Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gipsz Ferenc

0 bejegyzést írt és 121 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy észak-vietnami katona visszaemlékezése A Vietnami Néphadseregben nemcsak harcoló alakulatok szolgáltak, hanem az őket kiszolgáló egyéb egységek, köztük művészek is, akiknek feladata elsősorban a szórakoztatás és a propaganda volt. Most egy ilyen katona, név szerint Vu Hy Thieu visszaemlékezése…..
IDDQD Checkpoint Mini #106: Dune 2019.08.19 22:26:12
(Disclaimer: valami hiba volt a felvételnél, amit utómunkában sem tudtam kiszűrni, ezért az első öt perc picit recsegős. Elnézést a technikai malőrért.) Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja.…..
1848. James K. Polk az Egyesült Államok 11. elnöke és felesége Sarah (a kép központjában állnak). Polk nagyon sikeres elnök volt (tegye fel a kezét aki tud mondani elnökségéről egy mondatot puskázás nélkül :)), ideje alatt mintegy 1,7 millió négyzetkilométerrel nőtt az ország területe..
Gipsz Ferenc 2019.07.01 18:20:41
A nukleáris elrettentés egy nagyon bonyolult, több pilléres rendszer. A pillérek közötti sikeres kommunikáció pedig elsődlegesen fontos. Többek között erre született az internet is. Hogy a kilövési parancs akkor is oda találjon a még működő silóhoz, ha egyébként a nagy infrastruktúra romokban hever. Kilövöd a központot, az internet erre elkezd kisebb gépeken átáramlani. Azokat is kilövöd, továbbmegy a kis helyi gépeken. Egyszerüen nem lehet 100%-ban pusztítani, ergo a USA addig tud rakétákat kilőni, amig van neki.
Ha pedig mégis 100%-ban megsemmisül az ország, a tengeralattjárók még mindig ott vannak. Azt nem tudod olyan könnyen megtalálni és becélozni. A kapitányok pedig maguk is indíthatnak rakétát. Beiktatáskor pl minden angol miniszterelnök ír egy lezárt parancsot a mindenkori atomfegyveres tengeralattjáró kapitányoknak.
Az ország megsemmisülése esetén:
- Ne tegyen semmit, várjon parancsra
- Indítsa az összes rakétáját a támadó ország ellen
- Helyezze magát szövetséges parancsnokság alá
- Tegyen belátása szerint

Gyanítom az USA tengeralattjáró kapitányainak is van hasonló érvényes, írott, lezárt parancsuk a széfben végső esetre. Tehát, ha sikerül teljesen meglepetésszerűen kiiktatni az USA teljes parancsnoki láncát és 100%-ban kiiktatni minden kommunikációs rendszert, akkor is lesz, aki viszonozza a tüzet.

Többek között ezek biztosítják, hogy az atomháború megnyerhetetlen legyen. Ha pedig az, akkor bármennyire is őrült egy vezető, akkor sem fogja elkezdeni.
Az ajánlóban említett "következtetés" szemléletesen mutatja be az Argumentum ad populum, azaz a közvélekedésre, többségre hivatkozás érvelési hibáját. Miszerint ha sokan elfogadnak valamit, akkor az úgy is van. Márpedig a közvélemény holtbiztos abban, hogy nemsokára elterjed az elektromos autó.…..
Gipsz Ferenc 2019.04.28 10:19:13
@eßemfaßom meg áll:
Én manapság is találkozom "Gázos autóval behajtani tilos" táblákkal.
Gipsz Ferenc 2019.04.28 11:04:41
@darlacko:
Számoljunk. Egy E-up 8-10m. Egy normál autó mondjuk 2m használtan. A napelem rendszer meg 5m. 15-17m Ezzel aztán mehetsz rövid távot, hosszú távot, egyszerre két ember is motorizált, teljesen tisztán töltöd az autód, sőt még a házadat is ellátja árammal.
15-17m-ért kapsz egy Tesla Model 3-at. Ezt aztán töltheted a konnektorból fosszilis erőművek áramával, 350-400km után meg várhatsz egy napot míg mehetsz tovább.

Mindent érdemes arra használni, amire alkalmas, amire ki lett találva. A Ferrari esetében sem panaszkodnak a tulajok a kicsi csomagtartóra. Persze, mehetsz vele nyaralni, de nem arra találták ki így nem is olyan jó rá mint egy 5 ajtós kombi.

