Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Squall

91 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Squall A fény útja 2007.12.26 13:03:00
Most nagyon vékonyan megkocogtatjuk a relativitás-elmélet vastag falát. Ez igazából csak egy kis kitérő lesz, de legalább ízelítőt kaphatunk a fizika mélyebben hasító elemzéseiről, és talán segíthet abban is, hogy jobban megértsük a bennünket körülvevő világról, és a…..
Squall Elköltözve, átalakulva. 2011.05.09 16:45:59
Köszönöm, hogy az elmúlt években ennyien olvastatok, és megosztottátok a bejegyzésem nyomán ébredő gondolataitokat. Az utóbbi időben eléggé elhanyagoltam ezt a blogot, de nincs elfelejtve! A jövőben egy átláthatóbb, kényelmesebb környezetben kívánom folytatni, némileg…..
A mostanában moziba tévelygő közönség talán fel sem fogja milyen drasztikus átalakuláson megy át a filmipar, tulajdonképpen a szeme előtt. Nagy múltú stúdiók küzdenek az életben maradásért láthatóan minden kezük ügyébe kerülő eszközzel. Ennek levét kivételesen még…..
Squall A láthatatlan futball-labda 2009.07.12 08:46:00
Az alábbi bejegyzés többségében nem saját kútfőből származik, hanem Leon Ledermanntól kölcsönöztem, de annyira elmés módon közelíti meg korunk részecskefizikájának problémamegoldási menetét, hogy mindenképp meg szerettem volna emlékezni róla néhány sorban. Itt jegyezném…..
A GUT forradalmasítaná a hétköznapi ember elképelését a Világegyetemet kormányzó törvényekről. Newton idejében egy iskolázott személy számára elképzelhető volt, hogy legalább körvonalaiban áttekintést szerezzen az emberi tudás egészéről. A tudomány fejlődésének…..
Squall 2009.05.05 13:38:04
@betoro: Elég látványos következményei lennének, ha a kifelé haladó hatás nem érvényíesülne:)
Squall A világ legnagyobb sztorija 2008.06.18 11:28:17
A minap egyik barátom mutatott egy Zeitgeist (Korszellem) nevű dokumentumfilmet, ami nagyon nagy hatással volt rám. Többek között a vallásokról, a 9/11-ről és az amerikai jegybank létrejöttéről szól, több más témát is érintve, amolyan gondolat-ébresztőként. Ezek közül is a…..
Squall 2009.05.05 13:34:46
@Zoli-raul: Semmit sem kellett megígérnem a papnak, sőt, gyakorlatilag meg sem szólaltam a ceremónia alatt.

Nem tartom sokra a keresztelőhöz hasonló társadalmi elvárások nyomására megrendezett vaganzákat, de -mivel felkértek- elvállaltam. Azóta is hangsúlyozom, hogy én a gyereknek a nagybátyja vagyok elsősorban, mégis mindenki keresztapáz, úgy tűnik a vallási besorolások nagyobb súllyal nyomnak a latban, mint a vérségi kötelék.

Ha lesz saját gyerekem, egész biztosan nem lesz megkeresztelve.

