Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kiazmarmegint

0 bejegyzést írt és 921 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Kirúgtak egy újságírót a New York Timestól mert egy szót használt. Az újságíró Peruban megkérdezte valakitől, hogy egy személy használta-e a szót. Az volt a verdikt, hogy a szót szándéktól függetlenül nem szabad használni. Amennyiben az újságíró visszakérdezett volna, hogy akkor most mondják…..
kiazmarmegint 2021.02.26 21:35:53
@velőtanya: Annyit tudok mondani, mint egyetemi matematika-oktato, hogy itt senki nem szol bele, hogyan tanitok matekot. Marmint ideologiai alapon. 22 ev alatt volt egy-ket bajom az egyetemmel, de pont ezen a te'ren nem. Felesegem felso tagozatot tanit (6-8. osztaly, middle school), es ott sem. Pedig ez egy balos megye.

Erintolegesen idetartozik az is, hogy az egyetem vezetese persze ahol csak lehet, beszel arrol, hogy mennyire tamogatjak a sokszinuseget, de az "underrepresented minority" doktoranduszok toborzasara valo penzeket most eppen radikalisan megva'gta'k. Szoval az elmelet es a gyakorlat kozott nagy kulonbseg van.
kiazmarmegint 2021.03.18 06:17:44
Ez egy hosszu, de erdekes cikk arrol, hogy Biden hogyan probalja a folyamatos kulturharcot csittitani, miert sikerulhet, de nem csak errol.

www.nytimes.com/2021/03/17/opinion/biden-stimulus-culture-war.html?action=click&module=Opinion&pgtype=Homepage

Erdekes peldaul az a resz, amikor arrol van szo, hogy egy tarsadalom addig nem szakad kette, amig sok ember van, aki nehany dologban az egyik, nehany dologban a masik parttal ert egyet. Amikor az ilyen emberek eltunnek, es csak partfegyelem van, akkor van baj.
kiazmarmegint 2021.04.24 22:50:38
@kartoffel: az, hogy az egyes iskolakban mit tanitanak, sokkal inkabb fugg az egyes allamoktol, mint a szovetsegi kormanytol. Es peldaul Floridaban, (ahol a kormanyzobol konnyen elnok lehet), most ugy tunik, hogy a Critical Race Theory kifejezetten el fog tunni az allami iskolakbol.
thehill.com/homenews/state-watch/543742-desantis-says-florida-school-curriculum-will-expressly-exclude-critical
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
kiazmarmegint 2020.12.06 20:37:33
@Podvinecz Marsall: Ha erdekel a tema, a mult heti ES-ben volt rola egy cikk, es a mostaniban a Visszhang rovatban reagalt ra az erintett P Szucs Julianna.
kiazmarmegint 2021.04.06 02:03:47
@rdos: Az amerikai kozepnyugaton nem hurrikanfolyoso van, hanem tornadofolyoso.
en.wikipedia.org/wiki/Tornado_Alley

A hurrikanok meleg ocean felett erosodnek fel, es ezert a parti allamokra veszelyesek, durvan Eszak-Karolinatol Floridan at Texasig.
kiazmarmegint 2021.04.24 01:31:18
@incze: Errol az jutott eszembe, amikor Melania Trump mondta egyszer, hogy õt lenyūgözte Donald Trump intellektusa. Erre Jon Stewart humorista az mondta, hogy
"Oh, so it was not all physical?"
          1925. április 25.-én Róma alapításának évfordulóján adták ki a Fasiszta Értelmiség Kiáltványát.  Olyan olasz értelmiségiek írták alá a Manifesto-t, mint Luigi Pirandello, Gabriele d'Annunzio,  Ungaretti, Malaparte vagy Marinetti. Nem Jókai Anna, Kovács Ákos vagy Fekete György.         A…..
kiazmarmegint 2021.01.26 19:20:34
kiazmarmegint 2021.02.01 06:17:18
@ámbátor: Most olvasom, hogy utoljara 1932-ben kezdett be ilyen kemenyen egy elnok (FDR), mint most Biden. Az intezkedesek szamarol van szo.
kiazmarmegint 2021.04.23 06:08:27
@Kettes: "Az USA-ban covid második hulláma alatt le tudtak zavarni egy elnökválasztást és egy szenátusi választást."

