Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ostvan2

0 bejegyzést írt és 413 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Kedd. 2020.12.08 13:08:09
Hajónapló Csütörtök. 2020.10.08 17:42:03
Gondban vagyok. Nem tudom a fényképezőgépből letölteni a képeket a PC-re. Korábban volt egy kábel, aminek egyik végét a fényképezőgépbe, a másikat a PC-be dugva simán ment. Aztán itt valami bedöglött, gyanítottam, hogy  a kábel, vettem újat, azzal se ment. Vettem egy kártyaolvasót, ennek az a…..
ostvan2 2020.10.08 22:59:55
Az eltévedt demokrata Repülőhiba 2020.07.13 20:47:25
Nem fér a fejembe, hogy amíg a Magyar Honvédség bizonyos alakulatainak kiképzése világszínvonalú, bevetéseiket elismerik a nemzetközi közösségben, néhány alakulat felkészültsége kívülről katasztrofálisnak, bevetésre alkalmatlannak tűnik. A siklóernyős baleset tragédiába torkollása ugyanis felvet…..
ostvan2 2020.07.14 14:02:09
@Serény Vélemény: Több ember megsérült. Egyik súlyosan. A sérülések elkerülhetőek lettek volna. Tehát:
- részletes vizsgálatnak kell következni, kielemezve, hogy mi történt
- intézkedni, hogy ne ismétlődhessen meg
Ez nem politikai, hanem szakmai kérdés. Ha Bakondi, mint politikus avatkozik bele, akkor már nem szakmai ügy és csak újabb tragédia fog bekövetkezni.
A Janit egy csörlővel rendelkező gép húzta fel. A kötél végén volt eszköz, amivel az embert lehetett rögzíteni. A vizsgált esetnél se csörlő, se beülő. Akkor minek ment oda?
Éry Balázs Cigánybűnözés 2020.06.08 14:08:30
Fura dolog az előítélet; ha valahol cigányozni kezdenek, nekem rögtön az érsebészet jut az eszembe.  Ahogy a szám elé kaptam a kezem, mindenem csuromvér lett. A többiek sóbálvánnyá merevedve figyelték a horrorfilm-jelenetet. Imént még az asztalnál ültem az adyligeti határőrlaktanya…..
ostvan2 2020.06.10 08:56:27
Nekem is volt tapasztalatom cigányokkal és nem cigánynak látszó emberekkel. Olyan volt a munkám több, mint 10 éven keresztül, hogy Borsodban többezer család házában-lakásában jártam. Ha újdonság lenne, B.A.Z. megyében sok olyan falu-kisváros található, ahol a cigányok aránya 80%, vagy feletti. SOHA nem volt problémám (sem a kollégáimnak) velük. Állításaim: ha normálisan állok hozzájuk, akkor ők is hasonlóan viselkednek. Bármikor tudok velük üzletet kötni (ingatlanközvetítés, tehát nem aprópénzről volt szó). A szóbeli megállapodásokat betartják (kb olyan arányban, mint a magyar átlag). Természetesen volt köztük, aki megpróbált becsapni. Amelyik eset kiderült, azt is normális hangnemben le tudtuk rendezni (nem volt szükség megfélemlítésre és én sem éreztem, hogy félnem kellett volna). Dolgoztam végrehajtók közelében is. Ott sem került sor atrocitásra sem cigány, sem fehér ügyfelekkel. Általában akivel probléma adódott a működésem során, az a szegénység miatt volt, nem a bőrszíne miatt. És, fontos: életem során bőven találkoztam fehér cigányokkal (életmódra értem, nem származásra).
Ami a cigányokra jellemző (ám nem ártanak vele másoknak): hangosabbak az utcán, mint mi, többiek. Sokszor csoportosan járnak (úgy érzik jól magukat, nincs mögötte hátsó szándék). A többségük magyarrá akar válni (csak mi, fehérek nem hagyjuk nekik a beilleszkedést).
