Regisztráció Blogot indítok
Adatok
filmelemző

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még ha Idaho nem is a világ közepe Mike Waters (River Phoenix) gyerekkorát ott töltötte, és sehogy sem tud szabadulni homályos már-már lassan feledésbe merülő emlékei elöl. Mindig visszatér ehhez az úthoz, ami számára a mindenséget jelenti. Elkeseredetten keresi édesanyját, aki még kisgyermekként…..
Veruschka von Lehndorff a filmrajongók számára az 1966-os Michelangelo Antonioni filmből lehet ismerős. A néhány perces jelenetben, amelyben feltűnik, önmagát alakítja, egy nagyvilági modellt, aki azonnal tudja, hogy mit akar belőle kihozni a fotós. A több mint 180 cm magas Veruschka…..
A speciális effektek a múlt században hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A folyamat szépen végigkövethető az évek során egyre kidolgozottabb dinoszauruszok filmekben való megjelenítésében. A nagyközönség első ízben 1914-ben találkozhatott dinoszaurusszal, aki nem volt…..
Az alábbi videóban megnézheted, hogyan változott a dinoszauruszok ábrázolása a filmvásznon. (1914-2014)   Ha tetszett a videó, lájkold a blog Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/pages/FILMelemz%C5%91/591416317542289..
A korai angol dokumentumfilm egyik legérdekesebb alkotása az 1936-os Éjszakai posta, amelyet Harry Watt és Basil Wright rendezett. A harmincas évekre a dokumentumfilm művészetté vált, ami gyakran meglepő ábrázolásokban mutatkozott meg. Az Éjszakai posta zenei alapját a vonatkerekek…..
A Szonatina az új japán szerzői film egyik kiváló darabja. Takeshi Kitano egyéni látásmódján keresztül a hagyományos jakuza történetet művészi tartalommal tölti meg. A filmben a lírai és drámai pillanatok élesen váltják egymást, ami a film címével magyarázható. A cím a…..
A huszadik század első felében rohamos fejlődésnek induló New York megihlette a művészeket, akik ezeket a változásokat meg akarták örökíteni. Céljuk a hétköznapi élet rögzítése volt. Fotósok és festők fogtak kamerát, akik különösebb szakértelem nélkül…..
Hitchcock egész munkássága során archetipusokat jelenített meg. A filmesztéták is úgy vélik, hogy nem illettek volna színészeire a lélektani ábrázolások. Marion Crane-ben (Janet Leigh) megtalálhatóak a végzet asszonyának típusjegyei, ami erős szexuális kisugárzásában…..
15. Film: A Tégla (2006) Előadó és számcím: Dropkick Murphys – I'm Shipping Up To Boston, Rolling Stones – Gimme Shelter A Téglából két szám is felkerült a listára. Az egyik a kelta punk zenét játszó Dropkick Murphys nevű együttesé, amelynek elhangzásakor tuti, hogy…..
Walt Disney munkásságát gyakran hasonlították Salvador Daliéhoz. Disney gazdag fantáziadús világa varázslatos szürrealista képeket eredményezett a filmvásznon. A két zseni hasonló gondolatvilágát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy közösen terveztek egy animációs filmet. A…..
Gaspar Noé a Visszafordíthatatlan c. filmjében a parametrikus elbeszélésmódot választja, tehát egy visszafelé haladó történetet mesél el. Az ötletet a Memento adta, amely Christopher Nolan első rendezése volt. Az alábbi képen olvasható idézet a rendező ars poeticája, valamint a…..
Az alábbi képeket a Koyaanisqatsi - Kizökkent világ, Kronosz, Világok arca: Baraka, és a Samsara - a lét örök körforgása c. filmekből válogattam. Mindegyik alkotás dokumentumfilm jellegű, továbbá a time-lapse és a slow motion technikákat alkalmazza. Nem rendelkeznek dialógussal…..
A lista elkészítése során több tényezőt figyelembe kellett venni. A kiválasztottaknak be kellett töltenie a huszonötödik évüket, mivel ennek az életkornak az elérésével már egy kiforrott színésznőről beszélhetünk a külsőt és a szakmai kvalitást tekintve.  Így kiestek…..
