Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Makovecz Gyula Péter

124 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jakab Dezső és Komor Marcell szabadkai zsinagógája nem ide és nem ekkor épült volna, hanem Szegedre és 1899-ben. Ott azonban Baumhorn Lipót nyerte a tervpályázatot. A szabadkai hitközség azonban lecsapott a tervre, így épült fel három évvel később Szabadkán az új zsinagóga. Ilyenkor jut eszébe az…..
Hajós egy aprócska város Kalocsától 20 km-re dél-keletre. Ez az aprócska város rejti Európa legnagyobb összefüggő pincefaluját és egy bájos érseki kastélyt. Nézzük meg őket!..
Fény- és hangjáték, lovaskocsikázás. Fabódék, mint nálunk és érdekes étkek a belga konyhából. Amúgy semmi extra vagy különlegesség. Persze a szokásos sült krumplit, waffelt és belga söröket nem lehet kihagyni. Ajánlunk is négy remek, részben autentikus sörözőt a belga fővárosból. Az árakra…..
Pag a három betűs horvát szigetek sorát erősíti: Vir, Krk, Rab, Pag. Felszínét a bóra alakítja. Leghíresebb termékei a csipke, a sajt és a só. Látnivalói a szigetre vezető híd, a parti cicák, Pag központja és a Novalja Fesztivál...
Tass a Ráckevei-Duna déli végén fekszik. Zsilipje, a Tassi-zsilip, az északi Kvassay-zsilip párja. Ez a két műtárgy zárja a Csepel-szigetet határoló keleti Duna-ág végeit. De mi a rokoni kapcsolat a két vég között?..
Ráckeve az otthona az egyetlen ma is működő hazai hajómalomnak, az egyetlen magyarországi Savoyai-kastélynak és az egyetlen itthoni gótikus szerb templomnak. Persze ezek mellett ne hagyjuk ki a Városháza Tűztornyát és a Duna-parti Csónakos piacot sem. ..
A Cillei család a magyar középkori történelem szerves részét képezi, pedig Celje vagy magyarul Cilli sosem tartozott a Magyar Királysághoz. A család női és férfi tagjai viszont jelentős pozíciókat töltöttek be országunkban. A hölgytagok királynék is voltak, a férfiaknak viszont csak a lehetőségük…..
Ljubljana, Bled vagy a rövidke szlovén tengerpart biztosan több látogatót vonz, de Mariborban is el lehet értelmesen tölteni pár napot és mindössze egy óra autóútra van a magyar határtól...
Persze mielőtt a sörökhöz nálam sokkal jobban értők nekem ugranának, a cím csak és kizárólag magánvélemény. Hiszen merész gondolat a rengeteg prágai sörfőzdéből egyet kinevezni origónak. Ez nekem viszont mindenképpen a Strahovi kolostor főzdéje...
Znojmo a sportrovatból lehet a leginkább ismerős, hiszen a helyi hokicsapat a Fehérvár AV19-cel együtt szerepel az osztrák központú EBEL-ben. Ausztriától amúgy sincs messze, nekünk is Bécs felé a legegyszerűbb elérnünk. A jégkorong és a szokásos cseh sörök, terek és épületek mellett viaduktja,…..
Baranya megye még mindig tartogat meglepetéseket. A várak, épített értékek, természeti szépségek sorába tartozik a felújított szászvári várkastély is. Vakítóan fehér falak, ruhapróba, penna és kreatív kínzások várnak ránk...
A Balaton-felvidéken több kilátó is kinőtt a földből az elmúlt években, ezek közül egy kilóg sorból, hiszen az régen egy katonai objektum volt. Gyerekkoromban rengetegszer autóztunk el Nagyvázsony és Tótvázsony között és mindig érdeklődve néztem az akkor még létező vegyvédelmi tábort és egy feltűnő…..