A beilleszkedésről: A cigányok szemére vetik a fehérek, hogy 700 éve nem tudtak beilleszkedni. A valóság az, hogy akartak, de az évszázadokon keresztül érvényes törvények MEGTILTOTTÁK nekik a letelepedést, az ingatlan birtoklását (ezért KELLETT vándorolniuk).
ostvan2 2020.06.10 13:04:24
@Pipas: Lehet, hogy szerencsém-szerencsénk volt, de ez a tény. Nem volt olyan problémánk, amiről itt többen is írnak. Nyilván, kb 6000 ügy során előfordult, hogy megpróbáltak becsapni (3 alkalom), ám ezeket is le tudtuk rendezni kultúrált formában.
ostvan2 2020.06.10 13:11:37
@Pipas: A tiltás is tény, meg a letelepítési szándék is. Történészeknek kellene - elegendő kutatási anyag alapján - választ adni arra, hogy melyik irány volt a domináns (én úgy tudom, hogy a falvak jelentős többsége tiltotta nekik a letelepedést, a ház-, vagy földvásárlást).
Az is tény, hogy - kultúrájukból eredően - a cigányok nem voltak olyan engedelmes szolgálók, mint a magyar (vagy más nemzetiségű) jobbágyok. Ha rosszul bánt valamelyikkel a gazda, akkor otthagyta azt a gazdaságot. Hogy ez rossz, vagy jó tulajdonság, azon lehet vitatkozni.
2011. március 11-én (és 12-én) a japán és világmédia is az aznap pusztító, a Richter-skálán 9-es erősséget elérő tóhokui földrengés és az azt követő szökőár (cunami) következményeit bemutató felvételekkel volt tele. A második világháború utáni Japán történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája…..
ostvan2 2020.04.28 12:58:12
Nem tetszik, hogy a cikk szerzője minden Fukusimai probléma okozójának az atomerőműveket tekinti.
Szögezzük le, hogy Fukusimában senki sem halt meg közvetlenül az atomerőmű-katasztrófa miatt.
Az a 2008. március 11-i földrengés 9-es erősségű volt. Az emberiség által tapasztalt fölrengések legerősebbikei tartoznak a 9-es rengésekbe.
Az atomerőmű (mindegyik blokkja!) repedés nélkül kiállta ezt a brutális terhelést. Normál módon megtörtént a vészhelyzeti leállás. Azonban ilyenkor a reaktor belsejében kb 100 tonna izzó fém van és a reakció sem 0%-os, tehát hűteni kell. Alapvetően külső áramforrásból kapnak áramot a szivattyúk.
Jelen esetben Fukusima környékén szétszaggatta a villamos távvezetékeket a földrengés, kívülről nem jutott áramhoz az erőmű.
Nem gond, erre vannak a Diesel-generátorok. Szépen meg is indultak, ment a hűtés.
Erre jött a cunami és elmosta a generátorok üzemanyagát tároló tartályokat. Teljesen eltörölte a föld színéről. Az is tény, hogy a tenger betört a generátor-gépházba is, víz alá kerültek a Díeselek, de, ha lett volna üzemanyag, akkor azoknak az újraindítása nem lehetetlen.
Még ekkor sincs veszve minden, mert még kb 24 órán át tart, amíg a reaktor elforralja azt a hűtővizet, amelyikben áll és elkezd leolvadni. Tudni kell, hogy az atomreaktor hűtésére különlegesen tisztított és adalékolt vizet kell használni. Ha másmilyen víz éri, akkor tönkremegy. Örökre.
És ebben a 24 órában a japánoknak meg kellett volna hozni azt a döntést, hogy ráeresztik a reaktorra a tengervizet. Most itt ismertetnem kellene a japán gondolkodásmódot (munkakultúrát és a munkahelyhez való viszonyukat). Lényeg az, hogy mindent megcsinálnak, amire van előírás, de semmit, amire nincs. És az atomerőművek üzemeltetési előírása (akkor még) nem tartalmazta azt a fejezetet, ami már benne van, hogy a leolvadást BÁRMI ÁRON el kell kerülni.
Nos, a japán vállalatvezetés nem merte bevállalni azt, hogy tönkreteszik sokezer kollégájuknak a munkahelyét, hogy okoznak a vállalatnak több, mint 8 Milliárd USD kárt (az vesse rájuk az első követ, akinek ez könnyű döntés lett volna).
