Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Opi87

0 bejegyzést írt és 313 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1897. Villamos a Néva jegén, Szentpéterváron. A téli időszakban számos vonalat létesítettek a befagyott folyón..
Opi87 2022.02.06 15:57:58
@gigabursch: Szerintem a fotó beállított, de úgy "normál" üzemben egyenként vagy kis csoportban sétálhattak fel. Nem tudom mi volt itt a pontos cél ezzel a képpel, de látszik, hogy nem mozgásban vannak, hanem állnak egy helyben szerintem.
Az NDK a berlini fal előtt sem volt szívderítő hely. Drága, gagyi termékek, ételhiány és háztömbkommandók mindenütt...
Opi87 2022.01.25 13:31:58
@kvp: Na de az NDK-ban pont hogy előbb volt felkelés, mint nálunk, csak ott a rendszer időben lépett, és még kéznél voltak a tankok, tehát nem lett igazi forradalom 1953-ban. Utána meg Stasi elintézte, hogy minden házban legyen legalább egy besúgó.
Sajnos azt, hogy mi lesz, én sem tudom. Viszont azt leírom, hogy a vérzivataros, 20-30%-os esések ellenére miért bízom (egyes) kriptók hosszú távú emelkedésében jobban, mint a hagyományos pénzek vásárlóerejében. ..
Néhány éve Svédországban jártamban, egy ingatlanközvetítő kirakata mellet vezetett utam, s jó szokásomhoz híven megnéztem egynéhány hirdetését, hogy látleletet vegyek Uppsala lakáskínálatáról.  Ama híres „bezzegország” kevéssé népszerű tulajdonsága - turisták körében legalábbis – annak meglehetős…..
Opi87 2021.12.18 17:14:15
A lakópark csak egy szép szó a NER lopásra. Nincs már közük a klasszikus 90-es évekbeli lakóparkokhoz, amik:

- kis méretű, de a lakások relatíven nagyok
- jó minőségű alapanyagok
- emberi mértékek a tervezésben
- szempont volt az elhelyezkedés, iskola, óvoda, közlekedés stb. közelsége
- az építtető tipikusan magyar, helyi közép vagy nagyvállalkozó volt, helyi munkaerővel, esetleg piaci alapon felvett hitellel
- a célközönség a helyi fiatal családosok, középosztálybeliek voltak

A NER lakópark pedig:

- böszme, de a lakások a törvényi minimum méretűek minden tekintetben
- legolcsóbb mindenből épüljön
- terven nézzen ki jól, legyen kva nagy meg "modern", hogy a hülye vevő (lásd alul) megvegye, de belül már mindegy, milyen
- oda épül, ahol a befektető (lásd alul) ki tud bulizni/ingyen megkap valami nagy helyet (pl. Közvágóhíd, Duna menti volt ipari parkok stb.). Iskola, óvoda, vásárlás, utazás nem szempont, mert a célközönségnek ez mindegy (lásd alul)
- az építtető vagy valami NER-es főf*sz, vagy egy külföldi (arab, kínai, tajvani) NER-es csókos, aki kap ingyen hitelt (az ún. állami banktól, valójában NER pártkassza bank, MKB, OTP, MFB lehet választani...), csak építsen valamit (és persze kva sokat visszaoszt, mikor a vevők megveszik). Az összes vállalkozó NER-es, alul pedig ukránok, románok építik a tényleges dolgokat (engem amúgy nem zavar, hogy ukrán vagy román, csak mondom hogy egyrészt ők olcsók, tehát ez az egész móka még a gazdaságot is alig pörgeti)
- ÉS A LÉNYEG: amit sokan nem értenek, hogy ki a célközönség: külföldiek, akik minden sz*rba befektetnek, mert annyi pénzük van, és félnek a helyi politika hatásaitól, tehát a haldokló nyugatra (igen, nekik mi is nyugat vagyunk) kell vinni ugye a pénzt. Tehát lényegtelen, hogy most lehet-e lakni egy ilyenben, jól néz ki papíron, sokba kerül -> biztos jó, jön az arab/orosz/kínai/indiai maffia/helyi NER-es, és megvesz 100/1000 ilyet, azt kész. Azon az áron, amin megveszik, helyileg eladhatatlan persze, de mindig lesz másik külföldi, aki megveszi. Az ilyen lakóparkokban a lakások szerintem kb. 70-80%-a üresen áll, külföldi jellemzően offshore cég tulajdonossal.

Mikor eladják az 1000 lakás 90%-át külföldieknek, abból leosztanak a NER-nek, a hitelt visszafizetik (jobb esetben, vagy csődbe lehet ugye vinni a céget+hajléktalan), a főf*sz éppítettő arab csóka is kap x millió eurót, és kezdődhet minden elölről.

