Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lazarbibi

163 bejegyzést írt és 137 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Embargós csatornák Magyarországon keresztül Az egykor vadásztöltényeket gyártó székesfehérvári cég az ötvenes évektől a lakossági híradástechnikára szakosodott, majd a hetvenes évek elejére a katonai híradástechnikai ágazat és a hazai számítógép-fejlesztés és -gyártás fellegvára lett, ugyanis a…..
Lazarbibi Kadhafi "fülei" 2016.02.03 17:41:38
Rádiófelderítő-berendezések gyártása Magyarországon (1965-1985) Magyarországon katonai körökben közkeletű az a legenda, amely szerint Moamer el-Kadhafi ezredes életét kizárólag a magyar gyártású rádiófelderítő-állomásoknak köszönheti. 1986 áprilisában az Amerikai Egyesült Államok egy gyors és…..
Lazarbibi 2016.02.14 23:02:51
@infrablu: Tisztelt Uram!
Önnel hogyan tudnám felvenni a kapcsolatot?
Lazarbibi 2018.03.08 22:09:26
@Urteil: Most sikerült megszereznem a könyvet. Köszi a tippet :-)
Egy előző cikkben megállapíthattuk, hogy a szovjet hifi születését a BRIG erősítő megjelenésétől számíthatjuk. Anatolij Likhnitszki elévülhetetlen érdemeket szerzett a készülék létrehozásában, de mint sok más ez is csapatmunka volt, és az alkotótársakról is érdemes szót ejteni, legfőképpen azért,…..
Lazarbibi Tengeri űrflották 2018.01.06 20:22:00
Az űreszközök feletti irányítás elvesztése komoly anyagi és akár emberi áldozatokkal is járhat, ezért folyamatosan követni kell őket, és feldolgozni a róluk érkező adatokat. Ez a szárazföldön telepített állomásokkal csak korlátozott mértékben lehetséges, hiszen sok esetben tenger, vagy óceán felett…..
Lazarbibi 2018.01.09 17:46:37
@Maga Lenin: Nagyon szívesen! Érdekeltek ezek a hajók, mert kevés figyelmet kaptak. A Gagarint már láttam valamelyik posztodban, ha jól emlékszem :-)
Mindig jó érzéssel tölt el, mikor olyan alkotásokra bukkanok, amik bár sosem voltak A-listás filmek, ennek ellenére mégis sokan szeretik őket, de nekem valamiért eddig kimaradtak az életemből. Rutger Hauer Őrült Stoneja pedig pont egy ilyen alkotás, méghozzá a legjobb…..
A vezeték nélküli telefonálás története   Telefon már nagyon régóta létezik, de a mostanában használatos okostelefonok kifejlődése egy hosszú folyamat eredménye, ami napjainkra kicsit felgyorsult. A mai készülékek ősapjának tulajdonképpen a rádió adó-vevőket tekinthetjük, még akkor is ha azok igen…..
Lazarbibi 2017.12.23 19:31:29
@WhiteFalcon: Köszi, ezek hasznos információk a következő részhez :-)
Lazarbibi Marantz história 2017.12.10 10:07:16
Saul Bernard Marantz (zeneszerző, amatőr zenész és fényképész) 1911-ben született New Yorkban. Első kísérleti készüléke a saját autójában lévő rádió volt, amit kiépített, és a lakásban üzembe helyezve próbált belőle jobb minőséget kicsikarni. 1948-ban megjelent a mikrobarázdás monó hanglemez, ami…..
1920 környékén Angliában mi lehetett ez a két egymással párhuzamos fémhenger egy széles bőrpánton, tekerőkkel ellátva? Ez kérem az autóban használatos navigáció őse, a "Routefinder". Természetesen még nem a GPS előfutára, hiszen az első műhold jóval később hagyta el a Földet, de néhány rokon vonást…..
Az első globális hatótávolságú rendszer Az OMEGA volt az első igazán globális hatótávolságú rádiónavigációs rendszer, melyet az Egyesült Államok működtetett hat partnerországgal karöltve. Ezt úgy érték el, hogy nagyon alacsony frekvencián, a 10-14 kHz-es tartományban (VLF) sugározták a rádiójeleket…..
Lazarbibi 2017.10.26 18:57:45
@gigabursch: A Loran (Csajka) rendszernél voltak kombinált vevők, mert itt már az elektronika fejlettsége ezt megengedte.
Az OMEGA 5-6 km pontos volt, ami nem egy kimagasló érték, de cserébe majdnem az egész világon működött. A Loran-C már 3-400 méter körül dolgozott.
Lazarbibi 2017.10.26 19:02:39
@gigabursch: A vevők mérete is mindig az elektronika fejlettségi szintjétől függött, ezt a sorozatban is végig tudod követni. A háború után a szekrény mérettől eljutottunk a zsebrevágható kategóriáig 2000 környékére, persze csak az életben maradt rendszereknél.
