Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Boros Gábor

61 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pakson komoly múltja van a hip-hopnak, elég csak a Fila Rap Jam győztes Trogazra, az abból alakult Dózisra, vagy Norba szóló sikereire gondolni. A nyolc tagú Origamies a megkezdett úton halad, de az urbánus zene mellé, élőhangszerek és kortárs pop hatások érkeztek. Legújabb videójuk - a Lángolón…..
Negyvenhét éves korában, július 29-én elhunyt a philadelphiai rap-előadó Malik B., akit a hip-hop világ jelentős része a The Roots tagjaként ismert meg. (Nyitókép: a The Roots 1994-ben. b-j: Questlove, Malik B., Hub és Black Thought)..
Közzösségszervező, mentor, Brixton őszinte és humoros krónikása. Május hetedikén, mikor a koronavírus miatti szövődmények következtében mindössze 47 éves korában elhunyt Benedict Chijoke - vagy ahogy a hip-hop berkeiben mindenki ismerte Ty - az angol zenei színtér jóval többet veszített egy…..
Április 24-én debütált az Apple TV+-on az utóbbi hónapok legjobban várt zenei témájú dokumentumfilmje, a Beastie Boys Story. Mike D és Ad-Rock közel két órában mesélik el az Oscar-díjas Spike Jonze kamerája előtt a zenekar, de elsősorban Adam “MCA” Yauch-kal kötött barátságuk történetét. ..
A hip-hopnak már a kezdetek óta alapvető eleme a barátságos vagy éppen személyes konfliktussá fajuló versengés, ami a kultúra mind a 4 + 1 eleménél megfigyelhető. Már az alapító atyák, Kool Herc, Afrika Bambaataa és Grandmaster Flash is megküzdöttek egymással, technikai újításokkal, lekapart…..
Március 30-án, 81 éves korában elhunyt a soullegenda Bill Withers. A zenészvilág nemcsak az egyik legnagyobb dalszerző-énekest veszítette el, hanem az egyik legnagyobb inspirációt is egyben. Szerzeményeit olyanok énekelték újra és dolgozták fel, mint Lenny Kravitz, Mick Jagger, vagy Gil Scott Heron,…..
A kilencfős, igazi egyéniségekkel teli Wu-Tang Clan mezőnyéből kiemelkedni már önmagában is szép teljesítmény, de a 2004-ben elhunyt Ol’ Dirty Bastard nemcsak a Staten Island-i kultikus rapcsapat, hanem a teljes hip-hop világ egyik legkülönlegesebb, legszabadabb és gyakran legőrültebb alakja is volt…..
Nincs könnyű helyzetben egy olyan hip-hop dj 2020-ban, akit alapvetően meghatároz a műfaj hagyományai és gyökerei iránti tisztelet. Az elmúlt évtizedben lejátszódott zeneipari változások nem feltétlenül kedveztek azoknak, akik poros ujjal, eldugott lemezboltokban vadásznak hosszú órákon át ritka…..
A szerencsés amerikai nézők IMAX-ben már a hónap elején, a többiek április 24-én az Apple TV-re kattintva láthatják, hogyan emlékszik vissza Mike D és Ad-Rock, a nyolc éve elhunyt MCA-re és a Beastie Boys harmincöt éves karrierjére. A dokumentumfilm stílszerűen a Licensed to Ill debütlemez…..
„How Mariah Stole Christmas” ezzel a címmel jelent meg a Billboard magazin legutóbbi száma, arra utalva, hogy az énekesnő huszonöt évvel karácsonyi lemeze után is képes az amerikai lista élére kapaszkodni, (és behúzni az első helyet, mint a Grincs) hála az All I Want For Christmas-nek, amihez a…..
A Budapest Parkban már több alkalommal bizonyította a hazai rap-színtér legjobbjait nagyzenekarral egyesítő Rapcirkusz, hogy képes sok ezer embert megmozgatni, a hazai over- és underground közeg rajongói közül egyaránt. Vasárnap este az Akváriumban folytatják, ahol először csatlakozik Curtis és Dj…..
Ezen a hétvégén előbb Pécsett, majd Budapesten tölti meg forró groove-okkal a táncteret a kultikus Ed Banger kiadó utazó nagykövete Breakbot. French house, funk, neo soul és persze nu disco elemekből építkező szettjeivel nemcsak hazájában, vagy Ázsiában vált igazán népszerűvé, hanem az Egyesült…..
