Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Méltányosság Politikaelemző Központ

68 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ne higgyük, hogy a multikulturális társadalom kritikája csupán napjainkban kerül jelentősen felszínre, hiszen a probléma már évtizedes viszonylatban is a politikai közbeszéd részét képezi. Azonban a bírálatokat már nem csupán a radikális csoportosulások fogalmazzák meg, hanem a politikai mainstream…..
Méltányosság Poszt-Washington 2015.09.24 09:30:00
Néha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy elterveztük. Ez fokozottan igaz, ha utazásról van szó. Más kérdés, hogy talán az utazás lényege is az, hogy a sok szervezés mellett időnként engedjük, hogy az események sodorjanak minket, és olyan helyekre vezessenek, amelyekről nem is…..
A hidegháború után úgy tűnt, hogy a szigorú értelemben vett politika háttérbe szorul, a történelem véget ér. Ezt a nézetet tükrözik a ’90-es évek filmjei, de a 2008-as válság óta a klasszikus politika reneszánszát látjuk mind a való életben, mind a filmvásznon. Ebből a…..
Svédországra manapság hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint a jóléti állam egyik szülőhazájára. Nem volt mindig így. A 20. század elején, amikor a svéd filmművészet kialakult, az ország Európa egyik legszegényebb országa volt, amelyik nem a svéd acélról és a szép szőke…..
Bár szeretjük dicsérni, hogy az amerikaiak milyen csontig hatolóan szembe tudnak nézni saját hibáikkal, s hogy demokráciájuk megújulóképessége ebben a kíméletlen hibafeltárásban nyugszik, ezúttal két olyan filmet mutatunk be, melyek túl koraiak voltak ahhoz, hogy ezt…..
Sokat beszélgettem helyi elemzőkkel arról, hogy egyáltalán van-e egységes Amerika. Tényleg léteznek-e olyan elvek, amelyekben az állampolgárok egységesen egyetértenek szerte az országban? Elvégre mi a közös egy kaliforniai és egy kisvárosi alabamai lakos között? Vajon ugyanazokat…..
"Barikádra fel, irány a Bastille!" - hangozhatott július 14-én a Nagy Francia Forradalom idején a lázongó tömegben. A forradalom hatásait mai napi érezhetjük a szabadságjogok, a demokrácia területén és sokakat inspirált az irodalomtól kezdve a filmművészetig. Utóbbi pedig…..
Az 1990-es évek délszláv háborúit a sajtóháború előzte meg a széthulló Jugoszláviában. Az egyes tagköztársaságok sajtói, médiái az ellentétek kiéleződésével mind keményebben támadták a velük szemben álló tagköztársaságok vezetőit és egymást is. Srebrenicai…..
Született július 4-én: az Amerikai Egyesült Államok. Miért ünnepelik meg a különböző USA-beli társadalmi csoportok a Függetlenség napját? Hogyan férnek meg egymás mellett a szikhek, a vietnamiak, írek, skótok, Krisna-hívők és sokan mások? Lakatos Júlia személyes élményei…..
A Szovjetunió és a Keleti Blokk összeomlásával az 1990-es évek elejére teljesen új hatalmi helyzet alakult ki a világpolitikában. Nemcsak arról volt szó, hogy az USA felülkerekedett a Szovjetunióval szemben a hidegháborúban, hanem úgy tűnt a liberális demokrácia és a szabad piac…..
Washington különösen vonzza azokat az embereket, akik valamilyen módon szeretnének „nyomot hagyni a világban”. Sokan jönnek ide tüntetni, vagy csak azért, hogy elmondják a véleményüket valakinek. Bárkinek. Turistának vagy járókelőnek, szinte mindegy. Washington Poszt: Lakatos…..
„Rossz szomszédság török átok.” A magyar mondás akár amerikai is lehetne. Az amerikai filmek gyakran előforduló sémája, hogy a békés, csendes szomszédról valami rettenetes dolog derül ki. Ki tudja miért, az amerikai rendezők szívesen építenek az átlagos amerikai paranoiás…..
Méltányosság Hivatali jóga 2015.06.23 11:16:12
Az USA-beli nagyvállalati szféra gondosan ügyel, hogy az ott dolgozók elégedettek legyenek a munkahelyi helyzetükkel. A magas fizetés nem minden, megannyi más apróság is számít. Hogy mégis micsoda, megtudhatod Lakatos Júlia hangulatjelentéséből a Washington Poszt…..