Egy Komlóról elszármazott ismerősünk javasolta, hogy ha tehetjük, nézzük meg a mecseki Máré-várat. Bevallom, addig még csak nem is hallottam róla, aminek talán az lehetett az oka, hogy egy apró és a Mecsek erdejében jól eldugott várról van szó...
Mitől kastély egy épület és meddig kúria? Posztunk épületeire kastélyként hivatkoznak, de inkább kúriák ezek, mint kastélyok. A megnevezéstől függetlenül nagyon szomorú a sorsuk, komoly felújításra szorul mind. Tolnában vadásztunk már Apponyi uradalmakra és Tengelic környéki kastélyokra is. Most…..
Málta az EU legkisebb tagországa, Budapest területének hatvan százalékát teszi ki. Fekvésénél fogva több kulturális hatás érte az évszázadok alatt. Ezek és egyéb hatások is eredményeztek olyat, ami nekünk érdekes lehet, jól összesűrítve ezen a kis területen...
Annafürdő Lengyel község mellett, Tolna és Baranya határán, a Tolnai-hegyhát lankái között terül el. Létét az előző posztot ihlető gróf Apponyi családnak köszönheti...
Még a szinte teljes körű utazási korlátozások idején mondtuk azt, hogy megyünk Lengyelbe (ahogy horvátba, olaszba, németbe szokás), de persze nem Lengyelországra, hanem Lengyelre, erre az apró, de látogatásra mindenképpen érdemes községre gondoltunk. A falu egyik legfőbb látnivalója - Annafürdő…..
Monarchia túrák Egy blog élete 2021.04.17 20:37:49
Interjú velünk a Világjárók Klubja Bécs oldalon, ahol mesélek a blog születéséről, az elmaradt utazásokról, a tervekről, kedvenc helyeinkről és a legérdekesebb élményekről. Tartsatok velünk!..
Berlin nekem egy fantasztikus város. Tudom, hogy emberi oldalról nézve tragikus az évtizedeken át fennálló megosztottság, de más szempontból viszont roppant érdekes az, ahogy a város két fele teljesen másként épült és fejlődött. ..
Tolna megye egyik eldugott szegletében fekszik Grábóc és az egyetlen ma is működő szerb ortodox kolostor. Arról, hogy mi vonzotta a szerb ortodox szerzeteseket Grábócra, csak találgatni lehet. A táj szépsége vitathatatlan, a zsákfalu jelleg még ma is biztosítja a nyugodt körülményeket a lelki…..
Granadába valaki azért utazik el, mert latinul Illiberis a neve, valaki azért, mert a Seat egyik típusának a névadója van itt, valaki pedig azért, mert a cimborája ajánlja. Mi az utóbbiak közé tartoztunk...
Újvidék Szerbia második legnagyobb városa. Méretben Pétervárad nagytestvére, korban viszont ő a kistesó. Mindössze 1748-ban nyerte el ezt a nevet, 1694-ben keleti ortodox szerbek telepedtek itt le, miután Péterváradon nem engedték ezt meg nekik. Ekkor még Rácváros volt a település neve, később…..
Az egyik legnagyobb erőd a Duna partján, majdnem olyan sok bástyával és kazamatával, mint Gibraltár. Cseles óratorony, fantasztikus kilátás és egy remek étterem otthona a péterváradi vár...
Kézdivásárhely a Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa. Udvarteres városközpontja, méretét tekintve egyedülálló. Egykor tizenegy céh volt a városban, köztük a legkorábbit 1572-ben alapították, ezért is hívták "a céhek városának". 1848-ban - Bodvaj és Sepsiszentgyörgy után - ide költözött…..
Szarvas, aminek arborétumáról és kávéfőzőjéről mindenki hallott, egykoron a Hármas-Körös partján feküdt. A folyószabályozás során mintegy két kilométerre került a várostól a folyó. Itt "csak" a Holt-Körös maradt, ami viszont tele van élettel: hajózhatunk rajta, fürödhetünk benne, rengeteg…..