Ez nem hogy a NER szeme előtt, de az ő direkt közreműködésükkel, az ő zsebüket tömve történik. A FIDESZ okozta a lakhatási válságot (és sok minden mást is), az építőipar drágulását is (hiszen az ilyen megaberuházások húzzák fel az anyagárakat, na meg az olyan munkaerőt is elszívja, amit nem lehet ukrán/románnal megcsinálni), és konkrétan a "haza" érdeke ellen dolgozik (mert a külföldi lakástulajdonlást nagyon kéne szabályozni).

Csak hát mi nem a haldokló Nyugat vagyunk, csak a kib*szott Balkán, ezért itt semmi sem történik soha, csak a teljes apátia, az ország fele meg még mindig van annyira hülye, hogy erre akar szavazni. Szerintem kvára semmi remény arra, hogy mi valaha normális, élhető hely legyünk. Én külföldről jöttem haza, és nem Nyugatról, és ott is sokkal normálisabb minden. Ez egy halott ország, nem csak hogy mentálisan, de lassan minden praktikus szempontból is (gazdaság, egészségügy, oktatás stb.).

Szerintem jelentsünk csődöt, és hagyjuk, hogy valaki annexáljon minket, ez lenne a legjobb.
Opi87 2021.12.18 19:59:43
@Takács Miklós: Ennyire nem egyszerű. A lakás értékének kb. 2-3%-át éves szinten rá kell költeni az állapotmegóvásra (ház és állapotfüggő persze, de vegyünk egy átlagos használt lakást, és számoljunk 4%-al). Ezenfelül mondjuk 5 millió Ft felújítási költséged van rögtön költözés után (szintén tipikus), mert az előző tulaj nem csinálta a lakással semmit 10 éve, persze még mindig nem 0-ról indulsz ezután, már ami amortizációt illeti, de tegyük fel, szerencsés vagy, és csak 5 millió plusszal kapsz egy "nullás" állapotú lakást

Tehát mondjuk 40 millió Ft volt a lakás, plusz 5 a felújítás. A 40 millióból 30 millió hitel, ennek a 20 éves díja mondjuk 46 millió Ft lesz. Tehát 20 év után ennyit költöttél:

46 millió + 10 millió + 5 millió + 20 * (évente mondjuk 1 millió, mert ennyit tudsz rákölteni, persze lehet egy évben 5 millió, másikban 0.5 millió stb.) = 81 millió Ft

Tegyük fel én bérlem ezt a lakást 20 évig havi 200 ezer Ft-ért (tegyük fel nincs infláció, ahogy a fentiek esetében sincs, ill. konstans a lakbér):

200.000 * 12 * 20 = 48 millió Ft.

Neked van egy lakásod, nekem meg van 33 millió Ft likvid megtakarításom. Ki járt jobban? Szerintem nem annyira egyértelmű, mert én még mindig vehetek fel egy kis hitelt, és lett egy tehermentes lakásom, te viszont 20 évig fizettél egy hitelt plusz jelentős összeget, hogy fenntartsd a lakás állapotát (persze ezt elhanyagolhatod, ahogy sokan teszik is, de akkor viszont nyilván csökken a piaci értéke, tehát a semmire fizetsz)

Nekem meg mindig volt likvid megtakarításom (persze ez nem vette figyelembe a keresetek esetleges különbségét), tehát ha engem ki is raknak az albérletemből, van pénzem másikat bérelni, neked viszont ha elveszi a bank a házad akkor az utcára kerülsz.
Akár modern, akár klasszikus értelemben, a skandináv stílus népszerűsége évek óta töretlen. A siker titka nemcsak a zseniális térrendezésben, a praktikus és letisztult formavilágú tárgyak harmonikus egymás mellé rendezésében rejlik, hanem abban is, hogy maga a stílus is folyamatosan fejlődik, szó…..
Opi87 2021.12.06 07:54:18
@geegee: Én úgy emlékszem Skandináviában (legalábbis Svédországban, ahol én anno voltam) az állam kifejezetten támogatja, hogy költözz ki a világ végére, ahol van hely. Tehát ha megnézed a térképet látod hogy Svédország kb. 5-ször akkora, mint mi, de a lakosság meg kb. ugyanannyi. Aminek a nagy része 5-6 városban található meg. Az ország fele meg szinte lakatlan.
Hogy rohan az idő! A legutóbbi összefoglaló óta immár kettő év is eltelt, így kedvenc sorozatom újabb része megérkezik. Ideje számot vetni, hogy mi történt külföldön és mi NEM történik itthon.Kattints az első, a második, a harmadik és a negyedik részhez! Az immár szokásos táblázat, ami tökéletesen…..
Opi87 2021.11.03 16:13:14
@Örömhernyó: Mi lenne a "nem sok"? Magyarán mihez képest. Pl. kisföldalatti felújítása, villamosok felujítása (ebből sok volt), 1-es villamos meghosszabítása, csepeli HÉV felújítása, buszpark lecserélése, új villamosok vásárlása, 4-es metró, ezeket most csak így fejből.