A nem döntés miatt a reaktorok leolvadtak, és a cikknek a további része már igaz.
ostvan2 2020.04.28 22:18:26
@wrstjnethn: Utólag könnyű okosnak lenni. Ha jól tudom az elmúlt 100 évben bekövetkezett 9-es földrengéseket meg tudnám számolni az ujjaimon. És, mint írtam, az erőmű ezt kibírta. Az atomerőművet azért telepítették a tengerpartra, mert a nehéz alkatrészeket legegyszerűbb hajón odaszállítani. 15 méteres cunami valószínűsége meg olyan kicsi volt, hogy elhanyagolták. A bajt a következők okozták: a diesel-üzemanyag mind egy tartályban volt (a katonaság minden raktára sok kisebbre van szétosztva). A másik gond a japán döntésképtelenség. Európai ésszel nehezen felfogható. A katasztrófa után ezeket (és még sokminden tanulságot) beírtak a szabálykönyvbe. Ezek már nem fognak megismétlődni.
Aki egy kicsit is figyelemmel kísérte az elmúlt 10 év magyarországi társadalmi és politikai történéseit, az pontosan tudja, hogy minden országos jelentőségű ügyben Orbán Viktor határozta meg az irányt és hozta meg a döntéseket. Mindezt úgy tette, hogy a törvényalkotási munkában és az operatív…..
A tízmillió karanténszakértő és epidemiológus országában elég kockázatos erről a járványügyi kényszerintézkedésről írni, de mivel az elmúlt napok koronavírusos témái (és konteói) között kiemelkedő helyet foglaltak el a főváros lezárásának lehetőségeit taglaló topikok, úgy éreztem, hogy a…..
ostvan2 2020.03.14 22:28:52
@axy: "Ha egy gazdag jol szervezett országot igy odaver a jarvany akkor mi kis szegény országunk nem sok jora számíthat."
Dottor Francesco írásából, nekem, a szervezettség volt csodálatraméltó. És ehhez mi is elég "gazdagok" lennénk. Csak el kellene kezdeni szervezni. Ez nem megy totál központosítás mellett, nem megy utasításra. Ehhez az kellene, hogy a polgárok (az NGO-k) bízzanak az államban.
Talán, majd később.
Mi a baj azzal, ahogy a Fidesz Debrecent (és az országot) vezeti? Az igazi probléma nem abban áll, hogy még mindig százával vannak földutak, miközben a Dósa Nádor teret zöldítés címén térkövezik. Nem is abban, hogy a Sámsoni utat 4 évbe telik kiszélesíteni, a Józsa és Debrecen közti útszakasz…..
A világ kormányai milliárd dollárokat fektetett idáig a fúziós energiaforrások kifejlesztésébe, hiszen ezeket tartják a legígéretesebb, hosszútávon is jelentős szén-dioxid kibocsátás csökkenéssel járó energia forrásoknak. A privát szférás befektetések is bekapcsolódtak a fejlesztésbe, aminek…..
Az egyik kábeltévén nagy erőkkel reklámozza magát egy utazási iroda, csupa Kanári-szigeteki utakkal - a neve nem fontos, mellesleg egy spanyolországi székhelyű cég magyarországi leányvállalat nélkül. Megnéztük, mit tud, és igencsak meglepődtünk. Ekkora haszonkulcsot felszámolni a gyakorlatilag…..
ostvan2 2020.02.10 14:48:53
@vrana: Igen, igazad van. Jó a szabadság (én is azt választom), ám az emberek többsége a biztonságérzetet többre becsüli. Még akkor is, ha tudja, hogy nagyon sovány az ígért biztonság és annak is nagyon vastag az ára, de mégis BIZTONSÁG. És ezt lovagolják meg az utazási irodák (meg a biztosító társaságok). Szóval, hidd el, ilyen cikkek után sem csökken az utazási irodákat igénybe vevők száma.
