Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gaál Csaba

28 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Itt az év vége, itt az ideje a filmes listáknak, ám mi olyan szexik és faszák vagyunk, hogy a litániázást összekötjük egy kis időutazással is, mert hát "régen minden jobb volt", 30 éve aztán különösen. Orwell nem sok jót jósolt 1984-re, és ugyan ez volt az az év, melyben az AIDS-vírust…..
83 éves korában elhunyt Mike Nichols. Egy kiváló rendezőt vesztett a filmszakma, aki számos remekművel írta be magát a filmtörténelembe. Az utóbbi években már keveset tűnt fel híradásokban, nem is rendezett. Én azt tapasztalom, hogy nem látták annyian alkotásait, mint kéne.…..
Gus Van Sant-ot különösebben nem tartom nagy rendezőnek. A Good Will Hunting nem a szívem csücske nyálas története miatt, az Elefánt egy művészinek beállított öncélú fel-alá szaladgálás a kamerával, a Milk pedig egy tisztes, iparos munka, amely Sean Penn miatt marad…..
A szabadság útjait az Sam Mendes rendezte, akinek köszönhetjük a zseniális Amerikai szépséget, A kárhozat útját valamint a számomra kellemes benyomást tevő, és új perspektívába helyezett Bond-filmet, a Skyfall-t. Mendes A szabadság útjait 2008-ban forgatta, akkori feleségével…..
Paul Thomas Anderson korunk talán legjobb fiatal rendezője. Mindössze hat filmet készített eddig, de azok nagyon különlegesek illetve hatásosak voltak. Az a kuriózum Anderson-ban, hogy nincs két ugyanolyan alkotása. A sztorik, amelyeket feldolgoz köszönőviszonyban sincsenek egymással,…..
Egy újabb Fábri Zoltán filmet szeretnék ajánlani, a Két félidő a pokolban illetve a Hannibál tanár úr után. Hiába, szerintem ő a legnagyobb magyar rendező, ezért ő készítette a legkiválóbb alkotásokat kis hazánkban. Az ötödik pecsét 1976-ban készült, Arany Medve-díjra…..
A szépség múlandó – tartja a mondás. De amíg van, addig a legnagyobb lelkesedéssel lehet benne gyönyörködni, teszem én hozzá. Így vannak ezzel a férfiak egy kis szicíliai városkában, Castelcuto-ban is. Itt él ugyanis egy gyönyörű nő, Malena Scordia, akinek férje a 2.…..
A halálbüntetés témája igen kényes kérdés. Egyesek szerint elrettentő hatása van, és ők azt vallják, hogy egy ember megteheti azt a másikkal, hogy elveszi egy másik ember életét az állam által felruházva. Azonban rengeteg ellenzője van a halálbüntetésnek, akik nem érzik azt,…..
Ha a zseniális színész, Sean Pean, néhanapján rendezésre adja a fejét, abból biztosan valami nagyszerűség fog kisülni. Sajnos rendezései nem váltanak ki akkora visszhangot a médiában, mint színészi kvalitásai, és éppen ezért kevesen ismerik filmjeit. Fontosnak tartom, hogy…..
Fábri Zoltánnak szinte minden filmje kiváló, legalábbis azok közül, amelyeket volt szerencsém látni. Szerintem ő a legnagyobb magyar rendező, minden alkotása felejthetetlen. Mind a dráma, mind a vígjáték kategóriában otthonosan mozog. A rendező kisember kontra hatalom viszonyát…..
Az utóbbi két filmélményem eléggé elütő volt egymástól. Előbb megnéztem az 1992-ben készült Hullajó című filmet, amely egy remek paródiája a tömegesen megjelenő horrorfilmeknek. Aztán megnéztem az 1994-ben készült Mennyei teremtményeket, amely már egy komolyabb témával…..
Az utóbbi két hétben a szórakozás játszotta nálam a legnagyobb szerepet, ugyanis megnéztem a Ricky Gervais és Stephen Merchant által készített Futottak még… (angol címén Extras) című zseniális sorozatot. A szerzőpáros The Office nagysikerű szériáját követően 2005-ben…..
Monty Python-ban nyújtott kiemelkedő szerepe miatt szerettem meg John Cleese-t, és az ő iránti rajongásom miatt úgy döntöttem, hogy megnézem a Waczak-szálló című sorozatot, amely véleményem szerint egy igazi gyöngyszem. John Cleese a nagysikerű Monty Python sorozatból az utolsó…..
Meryl Streep a legnagyobb színésznő, aki valaha a filmvásznon megfordult. Ezzel a kijelentéssel szerintem nem vállalok túl nagy kockázatot. Ez a nő fantasztikus! Bármilyen szerepet - műfajtól és rendezőtől függetlenül - el tud játszani. Nincs számára lehetetlen. Meryl Streep…..
