Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Selma76

39 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Kálmánka valamikor az év első felében került hozzám - Kálmán úrtól akiről a nevét kapta. Teste nem volt csak a feje, tulajdonosa Kálmán úr felesége volt aki gondosan vigyázott rá és vitrinben tartotta, a lakásfelújitás során döntöttek, hogy új otthont keresnek neki. Eredetileg az egyik nagynéni…..
 A baba kb 8-9 éve van a tulajdonomban. Szétszedve várta hogy összerakjam. Amiatt nem került összerakásra hogy a kézfeje celluloid volt. A baba valamikor a 80-as években átesett egy gumizáson valamint a kézfejét celluloidra cserélték. A feje teljesen ép, fülbevalóval rendelkezik, alsó ruhája…..
Ez a mesés baba Mischa darabokban, eredeti ruhával erkezett hozzám. Teljes mérete 38 cm, nagyon kézreálló bájos baba. A francia SFBJ gyártotta, 24-es mold számmal. A baba teste tipikus francia test, ha jol megnézzük a kialakitása más mint a német testeknek. Azt nem tudom azonositani…..
Az alábbi bejegyzésben szereplő baba a jófogáson bukkant fel egy repedt üvegkosár kiséretében. A tulajdonosa egy házvásárlás során tett szert rá. A baba cuki, őszintén megmondom nem tudok rá jobb szót. Ezeket a babakat nagy tömegben gyártották az 1850-es évektől kb az I. Világháborúig, angol…..
A baba még karácsonykor elött volt nálam, mivel új testre volt szüksége. A baba egy 27 cm magas Bruno Schmidt baba, nagyon bájos arccal. A céget Bruno Schmidt és Hugo Geisler alapitott 1898-ban, de két évvel később Bruno Schmidt egyedüli tulajdonossá vált és a ekkor a név is változott H. Geisler…..
A baba ősszel került hozzám, tulajdonosa a nagybácsitól kapta aki Amerikából küldte. A hirdetésben jól volt a kora és a származása is megadva. Első gondolatom az volt hogy egy Ideal Revlon babát látok viszont a tarkóján lévő jelzés nem ezt tükrözte. Az interneten az alábbi oldalak segithetnek…..
A babát 2015 decemberében kaptam karácsonyra, és 2017 február elejére tudtam rendbe tenni. Egy ujját pótolni kellett, valamint a testénél a láb helyét kellet megerősiteni.Összeségében szép állapotban van, de valamikor egy átfestésen már átesett. Pár szempillája hiányzik. Ez a tipus ritkább mint a…..
Karola Pécsről érkezett hozzám a két ünnep között. Tulajdonosa volt olyan kedves hogy felhozza nekem. Karola nem antik baba hanem vintage. Amerikában gyártotta a Ideal Toy Company. A cég 1906-ban alakult Ideal Novelty and Toy Company néven. 1938-ban a neve  Ideal Toy Company-ra változott.  A…..
Itthon ritkán lehet francia babához jutni, legegyszerűbben az Ebay-en tudunk venni. Egyik kedves babagyűjtő barátom vásárolt egy hatalmas Paris 301 papirmassé babát és elhozta hozzám parókáért és tisztitásra. A legismertebb francia babagyártók a Bru, Jumeau, Steiner és SFBJ. Ez utóbbi érdekes módon…..
Hétvégén érdemes rossz idő esetén az alábbi múzeumokat megnézni. A legnagyobb itthoni gyűjtemény ahol antik babákat és játékokat lehet látni a székesfehérvári Moskovszky Gyüjteményben van a  Hetedhét Játékmúzeumban a Hiemer-házban.Információ itt és itt. Nagyon ritka francia babájuk illetve mesés…..
Az alábbi bejegyzés születése összefügg azzal hogy a vaterán az angol ebay-ről való babák bukkantak fel, többszörös áron. Ha vásárolni akarunk olcsóbb ha közvetlenül onnan vesszük a terméket. Lássuk a példákat, a font jelenleg 370 forinton áll (MNB középárfolyam). Látható az árkülönbözet, de az is…..
Az elmúlt időszakban kivettem az összes babámat és rendeztem a dobozokat. Hatalmas munka volt, szinte volt olyan baba amire pontosan nem emlékeztem. Időm most kevesebb van, igy nem tudok olyan ütemben haladni a javitásokkal mint szeretnék. pontosan 6 baba várja hogy újra régi fényében ragyogjanak.…..