10. rész   2017. novemberében már a hócipőm is tele volt Sándor ígérgetéseivel. Felhívtam volna telefonon, hogy utoljára figyelmeztessem, de már el sem értem. Azt hittem, külföldön van, egy hosszú hétvégén, mert olykor ilyeneket is mesélt. Betelt a pohár, sőt túl is csordult már, pedig elég…..
ostvan2 2020.01.19 12:19:36
@OttHontalanító: Ebben az esetben nagyon súlyos a helyzet. Ügyvéd részéről ilyen durva visszaéléssel (letéti pénz elsikkasztása) a '90-es évek első felében találkoztam (illetve - szerencsére - nem találkoztam, csak olvastam róla) abban a vidéki városban, ahol dolgoztam. Ez a közreműködés biztosan megalapozza az Ön kártérítési igényét az ügyvéddel szemben. Elismerem, hogy nagyon nem lesz egyszerű menet. Büntetőfeljelentéssel célszerű kezdeni. És annak a végeredménye megalapozza a polgári igényt.
Úgy tűnik, hogy a nemzetközi politikai téren nem minden alakul úgy  a hazai kormánypárt szeretné. Ehhez persze szükséges volt egy kicsi kockáztatásra is tőlük, ami nem jött be.  Ugyanis, január elsejétől az EU soros (kisbetűvel) elnöki tisztségét Horvátország tölti be, ahol volt egy…..
ostvan2 2020.01.17 14:06:58
@kvp: " magyarok (a lakossag 40-50%--a) meg ragaszkodik a nyelvehez es kulturajahoz, amiken nyugaton mar joreszt tullepett a lakossag tobbsege".
Ezt értem, csak az nem világos előttem, hogy mialatt Német Szövetségi Köztársaság (mert most is ez a hivatalos neve) tudja biztosítani a tagállamainak, pl a több, mint ezeréves Bajorországnak a nyelvi és kulturális autonómiát, vagy Belgium, ahol senki sem bánja, hogy az ország kétnyelvű (nem szakadnak szét), mi miért félünk attól, hogy egy nagyobb gazdasági és katonai, stb tömörülésbe illeszkedve bármit is elveszítenénk? Igaz, hogy amikor még Magyarország soknemzetiségű ország volt (épp 100 éve, hogy már nem az), akkor tűzzel-vassal magyarítani akartuk a nemzetiségeket. Aztán az elmúlt 100 évben ezt a hozzáállást a kinti magyarok visszakapják tőlük. Ha ez az az "eltérő kultúra", akkor, köszönöm, nem kérek belőle. Meg belőletek sem.
ostvan2 2020.01.17 20:16:02
@morph on deer: Egyetértünk!
Noha Magyarországon (és általában a régióban) hajlamosak azt gondolni, hogy a svédek hülyék a bevándorláshoz való hozzáállásuk terén, ez távolról sincs így – legalábbis az immár hét éve Stockholmban élő bandirepublic szerint. "Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a…..
Harminchárom évvel ezelőtt az emberiség egyik legnagyobb atomkatasztrófája - mely a Szovjetunió ukrajnai területén, Pripjaty városa mellett, Csernobil közelében a Lenin atomerőmű 4-es reaktorában történt 1986 április 26-án éjjel 1 óra 23 perckor - örökre megváltoztatta az emberek gondolkodását az…..
Nem sokan járnak önként Dunaújváros, vörös csillaggal díszített vasútállomásán, ők néha megfigyelhetik az állomásról a Dunai Vasműbe tartó érc- vagy szénvonatokat, amint a kis, iparvasúti dízelmozdony lépésben behúzza őket, hogy rakományukat elnyeljék a kohók. Ennél többet viszont sajnos, a…..
ostvan2 2019.11.03 16:59:13
@Steewe: Mostmár értem, köszönöm. A 175 t nem egy extra tömeg, inkább azért olyan széles a nyomtáv, hogy az olvadt vasat szállító kocsi véletlenül se tudjon megbillenni (komoly alépítményi süllyedés esetén is állva maradjon az üst).
Nem csalódtam az ügyészségben. Hozták ismét a formájukat! Előző posztomban beszámoltam arról, hogy a Tábornok-perben megérkezett a másodfokú bíróság tárgyalásokra invitáló végzése az ügyészi fellebbezésekkel együtt. Az ügyészség felmentő ítéleti rendelkezésem ellen jelentett be…..