Egy ideje feltűnt nekem, hogy a film-és sorozattörténetében négy olyan titkos ügynök vagy kormányügynök is van, akiknek J. B. a monogramja. Ez jó apropónak tűnt számomra, hogy írjak ezekről a hősökről. Nem fogok rangsort felállítani köztük, inkább időrendben haladok. James…..
Vajon mennyi ideig lehet kibírni alvás nélkül? Az én egyéni rekordom még egyetemista koromból két és fél nap, de utána egy hétig tartott, amíg helyrejöttem. Egy nap után már erősen lankad a figyelem, két nap után gyakorlatilag képtelenség összpontosítani, lassan, de biztosan…..
A hippi mozgalom az Egyesült Államokban indult az 1960-as évek elején. A hippik lázadók voltak, akik elleneztek mindennemű háborút, tagadták a társadalmi konvenciókat és a társadalomba való beolvadást. Elítélték a fogyasztói társadalmat és az ezzel járó életvitelt.…..
Magánbeszélgetés Ajánló: Fargo 2014.06.27 21:39:12
Mit várjunk egy olyan sorozattól, amely azonos címen fut, mint egy nagysikerű film? Ez volt számomra a fő kérdés a Fargo esetében. Mert olyat láttunk már, hogy egy adott sorozatból készült egy egész estés film, azonban filmből sorozatot készíteni, lehetetlennek tűnt. A hangsúly…..
Nem a fizikai erőszak töri meg az embereket, hanem a lelki. Ebben a filmben mérnöki pontossággal mutatja be Sidney Lumet, hogyan zajlik ez a folyamat, ahogyan azt is, hogyan lehet okosan fellázadni az embertelen körülmények ellen, és azt is, hogy az emberi természet erősebb, mint az…..
A sorozatok reneszánszát éljük napjainkban. Szinte nincs olyan 14-30 év közötti fiatal, aki ne nézne olyan sorozatot, amelyet le kell tölteni. A letöltés intézménye nagyon fontossá vált. Ma már csak ezzel a módszerrel lehet minőségi kulturális javakhoz jutni. A kereskedelmi…..
Fábri Zoltán 1961-ben rendezte a filmet, amely túlzás nélkül állítható, hogy a magyar filmek egyik legjobbja. Kevés olyan alkotás van, amely a fasizmus természetét ennyire erősen képes bemutatni. Fábriról elmondható, hogy ő minden idők legnagyobb magyar rendezője. Gondoljunk…..
Marlon Brando minden idők egyik legjobb és legnagyobb hatású filmszínésze. Pályája bővelkedik kiváló filmekben és alakításokban. Színészi pályafutását az Actors Studio-nál kezdte, ahol Stella Adler és Elia Kazan tanítványa lett. Ő volt az első színész, aki a method acting…..
Korunk egyik legtehetségesebb rendezője – Paul Thomas Anderson és Christopher Nolan mellett - Darren Aronofsky. A Harvardon tanult animációs filmrendezést. Saját bevallása szerint nagy hatással volt rá a klasszikus amerikai film. Aronofsky az a rendező, akinek nincs két ugyanolyan…..
Ezt a filmet sokan Erőszakik címen ismerhetik, de ez komoly félrevezetésekre adhat okot. Éppen ezért az eredeti címet fogom használni. Én, amikor először olvastam a filmről, valami könnyed, laza vígjátékra számítottam. Nem azt kaptam, de ilyen kellemesen ritkán csalódok. Ez a…..
Gaál Csaba 2014.01.17 14:34:46
@shitgun: Elfogadom a kritikát, nem ez a legjobb posztom, ez tény. Az ajánlóban nehéz írni egy filmről, főleg, ha annak a filmnek nem térhetek ki teljes elemzésére. Ezek a "frázisok" sokszor arra szolgálnak, hogy felkeltsem az érdeklődést a film iránt. A véleményem pedig ott van róla tisztán, olvasd el, sajnálom, hogy nem találtad meg. Egyébként ez a film nem az átlagtól elütő? Ott van benne a mélység, a karakterekben megtalálhatod. A Tarantino-filmek pedig direkt felszínesek, nem is akarja a rendező, hogy dráma uralkodjon bennük.(Egyébként ajánlanám, hogy nézd meg a Kutyaszorítóban című filmet, abban megjelenik a drámai vonal is.)
Gaál Csaba 2014.01.17 16:27:10
@shitgun: Következőnek, ha írok, jobban kitérek mindenre, ígérem. :D A Kutyaszorítóban-t azért említettem meg, mert úgy vettem ki a hozzászólásodból, hogy azt esetleg nem láttad.