Akinek meg a Swift is nehezen jön ki, az az elektromos roller/bicikli kategóriában gondolkodjon inkább és ne eautóban.
Gipsz Ferenc 2019.04.28 11:08:26
@Dankházi Zsolt: A lítium akki sem úgy készül, hogy kimész a lítium földre aztán egy dobozba belapátolsz pár kiló lítiumot. Nem magától jön ki a bányából, nem saját lábán jut el a gyárba, nem magától alakul át akkumulátorrá. Azt is fel kell dolgozni, ami igen energia igényes.
Egy fotós hónapokig járta a mexikói vágóhidakat, hogy titokban képeket készítsen az ott folyó szabálytalanságokról. Vigyázat, rendkívül felkavaró képek következnek!..
Már több mint 15 éve, hogy a Concorde utoljára repült. Mivel a technológia minden más szempontból hatalmasat fejlődött az azóta eltelt időben, igazán furcsa, hogy ez volt az egyedüli szuperszonikus utasszállító repülőgép a világon, és megragadtunk a szubszonikus…..
Gipsz Ferenc 2018.12.01 13:27:54
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha nem akarsz hosszú életet, akkor a Musk féle rakéta utasszállító tényleg érdekes lehet.
Repülővel ez valahol 1/500.000 körül mozog az esélyed arra, hogy meghalsz. Szárazföldön kb 1/50.000 az esélyed erre. Egy rakétában utazva 1/100 az esélyed arra, hogy nem éled túl.
De ha ez nem riaszt el, akkor készülj arra, hogy az út során több G fog hatni rád, mint a vadászgép pilótákra. A pozitívum az, hogy az út nem 10 óra unalom, hanem 1 óra szenvedés, rettegés és halálfélelem lesz.
Amikor a MasterCard megnyitotta a reptéri burzsujváró kapuit a fapados horda előtt - vagyis nemcsak a prémiumkártyásokat, hanem a mezítlábas Wizz hitelkártyásokat is beengedték - várható volt, hogy nem kis számban tűnnek majd fel az ingyen kajára és vodkára éhező, szomjazó ócsójánosok.  Íme hogyan…..
Gipsz Ferenc 2018.03.15 17:32:57
@ételizésítő:
"Próbáld ki, koma, aztán majd utána nyilatkozz arról, mi a kemény munka."
Mindenkinek az a nehez, amit csinal. Amit a masik csinal, az bezzeg konnyu. Osszetennem a ket kezem, ha csak egy asot kellene emelgetnem egesz nap. Tudod milyen szar dolog azzal fekudni es kelni, hogyha egy aktat nem pont oda tolok, ahova kell, akkor puff 200e Euros kar meg kodber.

"Csak érdekelne, hogy a Skycourt miért -ön ragot kap.
(Mondjuk az is, hogy miért kötőjellel.)"
Gyanitom, hogy legyen mit kerdezned.
Gipsz Ferenc 2018.03.15 17:56:12
@Semper Fidelis: Bocs, angol helyesiras ellenorzo mellett csak ennyire telik. A lenyeg az, hogy atment es erted azt, mit irni. es a kommunikacionak ez celja.

