Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BendeA

18 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Garett Hardin 1968-ban „A közlegelők tragédiája” címmel publikált tanulmányában a következőt fogalmazta meg: „Létezik-e olyan kulturális csoport, amely manapság akár csak intuitív szinten is, de megoldotta ezt a gyakorlati problémát? Egy egyszerű tény bizonyítja, hogy nem létezik: nincs ma a világon…..
Fenntartható fejlődés alatt többnyire azt értjük, hogy a GDP növekedése és a fogyasztás bővülése a földi erőforrások végessége ellenére tovább folytatódhat. Egészen addig, amíg a Föld pillanatnyilag összes, 7,5 milliárd lakójának jut élelem, víz, lakás, autó, laptop, nyaralás és a többi. Valahol…..
Az emberiség a 21. századra már olyannyira nagy hatással van a Földre, hogy képes jelentős mértékben megváltoztatni a természetes földi rendszereket. A földtani környezetben az emberiség képes saját maga létrehozni egy új, korábbiaktól eltérő összetételű üledéket,…..
BendeA 2015.02.01 12:41:42
@¿Qué tapas hay?: Számomra az Antropocén körüli viták mindig kétoldalúak, és jelen pillanatban nem lehet 100%-ig kijelenteni, hogy akkor van létjogosultsága a korszaknak vagy nem. Szerintem az egész mögött az gondolat húzódik meg, hogy az emberiség drasztikusan alakította át a környezetét a 21.sz közepétől, és ennek káros aspektusai miatt egyesekben felmerült, hogy ha új földtörténeti korba raknak minket, akkor jobban tudatosul az emberekben, hogy a Mi kezünkben van a bolygónk jövője, és rajtunk áll, hogy mihez kezdünk ezzel a teherrel/lehetőséggel.

Másrészt millió vagy 100 ezer éves skálán rendkívül nehéz gondolkodni, végképp ha azt vesszük figyelembe, hogy az elmúlt 50-60 évben nőt drasztikusan a környezetre gyakorolt hatásunk. És ebből messze menő következtetések levonni nem biztos hogy célszerű, mivel 50-60 év múlva kitudja, hogy mennyit változik a "hozzá állásunk".

Amik biztosan kimutathatók lesznek rövid-, középtávon: műanyag hulladékok és egyéb szemétfajták, mesterséges környezetek maradványai, szintetikus vegyszerek (ugyanis ezek nagy része hajlamos felhalmozódni az ökoszisztémában) és a nukleáris fűtőelemek. Ez utóbbi lokális hatásai több 100 ezer éves skálán is kimutatható lesz.

Egyelőre az egész nagyon képlékeny, mert az általunk okozott környezeti változások nagyobbik része nem mérhető emberi léptékben, csak modellezhetők. A több 100 ezer évre előre modellezés meg igen csak jóslás kategóriába megy, mivel nem ismerjük azokat a kölcsönhatásokat, amik 100 ezer éves léptékben figyelhetők meg csak. Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, hogy végül mit döntenek, és hogyan fogják megindokolni :)
BendeA 2015.02.01 12:53:58
@Kovacs Nocraft Jozsefne: A kérdésedre a válaszom a pleisztocén körülbelül 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött és az utolsó eljegesedés végével ért véget (kb. 10-12 ezer év).

Ahogy a cikkben is írtam, nincs értelme szigorúan megadott dátumokról beszélni. Ezeket hozzávetőleges adják meg. A földtörténeti korok megjelenése egy új, korábbiaktól szignifikánsan eltérő összetételű kőzet/üledék megjelenésével adják meg. Na már most a probléma az, hogy kinek mit jelent a szignifikáns eltérés az egyén függő, másrészt az nem várható el, hogy az üledék globálisan mindenhol pont egy időpontban jelenjen meg.
A borostyán egy megkövesedett, fosszilizálódott gyanta. A gyanta többféle fa, de legtöbbször fenyőfélék által termelt ragacsos váladék. A borostyánt sajnos sok helyen - tévesen - ásványként tartják számon, holott a borostyán egy alaktalan (amorf), tehát kristályos…..
BendeA 2015.01.01 17:38:18
@Szentpétery Ildikó:
Kedves Szentpétery Ildikó!
