Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kiazmarmegint

0 bejegyzést írt és 382 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       Az index.hu írt György László fontosközgazdász könyvéről. György docens a Századvég vezető mitoménkicsodája, a Neumann János Egyetem sztárja, aki elmagyarázta, nem egészen grátisz, hogy miért nagyon jó, vagy annál azért kicsit jobb,  az orbáni gazdaságpolitika.      A Cseh Tamás program…..
         Follinus Anna költő írt egy verset a litera.hu-ra november elején. Az erőszak természetrajza volt a vers címe, és valamilyen egészen borzalmas szexuális zaklatást írt le:        " Két felnőtt állt egy nagykamasszal szemben,ki magáért sohasem lázadhatott.E túlerőtől talán visszaretten,ha…..
          Egy Rochelle Gutierrez nevű amerikai professzorral van tele éppen az angolszász média, főképp, de nem kizárólagosan, a jobboldali sajtó.          Prof. Gutierreznek megjelent egy tanulmánya egy "Building Support for Scholarly Practices in Mathematics Methods" című kötetben "Challenges in…..
kiazmarmegint 2017.10.28 22:11:49
@jotunder: Igen. Az a baj, hogy RG annyira terhelt ideologialag, hogy me'g arrol sem beszel komolyan vehetoen, amirol talan tudna. Az, hogy nem ert a matematikahoz, az egy dolog, de az igaz, hogy azoknak is kell matematikat tanulni, akik nem tul jok benne. Es az tenyleg igaz, hogy konnyebb ugy tanulni valamit, ha a tanulo erez valami kapcsolatot a targyhoz. De annak nem kell politikai jellegunek lenni.

Egyszer a kedvenc temamat tanitottam harmad-negyedeves undergradoknak. Mikor eloszor mondtam valamit arrol, hogy ennek a tetelnek a szerzojet ismerem, es legkozelebb majd megmondom neki,hogy a diakoknak tetszett a tetel, azt hittek, hulyeskedem. De aztan mar nem. Es ev vegen, amikor a diakok rolam irtak nevtelenul velemenyt, tobben megemlitettek, hogy addig azt hittek, a matematikai kozosseg Gauss es Euler koraban alkotta a legfontosabb teteleit, most meg rajottek, hogy egy e'lo tudomany.
kiazmarmegint 2017.10.31 20:15:29
@szazharminchet: Ugy van. Tehat nem csak hogy matematikabol semmilyen fokozatana nincs, hanem me'g Mathematics Educationbol sem. Azert ahhoz eleg nagy batorsag kell, hogy valaki igy magyarazza el, hogyan kell matekot tanitani.

(Steve Colbert vicce tegnap Trumprol: addig nem vadolhatod Hillaryt uraniumkeresekedessel, amig nem tudod elmondani, mi az az uranium, es itt jon egy video Trumprol, "oxygen good, uranium bad".)
        Chris Heaton-Harris brit konzervatív képviselő levelet írt a brit egyetemek rektorainak, amelyben kérte őket, hogy adják meg neki az Brexit-hez kötődő ügyekkel foglalkozó professzorok nevét, kurzuslistákat és linkeket az online előadásokhoz.    Ez mintegy egy héttel azután történt, hogy Jo…..
kiazmarmegint 2017.10.25 06:23:12
@fortin2: Azert ez nagyon fugg attol, hogy melyik amerikai egyetemrol van szo.
       Volt nekünk régen egy rovatunk, a Jobboldali költők borzalmas versei. Ma egy kedves olvasónktól kaptunk egy költeményt.      FORRONG EURÓPA! Ki gyúlnak a tüzek, forrong EurópaLáthatatlan kezek húzzák le a porbaVagy már nem is láthatatlan, mind tisztábban látszik,A homályból előbukkan az…..
kiazmarmegint 2017.10.25 06:21:00
@volker: En is akartam kerdezni.
      "  Ezért kérdezem, ki az a Lattmann Tamás. A szakma, amelyet művel, nem tartja őt számon, és nem tudom, hol és mikor állt ellen. Ez a döntő. Mikor Majtényi László köztársaságielnök-jelölt lett, az elitben mindenki tudta, hogy kicsoda: ismerték a teljesítményét és a bátorságát."(Lengyel…..
kiazmarmegint 2017.10.10 18:12:44
@Fuxos (ex bömis): Ja. Egyszer peldaul Pogatsa azzal indokolta, hogy Obama nem volt jo elnok, hogy keves torvenyt fogadtatott el. Mintha nem lett volna hat evig kisebbsegben a kepviselohazban.
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
kiazmarmegint 2017.08.29 21:18:20
@perro morado: Bizony jo, foleg, hogy a hvg riportja szerint 90% felett volt az igenek aranya, pedig titkos szavazas volt.
Szent Istvánnal a magyar "nemzet" jelentőset veszített a szuverenitásából -- felvette a kereszténységet a korábbi pogány kultusszal szemben és elfogadta a pápa spirituális főségét, Liudolf (Bajor) Gizella révén elismerte a német-római császársággal való szövetség fontosságát. Megalkudott a jelennel…..
kiazmarmegint 2017.09.12 22:21:10
@neoteny: Ez igaz, de tegyuk hozza, hogy 1941-ben Johnson hasonlo modon veszitett:
www.washingtonpost.com/archive/entertainment/books/1990/03/04/the-mystery-of-ballot-box-13/70206359-8543-48e3-9ce2-f3c4fdf6da3d/?utm_term=.5e5aec685b43