A hittel kapcsolatos véleményemet pedig már több helyen kifejtettem.
Az alapvető tudományos felfedezések megváltoztatják a gondolkodás típusát, és új kategóriákat honosítanak meg a mindennapos tudományos gyakorlatban. A filozófia jelentősége az ezt követő logikai folyamatok során mutatkozik meg igazán, amikor is a megismerés útján szerzett…..
Squall 2009.03.16 14:02:39
@lucidus: Vagy az alkímia, valóban.
A tokiói székhelyű "National Institute of Advanced Industrial Science and Technology" március 23-án fogja bemutatni a legújabb fejlsztésű, HRP-4C típusú kibernetikus modelljét a Japán fővárosában megrendezésre kerülő divatnap alkalmából. A humanoid robot egy átlagos…..
Squall Kicsi és nagy 2009.01.23 11:14:51
Az elektron és más elemi részecskék körülbelül százezred angströmny átmérőjétől a távoli óriás galaxishalmazok átmérőjéig mindenféle méretre találhatunk példákat a bennünket körbevevő világban. Az ebmer feje körülbelül középtájon van egy atom és a Nap, illetve az…..
Squall A kert 2008.12.11 22:16:17
Howard Phillips Lovecraft művei mindig is különleges helyet foglaltak el az "irodalmi értékrendszeremben". Akárhogy is próbálnám körülírni, az biztos, hogy ezen képzeletbeli lista igen előkelő helyét foglalná el valahol Tolkien és Poe körül, és ez igen nagy szó…..
Squall Az éjszaka tükre 2008.12.09 03:02:00
Lassan hajnali 3 óra lesz. Nem lepődök meg rajta, hogy ilyen korai (késői) időpontban még talpon vagyok, elvégre éberen töltött óráim gyakran nagyobb számban telnek el a sötét félgömbön, mint napsütéses testvérén.Furcsa, mennyire különbözőképpen látjuk a minket…..
Squall A logika természete 2008.12.08 09:01:55
Meglátásom nem csak a filozófiát tekinthetjük logikának, hanem bármely más tudományt is, elvégre , ha jobban belegondolunk, minden tudomány alkalmazott logika. Ez persze még nem azt jelenti, hogy minden tudomány kutatási tárgya a  gondolkodás, annak törvényei és formái. A…..
Squall A gyermekkor vége 2008.12.07 12:10:00
Most értem végére Arthur C. Clarke remekművének, a Gyermekkor végének. Clarke-t Asimov és Heinlein mellett a három legnagyobb sci-fi író közé szokás sorolni, és bizony nem véletlenül. Ám ez a titulus nem csak a fantasztikus irodalom rajongóinak körében igaz, elvégre a huszadik…..
Squall Kötelező irodalom 2008.02.15 12:54:00
Átfutottam a könyvespolcomon sorakozó keménykötésűek listáját, és úgy gondoltam, teszek egy rövid ajánlót, amit azoknak érdemes elolvasniuk, akik eddig is figyelemmel követék a bejegyzéseimet, és akik némi fogékonyságot mutatnak a fizika-csillagászat irányában. A…..
Kétezer évvel ezelőtt dsuang dszi,a mester, egy lepkére mutatott.- álmomban - mondta - ez a lepke voltam,és most egy kicsit zavarban vagyok.- lepke - mesélte -, igen, lepke voltam,s a lepke vígan táncolt a napon,és nem is sejtette, hogy ő dsuang dszi...és felébredtem... és most nem…..
Squall Kvantumbizonytalanság 2008.04.01 12:39:22
A kvantumbizonytalanság (az előbb vázolt esetben) a protonok és neutronok energiájával kapcsolatos jelenség. Ahogy egy kvantumos objektum helye és impulzusa (sebessége) ugyanabban az időben nem határozható meg pontosan, az energiája sem adható meg teljes határozottsággal. Ez a…..
Squall Tudományos determinizmus 2008.03.12 18:37:00
Laplace föltételezése szerint léteznie kell olyan törvények együttesének, amelyek előre megadják a Világegyetem további fejlődésének menetét, ha állapota valamely időpontban ismert. Laplace-nek a tudományos determinizmusba vetett reményei azonban nem válhattak valóra,…..
Squall Emberállat 2008.06.25 10:55:00
Mostani bejegyzésemet Charles Darwin szavaival szeretném felvezetni, és remélem, hogy minél többetekben godolatokat indít majd magára, ahogy azt bennem is tette. Előzményként annyit, hogy a kaleidoszkóp egyik bejegyzése (isten dns) hatására feltúrtam néhány könyvet az itthoni…..
Squall Végtelen 2008.04.01 14:06:32
Evezzünk most egy kicsit a fizika matematikai oldalára, és fejtsünk meg egy sokak számára megoldhatatlan rejtélyt, a végtelen értékek eltűntetésének lehetőségét. A számítások során fellépő végtelen mennyiségek már régóta bosszantják a fizikusokat. E végtelen mennyiségek…..
Squall A neutronok halála 2008.04.01 13:06:20
A gyenge kölcsönhatás nem annyira összetartja, mint inkább széttöri a dolgokat. Főként a neutronokra hat, s protonná változtatja őket. Ezt a folyamatot béta-bomlásnak nevezzük: eredményeképpen a neutron egy elektront és egy neutrínót (egészen pontosan antineutrínót) sugároz…..
Squall Az atom ragasztószalagjai 2008.04.01 12:57:13
Már csak az a kérdés vár megválaszolásra, hogy miért (és hogyan) rendeződnek a kvarkok kettős vagy hármas csoportokba? A válasz: egy eddig ismeretlen térkvantum (részecske) tartja össze őket. Ezeket a részecskéket a tudósok gluonoknak nevezték el (az angol „glue”…..
Az előbbiekben vázolt helyzet teljesen megváltozik, ha az atommagot vizsgáljuk. A protonokat és neutronokat az erős nukleáris kölcsönhatás, a magerő tartja össze. Ez az erő teszi lehetővé, hogy nagy mennyiségű pozitív töltés tartózkodjon kis helyen, és az elektromos taszítás…..
Az elektromágneses erőhatás nagy távolságban is érzékelhető. Ennek az az oka, hogy bár a fotonok szállítanak valamennyi energiát, egy foton létrehozásakor nem kell fedezni a tömegének megfelelő energiamennyiséget, mert az elektromágneses tér kvantumának (tehát a fotonnak)…..