Will Smith rap-előadó, színész, a Föld első afroamerikai megmentője - ha emlékszünk A függetlenség napjára 1996-ból - egy hete jelentette be Facebook-oldalán, hogy új filmje, a Gemini Man bemutatója kapcsán ingyenes koncertet ad Budapesten a Bazilikánál, amelyre karrierje legfontosabb zenei…..
A Cypress Hill több, mint egy kultikus Los Angeles-i rapcsapat, sokkal inkább egy intézmény. Olyan, amit sűrű, illatos füst borít be, a kevesek egyike, ami átjárást biztosított a kilencvenes években a “hínárhajúak” és a “bőgatyások” walkmanjei között a középiskolás órák előtt és után. B-Real…..
Április 29-én Los Angelesben, egy stroke-ot követően 51 éves korában meghalt a 90-es évek emblematikus afro-amerikai filmrendezője, John Singleton...
“Példakép” vagy “a legnagyobb inspiráció”, csak néhány jelző, amivel hetekkel ezelőtt nem kisebb név, mint A-Trak illette a többszörös Grammy-díjas Jeffrey Townes-t. Dj Jazzy Jeff valóban a “kedvenc dj-id kedvenc dj-je”, aki bármelyik szegletét is élte meg épp a hip-hop djzésnek, mindig újítóként…..
Március 31-én, mikor Dél-Los Angelesben kilépett Marathon névre keresztelt saját üzletéből halálos lövés érte a mindössze 33 éves hip-hop előadót. A mixtape-ek után tavaly februárban megjelent Victory Lap című első igazi lemezét óriási várakozás előzte meg az Egyesült Államok mindkét partján, a Top…..
Azt akár egy szimpla Spotify-ra látogatásból is sejteni lehetett, hogy a kultikus hip-hop trió évek óta nem tud megegyezni korábbi kiadójával, az angol tulajdonban lévő Tommy Boy Records-szal mivel, csak a szerzői kiadásban megjelent legutóbbi (The Anonymous Nobody) és az azt megelőző (The Grind…..
Azt már a három évvel ezelőtt megjelent Yesterday videó kapcsán tudni lehetett, hogy a Black Eyed Peas eltávolodik az Elephunk lemezzel és Fergie csatlakozásával megkezdett popba hajló, listákat megcélzó irányvonaltól és visszatér hip-hop gyökereihez. A Masters of the Sun Vol.1. albumon alkalmazott…..
Szélinger Anna azaz CéAnne kapcsolata a reggae-vel és társműfajaival komoly múltra tekint vissza. Karakteres hangját kölcsönözte már a PASO és a Ladánybene 27 dalaihoz is. A jamaikai zene mellé első videójában azonban már jó adag kortárs r&b és hip-hop is társul, ami…..
Míg a korábbi években az idősebb és fiatal előadók sikerei között billegett valamennyire a zeneipari mérleg nyelve – ha a hip-hopra tekintettünk – 2018-ra végképp eldőlt, és a generációváltás gyakorlatilag befejeződött. Soha ennyi elsőséget nem sikerült szereznie a műfaj képviselőinek az összesített…..
Azt hogy karácsonyi témában nemcsak unalomig ismert popdalok és Las Vegas-i showénekesek évente kiadott közhelyparádéi léteznek az utóbbi években számos válogatáslemez és újító produkció bemutatta. Három éve már az ünnepre íródott hip-hop számokat is összegyűjtöttük itt, most a csillogó öltönyök,…..
Ha mindenképpen rokonságot keresnénk a budapesti hip-hop producer Jojo Makasi ütemeinek, akkor elsőre talán a francia mester 20syl vagy a német élvonal kísérletező vezére Dexter ugranak be. A beateket gyakran inspirálják rock hangminták, de az Andy címre keresztelt lemezen találunk…..
Az elmúlt években az amerikai hip-hop világ újra és újra a generációk közötti vitáktól volt hangos. Ha őszinték akarunk lenni, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a hazai hip-hop közösség sem elsősorban az újdonságok iránti elfogadásáról híres. Akad azonban olyan a magyar dj generációban, aki egyaránt…..
Létezik a kortárs hip-hopnak egy olyan ága, amely eltérően a trap éra sztárjaitól úgy próbál meg valami újat és aktuálisat alkotni, hogy közben tiszteli a boom bap örökségét. Képviselői ugyanúgy jazz-zel, vagy zenész barátaik szólóival etetik a samplert, mint a szemléletüket alapjaiban meghatározó J…..