Ebben a cikkben eppen csak emlitik ezt, de pl. a Johnsonrol szolo American Experience documentumfilmben, amit gondolom, lattal, reszletesen benne van. Ha nem lattad, akkor ajanlom.
           Új közgazdaságtani paradigmát építenek a kecskeméti Neumann János Egyetemen.             Két ifjú rezsimértelmiségi leszámol a nyugati közgazdaságtudomány dogmáival és a Mandineren alapozza meg az orbánizmust. György docens a Századvég által alapított Nemzeti Érdek című jelentős…..
kiazmarmegint 2017.09.12 14:32:01
@Muad\\\'Dib: Ez igaz. 2016-ban az Obama-kormanyzat osszeallitott egy listat azon egyetemi kepzesekrol, amelyek hatalmas adossagba viszik a diakjaikat, allasok remenye nelkul. Es csodak-csodaja, a Harvard egyik, szinhazzal kapcsoalatos programja is rajta volt a listan. A Harvard elszegyellte magat, es harom evig nem vesz fel uj diakot oda. Nem erek ra rakeresni, de a New York Timesban volt egy hosszu cikk. Talan "repertory theather" a jo keresoszo.
kiazmarmegint 2017.09.12 15:06:36
@szazharminchet: Ez igaz.

Me'g az exotikusabb szakok jelentos reszeben is viszonylag konnyu megmagyarazni, hogy a tarsadalomnak szuksege van n olyan tudasu szakemberre. De n^2-rol ezt mar nehezebb megmagyarazni.

En, mint temavezeto, nem tudnam elvarni a doktoranduszomtol, hogy negy-ot-hat evig teljes erobol dolgozzon egy teman, ha azt hinnem, hogy utana nem maradhat a palyan.
kiazmarmegint 2017.09.12 17:47:32
@incze: Eloszor is, felteteles modban mondtam, "ha nem latnam remenyet sem, hogy a diak a palyan maradhat, akkor nem tudnam elvarni tole a kemeny munkat".