Tarlós alatt térköveztünk (EU-s pénzből, NER-es haverokkal), épült stadion meg uszoda (mindkettő piacilag eltarthatatlan méretben), megcsináltuk a Vigadót (a haveroknak), a Várkert Bazárt (a haveroknak, mellesleg kva ízléstelenül), MOL Bubi lett (ez pozitívum, de tudjuk, hogy nem a Tarlós miatt lett ez), szétcsesztük a Városligetet (önmagában vannak részei, amik jók, de ezek a megalomán múzeumok...minek? Ki tartja majd el őket? a turisták biztos nem...) és fel lett újítva egy-két nagyobb egyetem és hasonló.

Közlekedés szempontból a Tarlós egy nagy 0 volt, autób*zi hozzáállás ami tudjuk merre vezet. De azért vett ő is pár villamost meg buszt.

Amúgy minden, ami pozitív változás volt tarlós alatt a Vitézytől jött, már közlekedés szempontból.

Én esztétikai szempontból mondom, hogy a legtöbb tér nagyon ízléstelenül lett megcsinálva, és kva drágán.

Szóval Demszky-nek adnék egy 5-öst, Tarlósnak max egy 3-ast. Karácsonyt eddig nem tudom értékelni, de sztem sok minden nem fog történni, úgy érzem.

De megjegyzem, az állam (bocs: A FIDESZ) szinten teljesen elvette mind az önkormányzatok, mind a városok automóiáját és bevételeit. Ezek után a sok FIDESZ drón Karáncsonyra mutogatása (pláne ennyi idő után) minimum kínos, de inkább szekunder-szégyenérzetet generál bennem.
Balázsék nyolc évvel ezelőtt költöztek ki Angliába, aztán egy (pontosabban két) svájci látogatás hatására úgy döntöttek, hogy inkább az alpesi országot választják. A szakma (a buszvezetés) maradt, a körülményeik viszont (miként Csillának elmesélte) javultak...
Opi87 2021.10.05 14:05:45
Ezt a kis könyvecskét Londonban adták ki 1757-1795 között minden évben, vagyis II. György és III. György uralkodása alatt. A Covent Gardenben nyomtatták, s a népszerűségét jelzi, hogy a két shilling és 6 pennybe kerülő zsebkönyvet 1791-ben 8000 példányban adták ki. Minden kiadásban 120-190 olyan…..
A gyalogosok az úthasználói hierarchia élén foglalnak majd helyet. Az autósoknak - akik a legnagyobb eséllyel árthatnak a többi közlekedőnek - a legnagyobb a felelősségük, hogy mérsékeljék azt a veszélyt, amelyet mások számára jelentenek...
Opi87 2021.09.18 11:22:09
@horex: Ilyen balesetek tömegével voltak a 70-es években igen. Kb. azon a színvonalon vagyunk jelenleg, tehát olyan 50 évvel a nyugat mögött. Számunkra érthetetlen, ami ott van? Egyet elfelejtesz, ők már voltak ugyanott, ahol mi, és rájöttek, mik a gondok, és tettek érte. Hollandiában egész társadalmi megmozdulás keletkezett, lásd:

www.dutchreach.org/car-child-murder-protests-safer-nl-roads/

Ha megnézed a gyalogosok halálozási arányát, itt:

ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/default/files/pdf/statistics/dacota/bfs20xx_pedestrians.pdf

Magyarországon 152 gyalogos halt meg 2016-ban, a fele akkora területű, és majdnem kétszer annyi lakosú Hollandiában meg 44.

A népességre kivetített arány nálunk ötször rosszabb.
Nem először üzenget egymásnak a jegybank és a pénzügyminisztérium vezetése, ami egy jól működő demokráciában nem lenne különleges dolog, de az Orbán-kormány gyakorlatában ez több, mint homokszem a NER gépezetében. A vita most akörül forog, mi legyen a prioritás a koronavírus-járvány hatásainak…..
Opi87 2021.08.18 17:22:03
@11 Favágó: Valószínűleg náluk a valós adat van megírva ;) Nálunk meg, amit a Szotyis kiad.
A Fidesz vezető politikusai egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy az ország akár el is hagyhatja az Európai Uniót, ha az érdekeik úgy kívánják. Korábban csak néhány szélsőségekre hajló pártember fejtegette a tagság feladásának lehetőségét, de most egy megfontoltságáról és visszafogottságáról ismert…..
Opi87 2021.08.18 17:20:00
@atomic power 1986DucaDuca: terelés, GDP arányos államadósság vs. teljes államadósság.