ostvan2 2019.10.05 09:25:24
@legeslegujabbkor: Igen. Kb. a kezdetektől követem a folyamatot. A kedvencem az a rész, amikor valamelyik tárgyalásra (a lakás kiutalás volt a téma) felsorakoztatta a vád (az ügyészség) és a védelem is a tanúit. Valószínűleg lakásügyi előadókat, ilyen szakterületen dolgozókat. Szóval a Bíróság először meghallgatta a vád tanúit. Azután dr. Helmeczy László védőügyvéd nyilatkozott, hogy ezek után már nincs szükség a védelem tanúinak a meghallgatására, mert a korábbi (a vád által behívott) tanúk vallomásai azokat feleslegessé teszik. Szóval ilyen erős volt a vád kezdetektől fogva.
ostvan2 2019.10.05 19:29:01
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Általában tényleg nem. Ám, a most említett eset mindent visz! Elismerésre méltó a védőügyvéd bátorsága és a szakmailag képzett tanúk hozzáállása alapján a vád egy kalap szart sem ért.
Az MTI Fotóarchívumával közösen indított sorozatunk Színes mindennapok címmel 1958-től minden évet érintve igyekszik bemutatni a magyar mindennapokat sosem látott archív, színes felvételeken. A legutolsó bejegyzésünk a sorban 1970-ig jutott, ma a következő két évet érintjük. 1971. január 18. A…..
ostvan2 2019.10.02 08:51:05
@Wacunao: A képek alá írt szövegekről: a '70-es években a DIGÉP-ben dolgoztam. A termelési riport kapcsán készített fotóhoz kértek tőlünk szöveget. Precíz mérnökként megírtuk, de a szövegünket az ujság képszerkesztője soknak találta és a közepéből kivett 2 sort. Na, az lett kb ilyen értelmes. Más, értelemzavaró szövegrész-felcseréléseknek meg az az oka, hogy akkoriban a nyomdai szedőgép soronként öntötte ki a szöveget. Ha a nyomdász véletlenül leejtett egy sort, az nem mindig a helyére került vissza.
Ha van érdemi haszna a történelmi események jubileumának, az a lehetőség, hogy újra beszédtémává tegyük azokat. Ilyenkor kínálkozik a legjobb alkalom, hogy kiemeljük a jelentőségüket, megmagyarázzuk hatásukat a jelenünkre vagy éppen ellenkezőleg, átértékeljük a múlt történéseit. A Holdra szállás…..
ostvan2 2019.08.05 18:10:20
@Sequoiah: Szerintem attól tűnik a zászló mozgónak, hogy másként érte a fény, pont attól, hogy az űrhajós elment a közelében (vagy több árnyék vetődött rá, vagy épp az űrhajós fehér ruhájáról több fényt kapott olyan része, ami addig árnyékban volt. Vagy ez a két esemény egymásután megtörtént és ezzel a mozgás érzetét lehet kelteni).
A nagy ünneplések közepette ne feledkezzünk meg a Holdra leszálló űrhajók kommunikációs rendszereiről sem, hiszen ezek nélkül aligha jöhetett volna létre a nagy kaland. Az Apolló missziók hihetetlenül bonyolultak voltak, több járművel, távol a Földtől összetett manővereket végeztek, amit pontosan…..
Az újdonsült igazságügyi miniszterről terjed a világhálón egy felvétel. Melegítőben dekázik a focilabdával. Harminchétig bírta, nyilatkozott azonban arról is, hogy egyéni csúcsa 115 volt. A pesti köznyelv könyörtelenül el is nevezte dekázásügyi miniszternek. A kaján minősítésből kiolvasható ama…..
ostvan2 2019.07.17 12:13:08
@doggfather: Deutsch Tompika esetében az egyetem is kapott enyhe iránymutatást arra nézve, hogy ne tegyék nehézzé annak a diplomának a megszerzését.
Szerző: Lukácsi Kriszti Mint oly sok ember, én is megnéztem a Csernobili robbanásról szóló mini sorozatot. Előjöttek az emlékek, bár még gyerek voltam, de azért van néhány. Emlékszem például, azon a nyáron nem ettünk salátát, mert azt mondták, az a legveszélyesebb zöldség...
Vérengzés a Csillag börtönben - 1984   1984 október: A szegedi Csillag börtön előtti piac népe csak annyit látott, hogy szirénázó mentők érkeznek a börtönhöz és véres testeket hoznak ki. A várost elárasztották a rémhírek. „A Szegedi Dózsa—Makó futballmérkőzésen... a szurkolók... a városban bujkáló…..