Sõt, minden szinten volt valasztas, az elnoktol, a szenatuson es a kepviselohazon at az egyes allamok torvenyhozasan keresztul a megyei onkormanyzatokig, oktatasi bizottsagokig, stb, stb. Az utobbi evszazad legmagasabb reszveteli arányával. Probalkoznak is sok helyen Trump hivei, hogy megnehezitsek a valasztason valo reszvetelt, de a NYT tegnapi cikke szerint eleg sok allamban ezt annyira tulzasba vittek, hogy mar a republikanus tobbsegu torvenyhozasok sem szavazzak meg.
     ABC News.   Official: Chinese vaccines' effectiveness low.   Washington Post.  Effectiveness of Chinese vaccines not 'high' and needs improvement, says top health official.   Al Jazeera.    Chinese vaccines' effectiveness low, official admits.   Mandiner.     Vágó István még mindig a kínai…..
kiazmarmegint 2021.04.15 06:40:11
@mafi mushkila: ma olvastam még 1-2 reszletet a JJ oltasrol, amit eddig nem tudtam.

A hat ember, akinel sulyos verrogok alakultak ki, mind 18-48 ev kozotti nõ volt. Egy meghalt, egy masik kritikus allapotban van. Mindegyikuknel az oltas utan 6-13 nappal jott a problema. Most nyilvan megnezik, hogy peldaul szedtek-e fogamzasgatlot, ahol ennel joval gyakoribb a verrog mint mellekhatas.