Odaszarok a szobádba, ha panaszkodsz, akkor elmondom, csak a szoba 3%-a szaros ;)
Javában zajlik a kommunikációs kiszorítósdi a magyar közéletben. Jól reprezentálja a folyamatokat az úgynevezett jobb- és baloldali sajtóorgánumok tartalmainak elképesztő méretű eltérése. A kormánypárti médiafelületek alig reagálnak a napi történésekre, ugyanis nem hagyják el azt a csapást, amelyet…..
A hangzatos szólamairól elhíresült Orbán-kormány közel 10 éves tündöklése után lecseréli a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát a közintézmények falain az Alaptörvény preambulumaként ismert Nemzeti Hitvallásra (NEHI). Mielőtt feltennénk magunknak a belülről önkéntelenül is feltörő kérdést: „Épp ez a…..
Opi87 2021.08.06 09:47:14
@élveteg: A "Magyarország Kormánya", az "Állam", a "Párt" és a "Nép" az 4 különböző fogalom. Sajnos a Szotyis szeret úgy nyilatkozni, hogy ez a 4 egy és ugyanaz, és a pénzeket is pont úgy kezelik, tehát nincs már "Állami pénz" vagy "Pártkassza", hanem minden egy folytonos massza ahol szemrebbenés nélkül megy egyikből a másikba. Tehát a probléma eleve ott kezdődik, hogy a Kormány ne a "magyarok" nevében beszéljen politikai állásfoglalása kapcsán (hiszen minimum az ország kb. fele sohasem szavazott rájuk), hanem max. a saját Pártjukról, és sohasem az "Államról", mert egy Államnak nincs politikája, pláne a "Népnek".

Nem a "Nép" harcol a Soros ellen, hanem a "Párt". Nem a "Nép" harcol "Brüsszel" ellen, hanem a Szotyis, aki amúgy a Párt, a Kormány, az Állam és már lassan a Nép is így egyben. A Kárpátok Zsenije ez is, mindenhez ért, és minden ő egyszemélyben. A Kormány többi tagja már annyira sem vehető komolyan, hogy érdemleges ellenvélemények szülessenek bármiről. Itt Mindenki Egyéniség.
Opi87 2021.08.07 13:03:02
@6.Lenin: EU-s pénzből, közben az államadósság az egekben, a 2008-as összeg duplája, az Euró pedig kb.50%-al erősebb a Ft-hoz képest...Tehát kérdezlek, hogyan lehetne magasabb az életszínvonal, mikor a fizetések növekedése még az EUR árfolyamot sem követte le, közben minden tartós fogyasztási cikk (és az élelmiszerek nagy része is, autókról, műszaki cikkekről nem is beszélek) importból származik? És akkor még a Forint inflációjáról nem is beszéltem. Vicces, hogy a kurmány pont a nyugdíjasokat sz*patta meg a legjobban, hiszen a nyugdíjemelés még az inflációt sem követi le. Én, mint fiatal dolgozó az ÖSSZES megtakarításomat átraktam EUR-ba még pár éve, és mindent azonnal átváltok, a kurmány politikájának hála így gyakorlatilag semmit nem kell csinálnom, hogy a megtakarításaim növekedjenek, hiszen folyamatosan gyengítik a Forintot. Vicc ez az ország, proli balkán, csak családi okból vagyok itt már...
„Minden annyira gyorsan változik, én is, meg a világ is, nem tudhatom, hogy hova visz az utam.” Ismerős? Alighanem sokan vagyunk így, mint Csilla interjúalanya, Sándor, aki szoftverfejlesztőként dolgozik Svájcban. Lássuk, milyen tapasztalatokkal!..
Opi87 2021.08.03 12:38:39
@Din Serpahis:

Nem feltétlenül egy-egy dolgozót hibáztatnék egy elavult infrastruktúráért, hiszen ez nem az ő döntésük sokszor (sőt, sok helyen még "ingyen" sem javíthatsz semmit, ami működik, jó az úgy), viszont szakmai oldalról egy ilyen helyen rövid távon hülyét kapsz. Kb. mintha egy végtelenül precíz embert beültetsz csempézni jó pénzért átlag magyar szakikkal, 5mm ide vagy oda, "jó az úgy", szerintem mentálisan ez nem lenne egészséges.