www.youtube.com/watch?v=N4vf8N6GpdM
Gipsz Ferenc 2018.03.15 18:44:44
@ételizésítő:
"Osszetennem a ket kezem, ha csak egy asot kellene emelgetnem egesz nap."
"Ja, mondod most az íróasztal mellől. De ha valóban ezt kéne tenned egész nap, nem a kezed tennéd össze, hanem összeesnél. Tudom, mindkettőt csináltam."
Mindkettot csinaltad, azaz probaltal asni aztan osszeestel? Tiszteletet parancsol, hogy nem felsz felvallalni. En szerencsere meg nem estem ossze, bar volt mar, hogy a 28. oraban kicsit gorongyos volt az iroda padloja. De, ha mar ott voltam es par szazan szamitottak arra, hogy idoben, jo helyen talaljak az aktakat, akkor megcsinaltam a 4. muszakot is folyamataban.
Aki elment aztan masnap bejott, az csak annyit latott, hogy ott vagyok meg a gepet pufolom, meg, hogy mennek a dolgok. De arrol elkepzelese nem volt, hogy miert vagy hogyan. Majd legkozelebb, amikor a fel gyartas odaall elem es keri a muveleti leirast meg az utasitasokat meg a beallitasokat, akkor finoman megmarkolok egy asot, aztan annyit mondok nekik, hogy "en mentem asni, ti meg oldjatok meg az eleteteked, DE JO LEGYEN AM!". Aztan lelepek.
De mint mondtam, mindenkinek az a nehez, amit o csinal es amit mas csinal az mindig konnyu. A szomszed kertje is mindig zoldebb es nyugaton a kerites is kolbaszbol van.
Szinte képtelenség a luxushajókon napozó szőke svéd szépségek helyére képzelni, hogy pont itt, 78 éve családapák százai vágták el gyerekeik torkát, majd megosztoztak asszonnyal egy golyón. És nekik volt igazuk akkor a spanyol Alicante kikötőjében 1939 márciusának végén, mert a túlélőkre a kínhalál…..
Gipsz Ferenc 2017.10.04 19:55:19
@Tehéntőgy: Pont az asszimetrikus harcaszat volt a lenyeg. Abban nagyon otthon voltak. Gerilla hadviseles, rajtautes stb. Mindezt modern, a helyi igeneykhez igazitott konnyu jarmuvekkel, harci helikopterekkel meg tankokkal. No ezzel kis, elszigetelt miliciakat gond nelkul lekezelnek. Viszont egy totalis haboruban 45 millio feketevel szemben alulmaradtak volna. Az atombomba lenyege itt az volt, hogy nem engedik, hogy ero koncentraciok vagy ipari meretu tomegbazisok alakuljanak ki. Ha megis kialakult volna, elporlasztjak. Ha valahol mashol probalkoznak azt is. Ehhez nem kell sok atombomba mert ez se nem MAD se nem taktikai atom.

Ezen kivul itt nepszeruek a nagy es nem annyira bekes tomegtuntetesek es megmozdulasok. Altalaban olyankor az emberek nem mennek munkaba, mert ha nem csatlakozol a tuntetokhoz, akkor jobb esetben csak az autodat torik darabokra. No, ha egy ilyen egyseges fekete mondjuk elindul Sowetobol Pretoriaba azzal a feltett szandekkal, hogy elkergesse a feher kormanyt, azt csak az atombomba allitja meg. Nem is probalkoztak ilyennel.
Gipsz Ferenc 2017.10.04 21:12:35
@molnibalage: Ha mondjuk magyarkent kozepfok-felsofok kornyeken beszelsz lengyelul, romanul, ukranul, horvatul, szerbul, szlovakul, angolul meg nemetul, akkor egesz szep karriert futhatsz be kozep europaban turizmusban, szallitmanyozasban, tolmacsolasban stb. Pedig az angolt leszamitva azert egyik sem vilagnyelv.
Gipsz Ferenc 2017.10.05 09:48:46
@vwxyz: Szeretnel te ilyen gettoban lakni :D. Ingyen medence, tobb jatszoter, konditerem, fedett parkolo, hatalmas terasz, kozossegi epulet stb. A jobb helyeken az ilyet egyebkent luxus lakoparknak hivjak, de te nyugodtan hivhatod gettonak is. Szegeny magyar felso kozeposztaly, kenytelen gettokban tengodni, a boldog munkasosztaly bezzeg panelekben lakhat. Ez am a tarsadalmi igazsagtalansag.

