástalansága okán megtűrt. És ez óriási különbség!
Amíg pedig ez a helyzet nem változik, kénytelen vagyok a homeopátiás orvosokat továbbra is hazugnak és csalónak nevezni, aki közülük ezt sértőnek érzi, nyugodtan pereljen be! :)
Nehezen megmagyarázható okokból a guargumi sokakban félelmet kelt, és sokan kifejezetten csak guargumimentes élelmiszereket fogyasztanak. A tényekre koncentrálva utánajártunk, hogy honnan eredhet a guargumi kedvezőtlen megítélése. A guargumit, más néven guarmézgát a guarbab (Cyamopsis…..
Deák Ferenc 2016.12.27 23:37:06
@saláta boglárka: Igen, kétségtelen, az ember - főképp a laikus - nem tud elvonatkoztatni a névtől, a gumi az gumi, legjobb esetben valami kaucsukszerű természetes, de élelmiszernek nem igazán tűnő dologra gondol.
Percek óta azon töprengek, hogy hogyan készülhetett Kiskunmajsán a Jonathermál fürdő árlistája. Marika néni a pénztárban aggódott, hogy kinek adhat családi jegyet, a vezetőség meg azt találta legegyszerűbb megoldásnak, ha az Alkotmánnyal összhangban szórakoznak a fürdőgatyás népek? Vagy eleve…..
Deák Ferenc 2016.07.27 16:58:33
@Manyecs: Szó sincs egyenes ági leszármazottról a MÁV-nál. Ezt írják:
"Vonattal történő utazása során, amennyiben egy vagy két 18 év alatti gyermekkel utazik együtt, úgy Ön 33%-os kedvezményű menetjegyet válthat. Egy gyermekkel egy vagy két kísérő utazhat."
Deák Ferenc 2016.07.27 17:00:09
@Manyecs: Ki beszélt nyugdíjasokról? Nagyszülőkről volt szó.
Deák Ferenc 2016.07.27 17:01:44
@Traff7: Nem nyugdíjas, "csak" nagyszülő.