Először is elnézést kérnék a kései reagálásért, de sajnos nem láttam, hogy érkezett "komment".

A cikkben milyen "bosszantó nyelvtani hibát" talál? :) Most átfutottam, de nem találkoztam eggyel sem, persze ez nem zárja ki ennek lehetőségét :) Én és a blog további szerzői is szívesen veszünk bármilyen segítséget! A blog szeretettel várja új, ambiciózus tagok csatlakozását :)
BendeA 2015.01.01 20:10:11
@Szentpétery Ildikó:
Tisztelt Szentpétery Ildikó!
Értékelem a segítségét! Ha ideje engedi a yoren812@gmail.com címre várom a bejegyzés korrektúrázott változatát :)
Boldog új évet!
Északnyugat-afrikai Mauritánia a francia gyarmatbirodalom részeként létező terület volt egészen 1960 őszéig, amikor kivívta szuverenitását Franciaországgal szemben. Mauritánia nevének jelentése nem más, mint a maurik, vagyis mórok földje. A közel Egyiptom méretű…..
Európa egyik legszebb, legjobb állapotában megőrződött, a közel száz km-en elnyúló partszakaszát a portugáliai Délnyugat Alentejo és Vicentine Coast Természetvédelmi Terület foglalja magában. A Természetvédelmi Terület számos védett, egyedül itt élő növény- és…..
11 700 év után vége lehet az aktuális földtörténeti kornak, a holocénnek, ha a geológusok, klímatudósok és ökológusok megszavazzák az erről szóló indítványt. Könnyen meglehet, hogy a Föld egy új, a "jelenkort" felváltó geológiai korba lép, mégpedig az antropocénbe,…..
Kis-Ázsia nyugati partvidékén alapított, egykor nyüzsgő görög polisz, Epheszosz látott már szebb napokat is. Iónia legfontosabb metropolisza a Prion-hegy lábánál, a Kaüsztrosz folyó torkolata közelében, egy Nyugatot Kelettel összekötő fontos kereskedelmi út mellett…..
Az emberiség környezetalakító, vagy másképp megfogalmazva környezetromboló tevékenysége sokakban negatív érzelmeket kelt, sokszor jogosan is. Az útbevágások, felhagyott külszíni fejtések sokszor sebhelyeknek tűnnek a Föld felszínén, de még ezek az emberi tevékenység során…..
BendeA 2014.09.23 10:17:25
@objekt678: Az útépítőket nem is nagyon akartam bántani, csak a kontraszt miatt emeltem ki, hogy lássuk minden rosszban van vmi jó is, csak megfelelő szemüvegen keresztül kell nézni :)
Hosszabb kihagyás után ismét napirendre fognak kerülni a Pangeán a természet-, illetve társadalomföldrajzi témájú bejegyzések mellett azok is, melyek elsősorban földtani/geológiai jelenségeket, illetve értékeket mutatnak be. Ezek a Pangeán megszokottaknál lényegesen…..
BendeA 2014.09.12 16:22:47
@Frady Endre: @citrix: Látom nem csak ti vagytok ismerősök a környéken. Tényleg sok a látni való a környéken, egyébként ezeket a kulturális és természeti értékeket szakavatott túravezetőkkel is meg lehet tekinteni a Nográd-Novohrád Geopark szervezésében. A honlapjukon érdemes körülnézni további látnivalókért :) www.nogradgeopark.eu/
BendeA 2014.09.12 16:19:33
@livengood: Lesznek majd térképek is :) Majd megpróbálom eltalálni a kellő mennyiségű geológiát úgy, hogy ne ülje meg senkinek sem a gyomrát :)
A Marsról származó meteoritok geokémiai, elsősorban stabil izotóp összetétele alapján a Maryland-i Egyetem kutatóinak sikerült számos új következtetést levonni a Vörös Bolygó egykori légköréről és annak kémiai összetételéről. A geológusok 40 darab Földbe…..
Pangea Tízezer év Beringiában 2014.04.23 06:41:15
Beringia. Egy ismerősen csengő név, mégis valahogy egy kicsit misztikusan hangozhat sokunk számára. Beringia nem más volt valaha, mint egy kiterjed szárazföld Szibéria és Alaszka között. E földhíd volt a kapcsos a két kontinens között, mely kulcsszerepet játszott az amerikai…..