Lazarbibi 2017.10.26 19:13:20
@Digitális Dzsihád: Általában a legrégebbi készülékeken is lehetett frekvenciát váltani, legalábbis amiket én láttam azokon, de nem csak abban tértek el a rendszerek, viszont a Csendes-Óceánon átfedte egymást a Loran és a Csajka, meg valami államközi egyezmények is voltak, tehát szinte biztosan létezett kombinált vevőkészülék.
Így észleli a globális megfigyelő rendszer Észak-Korea titkos nukleáris kísérleti robbantásait Szeptember 3-án Észak-Korea nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre, amit a bécsi központú Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (Comprehensive Test Ban Treaty Organization, CTBTO) észlelt. A…..
1962-ben a Szovjetunióban megalapították az Univerzális Műszaki Esztétikai Kutatóintézetet (VNIITE). Miközben nyugaton magánvállalkozások igyekeztek kielégíteni a fogyasztói igényeket, a VNIITE szociológusokat, filozófusokat, valamint kultúr- és művészettörténészeket hadrendbe állítva foglalkozott…..
A sztereogram sík képből, képekből létrehozott térhatású kép optikai illúziója. Annak, aki nem ismerné, hogyan kell nézni a sztereogramot, íme egy kis használati útmutató: meg kell próbálni a kép elé fókuszálni a szempárt, magyarán egy kicsit bandzsitani kell, és némi próbálkozás után összejön a…..
Lazarbibi 2017.10.07 19:07:13
Lazarbibi 2017.10.07 20:19:21
@General Ludd: Na nem is keseredtem el annyira :-)
Az IPM magazin hátulján voltak régebben ilyen képek, azokból sem tudtam semmit kinézni.
Már első űreszköznél - ami a Szputnyik volt - is komoly követő hálózatot kellett kiépíteni. Vajon miért, hiszen csak egyszerű bip-bip jeleket adott 20 és 40 MHz-en, amit akár amatőr eszközökkel is foghattak? A jel nem is volt olyan egyszerű, hiszen a négyszögjel kitöltési tényezője az űrszonda…..
Lazarbibi 2017.09.30 23:27:27
@Első Általános Bizonytalanító:
Csak simán Strela számítógépre van találat, a szovjet űrkutatásról szóló orosz nyelvű források említik a kettest, ami valószínűleg valami szuper titkos katonai verzió lehetett.

www.computer-museum.ru/english/strela.htm
Több ezer tonna használt hűtőszekrény és elektronikai készülék hajózik Németországból Nigériába, illegálisan. Több mint 500 000 nigériai él a kereskedelemnek egy olyan válfajából, amely mérgezi a hazáját. Akik felvásárolják A hamburgi kikötőtől kb. öt kilométerre fekvő Billstraße a milliárdokat…..
Az előző részekben ismertetett rendszerekben az volt a közös, hogy nem bírtak világméretben elterjedni csak kisebb, vagy nagyobb régiókban használták őket különböző üzleti és technológiai megfontolásokból. A következő megoldások széles körben elterjedtek, és még ma is léteznek. A működési elvek…..
A vietnami háború Tunnel Rats 2017.08.22 00:02:00
Patkányok, előre! Most, hogy a végére értünk a vietkong alagútrendszereket bemutató sorozatnak, vegyük elő a témához kapcsolódó egyetlen játékfilmet. Ugyanis ezek a földalatti járatok több releváns alkotásban is felbukkannak, de csak egy olyan készült, mely kifejezetten az itt zajló küzdelmet…..
1970-et írunk, ez a Brezsnyevi pangás időszaka a Szovjetunióban. Minden épkézláb mérnök a hadiipari komplexumban dolgozik, és a magasabb minőségű alkatrész meg a technológia is oda áramlik. Az átlagembernek csak átlag alatti termékek jutnak, de csak ha szerencséje van. Az ipar nem sok gondot fordít…..
Lazarbibi 2017.07.21 16:52:33
@Bambano: Igazad van elírtam, hiába örexem :-)
Lazarbibi 2017.07.22 13:32:53
@nyisztor: A Szovjetunióban az un. polármodulációs rendszerű részlegesen elnyomott segédvivős pilotjel nélküli sztereó rádióadást vezették be. 1968-ban volt az OIRT-on belül vita arról, hogy melyiket válasszák a tagok, akkor a szovjetek nagyon akarták, hogy az övékét, mert nekik akkor már így ment a sztereó adás, a többi tagállam pedig - különösen az NDK, amelyik az URH sávban is a CCIR-t fogadta el - a pilotjeles változat mellett kardoskodott. Mivel a szovjetek a csehszlovákiai cirkusz miatt nem akarták feszíteni a húrt, végül az lett a megoldás, hogy mindenki azt csinál, amit akar.
Lazarbibi 2017.08.25 17:47:56
@trollsalab: Tényleg érdekes koncepció, utánanézek. Köszi :-)
Egy koreai háború beleszólhatna az életünkbe? Dél-Korea nagyon messze van, egy távoli ország Ázsia sarkában. Miért kéne hogy érdekeljen minket mi történik ott? A dolog nem ilyen egyszerű, a két Korea gyakorlatilag még mindig hadban áll egymással. Észak-Korea rakétaprogramja folyamatosan tör előre,…..