Tovabba az USAban nem tiltottak be az oltas hasznalatat, csak a Centers for Disease Control nem javasolja. Ha az orvos es a beteg megegyeznek, tovabbra is beadhato.
Kerdes, lesz-e orvos, aki beadja. Meglatjuk. Eddig 7517671 adagot adtak be, holnap kiderul, valtozik-e ez a szam.
kiazmarmegint 2021.04.21 20:18:16
@Grrr...: most hagytuk le New York allamot, ami 2020 marciusaban abszolut gocpont volt. Az USA 50 allama kozul mar csak New Jersey all rosszabbul.
     Szüksége van-e Magyarországnak a Fudan Egyetemre?      Mondjuk úgy, szüksége lehet Magyarországnak valamire, amit esetleg megkaphat a Fudan Egyetemmel történő együttműködéstől.      Szüksége van-e a Kínai Népköztársaságnak erre a bizonyos együttműködésre?    A kínai kommunista vezetés…..
kiazmarmegint 2021.04.19 18:59:41
@jotunder: az iden nem nagyon akarnak Amerikaba (az Egyesult Allamokba) jonni a kinai diakok. Az iden felvettem 28 doktoranduszt, abbol egy sem volt Kinaban elo kinai. Ilyen eddig soha nem volt. Az iden azert van ez, mert tavaly a Resolution 10043 nagyon nehezze tette, hogy kinai diakok USA vizumot kapjanak, es ezt eddig az uj kormanyzat sem torolte el. Igy, akinek van ajanlata peldaul Kanadabol, az inkabb odamegy, es nem kockaztatja, hogy nem kap vizumot.
         Rockenbauer Antal fizikus és Ferenci Tamás biostatisztikus vitatkozik (most éppen az Indexen) arról, hogy mennyire veszélyes a vírus az idősekre.       Rockenbauer a Qubit cikkében a következő mondatot írta le:      Ennek alapján vonhatjuk le a legfontosabb következtetésünket: a 65 év…..
kiazmarmegint 2021.04.12 18:56:41
@balmoral: en nem ismerem.
      Az Orbánból élő magyar értelmiség kapott egy Hungarian Conservative című lapot. A főszerkesztő  professzor, Magyarics Tamás professzor egykori dublini nagykövet  lett (kellett a helye Pálffy Istvánnak Tullamore és Jameson nemzetközileg is elismert szaktekintélyének). Ő mindenhez is ért, amit…..
    Szijjártó külügyminiszter bekérette a német ügyvivőt, mert Petry Zsoltot elküldték a Hertha BSC-től. A hivatalos indoklás szerint a kormány  megütközését fejezte ki, hogy Németországban retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt. I am not kidding, tényleg ez…..
kiazmarmegint 2021.04.09 05:24:30
@naebneerG: En egesz nap azon gondolkoztam, hogy hogy a fenebe van az, hogy ez a szegedi "prof" konzervativnak mondja magat, es nincsen egyetlen konzervativ sem, aki ezt kikérné magának. Azert a konzervativsag nem a taplosaggal azonos. En egyik orszagban sem szamitok konzervativnak, de eltem olyan varosokban, ahol annak szamitottam, es ezen enyhe erintettsegem folytan még én is kompromittalva erzem magam.
kiazmarmegint 2021.04.09 19:11:38
@Muad\\\'Dib: @naebneerG: na, ma legalabb egy-ket facebook bejegyzest lattam, ahol a Pazmanyra jaro emberek mondtak, hogy ez a Gulyas-fele stilus ott nincs most mar, bar ot-tiz eve meg volt. Tehat maganemberi szinten van egy-ket ember, aki szerint a konzervativizmus nem az, amit G. muvel. Ennyivel kell beernunk.
    "Kapusunk az ellenkező irányba tett nyilatkozatot." (Orbán Viktor Gulácsi Péterről)   Orbán Viktor ma utasította Marco Rossi szövetségi kapitányt és Szalai Ádámot a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát, hogy Gulácsi nyilatkozata miatt tegyen bizonyos lépéseket, nem világos, hogy…..
kiazmarmegint 2021.04.09 13:58:47
@jotunder: szerintem semmi nem lesz (ha Gulacsi lemond a valogatottsagrol).
   Tudták, hogy  Petry azt mondta, hogy a német határőrségnek fegyvert kellene használnia az illegális bevándorlókkal szemben? Ez volt a német szélsőjobb megerősödéséhez vezető nyilatkozat, amiből országos botrány lett. Petry tagadta, hogy explicit tűzparancsra gondolt, de azért mindenki úgy…..
kiazmarmegint 2021.04.07 18:37:48
@jotunder: bar nem tul szorosan tartozik ide, de az engem szorakoztat, hogy pont Petry lep fel Europa moralis szethullasa ellen. A kilencvenes evek elejen Szekesfehervaron koztudottan sok nougye volt, az egyik egy csapattarsa hazassaganak szethullasahoz vezetett. Errol ujsaghirek voltak, amiket senki nem tagadott. De o felti Europa moralis tartasat.
       A jelenlegi adatok birtokában járványügyi előrejelzésekkel foglalkozó szakembernek aránylag komoly pontossággal meg kell tudnia mondania,  hányan fognak meghalni Covidban március huszonhatodikán.      "Nem. Mindig volt 1-2 százalék tévedés, de hálásak is lehetünk nekik, mert az…..
      „Árpád fejedelem sem állította hadbíróság elé az Európát végigfosztogató vitézeit, hanem kitüntette őket. A rablást, gyújtogatást és erőszakot – »kalandozást« – pedig nem jogi határozatok állították le, hanem az augsburgi csata. Ott az történt, hogy a büdös magyar migránsok ugyan váltig…..
kiazmarmegint 2021.03.28 16:35:50
@velőtanya: Fordulhat Tota W valamilyen europai birosaghoz jogorvoslatert?
      A blog.hu zárolta a  Corvinus-tudomány avagy cseréljük probiotikus joghurtra a krémsajtot a sütiben.   című posztom, amelyben konkrétan egyetlen név sem szerepelt, de viccelődtem a rezsimegyetem Social Futuring "kutatásán". Fogalmam sincs, hogy mit jelent ez, de a poszt utolsó mondata az…..
kiazmarmegint 2021.03.24 16:21:23
@naebneerG: Most mondott le az Oregon State University elnoke, mert amikor a Louisiana State University elnoke volt, nem eleg gyorsan rugta ki a footballcsapat hires, nepszeru edzojet, akinek joval enyhebb, de hasonlo jellegu es szinten ismetlodo ugyei voltak.
www.espn.com/college-football/story/_/id/31121644/oregon-state-president-f-king-alexander-offers-resign-role-miles-saga
kiazmarmegint 2021.03.24 16:51:46
@naebneerG: Kosz a filmajanlast.