Masodszor is, szo sincs "napi" trendekrol. Tobb evtizedes trendekben gondolkodom.
Nalunk peldaul a tanszeken van 7-8 "Lecturer", ami nalunk alacsony fizetest, nagyon magas oraszamot, es non-tenure statuszt jelent, bar a gyakorlatban hosszu idore szol.
Tizennyolc eve, mikor kezdtem, kozuluk egynek sem volt doktorija. Most mindnek van
(kicserelodtek), sot meg olyan is van, aki research postdoc is volt korabban.
"A storm which sweeps away a copse and transforms a favorite view, the death of friends, the sleep of friendship, the desuetude of customs of behavior, the retirement of a favorite clown, involuntary exile, reversals of fortune, the loss of abilities enjoyed and their replacement by others – these…..
kiazmarmegint 2017.09.06 14:49:36
@jotunder: Ha valaki ir egy jo cikket meresz allitasokkal, mondjuk hogy haboru lesz a ket Korea kozott, vagy 20 ev mulva mar gyogyithato lesz az autizmus, vagy hogy vilagbajnok lesz a magyar focivalogatott, vagy hogy P=NP, akkor elgondolkozom egy percig azon, hogy igaza van-e a szerzonek. De ha TGM ir egy cikket, amiben fura allitasok vannak (pl: Magyarorszagon mindenki hulye, csak o nem, a jo tarsadalmi rendszer nem polgari, de nem is proletardiktatura, Monus Illes ota nincsenek politikusok, stb), akkor az jut eszembe, hogy annyira nem erdekel, igaza van-e.
    Vajda Mihály, az egyik legnevesebb kortárs filozófus, lemondott a debreceni professzor emeritusi címéről, miután a debreceni egyetem díszpolgári címet adományozott Putyin orosz elnöknek.    Vannak még bátor emberek Magyarországon, csak nyolcvankét évesek.    UPDATE: ( a teljes…..
kiazmarmegint 2017.09.05 06:58:20
@harmadikszem: En is ezt akartam kerdezni.
       Veres András püspök a héten többször is meglehetősen elítélően nyilatkozott a mesterséges megtermékenyítésről.      Az igazság az, hogy II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa és I. Ferenc pápa egyaránt elítélte a mesterséges megtermékenyítést. Itt van az elméleti rész kifejtve Ratzinger…..
kiazmarmegint 2017.08.25 06:57:25
@aritus: Nem mondta le kesobb a debreceni utat?
kiazmarmegint 2017.08.25 15:52:20
@aritus: igazad van.
   Csányi Vilmos akadémikus.  "Az amerikai népesség zöme hihetetlenül egyszerű, primitív: az amerikaiak hetven százaléka nem hisz az evolúcióban. Izlandon talán öten nem hisznek benne. Az amerikai iskolarendszer igazságtalan, lokális irányítás alatt áll, nincs újraelosztás, a gazdag negyedeknek…..
kiazmarmegint 2017.08.13 23:31:25
@jotunder: Es meg az is hallatlan baromsag, hogy "az allami egyetemekre mindenkit fel kell venni". Ez legfeljebb a community collegeokra igaz, a jobb allami egyetemekre nehez bejutni (peldaul hozzank is).
Nincs ekezetem, de nem fogok estig varni a poszttal. Het magyart hivtak meg a 2018-as Rio de Janeiro-i Nemzetkozi Matematikai Kongresszusra eloadonak. Tardos Gabor, Szegedy Balazs, Nemethi Andras es Toth Balint az MTA Renyi Alfred Matematikai Kutatointezetben dolgozik (Toth Balint ezen kivul…..
kiazmarmegint 2017.06.19 02:57:43
@jotunder: Ki volt az?
 Trump bejelentette, hogy szívesen találkozna Duterte Fülöp-szigeteki elnökkel, egy nettó tömeggyilkossal.  Trump bejelentette, hogy kifejezetten megtiszteltetés lenne számára (ez most tényleg ennyire hülye?) ha találkozhatna Kim Dzsong Un-nal, egy nettó tömeggyilkossal.  Trump egyelőre nem…..
kiazmarmegint 2017.05.04 19:14:02
@jotunder: He is becoming a SNORE (a Somewhat Normal Republican).
  A Trump-tanácsadó   Gorka Sebestyén disszertációjából  (témavezető Lánczi András)    163.oldal     "For Kiras, the September 11-th attacks were just as much politically driven as the slaughter of almost a million Hutu by the Tutsis in Rwanda in 1994. "          A ruandai tömeggyilkosságot…..
kiazmarmegint 2017.04.29 22:56:46
@jotunder: Az a hir jarja, hogy Gorkat kirugjak a Feher Hazbol:
www.aol.com/article/news/2017/04/29/trump-reportedly-may-kick-national-security-aide-sebastian-gorka-white-house/22061468/

Pont ma jelent meg ez a cikk, tehat nyilvan a Te posztod miatt rugjak ki.
       Tegnapelőtt jöttünk haza (?) Pestről. Csütörtökön még elmentünk a Nemzetibe, igen, jól értik, a Nemzetibe, és egy egészen különleges és számomra igen fontos Cyrano-t láttunk David Doiashvili rendezésében, öt Roxanne-nal és a műorr nélkül játszó Fehér Tiborral, akinek van egy olyan vicces…..
kiazmarmegint 2017.04.25 03:11:54
@MarySol: Ezt akkor ereztem, amikor Franciaorszagban eltem.
kiazmarmegint 2017.04.25 03:14:01
@MarySol: Amerikaban az europai egyformanak tunik.
kiazmarmegint 2017.04.25 03:18:17
@MarySol: Elnezest a mondatonkenti valaszert, ra akartam jonni, hogy melyik szo tiltott. Ugy latszik, hogy a "m i n d e n". Csak azt akartam elmondani, hogy a nagy egyetemi varosokban a tobbseg mashonnan jott, es ezert ott nem sokat szamit, hogy ki a kulfoldi. (Az en felesegem amerikai, de az o csaladja is tolunk 2000 km-re lakik. )
   Esettanulmány 1.   Szőnyi Szilárd rezsimpocok elemzi Felföldi Zoltán "közgazdász-politológust", idézve, hogy a "CEU az abortusz és a homoszexualitás életformáját támogatja". Ebből is látszik, hogy Felföldi gumidominó, de in concreto ez az ember volt az, aki ezt a pszichiátriai szempontból igen…..
      1. Áder János aláírhatja és kihirdetheti a törvényt.     2. Áder János előzetes normakontrollra küldheti a törvényt az Alkotmánybíróságra. Ezzel explicit módon jelzi, hogy alaptörvénnyel ellentétesnek tartja a törvényt, vagy annak egy rendelkezését (lásd Alaptörvény: Az Országgyűlés 6. cikk…..
kiazmarmegint 2017.04.10 13:28:08
@velőtanya: Ez engem is erdekel.
kiazmarmegint 2017.04.10 13:29:06
@jotunder: De *peldaul* mibol allhat az a pofon? A NATO-bol nem emiatt fogjak kirugni Magyarorszagot.
      " Az egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazás feltétele, hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, amennyiben magyar állampolgár, habilitációval vagy azzal egyenértékű nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlattal, továbbá az adott tudomány vagy művészeti terület olyan…..
kiazmarmegint 2017.04.05 13:57:22
@jotunder: Konyvfejezetei mindenkinek lehetnek. A kerdes az, hogy milyen konyvben.
        A doktori.hu-n összesen két doktori iskola van feltüntetve a KEE neve mellett. A KEE a Közép-európai Egyetem, és ennek történetünk szempontjából van némi jelentősége.        A Zrínyi utcában nemcsak történettudományi és közgazdaságtudományi doktorit lehet szerezni, hanem például…..
kiazmarmegint 2017.04.04 15:37:49
@jotunder: Milyen formaban fog sokba kerulni nekik?
"A miniszter azt mondta, van olyan egyetem, amely a vizsgálat szerint minden előírásnak megfelel, ez pedig a magát liberálisnak mondó McDaniel College. "Azt gondolom, hogy ha a kormánynak bárkinek problémája lenne, egy szimbolikus liberális egyetemet nem hagyna boldogulni". (Lazar Janos az…..
kiazmarmegint 2017.03.30 19:20:38
@ViktoriaF: "A "liberal college" és a "conservative liberal art college" kifejezések léteznek még akkor is, ha a definiciójuk változó."