Szerintem a bank legyen "lassú és precíz", a startup meg "gyors és összedobált", ehelyett az van, hogy a bank az lassú és összedobált, a startup meg gyors és összedobált lesz :)
Opi87 2021.08.03 19:42:42
@gabors: A buszsofőr nem válogathat (vagyis igen, de persze általában nem), a programozó meg igen (általában nagyon). Tehát kérdés, hogy mit nyújt egy bank, amit más nem tud? Fizetések nem jobbak (sőt, sokkal rugalmatlanabb egy nagy cég ha többet kérnél, általában eleve minden emelés fix ha egyáltalán van), munkakörülmények általában abszolút rugalmatlanok (üldögélhetsz 9-től 5-ig a "jófej" kollegákkal az irodában, biztos valakinek bejön), a menedzsment általában teljesen begyepesedett, vagy csak felfelé nyal és azzal van elfoglalva, hogy teljesítse a KPI-aikat meg egyéb multis lófaszokat, értelmezhető termék nincs (tessék megnézni csak a banki applikációkat, belső rendszereket stb.), rendes fejlesztési munka nincs, új technológiák alig vannak, változást szinte 0 eséllyel érsz el egy ilyen cégnél mezei lenézett lófasz fejlesztőként, különösebb ráhatásod se lesz se a termékre, se a folyamatokra (ha szerencséd van és egyáltalán belső fejlesztés, és nem csak egy "senior" fizetésért tech supportálsz) stb. lesz feletted product owner meg product manager meg product minden aki mind azt hiszi hogy okosabb mint te a közgázos diplomájával, és akit szintén csak a KPI-ok érdekelnek meg hogy nyaljon felfelé.

Még egy magyar kkv is jobb, de szerintem Magyarországon (Svájc persze más) abszolút a külföldre dolgozás, esetleg saját cég, amit érdemes vinni...Már ha nem szeretnél kiégni 5-8 év után.

Multi, bank, ide értelmes ember nem megy, max egyetemről ki, kis naív majd te megmutatodként. Én ezt mondom neked 15 év tapasztalatommal, voltam banknál contractor, voltam multinál is, voltam multinál is contractor, dolgoztam külföldre, volt (van) saját cégem, startupnál dolgozom jelenleg, szóval eléggé láttam, mi van.

Aztán persze van az aki 30 évig képes ugyanoda bejárni, ugyanazt az ERP-t nyomogatni, ezek jól fizető nyugdíjas melók lesznek (mert ő azt nyomogatja, de közben a világ tovább ment, ő lesz az 1 ember aki ért hozzá, örökre lesz munkája, erre sok példát láttunk már bankoknál ahol 30-40 éves rendszereke is vannak sok helyen...), de mondom, egy ilyen közegben egy kreatív ember abszolút kiég.

És nincs azzal semmi baj, ha te nem vagy kreatív esetleg szabadságot igénylő vagy változatosságot igénylő típus, az is kell, ennyi. Svájci bankba lefogadom nagyrészt ilyen emberek dolgoznak, nem csak a fejlesztők, de pl. a könyvelők is pont ilyenek szoktak lenni.
Opi87 2021.08.04 21:22:32
@gabors:

Startupoknál általában max 2 szint van. Nálunk konkrétan, miután én vagyok a technológiai igazgató, plusz a (senior) fejlesztők, ennyi. Ha úgy nézed, én vagyok az architecht is, mert én döntöm el, hogyan oldunk meg technológiai szempontból problémákat (pl. termék, skálázódás, UX, adattárolás, adatfeldolgozás, analítika, különböző külső együttműködések technikai kiszolgálása, biztonsági kérdések stb.), a senior meg megcsinálja. Miután mi kicsit vagyunk, ezért a munkám 60-70%-a amúgy fejlesztés, debugolás, tech support stb.

Ennek a munkának itt minden szintjén sok kreativitás van: az én szintemen mivel ha van is "kész" megoldás egy problémánkra, azt általában meg kell találni és ki kell értékelni, sok problémánkra eleve nincs kész megoldás, hiszen azért vagyunk startup, miután nem versenyzünk 20 másikkal (konkrétan jelenleg EU-n belül nincs is versenytársunk, amerikai versenytársunk pedig teljesen más környezetben működik, és nyilván nem tudjuk a háttérarchitechtúrát és egyebet), skálázódnunk is kell már abszolút, amire ugye felvet további 1000 másik kérdést, és nálam már abszolút előjönnek olyan kérdések is, hogy mennyibe kerül valami az elején, mennyibe kerül évente, karban tudjuk-e tartani, találunk-e embert, aki fejleszti, ha esetleg kellene egy dedikált ember (nyelvek, framework-ök, adatbázisok, analítikai szoftverek hada van itt), 1 év múlva is lesz-e hozzá frissítés, mennyire biztonságos, átmegy-e a biztonsági tesztjeinken stb.

A senior szinten meg abszolút elvárt és megfizetett a kreatív problémamegoldás, igen. Azért remélem érthető, hogy aközött, hogy "rakj be egy inputot a főoldalra Józsi, legyen kék, és 20 pixel magas" és az "old meg, hogy távolról debugolhassuk real time a tesztelők készülékeit" azért nem ugyanaz a "megmondom felülről szint". Én nem mikormenedzselek, és abszolút igaz a sztereotípia itt, nem készülnek pl. a bankoknál általam is megszokott specifikációk: nincs időnk, sokszor menet közben változtatunk (pl. saját dedikált tesztelők, fókuszcsoport inputja miatt, fejlesztők inputja miatt), sokszor a/b tesztelünk a felhasználóinkkal (ekkor adatokkal alátámasztható, melyik a jó irány), nem egy rigid struktúra ahol a fejlesztő csendben dolgozgat mi meg a válla mögül irányítünk. Ilyen embert fel sem vennénk, mert mi abszolút elvárjuk, hogy egy senior minden értelemben rakja bele a tapasztalatát, nem csak kód szinten.