Három könyvet szeretnék bemutatni, kettő gyűjtők számára lehet érdekes, egyik pedig egy regény aminek egyik központi eleme a babaház.  1. Victoria és Albert múzeum kiadása, részletesen beszámol a babaházak alakulásáról, részletes képekkel és leirással gondosan dokumentálva.     A következő…..
A baba a Jófogáson került meghirdetésre még ősszel, rossz kép volt csak elérhető, de mivel Budapesten volt megnéztem. A hölgy magas áron hirdette, én amikor megnéztem arra voltam kiváncsi milyen formaszáma van. Sajnos amikor megnéztem a baba haja bőven fedte a számot, igy kézbe véve próbáltam…..
babajavítás 2015.12.29 13:25:52
A babát a Vöröskereszt vásárán vettem. Érdemes ellátogatni ha lakóhelyünkhöz közel van vásár. Általában az utolsó napon megyek - így rászorulóktól nem veszek el semmit és adománnyal támogatom a Vöröskereszt munkáját. A baba egy Glorex rongybaba kézzel készült, nagyon…..
A gyűjtési szendvedélynek a pénz, idő és helyhiány szabhat gátat. Fontos eldöntenünk mennyi tudunk és akarunk ráfordítani illetve milyen fajta babát szeretnénk megvenni. 1, "Addig nyújtózkodj míg a takaród ér" - soha ne költsünk többet mint amennyit meghatároztunk. 2, Legyünk felkészültek -…..
babajavítás Népviseletes babák 2015.11.13 12:16:08
Az alábbi babák általában csomagban érkeztek hozzám. Értéküket tekintve nem értékes babák, inkább érdekességek. Babák anyagai műanyag vagy textil. Van közte hazai viseletes, de más országból is. Mindegyik baba meg lett fürdetve, valamint ruhájuk mosva ahol lehetett ott pedig…..
Az alábbi képeken látható hogy milyen eszközökkel lehet antik babákat javítani - milyen eszközök kellenek az antik babák gumizásához, ujak pótlásához, valamint festéshez. Az alábbi képen látható milyen eszközökkel szoktam dolgozni. A fogók nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy…..
Két babáról mutatok képeket, az első a pöttyös ruhában nagyon régóta van a birtokomban, még gimnazista koromban vettem a Verseny utcai piacon. A baba szép állapotú, eredeti ruhában és cipőben van, haja szintén eredeti. Egyedül a kék öv került rá évekkel ezelött. Jelzés…..
A babát sikerült összegumiznom, ruhát adni rá majd ideiglenesen egy új parókát kapott míg a régi nem lesz kimosva. A következő képeken a baba gumizása látható.  A baba ruhát kapott és parókát - látható szőke, barna parókában. Ruhája kézzel készült - antik…..
Sok idő eltelt és sikerült végre a baba újjait pótolnom a fejet letakarítanom és a szem súllyához tartozó parafa darabot pótolni- Testet ahol kellett ragasztottam valamint festettem. A következő lépés a baba parókájának a mosása lesz. Sajnos viszont nem kaptam fogpótlást ,…..
A babát sikerült hétvégen befejeznem. Ruháit anyukám kivasalta, a paróka megszáradt és mivel eredeti régi úgy döntöttem nem csavarom be újra. A haja tiszta lett, illetve formára fésültem. A babának van harisnyája valamint alsó ruházata is. Az eredeti fehér ruháját adtam rá,…..
A Simon Halbig babának kopásait pótoltam. Ehhez a papírmassé alapot használom, Mivel a szemet mozgató súly a fej belsejében egy parafának ütközik, de ez sajnos levállt. Emiatt a hajat el kellett távolítanom, a fejet kitakarítottam és pótoltam a hiányzó parafa darabot. Így a…..
Húsvétkor Sopronban jártam és az egyik kedvenc angol turkáló boltomban egy mesés rongybaba készletet találtam potom 260 forintért. Noha főleg antik babákat gyűjtök, ebbe rögtön bele szerettem mivel gyerekeknek való készlet szabásmintával, tömőanyaggal, tűvel, töltőpálcával…..