Ami Les Milest illeti, ha reszletesen erdekel a dolog, itt a hivatalos jelentes:
www.documentcloud.org/documents/20499304-lsu-miles

Tenyleg messze nem volt olyan sulyos, mint Balint Peter esetei, de attol még ezt
sem lehet sokaig toleralni.
kiazmarmegint 2021.03.25 01:14:11
@naebneerG: Igen. Akkor inkabb ugy fogalmazok, hogy tanuk elott kevesebbet engedett meg maganak, mint Balint.

Kulonben erdekes lesz most, hogy mi lesz Andrew Cuomo New yorki kormanyzoval. Egyreszt meguszni sem fogja a zaklatasi ugyeit, masreszt az sem lesz, hogy vizsgalat nelkul le kell mondania, mint peldaul Al Franken minnesotai szenatornak, vagy Garrison Keillor musorvezetonek még a MeToo elejen. Lesz egy igen komolynak tuno vizsgalat.
  Lovász László és Avi Wigderson kapta az Abel-díjat.      ..
kiazmarmegint 2021.03.19 04:13:04
@wulfer: Reiman tanar ur szokott gunyolodni a "legoptimalisabb", "legmaximalisabb", "legminimalisabb" kifejezeseken.
      Aránylag biztos voltam benne, hogy az Orbán-rezsim nem engedi el a járványt és a végén nem lesz napi száz halott. Elengedte. És meghamisították a halálozási adatokat. Ezért nem tévedtem olyan nagyot látszólag.     Kásler Miklós mai bejelentése:    December 10. környékén 27-30000…..
kiazmarmegint 2021.03.12 06:07:25
@libernyák: Egy hat éve Kinaban elo ismerosom azt allitja, hogy a masolasra valo torekves miatt nem lesznek vilagelsok. Masodikak lehetnek.

Az még nekem is feltunt, amikor ott eloadasokat tartottam, hogy soha nem kerdeznek a hallgatok semmit. Mashol mindenhol (a Kinaval szomszedos orszagokban is).
        Elkezdjük.  November harmadikán választják meg az Egyesült Államok elnökét.        Ha ma lenne az elnökválasztás  nagy valószínűséggel Joe Biden nyerné, de nem ma lesz az elnökválasztás.         A legfrissebb pollokban csak a republikánusok felé hajló Rasmussen mérte öt százalékon belül…..
kiazmarmegint 2021.02.18 18:34:42
@jotunder: Mostanaban mar tobb az azsiai szarmazasu bevandorlo az USAban, mint a hispanic. Eszerint a 2018-as adat szerint 37% vs. 31%. Az igaz, hogy orszagokra lebontva Mexiko vezet, 25%-kal, de az o aranyuk csokkenoben van, egyebek kozott azert is, mert Mexiko lakossaga is oregszik.
www.pewresearch.org/fact-tank/2020/08/20/key-findings-about-u-s-immigrants/
     Orbánék felszámolják a magyar felsőoktatás maradék autonómiáját. Az egykori kommunista belügyminiszter veje, a jóságos István, aki  úgy lett az amerikanisztika kutatóprofesszora, hogy soha életében nem foglalkozott amerikanisztikával, végrehajtja az ítéleteket.  Az MTA intézeteit…..
kiazmarmegint 2021.02.12 19:07:25
@Sheis: "A laktanyaban rend, fegyelem, tisztasag, derekszog, parhuzam uralkodik."
kiazmarmegint 2021.02.14 17:24:41
@naebneerG: En még azt kerdeznem, hogy ilyenkor nem terjed el a diakok/ PhD hallgatok kozt a zaklatorol, hogy zaklato? Es ha elterjed, az nem jar azzal, hogy senki nem lesz az o diakja? En a 80-as evek vegen, 90-es evek elejen vegeztem az Elten, es egy-ket professzornak kifejezetten rossz hire volt ilyen szempontbol.
       Az Örülünk Vincent blog szerint az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Joe Biden lesz.      Indoklás: Georgia államban a legtöbb még el nem számolt szavazat az erősen kék Gwynnett megyéből származik, Trumpnak tehát semmi esélye arra, hogy fordítson.  1584 szavazattal vezet Biden.   …..
kiazmarmegint 2021.02.06 04:09:37
@incze: Most neztem utana, hogy a Smartmatic New York allamban perel. Ott jelenleg a virus miatt nincsenek eskudteket igenylo birosagi targyalasok. Persze lehet, hogy mire egy biro attanulmanyozza a kb 300 oldalas beadvanyt, addigra lesznek. Februar 14-en még New York Cityben is ujranyithatnak az ettermek.