Minden kérdést ezért belül is megvitatunk, és vannak nagyon kreatív módszerek és megoldások, amik születnek, és mi még csak Series A-nál tartunk, tehát kicsit vagyunk, számomra ezért érdekes, mert real time kell növekedni, és skálázódni, mi abszolút egy MVP-vel indultunk el, kevés pénzből, de év végére várhatóan már nyereségesek is leszünk.

Ahogy mondtam fent, kreativítás szempontjából a bank meg a multi abszolút az alja, kkv és startup meg általában a teteje (NEM csak azért lesz egy fejlesztési munka kreatív, mert a kódolás maga kreatív, én ezt nem is mondtam. A fejlesztés kb. 30%-ban "tiszta" kódolás amúgy is. A többi az minden más. Ha a te munkád 100% kódolás, az bizony nem fejlesztési munka, hanem feature gyár, vagy nagyon kezdő vagy. Igen, a Facebook-nál is van olyan phd-s aki support ticketekre válaszol, ilyen helyekről pont ezért kell eljönni. Ha arra sem képesek, hogy bevonjanak a döntésekbe, ott nem becsülnek meg, ennyi)
Az informatikusokról sokan gondolják azt, hogy sima ügy a külföldi munkavállalás, ahol aztán hatalmas pénzeket lehet szakítani. A valóság persze ennél összetettebb, már csak azért is, mert magának a területnek is rengeteg ága (valamint boga) van. A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat mai…..
Opi87 2021.05.27 17:14:56
@négyzet: Ezt már hallottam párszor, kiadjuk a munkát a vietnamiaknak meg a kínaiaknak, aztán hű de jó lesz, mert 1/3 annyit kérnek. Sajnos a minőség is 1/3-ad annyi. Másolásban jók, problémamegoldásban sajna nem. :( Saját cégemnél is jártunk így sajna, ügyfél kiadta a projekt egy részét kici kínaiaknak, hogy majd gyors lesz és olcsó, hát kb. 1 évet csúsztunk miattuk (gyorsan készen lettek, aztán 1 év hibajavítás...), és a végén drágább lett így az egész minden oldalon. Persze nehéz általánosítani, de sok helyről hallom ezt.
Opi87 2021.08.03 06:22:54
@kalbász:

Szerintem az hogy "sok gyerek kell" alapvetően egy archaikus társadalmi gondolkodás eredménye, amit több oldalról is megközelíthetsz:

1. sok gyerek kell, mert sok meghal az első 1 évben, tehát több gyerek -> több marad életben, aki gondoskodik rólam/besegít a családban (ez az "emberi" szint)

2. sok gyerek kell, mert az ország erejét az adja, hogy sok a hadra fogható ember (inkább középkori gondolkodás)

3. sok gyerek kell, mert abból sok fogyasztó lesz, akik sok pénzt tudnak a gazdaságban létrehozni (ez a modern kapitalista verzió)

Mindhárom állítás könnyen látható, hogy idejétmúlt gondolkodás (na még nem vagyunk ott, hogy a kapitalista mindig növünk gondolkodás idejétmúlt legyen, sajnos, de a világ/természet ki fogja ezt kényszeríteni egy-két generáción belül).

Az egyedüli, ami megmaradt, az az önmegvalósítás-ág (szeretnék ÉN sok gyereket, mert az nekem jó/arra jön a CSOK stb.)

Társadalmi szinten, a fenti 3 kivételével nincs értelme annak, hogy "sok" gyerek szülessen. A Szotyis meg a FIDESZ amúgy a 2. és 3. pont keveréke miatt gondolkodik ebben (ahogy más jobboldali kormányok is, plusz ugye adó/nyugdíjrendszer problémák).

