Regisztráció Blogot indítok
Adatok
unpopular.puffin

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Társaságunk a mai napon a következő közleményt jelentette meg az Országos Sajtószolgálaton keresztül: A Szkeptikus Társaság Egyesület és az Átlátszó.hu közös oknyomozó munkája feltárta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jogelődje 2013-ban 490 millió Ft támogatást ítélt meg egy olyan…..
Nagy évnek nézünk elébe, így összegyűjtöttem azt a 10 technológiát, ami szerintem a legnagyobb hatást fogja kiváltani az orvoslásban és általában a mindennapjainkban. 1) Virtuális valóság A New York Times egyik év végi számához adott egy Google Cardboard dobozt, amivel a virtuális valóság…..
A blog egyik központi témája a génmódosítás és GMO-kérdés körüli viták, erre tettünk még rá egy lapáttal az utóbbi évben az újgenerációs genomszerkesztési technikákról szóló posztjainkkal. Mivel kevés olyan technológiát ismerünk, ami potenciálisan teljesen felforgathatja a jövőben mindazt, amit a…..
A gyereknevelésnek sok csínja-bínja, praktikája van, számos módszer létezik arra, hogy a gyereket lebeszéljük valamiről vagy rábeszéljük valamire. Néha azonban a legmodernebb pszichológiai tudás is csődöt mond, a cérna elszakad, és jön az "ősi módszerek" valamelyike: a szülő elkezd prédikálni,…..
A hozzá nem értő hályogkovácsok bugyutábbnál bugyutább, az internetet elárasztó írásain lehet mosolyogni, lehet bosszankodni, de van egy pont, ahol a szakértőként tetszelgő kóklereknek megálljt kell parancsolni. Egy friss írás (jelen poszt megjelenése előtt 3 órával publikálták) ugyanis néhány…..
Critical Biomass Merre van az arra? 2015.12.27 09:03:00
Az állatvilág egyik legérdekesebb jelensége, hogy a hihetetlen hosszú távokon vándorló fajok sokszor ösztönösen "tudják", hogy milyen irányba kell haladniuk útjuk során. Ami, figyelembe véve, hogy sokszor még modern eszközökkel is mennyire könnyen el lehet tévedni egy ismeretlen…..
Vannak témák, amelyek végigkövetik a blog most már évtizedes történetét, és az egyik legrégebbi történet, aminek szálait göngyölítgetjük, arról szól, hogy az élővilág evolúciója során miként alakult ki az élőlények formagazdagsága. A sztori megkerülhetetlen eleme a testfelépítésért felelős, ún. Hox…..
Ha pusztán a statisztikákat nézzük, akkor is látható, hogy az ebola visszahúzódóban van Afrikában. Ugyanakkor ehhez a ponthoz nem "csak úgy" jutottunk, hanem rengeteg pénz, energia és számtalan orvos…..
Az USA Földművelésügyi Minisztériuma (USDA - US Department of Agriculture) pénteken nagy jelentőségű bejelentést tett: Két új, GM-almafajtát teljesen szabadon termeszthetővé nyilvánított, ezek Arctic Granny és Arctic Golden néven kerülnek majd forgalomba. Számunkra ez a hír…..
unpopular.puffin 2015.02.16 18:55:42
@fuhur: Majd helyettesítik más ellenállóságot növelő módszerrel. :P
Korábban a GENERA adatbázis kapcsán már pedzegettük, hogy mennyi közlemény létezik, amelyek génmódosított szervezetek hatásaival foglalkoznak, de nemrég megjelent egy rövidke összefoglaló a kérdésről, úgyhogy újra visszatérnék rá. A szerző nem lacafacázott,…..
unpopular.puffin 2015.02.11 08:22:02
@Sexcomb: Ami azt illeti a csapvíz ellen is vannak ágálók, bár kevesebb mint a gmo ellen. Így komoly piaca van a víztisztítóknak, palackozott vizeknek, stb.
A genetikai kód univerzalitása, vagyis az a tény, hogy a legkülönfélébb organizmusokban, azonos DNS bázis-tripletek azonos aminosavakat kódolnak, az élet közös eredetének, a valamikor régen élt, mitikus Közös Ős létének az egyik legerősebb bizonyítéka. Hiszen tényleg…..
A tavalyi év többek között azzal a tudományos cikkel zárult, amelyben Ken Sayers és C. Owen Lovejoy tételesen cáfolta a paleo-diéta alapelveit. A szerzőpáros többek között arról számol be a The Quarterly Review of Biology oldalain, hogy az eddigi atropológiai, biológiai és…..
Critical Biomass GMOk ingyen 2014.12.15 00:16:24
A közhiedelemmel ellentétben a szabadalmi védettség nem örökre szól, hanem bizony húsz év alatt lejár, onnantól bárki ingyen használhatja a találmányt. Ez a szabadalom lényege, egyfajta kompromisszum, a feltaláló adott ideig kizárólagosan forgalmazhatja a találmányát, ez…..