Ilyen egy introvertált díva...
Az utolsó mozielőadás 1951-ben játszódik, a fekete-fehér képek pedig még inkább naturálisan hatnak, ahogy elénk vetül a rideg, poros texasi városka képe, ahol a kihalt utcát állandóan fújja a szél. Sonny és a középkorú Ruth kapcsolata jelzi, ahogy a város sivársága mely…..
A Sztanyiszlavszkij-módszert olyan neves tanárok tanították Amerikában, mint Stella Adler, Lee Strasberg vagy Elia Kazan. Az Actors Studio megalapításával pedig számos színész generáció nevelkedett ki, akik a Method actingre alapozták és alapozzák játékukat. Az alábbi idézet…..
Az Országúti bosszú, egy nagyon jó poszt apokaliptikus film, amelyben külön szóba kerül a lelkiismeretnek a fontossága, ami egyben a remény szimbóluma. A film egy elállatiasodott világot fest fel amelyben a lelkiismeret-furdalás érzése az egyetlen jele annak, hogy valaki még még…..
Vagány duma egy stílusos bűnöző szájából. Ennél pedig csak az vagányabb, ha a rendőrnyomozót alakító Vincent Hanna (Al Pacino) egy helikopterrel ered a bűnöző Neil McCauley (Robert De Niro) nyomába, majd lestoppolva annak autóját meghívja egy étkezdébe, hogy egy kávé mellett…..
Ha az antiszociális személyiségzavarnak a filmes megjelenítésével kapcsolatos kérdéseit szeretnénk vizsgálni, akkor a Maffiózók (The Sopranos) sorozat az egyik legkézenfekvőbb erre. Némi túlzással megállapíthatjuk, hogy a sorozatban több defektes szereplővel találkozhatunk, mint egészséges…..
50. Cím: Tolvajtempó, 1974 Típus: 1973-as Ford Mustang Történet: A Tolvajtempó eredeti változata, amely a filmvégi 36 perces autós üldözésben dobbant igazán nagyot. Az író, rendező, főszereplő H.B. Halicki a filmhez felhasználta óriási autógyűjteményét, és a…..
Igen, volt idő, amikor nem minden nyugati filmet engedtek forgalmazni hazánkban. Így ha barát, ismerős kijutott külföldre azonnal be is vásárolt a létező összes népszerű alkotásból, hogy majd itthon eldicsekedhessen. Persze mivel angolul és németül ekkoriban kevesen beszéltek,…..
Edie Sedgwick Andy Warhol filmjeit általában saját műtermében az „Ezüstgyárban” forgatta. Ezek közül a kritikailag legelismertebb alkotás az 1965-ös Vinyl. A film két vágatlan 33 perces fekete-fehér tekercsből áll, amely Anthony Burgess Gépnarancsának erotikus feldolgozása. A…..
A mozi hivatalos megszületése után (1895. december. 28) még jó pár évig nem beszélhetünk filmművészetről. A kezdeti filmfelvételek 15-20 méteres fix, egy beállítású tekercsek voltak, amelyeket cirkuszokban, vurstlikban mutattak be látványosságként. (Ilyen felvételek: A vonat…..
A sporttal foglalkozó filmek többsége néhány kivétellel (Rocky, Start két keréken, Dühöngő bika) sohasem tudta kellően megragadni a figyelmemet. A küzdelmek bemutatása általában egymást felüllicitáló akciójelenetek sokasága, amelyben az egyre növekvő számú és erősebb…..
Filmelemző Lenny 2014.09.09 09:42:01
A Lenny Bruce-ról szóló filmet Bob Fosse rendezte. A tragikus sorsú komikust Dustin Hoffman alakítja. Az alábbi idézet Bruce egy korai poénját idézi meg, amely enyhén szólva nem aratott osztatlan sikert. Később Lenny ráérzett egyéni stílusára és a huszadik század egyik…..