A 252 millió évvel ezelőtt bekövetkezett perm végi "Nagy Kihalás" során került legközelebb a földi élet a teljes kipusztuláshoz. A kihalás során a tengeri fajok majdnem 90%-a eltűnt a Föld felszínéről. Eddig a kutatók úgy gondolták, hogy a tengeri és a szárazföldi…..
BendeA 2014.03.24 18:10:34
@bloggerman77: Az egész probléma kör, amit "páran felvetettek már" arról szól, hogy mennyiben reprezentálja az élővilág teljes sokaságát a fent maradt fosszíliák. Azt erősen eltúlzónak érzem, hogy "kutatási hiányosságnak" nevezed azt, hogy nincs elég számú minta (relatíve egy teljes bioszférához képest). Ez való igaz, egyrészt minden nem tud megőrződni, másrészt fizikai korlátok is léteznek tudni illik egy hegyet néhány db kagylóért nem fog senki szétkalapálni. Visszatérve a reprezentativitás probléma körére. Egyébként pont a kihalási eseményekről tudunk legtöbbet (jelentős mennyiségű minta is van), ugyanis régóta a paleontológia fő érdeklődési körében tartozik. Ha veszünk adott számú egykor élt fajt, és ha a fosszílizálódott minták között rendre jelentkezik a "kihalás" egyik geológiai korról a másikra, akkor kijelenthető, hogy volt kihalás. Ezt interpretálhatjuk azokra a fajokra is, amiket nem látunk a rétegsorban. Elképzelhető, hogy az arányok eltolódnak, de akkor mondja meg valaki nekem, egy mennyivel, meg hogy mire alapozza azt hogy nem volt... ha a mintákban jelentkezik, már pedig csak a mintákból tudunk levonni tanulságot, a hozzá rakott ezernyi képzeletbeli fajból viszont nem. Másrészt a tömeges kihalások során vannak marker rétegek, amik a világ bármely pontján teli vannak ugyanolyan korú, hasonló összetételű fajokkal, melyek a rákövetkező rétegben már nem jelennek meg. Szerintem az magáért beszél, hogy világszerte jól definiált horizontok jelölik a kihalási eseményeket. Harmadrészt a geológia és paleontológia több száz éve terepen támpontként kezeli a marker rétegeket, mint "időhorizontokat". Várom a szkeptikusokat :)
BendeA 2014.03.24 18:18:15
@bloggerman77: Egyébként laikusok számára valóban egyszerűbb lehet látatlanba azt mondania, hogy "kevés a fosszília és nem reprezentál semmit". Azért merik 100%-os magabiztossággal kijelenteni a paleontológusok, mert ha bárhol megnéznél p/t határt, azt tapasztalnád, hogy jelentősen változott az üledékes környezet, és a fosszília tartalom.
A földtörténet távoli messzeségében, annak mindent elfedő homályában számos, mindeddig megoldatlan rejtély lakozik. Az ember a modern technika fejlődésével, és ismereteinek felhalmozásával az egykor megoldhatatlannak tetsző rejtélyeket is képes volt megfejteni. A rejtélyek…..
BendeA 2014.02.27 16:46:53
@mrbloodbunny: Igen, 60.000 év volt szükséges egy ilyen mértékű kihaláshoz. Ez elképesztően rövid idő ha bele gondolunk, hogy földtani "léptékben" millió évek is szempillantásnak tűnnek. Jól mondod, a "benépesedés" is megérne egy posztot :) Ha van rá igény, akkor minden további nélkül... :)
Nehéz elképzelni, hogy egy emberi hajszál méretével vetekedő kristály hogyan képes átírni eddigi ismereteinket Földünk korai történetéről. Mégis ez történt. Egy Ausztráliában talált aprócska cirkon kristály a maga 4,4 milliárd évével vált az eddig ismert legidősebb…..
BendeA 2014.03.17 16:22:11
@mojyo: köszönöm :) igyekszem közelebb hozni az olvasóhoz és megszerettetni a kedves olvasókkal a geológiát.