Alimento Vega Világ 2014.10.27 08:55:36
A vegetarianizmus a legrégebbi „alternatív” étrendi irányzatnak tekinthető. Számtalan változatban létezik, a legtöbb ma alkalmazott „reform” étrend a vegetariánus mozgalom tételeire épül. Követői tábora minden más irányzatnál nagyobb, és ha a tradicionális, vallási alapú vegetarianizmust nem is…..
Írtam egy cikket azokról a technológiákról és trendekről, amik nemhogy elszemélytelenítik majd az orvoslást, ahogyan azt sokan gondolják, de éppen azt teszik lehetővé, hogy az orvos végre a beteggel törődhessen, a páciens pedig az egészségével. Íme a cikk.…..
unpopular.puffin 2014.10.02 07:15:55
Az angol cikkben valami gond van a www.choosemuse.com/ linkkel. Kattintás után rövid időn belül átdob egy 404-es oldalra.
unpopular.puffin 2014.10.24 19:55:59
@retrovírus: Az orvostudomány technológiai fejlődés védelmében én még hozzátenném, hogy ne a magyar egészségügyet vedd alapul. Amilyen pénzügyi állapotban van, nem igazán engedheti meg magának, hogy csúcstechnológiával gyógyítson. Gazdagabb országokból azért hallani aktuálisan alkalmazott orvosi bravúrokat.
A fogyasztók megtévesztésének technikái napjainkra a végletekig kifinomulttá váltak. A csodára váró fogyasztó (különösen, ha beteg) az űrkorszakban ugyanúgy bedől a pénzére pályázó csalóknak, mint középkori elődei az akkori kuruzslóknak. Bár az átlagember ma elvileg…..
Az egy szinte magától értetődő jelensége az alternatív irányzatoknak, hogy minden olyan anyagot, amihez az élelmiszeripar hozzáért, ördögtől valónak tartanak, csak a „bio” forrásból származó termékek az elfogadhatóak. Most némi zavar támadt a világban, ugyanis a „fehér halál” fedőnevű nád- és…..
Az Indexen egy fantasztikusan jó cikk jelent meg a Bajor Imrét (félre)kezelő Vargha Zoltánról, amihez csak pár dolgot lehet hozzáfűzni (azon túl, hogy olvassátok el!): ha még van valakinek kétsége, akkor érdemes a cink korábbi posztját is mellétenni a szélhámosság ezen…..
Kevés dolgon rugózunk talán annyit, mint a zöld mozgalmak azon furcsa fixációján, hogy csak mert nem tudjuk, hogy a hagyományosan létrehozott növény-fajtákban milyen genetikai változások zajlottak le, egy genetikailag módosított (GM) növényben pedig jobbára igen, az utóbbi…..
unpopular.puffin 2014.06.30 08:43:11
Közérdekű tájékoztató és egyben segítségkérés következik: Először a közérdek... A holvanpatika.hu egy általános patikakereső webalkalmazás, amely az ügyeletes patika keresőhöz hasonlóan bármilyen mobil eszközről elérhető, sőt, még ennél több is: asztali…..
unpopular.puffin 2014.06.21 08:22:42
Alimento Spektrum (Ornish) étrend 2014.06.11 18:34:40
A következőkben egy olyan étrendet vizsgálgatnánk meg alaposabban, amelyet sokan az egyik legegészségesebb étrendnek tartjanak. A Spektrum vagy más néven Ornish étrend hazánkban a kevésbé ismert diétás irányzatok közé tartozik (bár könyv jelent meg róla 2010-ben), a Nagy Víz…..
unpopular.puffin 2014.06.18 15:51:17
@Meleg Sándor: Én is ezen a véleményen voltam, mikor megnéztem egyébként.
Vajon kik értékelhették...
Egy amerikai klinikán most májusban kezdtek bele egy új klinikai vizsgálatba. Főleg lőtt sebbel rendelkező betegek sürgősségi ellátásában felmerült, hogy ha hiretelen lehűtenék a testüket klinikai halál állapotában tartva azt, lenne 1-2 órájuk a sebet megfelelően…..
A CNN.com-tól kerestek meg, hogy írnék-e egy cikket 10 példa, ahogyan a technológia megmentheti majd az életünket a jövőben címmel és természetesen örömmel vállaltam. Ma kint volt a CNN.com főoldalán, és elég nagy élmény megélni a cikk utózöngéjét a megkeresésektől a…..
Az édesítőszerek használata ma már általánosnak mondható, nem csak az élelmiszeriparban, de a gyógyszeriparban is alkalmazzák őket ízjavítóként. Cukorbetegnek, fogyni vágyóknak alternatívát jelentenek energiatartalmuk miatt. Az első részben kiveséztük a cukoralkoholokat.…..
unpopular.puffin 2014.02.28 17:09:44
@nitacs:
Én belenéztem a tanulmányba. A szokásos újságírói torzítások fennállnak. Elsődlegesen az, hogy tényként állítja be, mikor az eredeti azt mondja, hogy további kutatások szükségesek.