Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tóth edina

35 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tanácsadásaimon visszatérő kérdés, miért könnyebb az idegen nyelven történő kommunikáció külföldi barátainkkal, mint munkahelyi környezetben, pedig ugyanarról az emberről és tudásról van szó? A kérdés komplex, csak néhány gondolatot emelek ki. Számomra nem nyújt e tekintetben elégséges választ…..
Mesélj egy kicsit magadról! Mivel foglalkozol? Fürész-Mayernik Melinda vagyok, baba- és gyermekangol oktató, tanácsadó, matematika-angol szakos tanító, anya és feleség. A diplomám megszerzése után azonnal tanítani kezdtem abban az általános iskolában, ahol én is tanultam annak idején. Ekkor…..
Gyorsan és hatékonyan szeretnél egy adott idegen nyelvet elsajátítani? Akkor gyakorolj minden nap és kezdj a nyelvben illetve az adott kultúrában élni! Az alábbi stratégiával naponta  minimum 15-30 perc nyerhető nyelvtanulásra. (Dali: Elfolyó idő) A "holtidő": Utazás közben: ha vezetsz,…..
"Elhatároztuk, hogy felmegyünk a Holdra, és megteszünk egyéb dolgokat is még ebben az évtizedben - csakhogy nem azért, mert könnyűek, hanem mert nehéz megtenni őket. Mert ez a cél arra szolgál, hogy megszervezzük és mérlegre tegyük energiáink és képességeink legjavát." Ezeket…..
Vajon feltételezné-e bárki, egy marseillei török munkásfiúról, hogy kiváló autószerelő és az anyanyelvén kívül folyékonyan beszél még két idegen nyelvet? 2013 őszén autóval indultunk felfedezni Dél-Európát. Gyönyörű helyeken jártunk, Genova, Menton, Nizza, Marseille, Cassis, Barcelonáig szerettünk…..
Régóta lángol a vita a nyelvoktatással foglalkozó szakemberek között, vajon mikor érdemes elkezdeni idegen nyelveket tanulni. Nemrégiben egy cikkben arra hivatkozott a szerző a korai nyelvoktatás mellett érvelve, hogy ha a baba nem hall idegennyelvű beszédet egy a szaknyelvben…..
Egy TED videó arról, miért fejlődött ki az emberi kommunikáció. Milyen összefüggés van a szociális (vizuális) tanulás és a beszélt nyelv kialakulása között? Mi volt kétszázezer évvel ezelőtt és ma a beszéd funkciója? Pusztán a tény, hogy absztrakt módon kommunikálni…..
Vajon gondoltaink képességeinkről, önmagunkról, mennyiben határozzák meg sikereinket a nyelvtanulás területén? Vajon mikor tudunk jobban teljesíteni egy idegennyelvi helyzetben, legyen az akár állásinterjú, vagy nyelvvizsga? Akkor, ha azt mondogatjuk magunknak:... "á, úgysem fog…..
Azt hiszem, mindannyiunkkal történt már olyasmi, hogy egy jól induló reggel után bementünk a munkahelyünkre és elkezdtük magunkat kollégáink panaszkodása miatt hirtelen rendkívül rosszul érezni. Vagy esetleg valami hasonló is, mint velem és a kislányommal. Ő azokon a…..
Hihetetlen érzés. Ez az erdő tényleg fekete. Lankákkal, zöld fűvel, magaslatokkal, és tehenekkel, az elmaradhatatlan kolomppal a nyakukban. Amikor megismerkedtem az első német szavakkal, mama elmesélte, hogy az én üknagymamám innen származik. Mama örült neki, hogy lesz újra valaki…..
Lassan két éve, hogy főként felnőttekkel foglalkozom a coaching és német nyelvoktatás területén is. Ősszel becsengetett az utcánkból egy helyes fiatal hölgy, azzal a kéréssel, hogy a 10 éves kisfiának tudnék -e segíteni a németben. Nagy baj van- mondta. Az iskolai tanár…..
1. Dolgozz ki konkrét és reális célokat! Mit szeretnél elérni és mikorra? A hosszútávú célt bontsd fel apró lépésekre. Mit szeretnél tudni például 1 hónap tanulás elteltével: bemutatkozni, néhány egyszerű mondatot megfogalmazni? 2. Gondold át, miért szeretnéd az adott…..