Szinten NY-ban a polgari per megnyeresehez nem kell egyhangu szavazas, eleg a hatbol ot. Az akár még ossze is johet. Szoval itt el tudom kepzelni a peren kivuli megegyezest.
    Itt nem csupán reformokról van szó, hanem világlátásról, szellemiségről.... nagyobb hangsúlyt kap majd a nemzeti jelleg....mivel nagy igény van történelmi és irodalmi adaptációs filmekre, szeretnénk, ha hangsúlyosabb lenne a hallgatók történelmi témákra való hangolása. " (Sára Balázs SZFE-s…..
kiazmarmegint 2021.01.29 03:39:04
@combo: Bollobas koztudottan soha nem birta Lovaszt.
      Mitch McConnell a szenátus republikánus kisebbségének (oh, yes) vezetője, Trump egykori szövetségese. Felesége, Elaine Chao, Trump közlekedési minisztere volt.      Ezen a videón Mitch McConnell a következőket mondja:     "The mob was fed lies. By the President and other powerful…..
kiazmarmegint 2021.01.20 16:33:53
@Tgr: Ugy ertettem, hogy szenatornak valasztották ujra.
kiazmarmegint 2021.01.27 05:42:22
@hoffnungloss: McConnellnek nincsenek elnoki ambicioi. Negy ev mulva 82 eves lesz, de eddig sem voltak.
kiazmarmegint 2021.01.27 13:27:36
@velőtanya: Ez igaz, de szerintem semmi esely ra, hogy uj partot alapitson.
      Vajon akkor is a Sandhurst Akadémia növendéke lett volna Orbán Gáspár, ha a kedves papa nem az ország miniszterelnöke? Biztos, hogy játszott volna NB I-es meccsen? Biztos kapott volna X milliót a fura egyháza, Y milliót a diákszervezete?      Orbán Gáspárról még azt sem gondolom, hogy…..
kiazmarmegint 2021.01.19 01:48:23
@velőtanya: De ez a nota a szabadsag visszanyereserol, a hadsereg otthagyasarol szol. Kivancsi vagyok, még engedelyezett-e a mai magyar seregben.
     Az egymilliárd dollárral kitömött orbánista janicsárképző a Matthias Corvinus Collegium kutatási vezetője Surjányi Fanni soha életében nem publikált. Ha a Hit Gyülekezetének lapjait nem számítjuk... Azt állítja, hogy tanszékvezetője le akarta beszélni a tudományos pályáról, mert a…..
kiazmarmegint 2021.01.14 07:43:16
@harmadikszem: Te jó ég. Es miert csinalod?
         A liberális demokrácia ellenségei támadtak a Capitoliumra?  A QSámán trumpista diktatúrát akar?  Az összeesküvéselméletekbe beleőrülő szerencsétlen nő, akit közvetlen közelről lőttek mellbe, miután be akart mászni egy olyan területre, amit fegyverrel védtek a biztonságiak, fasiszta…..
kiazmarmegint 2021.01.11 03:44:35
@er4: En ismerek olyan embereket, akik a teljesen normalisbol mentek at egy-ket ev alatt olyanokba, akik annyi hulyeseget beszelnek, hogy nincs biztonsagos tema, mindenrol kepesek valami hulyeseget mondani. Az o esetukben a fordulatot a nyugdijba vonulas jelentette, azaz hogy ezzel sok idejuk lett, es abban az extra szabadidoben napi harom ora Rush Limbaught hallgattak. Mas embereknel lehet a nyugdij helyett munkanelkuliseg, Rush Limbaugh helyett annyi minden mas, most mar akar rosszabb is.
       A NER által diszkréten támogatott Betlen-féle Metazin, a már serestelenített, rezsimslómoista Neokohn és  a FIDESZ alapszervként funkcionáló Mandinerke szemlézte Lawrence M. Krauss amerikai elméleti fizikus Quilletteben megjelent cikkét, melynek címe: Miért elfogadott a természettudományos…..
kiazmarmegint 2020.12.30 02:09:32
Krauss szemelyerol ket dolog jutott eszembe. Egyik sem fontos, inkabb szorakoztato.