Egyebkent en nem a kalandert jottem ide, nem erdekel a szafari, az oroszlan, az elefant, sem a badogvaros. Nem akarom megszuntetni a nyomort es a beteg szegenyeket keblemre olelni. En a penzert meg a nyugalomert jottem, az meg eleg jo. Harmad aron kaptam volna lakast kalandos kornyeken de azt inkabb kihagytam.
Budapesten sem megyek hobbibol felfedezni a Hos utcat meg a 8 ker lerobbant reszeit.
Parizsban is kihagytam a kalandos arab negyedeket. Inkabb a kulvarosban laktam.
Mexikoban nem elnek, mert bazi meleg. Los Angelessel meg Hong Konggal szemezgettem de mindket helyen olyan draga az elet, hogy aranyaiban visszalepes lett volna.
1.       Minket nem néznek homárnak, ha nyílt színen Labellózunk, sem akkor nem pussy-znak le, ha szoprán gügyögünk kölyökkutyákhoz 2.       Erekciós problémák. Nem kell részletezem, ugye? 3.       Egy férfi csak inkognitóban mehet herevasalásra, mialatt mi orrba-szájba plasztikáztathatunk, és az…..
Nemrégiben írtam arról, hogy a kriptovaluták forradalmának újabb, érdekes lépéseként már a böngészőnkkel is bányászhatunk egy coin-t, akit bővebben érdekel, hogy mi is az a blokklánc, Bitcoin, miért változik meg most néhány év alatt a pénzügyi világ úgy, ahogy van, az forduljon a Guglihoz. Néhány…..
Különféle adatok szerint körülbelül a határátkelők 40 százaléka dönt úgy, hogy megpróbálkozik a hazaköltözéssel, aminek persze sok oka lehet a családtól kezdve egészen addig, hogy a gyerek ismerje meg azt a kultúrát, országot, melyben egyik (vagy mindkét) szülője felnőtt. Aztán ezek a hazaköltözések…..
Gipsz Ferenc 2017.09.11 15:32:01
@IT Knight: Nekem itt Johannesburgban 170e Ft-ert berel a ceg egy 100m2-es teljesen felszerelt, 2 furdoszobas, hatalmas erkelyes lakast orzott, 1-2 eve epult lakoparkban. A benzin literje 280 Ft. A fizu meg ~1 misi.
Vannak a filmtörténetnek ikonikus alkotásai, azon belül pedig olyan szerepei, melyeket egyszerűen el sem tudunk képzelni, hogy más játsszon, mint akivel végül a mozi elkészült. Persze sokszor előfordul, hogy az adott színész csak a második (vagy sokadik) választás volt a szerepre,…..
Gipsz Ferenc 2017.08.30 15:48:08
@kergelepke [UK]: Michael J Fox volt a befuto, de epp egy sikeres sorozatot forgatott es nem engedtek el. Vegul, az utolso utani pillanatban (amikor mar leforgattak egy csomo jelenetet Stolzzal) nagy nehezen megegyeztek, hogy Fox este es hetvegen forgathatja a filmet, de ez nem mehet a sorozat rovasara.
Talán az olajlobbi nyomására vagy épp az emberi tudatlanságból fakadóan mindig előkerülnek azok a napelemeket érintő tévhitek és egyenesen sületlenségnek nevezhető állítások, amelyek egy tudományos vitában természetesen nem állják meg a helyüket. A szakemberek és a hozzáértők természetesen el tudják…..
Gipsz Ferenc 2017.08.28 09:28:39
Gipsz Ferenc 2017.08.28 09:34:31
@incognito ergo sum:
Ez a régi, drága német gyártmányokra igaz is volt. Kérdés az, hogy az új, olcsó kínai panelek és inverterek hozzák-e a német minőségét.
Míg Hófehérkének és Csipkerózsikának a mesékben szinte csak a külső tulajdonságait dicsérték, addig az újabb mesékben például Aranyhajnak vagy épp Merdia, a bátornak sokkal inkább a belső értékeit hangsúlyozzák a mesékben. A National Geographic ábráján  jól látható…..
Bár a most soron következő Bond-film, az 1983-as Soha ne mondd, hogy soha nem is igazi Bond-film, mégsem mehetünk le mellette szó nélkül, hiszem Sean Connery alakította benne a 007-est. A történet pedig elég sok Bond-klisét felvonultat, a dögös kém- és bérgyilkosnőktől kezdve a csodás kütyükön és a…..
Gipsz Ferenc 2017.06.11 23:04:58
@kutyás majmok népe: Wow, neked ez jut eszedbe egy csocsos nos poszt utan? Nekem altalaban az, hogy bedobjak-e valami pornot.
A korábban tesztelt kis panda távcső praktikus ha kirándulni megyünk, de a körülbelül tízszeres nagyítása nem túl nagy. Szerettem volna venni egy jóval erősebb megfigyelő távcsövet. A méret itt már nem számít, így is úgy is nagy lesz, akkor inkább legyen minél nagyobb teljesítményű, mellyel távoli…..
Nagyon szembetűnő ellentmondás, hogy az érettségizők vagy az egyetemisták milyen okos gyerekeknek látszanak, és amint munkába állnak, hogyan válnak belőlük (belőlünk, tisztelet a kivételnek) pár év elteltével az elemi logikai szabályokat nem ismerő, zavarosan beszélő és beszűkült látású felnőttek. A…..
Gipsz Ferenc 2017.05.25 05:47:10
@na__most__akkor: Az enyemen angol van beallitva es az osszes gyartasi gepen is amit hasznalnom kell a napi munkamhoz. Azt sem tudom, hogy az OS/2 egyaltalan tud-e magyart. Nagyon surun hasznalom a []{};:'"@#$%& karaktereket, amiket magyar billentyukon korulmenyes fejbol elohozni. Es akkor a Z-Y kovetkezetes felcsereleserol nem is beszelek. Amikor 5 percem van beallitani valamit, nem szeretek 3 percen azzal tokolni, hogy hol a banatban van a # es a {}, aztan forditas kozben rajonni, hogy megint felcsereltem a Z-t.