BendeA 2014.03.17 16:56:51
@pitonkigyo: Számos geokémiai vizsgálatot folytattak a cirkon kristályon, pl. ritkaföldfém tartalmat, különböző izotópos méréseket végeztek rajta, melyek alapján gondolom kizárták az extraterresztriális eredetet. A cirkon geokémiai adatai alapján a kutatók egy granitoid jellegű szilárd kérget határoztak meg, mely lényegében savanyú összetételt jelent. A leggyakoribb meteoritok a szilikát meteoritok az ún. kondritok illetve akondritok, ezzel szemben bázisos/ultrabázisos ásványokból épülnek fel, kb. a föld köpenyére jellemző összetételűek. Ezeken felül vannak kisebb mennyiségben vas-meteoritok melyek pedig vas-nikkel ásványokból épülnek fel. (Léteznek szilikát-vas meteoritok is, de ezek lényegében az előbbi kettő keverékei.) Tehát ezeknek jelentősen eltérő kémiai összetétellel, így markánsan eltérő ásványos, illetve nyomelem-geokémiai arculattal bírnak. Gondolom a cirkon nyomelem tartalma alátámasztja a földi eredetet.
Pangea Kérdezz a kutatóktól! 2014.02.13 18:39:57
Idén február elején indult útnak a Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció magyar geográfusokból álló kutatócsoportja a chilei-argentin határon emelkedő 6893 méter magas Ojos del Salado hegyhez, mely a Föld legmagasabb működő vulkánja. A Pangea blog élve az expedíció…..
BendeA 2014.02.14 08:49:15
@bigmax: Csak pár gondolat az idézetedhez, a teljesség igénye nélkül: A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett ismeretek összessége. Egy tudománynak saját fogalomrendszerrel és saját tudományos módszertannal kell rendelkeznie. Alaptudományról akkor beszélhetünk, ha a tudományos kutatói tevékenység középpontjában a Világegyetem adott tudomány által vizsgált szegmensének megismerése áll. A fentebbi definíciókból kitűnik, hogy a földtudomány, egy a Földdel, mint égitesttel foglalkozó önálló természettudomány. Ennek részét képezi a geológia, melynek kutatási területe a litoszféra, szintén önálló tudományágnak minősül.
Anglia keleti partjainál fedezték fel az Afrikán kívüli legkorábbi emberi lábnyomokat. Az angliai Norfolk közelében felfedezett lábnyomok közvetlenül bizonyítják a Brit-szigetek első emberi telepeseit. Körülbelül 50 lábnyom őrződött meg, amit történelem előtti ősemberek…..
Pangea A Magyar Kappadókia 2014.02.05 06:32:19
Salgótarjántól nem messze, néhány kilométerre délkeleti irányban, a Medves-fennsík és a Mátra közti dombok rejtekében fekszik Kazár települése. A nógrádi falu könnyedén ismertté válhatott volna, akár a területén feltárt, leletekben igen gazdag bronzkori településről,…..
Pangea Mars a tanösvényre! 2014.01.22 09:48:41
A Vértes-hegység déli nyúlványai között megbújó Gánt községtől néhány kilométerre délre fekvő Bagoly-hegyen tárták fel a mai Magyarország első művelésre alkalmas bauxittelepét. A bauxit fejtését 1920-as években kezdték meg, és egészen az 1980-as évekig művelték, míg a bauxitvagyon kimerülésével a…..
BendeA 2014.01.28 17:20:04
@storm: Nagyon köszönöm, hogy belinkelted a képeidet :) Már várom, hogy mikor jutok el Gántra ismét, és akkor erre is elkalandozok :) Lehet biciklimet is viszem!
BendeA 2014.01.28 17:40:06
@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Igen, igazad van, a posztban nem tértem ki rá, de az 1920-as években német érdekeltséggel nyílt meg a bánya. A kitermelt bauxitot pedig a német hadiipar hasznosította, repülőgépgyártáshoz főként. A '70-es, '80-as években a kitermelt bauxitot, pedig a Szovejtunióba szállítottuk, és egyesek szerint nekik a magas titán tartalma miatt kellet annyira, és szintén hadipari célokra használták fel.
BendeA 2014.01.28 17:41:09