Egyreszt, jotunder irja, hogy Krauss a vilag egyik legharcosabb ateistaja. Ez igaz, de megis, volt egy olyan konferencia, ahol meglepetesre o kerult a mersekelt resztvevo szerepebe:
www.nytimes.com/2006/11/21/science/21belief.html . Szoval minden relativ.

Masreszt, es ez nyilvan semmit nem jelent a nezeteirol, csak a szemelyet teszi ellentmondasosabba, nemregiben kenytelen volt nyugdijba menni az Arizona State University intezetvezetoi allasabol, mert folyamatos szexualis zaklatasi ugyei voltak.
Annak idejen nem ertettem, miert ment el a Yale egyetemrol a sokkal kevesbe neves Case Western Universityre. Most mar kevesbe latszik ez furcsanak, tudvan, hogy ott Clevelandben hasonlo problemai voltak. Ezt csak azert irom, mert azt juttatja eszembe, (ami egy kicsit a posztra rimel), hogy lehet, hogy Krauss a szakmajan kivul nem kulonosebben érti az életet.
kiazmarmegint 2020.12.31 17:56:26
@jotunder: En is nagyon hasonlo viszonyban voltam a fizikaval. OKTV donto, megyei elso hely, de. Ha egy adott helyzetben ket-harom elv kozul kellett valasztani, hogy melyiket alkalmazom, az nem ment. Ha valaki megmondta, melyiket, az igen.
Ez ma neha segit a matektanitasban, amikor egy diak ismeri a kulonbozo generatorfuggvenyeket, de nem tudja, milyen helyzetben melyiket kell hasznalni.
kiazmarmegint 2021.01.01 17:58:52
@Muad\\\'Dib: Ezen az eseten en is gondolkoztam (Cavani eseten). Az a bokkeno, hogy bar Cavani ketsegtelenul joindulatuan hasznalta az inkriminalt szot, a Premier League nem nagyon tehetett mast, mert nekik irott szabalyzatuk van arrol, hogy mit nem lehet. Ha ot elengedik, nagy res nyilik.
Az a szerencse tenyleg, hogy erre Cavani allasa, karrierje, stb nem fog ramenni. Nem hiszem, hogy rosszul jon ki a dologbol.
       Boldog Salkaházi Sára nem a keresztény kultúrát akarta megvédeni. Ő a zsidókat akarta megvédeni a nyilasoktól és ezért megölték. A keresztény kultúra védelmezése Magyarországon azt jelenti, hogy nemcsak a zsidókat kell Dunába lőni, hanem a Salkaházi Sárát is, és amikor aztán boldoggá…..
kiazmarmegint 2020.12.16 01:22:34
@velőtanya: Ez igazi?
kiazmarmegint 2020.12.18 14:41:12
@rdos: Nagyon kosz a fehervari kepgyujtemenyt. En az erettsegiig ott laktam (es az egyetemrol is odajartam haza). A Kadar-rendszerben tenyleg megvolt az a kisvarosi jellege, hogy rengetegen ismertek egymast, van tudtak egymasrol, mert a szazezer lakosbol 18 ezer a Videotonban dolgozott. Es volt meg a Kofem, meg az Ikarus.
Most altalaban csak nyaranta toltok ott idot, tehat nem tudom, ebbol a jellegbol mennyi maradt meg. Ugy gondolnam, hogy nem sok, de ez csak egy tipp.