Talán 20 éves voltam, amikor a főiskolán először hallottam róla. Már akkor is vonzott a gondolat, hogy mindannyian egyforma nyelvtani-mondattani struktúrákkal a fejünkben jövünk a világra, és pusztán csak környezetünkön, illetve a véletlenen múlik - azon, hogy épp hova születtünk -, hogy melyik…..
Vajon van kapcsolat az idegennyelven történő megszólalástól való félelem és a perfekcionizmus között? A tökéletességre való törekvés nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy adott területen kiváló eredményeket érjünk el. Ki nem szeretne klassz szülővé válni, ötös…..
Vajon mennyire életszerű, hogy egy idegen városban rádió "riportot" készítenek Veled és azt később véletlenül meg is hallgatod? Velem nemrégiben Stuttgartban a kastély főterén ez történt. Kicsit meglepődtem, amikor a riporter odajött hozzánk és arról érdeklődött, ha…..
Mi a nyelvi gátlásoldás? Hogyan függ össze a nyelvoktatás és a coaching?  Nemrégiben az egyik tanári fórumon az új felsőoktatási követelményrendszer tervezett változtatása kapcsán éles vita folyt arról, hogy mi magyarok miért nem beszélünk jól és lazán…..
Tavaly. Párizs. Egyedül. Bátor és boldog voltam. Zsebemben három francia kifejezéssel indultam útnak: „je suis”, je’ne parle pas francais, cherchez. Érdekes, a metróalagutak útvesztőjében kiismertem magam. Nem úgy a Diadalívnél. Miután negyedszerre tettem meg ugyanazt a kört…..
"Szükségem van rád, mert szeretlek" (Erich Fromm)   Mert egymás tiszteletén és szeretetén alapuló házasságban, élettársi,- pár,- kapcsolatban élni a világon az egyik legjobb dolog! Mert jó együtt időt tölteni, beszélgetni számunkra fontos dolgokról, vagy épp egy pohár bor mellett az élet nagy…..
"A felebaráti szeretet egyenrangúak közti szeretet; az anyai szeretet a gyámoltalan iránti szeretet. Bármennyire különböznek is egymástól, abban közösek, hogy természetüknél fogva nem korlátozódnak egy személyre. Ha szeretem a felebarátomat, valamennyi felebarátomat szeretem; ha…..
Mert azt gondolom, hogy engem klassz emberek vesznek körül. Akiktől tanulni lehet. Akik az élet egy-egy területén példák számomra. Akikkel jó vitázni, mert mást gondolnak, mint én. Mert ez is hozzám tesz. Én meg őhozzájuk. Kölcsönösen. Mert másokban értéket látni és elismerni azt, mert örülni…..
Mert valahová tartozni, egy közösség részének jó lenni. Mert egész egyszerűen kellemes a barátokkal eltölteni egy estét vagy a családdal együtt ünnepelni. Mert már az evolúció során a csoportban való léthez alkalmazkodtunk és a jobb túlélési esélyek miatt erre váltunk motiválttá. Nem véletlen, hogy…..
Mielőtt elkezdenéd a légzéstechnikákat gyakorolni, érdemes tudatosítani, hogyan veszel levegőt most? Ehhez hunyd le a szemed, jobb kezed tedd a hasad közepére, a derék vonalába. A bal kezed tedd a mellkasod közepére. Lélegezz úgy, mint máskor, csak figyeld mi történik, mialatt a levegőt beszívod és…..
Mert szeretem azt hinni, hogy a jövő tartogat szépet, érdekeset és kedvezőt, hogy felelősségem van önmagammal és a környezetemmel szemben miként gondolkodom. Mert jobb derűsnek lenni, mint nem. Ez számomra ilyen egyszerű.  Szokássá lehet alakítani az optimizmust? Igen! Hiszen kezünkben a döntés…..
Ki gondolná, hogy légzéstechnikánk befolyásolja közérzetünket, stresszel való megküzdési képességeinket? Pedig igen.  A légzésnek a szervezet oxigénellátásában van szerepe. Minél több oxigén jut a véráramon keresztül az agyba, annál frissebbek leszünk mind testileg, mind mentálisan.  Két módon…..
"Nyáron alkonyatkor a lugasban szentgyörgyhegyit inni, ez az élet nagy ünnepélyes pillanatai közé tartozik. Ilyenkor az asztalt le kell takarni sárga, vagy rózsaszín abroszszal, a vázába virágot kell tenni, éspedig ciniát vagy napraforgót, és egészen nagy költőt kell…..