Azért kell a "sok gyerek" az államoknak, mert fenn akarnak tartani egy alapvetően hibás koncepciókra épülő rendszert (kapitalista folyamatos végtelen fejlődés+fejünkre növő szociális rendszer)

Be kell előbb utóbb látni, hogy a rendszer bukni fog, és vele hatalmas változások jönnek (valószínűleg egy újabb világháborúval együtt). Szerintem ennek a kapitalista "mindig több" elvnek van még max 30-50 éve, egyszerűen nem lesz már hova és miből nőni.
Kedves Hölgyek, kedves Mindenki! Teljesen magától értetődő már manapság, hogy az Apukának nem csak illik, hanem kötelező, elvárás, alap besegítenie otthon. Mi több: ilyen nem is létezhet, hogy "besegíteni", hiszen az már önmagában azt feltételezné, hogy a feleség feladataiból vállalna át bármennyit…..
Magázódunk, tegeződünk, tetszikezünk, harmadik személyezünk. A protokoll és a szokások változnak, generációról generációra terjed az amerikanizálódásnak hitt tegeződés, holott - mint tudjuk - ott pont, hogy mindenki magázódik. Illetve hát: második személy többesszámazódik. Vagy inkább a Rexed-féle…..
Mióta határátkelés van (de legalábbis mióta a blog működik) rendszeresen visszatérő téma, hogy Nyugat-Európában magasabbak ugyan a fizetések, de a drágább ingatlanok miatt nem jobb a lakhatási helyzet sem. Vajon mennyire igaz ez a megállapítás?..
Opi87 2021.07.30 13:30:22
@desw: Te nagyon naiv vagy. Vagy tudatlan. Nem tudom melyik a rosszabb. Elarulom neked, en dolgoztam ilyen cegnek... Mikor kamu projekteket gyartunk a palyazati penzekert... Meg csokosokkal balatonozunk hogy megkapjuk a tamogatast, aztan "bemutatjuk" a nagy semmit (egy sablon amit megvettek, raraktak a Magyarorszag jobban fszom logot, es kesz, erre kaptak x tiz milliot). Ez ment 10 evig. Ja hogy ez a ceg 0 versenykepessegu? Es az osszes megrendeles valamiert allami? Az nem zavar?

Igen, vannak magyar cegek, akik mar probalkoznak a kulfoldi piacon. Volt is reszben "allami" penz szerepe ezeknek az indulasaban (pl. Hiventures es hasonlo EU-s penzeket (NEM allami) szetoszto szervezetek), de az biztos, hogy ezek a cegek olyan messze menekulnek az allamtol, ahogy lehet.

Altalanossagban a palyazatokat vagy adott cegre irjak ki, vagy a palyazatokra letrehozott projektek 90%-a kamu, csak a penz felvetelerol (es visszaosztasarol) szol.

Egy egész vállalkozói réteg épült ki arra, hogy a pályázati pénzeket lehívják, de ezek a "cégek", amik itt működnek, még ha amúgy egyéb helyekre végeznek tényleges munkát is, nem versenyképesek nemzetközi szinten, igazából magyar szinten sem nagyon...
Opi87 2021.07.30 18:19:21
@desw: De, voltak erkölcsi aggályaim, pl. ezért jöttem el, nem voltam ott sokáig... Ezek a cégek azóta is vígan éldegélnek a különböő állami megrendelések/pályázatok bűvkörében, és teljesen jól megmagyarázza, miért is egy fos a magyar állami IT infrastruktúra. Sehol sem vagyunk már Romániához képest sem (ahová szintén dolgoztam tavaly, és náluk nagyon komoly IT szektor van)
Opi87 2021.08.02 15:14:11
@droid_: Pl. hogy Románia a 6. helyen áll az egy főre eső IT szakemberek tekintetében (megelőzve többek között minket vagy Németországot is), az egyik legvonzóbb az IT befektetés szempontjából a környéken, nagyon erős technikai oktatással, ahol majdnem minden fiatal beszél 2-3-4 nyelvet (pl. erdélyi magyaroknál alap a román, angol, francia, német, sokszor ez így együtt...), az IT-ban mérve ez pl. 80%-os aktuális folyékony angol nyelvtudást takar (nem tudom mennyi nálunk, kétlem hogy 30%-nál nagyobb... még egyszer, ez folyékony nyelvtudás, nem angolul alapszinten olvasás), sorolhatom. Nálunk meg most b*szták meg az adórendszert azzal, hogy BÜNTETIK aki külföldre dolgozik pl. kisvállalkozóként azzal szemben, aki itthonra, és azt is büntetik, aki egy helyre dolgozik azzal szemben, aki több helyre, torzítva a versenyt és a kurmány megint, mint mindig lesz*rta a kamara és minden más szakmai szervezet véleményét, mert ezek ilyen vályogtéglás parasztok akiknek az informatika az a 80-as években ragadt, mi amúgy folyamatosan csúszunk lefelé a digitális kompetenciák tekintetében is (pedig pl. IT diákokban nem állnák rosszul), "szerencsére" jött egy világjárvány ami gyakorlatilag kikényszerítette a továbblépést a digitális oktatás felé, de ezek is persze összedobott-átgondolatlan lépések tömegét hozták, amit aztán a tanárokra borítottak ("old meg"), na az ún. "kormányzati" IT infrastruktúrát nem is említem, bárki, aki próbált már pl. adóbevallást kitölteni a NAV ún. "nyomtatványkitöltő" programjaival pontosan tudja, hogy kb. 1995-ös színvonal van, de persze 2021-es árcédulával, itt tartunk, tapsikolhatsz, neked készül.
A téma több okból is kimeríthetetlen vitaforrás. Nem mindegy ugyanis, hogy mit nézünk, a lakhatást, az élelmiszereket vagy mondjuk a ruházkodást, miközben tovább árnyalja a képet, ha nem csak az árakat, hanem a béreket is figyelembe vesszük...
Opi87 2021.07.30 16:53:32
@fhdgy: Havi 1500 EUR-ból megélsz jól egyedül (szerintem Berlinben még kevesebb is, de én délen éltem, ami drágább.). Tudsz is félrerakni, persze ilyenkor ahogy itthon is szupermarketben vásárolsz, főzöl, és ritkán eszel mondjuk étteremben