Annyit tudok hozzafuzni, hogy akinek nem tetszik ne olvassa el.
Gipsz Ferenc 2017.05.25 12:50:00
@_B_: B, orvendetes, hogy az agyad kepes kulfoldiul is olvasni es erteni meg akkor is, ha a tudatod megbotrankoztatonak talalja.

@midnight coder: A laptopon nyilvan Win7-van. A gyartasi gepeink tobbsegen viszont OS/2. A ceg ugy van vele, hogy nem szivesen ad ki 50-100 milliot egy uj gepre, ha a regi is mukodik. Esetunkben a regi vagy 20 eves es 5 eve semmilyen tamogatasa nincs. A vezerlest ISA buszos kartya viszi, ugyhogy alaplapot is trukkos cserelni bennuk. A legtobb meg mindig P3/700 at hasznal. A rendszerhez kapcsolt nyomtatast vezerlok szerencsere mar modernebbek. Ezeken mar futhat Win98 is! Legutobb pl IDE csatolos HDD-nem kaptunk egen foldon es lassan kifogyunk mukodo 1.44-es floppy lemezbol is. Azert csendben halat adok, hogy a DOS-os lezergravirozo tonkrement es kidobtuk, mert tul draga volt a lezerdioda csereje.
Szerencsere a szervereink mar modern Win2k8-at hasznalnak, csak par telephelyen maradt IStar procis AS/400.
Gipsz Ferenc 2017.05.26 14:01:59
@11110000: Ember, olvas, ertelmez.
A kontinenst majdnem eltalaltad, segitek, a Del-afrikai Koztarsasag Afrikaban van es nem Del Amerikaban.
Mutass mar nekem egy Unicode billentyuzetet.

Itt egy pelda miert kellett elfelejtenem a magyar billentyuzet kiosztast. Egy sebesz robotot allitok be. Meg kell adnom a kar mozgasi parametereit X, Y es Z koordinatak szerint. A gep csak es kizarolag angol szovegbevitellel megy. En viszont balga magyar modjara felcserelem a Z-t es az Y-t gepeles kozben, mert a magyarra all ra az izom memoriam. A sebesz szike persze koveti az utasitasokat es nem 20 cm-t megy oldalra a paciens bore felett, hanem 20 cm melyen megy bele. Nem egeszen ugyanaz.
A lezergravirozo "(" parancsra az elooldalt gravirozza, ")" parancsra meg a hatoldalt. Ha az izom memoriam a magyarra all ra, es gondolkodas nelkul utom a shift+9-et, akkor nagyon meg fogok lepodni, amikor a kivant elooldal helyett a gep a kartya hatoldalat kezdi gravirozni, potom $100 veszteseget okozva.
Par fejlesztoi konzolt is lehetetlen elohozni magyar billentyukkel, mert a ~ karakter shifttel mukodik csak.
Ha jol emlekszem Delphi alatt volt az, hogy a [] es a {} karaktereket nem tudtam elohozni, mert a magyar megfelelojuk billentyu kombinacioja valami funkciot aktivalt a kivant [] vagy {} karakterek megjelenitese helyett.
Meg egy halom ilyen van.
Sosem értettem azt a mentalitást, amely kéjes gyönyörűséggel rúgózik azon, hány elvesztett csatánk, levert forradalmunk volt a múltban. Mintha azt akarnák belénk sulykolni, ami magyar, az csak rossz lehet. A múltunk meg nem más, mint balfékek baklövéseinek sorozata… Amikor ilyeneket hallok,…..
A Wizz Air régi vendég a Homáron, az Erstének meg mostanában, mintha bérelt helye lenne, ezúttal közös alkotás született. WizzAir-Erste hitelkártya csapda (gerinctelen reptéri üzletkötővel) Tisztelt Tékozló Homár szerkesztőség, A történetem egy születésnapi ajándék római repülőút okán…..
Sokan összeesküvés elméletnek vélik a tervezett elavulást, pedig nem az. Olyannyira nem, hogy egy jogszabályokkal támogatott folyamatról van szó, ami állítólag nekünk jó. Többen még mindig elcsodálkoznak ha azt mondják valahol, hogy nincs alkatrész az elromlott készülékükhöz, és  megkérdezik hogy…..