Mihez kezdjek magával, ezredes? Maga német, egy átkozott náci, aki azt kapta feladatul, hogy rabolja el Winston Churchill-t, és el kell ismernem, nagyon jól csinálta. Mégsem tudtam haragudni magára és az embereire, mivel nem akartak mást, mint a dicső halált, nem a Führer-hez voltak…..
Magyarországon 1956-ban kezdődött a televíziógyártás Igaz ekkor adás még nem volt csak kísérleti jelleggel, de az ORION már gyártotta az első készülékeket. A Vadásztöltény gyárban 1959-ben indult be a fekete-fehér televízió-vevőkészülékek gyártása, az országban először az akkori viszonyokhoz képest…..
Lazarbibi Magyar kazettás magnók 2017.01.21 09:22:52
Az első magyar kazettás magnó egy szalagos volt. Na nem egészen, hanem úgy hogy egy orsós géppel volt egybeépítve. A Budapesti Rádiótechnikai Gyár mérnökei úgy gondolták így könnyebb lesz az átmenet a kazettás korszakba. A kazettába zárt magnószalaggal már az ötvenes évek végén is próbálkoztak, de…..
Lazarbibi 2017.01.22 20:47:03
@HgGina: Magyarországtól csak az orsós magnó gyártást vették el 1970-ben, pedig akkor már több sztereó készülék prototípusa elkészült. Terénybe meg lehet nézni őket, és kideríteni, hogy jobbak e mint a B100. A monó gépeknél a lengyel ZK sorozat szintjét a BRG simán tudta volna hozni szerintem.
Az MK-42 viszont biztosan jobb mint az UNITRA M-531 (ha arra gondoltál), mert mindkettőből rendelkezem működőképes példánnyal.
Az ML gépet, amíg nem volt a cikkben többen hiányolták :-)
Lazarbibi 2017.02.03 20:45:29
@GG590227: Mondd melyikre gondolsz konkrétan, és akkor beírlak a forrásokhoz. A képeid nagyon jók !
Lazarbibi 2017.07.05 20:37:05
@enpera: A kép jobb oldalán lévő "BRG MC Tape Drive System 3810A" magnó különböző illesztő elektronikákkal és csatlakozókkal készült többféle személyi számítógéphez.

www.sinclair.hu/hardver/katalogus/adatmagno_adatlap.php?hardverid=620
Lazarbibi A titokzatos Murmanszk-BN 2017.06.25 14:11:28
Oroszország új megfigyelő rendszert helyezett üzembe a Krím félszigeten 2017 elején már műholdas fotókról kiderült, hogy a mobil Murmanszk-BN elektronikai hadviselési rendszer megkezdte működését a Krím félszigeten. Ez egy régebbi elgondolás frissen fejlesztett verziója, amit 2013-ban kezdtek el…..
A hadtörténelem egyik legváratlanabb győzelmét aratta Izrael az 1967. június 5-én kezdődött hatnapos háborúban, de ez a siker még a zsidó állam vezetőit is meglepte. Öt arab hadsereg készült arra, hogy a tengerbe szorítsa Izraelt, ráadásul mögöttük állt a kor egyik szuperhatalma, a Szovjetunió is. A…..
A legrövidebb életű vállalatunk 1980-ban döntöttek a gyár létrehozásáról, és 1986 májusában leégett, mégis nagyon sok anyag található róla az interneten. A cikkek java része összeesküvés elméleteken alapul, és különböző rejtélyes dolgokat feltételez. Az elérhető anyagok, és a több száz komment…..
Lazarbibi 2015.08.30 14:13:06
@csedársajt: Soha nem állítottam olyat, hogy ami magyar az szar. Mert akkor miért írnám ezt a gyártörténeti sorozatot, aminek gondolom a többi részét is olvastad mielőtt megállapítottad hogy fogalmam sincs semmiről. A MEV még élhetett volna, de ha nem a tűz, akkor a rendszerváltás viszi el. 90-óta szétlopás meg maffiázás abban egyetértek, de azt magyarázd már el hogy tudnánk ma kőkori technikával labdába rúgni, mert még azt hisszük hogy ökörségeket mondasz szódával.
Lazarbibi 2015.08.30 23:20:31
@csedársajt: Miért csúsztatnék szándékosan? Hidd el én szerettem volna legjobban, ha chip nagyhatalom leszünk, vagy legalábbis nem maradunk le nagyon, de a legideálisabb esetben is max úgy járhattunk volna, hogy megvesz minket az AMD, vagy valaki más a gengszterváltás után.
Lazarbibi 2017.06.05 00:20:17
@Duplaxiii: Köszi az értékes infókat. A cikk nincs kőbe vésve, tudok rajta alakítani a hitelesség kedvéért.
Lazarbibi Gigantikus úszó radar 2017.05.25 21:34:05
Sea-Based X-Band Radar (SBX-1) egy önjáró úszó radarállomás Az USA rakétavédelmi rendszerének részeként készült el ez az olajkitermelő platformra épített gigantikus mobilizált radar. Hatalmas előnye a földi egységekkel szemben, hogy a világ bármely részén bevethető közel a kritikus zónákhoz.…..