Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KukkonkaJudit

13 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy szegedi 46-os tiszt és családja emlékezete Hősi halál – írja a Délmagyarország 1918. július 7-i száma. A feketén kiemelt kis cím elvész az árvíztudósítás, kitüntetések, rendezvényekről szóló napi hírek között. Pedig egy család élete rendült meg 1918. június 15-én, egy feleség elvesztette…..
A Nagy Háború Bort a frontra 2021.05.06 07:00:00
1916 tavaszán egy váratlan adományról szóló értesítést kap a cs. és kir. szegedi 46. gyalogezred parancsnoksága. Müller János szegedi borkereskedő 1916. április 15-én kelt levelében arról értesíti a parancsnokságot, hogy boradományt ajánl fel az ezrednek a fronton tanúsított hősies helytállását…..
A Doberdón bárói címet és san martinói előnevet szerző Heim Géza főhadnagy igazi háborús hősnek számított. Neve a blog olvasói számára is jól ismert. A kiemelkedő katonai teljesítményt nyújtó főhadnagy magánéletébe, háború előtti és utáni életútjába 100 éve kötött házassága apropóján nyújtunk…..
A Nagy Háború Az utca hírmondói 2015.12.16 09:31:57
Heller Ödön és Laászló Gyula szegedi képzőművészek háborús alkotásai A Nagy Háború számos tehetséges embert „foglalkoztatott” különböző módokon. A harcoló katonák között szobrászok, festőművészek is szolgáltak. Szegedi résztvevői közül két személyt emelünk…..
A Nagy Háború A vers ereje 2015.04.15 06:58:00
Szegedi írók és költők a Nagy Háború idején Három, Szeged városához szorosan kötődő országos hírű író-költő az első világháború időszakából: Juhász Gyula, Móra Ferenc és Tömörkény István. Életkoruk nem volt akadály a katonai behívásra, de mégsem lettek…..
KukkonkaJudit 2015.04.27 10:06:47
@pasztorl92:

Köszönöm - közvetítés nélkül is - :-)

ha Szegeden járnál ajánlom figyelmedbe az ingyenesen letölthető Móra-mobilapplikációt - ami a városi Móra-emlékeket mutatja be egyéb érdekességekkel (tavaly csináltuk a könyvtárban)
üdv.
Judit
A „napfény városából” két Erdélyi Mihály is szolgált az első világháború idején a haditengerészetnél. Mindkettő művész volt, s további életükre meghatározó hatást gyakorolt a háború.      Erdélyi Mihály festőművész (Szeged, 1894. szeptember 17. – Szeged,…..
KukkonkaJudit 2014.10.31 10:35:01
@Moticska Tihamér:

Köszönöm az észrevételt, a Kárpátia valóban az a bizonyos hajó lehetett.

A tonna számot Erdélyi Mihály albumbejegyzéséből vettem ami pontosan így szólt: ".. akkor legmodernebb 45 ezer tonnás szuper csatahajóra..."
A Csonkaréti kötetekben csak a hajók pontosított nevét és típusát ellenőriztem vissza, a tonnán bevallom átsiklottam!
Köszönöm a pontosított információkat!
KukkonkaJudit 2015.04.16 10:06:40
@Arch Stanton:

A hozzászólása feletti részben már leírtam, hogy az adatok Erdélyi Mihály albumbejegyzéséből lettek kimásolva és mint sok más helyen itt is az eltelt idő szépíti / felnagyítja az adatokat/eseményeket. :-)

Az eggyel fentebbi hozzászóló pedig részletesen pontosítja a Tegetthoff paramétereit.

Köszönöm észrevételét, remélem azért Erdélyi Mihályt érdekesnek találta mint embert és köszönöm, hogy időt szánt rá.
Amiről a Hőfer-jelentés nem szólt Przemyślt Európa legnagyobb erődrendszerei között említik a történészek. Védelmében számtalan Csongrád megyéhez és Szeged városához kötődő katona vett részt. A vár eleste előtti utolsó hónapok hangulatát bemutató üzenetekből és az…..
Avagy egy háborús regény női szemmel Mennyi veszteséget tud elviselni egy ember az élete során? Mennyi halálesetet tud feldolgozni négy év alatt, ami a közvetlen környezetében történik? Honnan tudták pótolni a nagyarányú emberveszteségeket? Hogyan lehet ép ésszel tovább…..
Szeged a háború kezdeti napjaiban 1914. július 28-a, a Nagy Háború kirobbanása megváltoztatta Szeged békés hétköznapi életét is. A kezdetben örömünnepet ülő lakosságnak hamarosan szembesülnie kellett a mindennapokat átszövő háború jelenségével.     Az…..
A Magyar Napló kiadásában megjelenő Irodalmi Magazin 2. évfolyamának nyári száma Az idei évben jelentősen megszaporodtak az első világháború témáját feldolgozó kiadványok. Online világban és papíralapú dokumentumokban is lépten-nyomon felbukkan a „Nagy Háború”. Az…..
Részletek Dr. Szojka Kornél emlékirataiból - 21. rész 1918 nyarán, a piavei csata során szerzett sebesülését követően hősünket kórházról kórházra szállítják, majd végül hazakerül. Közben egy érdekes történetet is elmesél egy frontra került feleségről. Szojka…..
KukkonkaJudit 2014.05.10 09:09:21
@PintérTamás: @MTi:
Habermann Gusztáv Személyi adattár a szegedi polgár-családok történetéhez című kötetében a doktornál ez olvasható, hogy 1918 őszétől már a szegedi kórházban gyógyított
Jankó Zsigmond szerelmes levelei a frontról 1999-ben a szlovéniai Szentlászlón egy régi romos házban több mint 400 levélre bukkantak fiatal kutatók és levéltárosok. A levelek önmagukban nem lettek volna különösek, ha nem olyan levelekről lett volna szó, amelyeket egy…..
Részletek Dr. Szojka Kornél emlékirataiból - 16. rész Ezúttal a brassói „káderhez”, majd – miután a „káderhiénák” nem szívlelik a „frontkutyákat” – újból a frontra követhetjük nyomon hősünket. Maguk vigasztalására a híres szegedi cigányprímást, Gondit is…..
Levelek Przemyślbe A Szegedi Napló 1915 márciusában különleges kezdeményezést indít: a lap előfizetői számára biztosítani kívánják, hogy az orosz csapatok által körülzárt Przemyślbe, az ott szolgáló katonáknak eljuttassák hozzátartozóik üzenetét. 1915. március 22-én…..
Kaffka Margit, a „hadifeleség” A korszak ismert írónője közvetlenül az első világháború kitörését követően, annak a hatására kötött házasságot Bauer Ervinnel, Balázs Béla öccsével Szegeden. A „hadifeleség” bevonult férjével napi többszöri levél- és…..
„Érettnek” lenni kötelező Háborús időszak alatt nem könnyű „normális” körülmények közt élni. Az oktatási intézmények mégis megpróbáltak fennmaradni, és igyekeztek fenntartani az oktatás menetét. Miként sikerült ezt megoldani? A rendkívüli körülmények új megoldásokat igényeltek. Hogyan sikerült az…..