Egy már elfogadható szintű 1-2 szobás felújított lakás münchenben mondjuk már 600-800 EUR havonta (sokszor rezsivel együtt), nyilván sokkal többért is van persze, én ott éltem, és az egy nagyon drága város nagyon sok pénzes emberrel. Szóval nyilván ott kicsit több minden. Vidéki kisvárosokban a legjobb szerintem, ha fiatal vagy és pályakezdő.

Élelmiszer ilyen szupermarket szinten kb. az itthoni árakhoz képest +10-20%, de a minőség kb. +50% (nem nagyon van semmi, ami rossz, mert eladhatatlan, a németek meg amúgy tényleg környezet és egészségtudatosak is, tehát erre is figyelnek). És van a dömping szint ami nevetségesen olcsó, de még a helyi Coop szint is szerintem veri amit itthon "prémium" néven árulnak...

Ami a németeknél még sok van, az a mindenféle közösségi együttlakás, nem csak a fiataloknál, pl. több lakás külön de konyha közös, esetleg egy hatalmas lakás 8 szobával közös konyha/nappali/fürdő ami amúgy azért is jó, mert aki "felnőtt" de éppen belecsúszik valami egzisztenciális problémába bármilyen okból, akkor nagyon könnyen talponmarad (ugye írtam a részmunkaidőt is, ami szintén nagy segítség lehet pl. egy egyedülálló anyának). A szociális háló meg köztudottan nagyon erős.

Én gyakornokként amúgy havi 700 EUR-t kerestem kezdetben, ebből kb. 300 EUR-t fizettem egy szobáért egy ilyen "közös" lakásban, a többiből meg elvoltam (még utazni is tudtam beföldön). Szóval ahhoz viszonyítva 1200-1500 EUR-ból vígan elvagy, ha nincs gyerek meg egyéb nagyobb kiadás, és még félre is tudsz rakni nyaralásra/autóra stb. havi 200-300 EUR-t szerintem.

Szakmunkások amúgy jól keresnek, és nincs is annyira lenézve, mint nálunk (nem a pénz miatt, hanem mert a német gazdaság erre épül).

Mondjuk én most meg Budapesten élek és az meg nyilván drágább, mint a vidék, tehát nem mondhatom, hogy itthon 800 Ft az átlag kávé. De München és Budapest között sajnos nincs akkora különbség már az árakban, mint a keresetekben, és nálunk sokkal kisebb a középosztály is.
Alaposan felkavarta a holland (és az európai) közvéleményt az a támadás, amit a napokban követtek el Peter R. de Vries holland oknyomozó újságíró ellen. Gyilkosságok persze Hollandiában is történnek (mint mindenhol), tavaly például 115 eset fordult elő...
Opi87 2021.07.13 23:04:16
@valamit visz a víz.....: Szerinted aki az index-et, a telexet, a hvg-t írja az nem itthon él? the fuck?
Baltimore nem tartozik az Európában legismertebb amerikai nagyvárosok közé, holott érdekes történelmével, nagyszerű belvárosával, a Johns Hopkins Egyetemmel (és még sorolhatnánk) igazán van mit nézni benne. Ugyanakkor Maryland állam legnagyobb városának vannak olyan részei is, ahonnan a poszt…..
Opi87 2021.05.21 13:02:56
@SzZoole: A párhuzamos kultúra az a NER. Sőt az inkább valami álomvilág. Szóval inkább mondjuk úgy, hogy 0rbán csak rasszista :)
Opi87 2021.06.29 17:07:26
@SzZoole: Akkor szerencsés vagy
Mielőtt nagyon mélyen elkezdjük beleásni magunkat a témába, szeretném lelőni a poént rögtön az elején, és elsütni a jolly joker mondatot: ATTÓL FÜGG. Na de mégis mitől, és ténylegesen milyen számokkal lehet kalkulálni? A kérdés összetettségét már csak az is mutatja, hogy nem mindegy,…..