New York, egy hatalmas massza, kultúrák tarka keveredése. Mégis egyedi és különleges, de egyben az egész amerikai társadalom leképeződését adja az ide látogatók számára. Apró, ám fontos részletek a multikulturális metropolisz mindennapjaiból: Lakatos Júlia ezúttal new yorki…..
Stallone, Schwarzenegger, Van Damme, Norris, Lundgren és Ronald Reagan! Vajon mi a közös az izompacsira akciófilmsztárokban és az USA 40. elnökében? Hogyan lehet két nagyhatalom harcát filmek ezreiben ábrázolni egy évtizeden át? Amerikai kurzusfilmek, amelyeket a politika inspirált…..
Hogyan szerzed be a napi betevőt, ha nincs élelmiszerbolt? Az Obama által is látogatott luxuséttermek egyikébe mész? Vagy Mcdonaldsba? Vagy végigállod a Food track előtt kígyózó sorokat? Mindennap? – Washingtoni kajakalandok. Lakatos Júlia blogsorozatának legújabb…..
Folytatódik az USA-beli kurzusfilmeket taglaló sorozatunk! Mi a közös Donald Kacsában, A halál 50 órájában, a John Wayne filmekben és a földünkívüliekben? Hogyan kapcsolódik mindez a kommunistákhoz és Ronald Reagan-hez? Kiderül a Méltányosság Politika a filmvásznon…..
Lakatos Júlia, a Méltányosság Washingtonban több hónapon keresztül tartózkodó elemzője osztja meg tapasztalatait és élményeit. Blogsorozatában az amerikai agytröszt- és politikai elemző világ Magyarországon kevésbé látható hátterét, az USA-beli politikai kultúra…..
Méltányosság Bájpartizánok 2015.05.25 09:51:40
Új rovattal gyarapodik a Méltányosság blogja, amelyikben Lakatos Júlia osztja meg a washingtoni székhelyű Bipartisan Policy Centerben (BPC) szerzett tapasztalatait és élményeit. Vendégelemzőként, a Méltányosságot is képviselve, több hónapon keresztül részt vesz az agytröszt…..
Az Amerikai mesterlövész egy filmes hagyomány, a politikai propaganda, vagy kurzusfilm rendkívül sikeres darabja. Ennek apropóján a következő néhány bejegyzésben arra vállalkozunk, hogy megvizsgáljuk Chris Kyle figurájának elődeit, betekintést adjak a hollywoodi propagandafilmek…..
Az amerikai és európai rasszizmus lebontásában, vagy legalábbis meggyengítésében nagy szerepet játszottak a művészetek, mindenekelőtt a zene (jazz, blues) és a film. Politika a filmvásznon sorozatunk legújabb epizódja! Az amerikai film az 50-es évektől fokozatosan kiszabadította…..
Méltányosság TV-vita brit módra 2015.05.06 09:56:25
Hogyan vitáznak a brit miniszterelnök-jelöltek? Valóban döntő tud lenni egy-egy vita? Mit lát és mire következtethet ebből a választó? Nagy Attila Tibor bevezetője a nagy vitákról! Május 7-én, csütörtökön, választ Nagy-Britannia. Kövesse a közvetítésünket a…..
Új lendülettel folytatódik a Politika a filmvásznon blogsorozatunk, amelyben lecsapunk mindenre ahol összefüggést találunk a társadalmi és politikai dimenzókkal! A legújabb részben a nők szerepeinek megjelenítésével, híres (vagy kevésbé híres, de fontos!) hölgyeket feldolgozó…..
„A hallgató, pedig ahogy a nevében is benne van, hallgat és tanul”- mondta Devecz Miklós a  szegedi egyetem kancellárja egy interjúban. Ezzel gyakorlatilag summázta a kormányzati vélekedést arról, hogy mi a feladata és szerepe a diákságnak a hazai felszoktatás rendszerében. A…..
Méltányosság Majd a kényszer 2015.04.27 08:41:23
A Méltányosság vitasorozatának utolsó hozzászólója, Sz. Borbély Tamás! Köszönjük minden kommentelőnek a véleményeket. Kövesd a blogunkat, mert hamarosan visszatér a Politika a filmvásznon sorozatunk megannyi új írással a témában! Csizmadia Ervin könyve egy majdani…..