A masodik nem letezik. A "liberal artS college", az letezik.

De most a viccet felreteve. Nem total rohej, hogy a McDanielsrhez hasonlitja barki is a CEU-t? Ki tudott egy hettel ezelott a McDanielsrol? En nem, pedig 24 eve elek Amerikaban, es mindig egyetemen dolgoztam.
      Néhány évvel ezelőtt Orbán azt mondta, hogy azt akarja, hogy legyen magyar egyetem a legjobb kétszáz európai felsőoktatási intézmény között. Ma közölték, hogy a valamivel pontosabb állítás az, hogy azt akarja, hogy NE legyen magyar egyetem a legjobb kétszáz európai felsőoktatási intézmény…..
kiazmarmegint 2017.03.30 05:52:30
@fortin: Ma azt olvastam, hogy Lovasz mindezt regebben mondta, csak pont most tettek ki az Akademia honlapjara. Nem tudom, igaz-e.
     A Heineken pár éve vásárolt félmilliárd dollárért tulajdonrészt a Lagunitas sörfőzdében. A Lagunitas valódi kézműves söröket csinál, a lassan világhírűvé váló IPA-n kívül van egy olyan imperial stout-ja, amin az alábbi címke látható:            Sarló és kalapács. Minden világos, a Heineken a…..
kiazmarmegint 2017.03.23 06:08:08
@jotunder: Valaki (mondjuk Te) lenne szives elmondani, hogy miert pont Komocsin Mihaly a hulye kommunistak szimboluma? Engem erdekel. Nem tudtam rola mast kideriteni, mint hogy kemenyvonalas kommunista volt, dehat olyanok sokan voltak. Megyei parttitkar volt, abbol is volt sok. Tenyleg csak tudni akarom, nem ironizalok.
Kosz, elore is.
kiazmarmegint 2017.03.23 17:17:22
@fortin: Irnal arrol, hogy Papp Janos kit akaszttatott fel? En ugy kepzeltem, hogy a politikai kivegzesekrol a budapesti partkozpontban dontottek. De nem vagyok szakerto, es 67-ben szulettem, tehat viszonylag keveset tapasztaltam a korszakrol.

En is egy megyeszekhelyen nottem fel, es ott a megyei partvezetokrol a 80-as evekben mar csak olyan pletykak keringtek, hogy milyen szep lakast szereztek a gyerekeiknek, vagy hogy a szeretojuk mekkora botranyt csapott egy kocsmaban.
kiazmarmegint 2017.03.23 18:42:21
@jotunder: Koszonom.
      " Mi is az etnikailag homogén ország? Mi magyarok." (G.Fodor Gábor rezsimgnóm)          Horkay Hörcher Ferenc az MTA Filozófiai Intézetének igazgatója panaszkodott múltkor Stumpf akadémikus úrnak arról, hogy nyomják Krahácsot ( megj: pont HHF-fel nincs semmi bajom, valamennyire még meg…..
kiazmarmegint 2017.03.07 05:23:00
@fortin: en mentem (sorkatonakent, 86-87-ben). Nekunk senki nem mondta, hogy tilos.