Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tomtit

622 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szétterülő, felemelkedő vagy kúszó szárú, örökzöld félcserje. Fehér, halvány rózsaszínű, harang alakú, 5-8 mm hosszú virágainak pártacimpái kihegyesedők. A pirosra érő, ehető bogyó 5-10mm átmérőjű. Európa nagy részén megtalálható. Hazánk ritka, védett…..
A TERMÉSZET VILÁGA KÉK SZAJKÓ 2009.11.08 21:03:00
Harsány kiáltásukkal és feltűnő élénkkék szárny- és farktollukkal hívják fel magukra az emberek figyelmét. Eredetileg csak a lombhullató erdőket lakták, de ma már meghonosodtak a szántókon, falvakban, parkokban és a városok környékén is. Magvakat, gyümölcsöket,…..
 Kis csoportokban fejlődő növény. Magányosan nyíló virágai nagyok, 40- 80mm átmérőjűek. A virágtakaró 5 csészelevélből és 10-12 tojásdad, fényes sziromból áll. A porzók száma sok. A virágot gallérszerű fellevelek övezik.Nyugat-Európában nagy számban…..
Apró, élénk színű madarak. Síkvidéki esőerdőkben a lomsátor által félig betakart patakok, tavacskák   környékén élnek. Alacsonyan és gyorsan szállnak a víz fölött. Vízbe bukva kisebb halakat, rákokat, vízi rovarokat fognak. A talajon is zsákmányolnak.  …..
  Petőfi Sándor    Mi kék az ég!     Mi kék Az ég! Mi zöld A föld! Zöld föld felett, kék ég alatt a Hangos pacsirta fütyörész: Dalával a napot kicsalta, A nap rá gyönyörködve néz.   Mi kék Az ég! Mi zöld A föld! Zöld a…..
 Lator LászlóKi hinné Ki hinné? Védtelen szerelmem torkomban megkeseredett. Mit is tehetnék mérge ellen? Így nem maradhatok veled. Szeretsz? Fejed vállamra hajtod? Vigasznak úgysem lesz elég. Egy más világ pecsétje rajtad, áttörhetetlen vértje véd. Maradj csak.…..
 A dél-afrikai Modjadji cikászairól híres. A modjadji cikászok egyedi faja, az Encephalartos transvenosus itt fordul elő a világon a legnagyobb sűrűségben. A cikász (szágópálma) ősidők óta létező növényfaj, pálmára és páfrányra is emlékeztet: első példányai mintegy…..
    Kányádi Sándor   Álmodó   Várost álmodtam ide én; fölraktam, itt van: az enyém.   Utat álmodtam, kész az út; fürkészem: milyen messze fut?   Fényrõl álmodtam: fény ragyog. És álmodtam egy ablakot,   ahonnan majd a…..
A TERMÉSZET VILÁGA SÁRGA IBOLYA 2009.04.24 20:00:00
Szórt illetve tőállású levelei élénkzöldek, vese alakúak., fogazottak. Sárga, magányosan vagy párosával nyíló virágainak alsó szirma sötét erezetű. Nyirkos, árnyas, törmelékes helyet kedveli. Májusban- júniusban virágzik.Hazánk védett ritkasága.  ..
A TERMÉSZET VILÁGA MIMOSA PUDICA 2009.04.22 10:06:00
Nemcsak a mimóza, hanem valamennyi növény mozog. Ám ez olyan lassan zajlik, hogy általában csak gyorsított filmpergéssel válik láthatóvá. A mimózánál és még néhány más növénynél azonban a mozgásokat szabad szemmel is megfigyelhetjük. Az érintéssel jelet adunk, amely a…..
A TERMÉSZET VILÁGA KARAMBOLA 2009.04.20 22:38:00
A magyarul „ csillaggyümölcs” névre hallgató termésről az ember azt hinné, hogy egyenesen a koktélok díszítésére született. Ha szeletekre vágjuk, aranyszínű csillagokká alakul. Ezért is kapta a csillaggyümölcs nevet. Fogyasztják nyersen, gyümölcslének,…..
Lombhullató erdők, gyümölcsösök, kertek lakói. Egy kiálló ágon, felemelt szárnyakkal lesnek, és onnan libbennek a rovarok után. Fészküket faodúba rakják, mohából, kéregből és gyökérszárakból készítik.Hazánkban őszi, tavaszi átvonulók. Európában,…..
A TERMÉSZET VILÁGA OLAJPÁLMA 2009.04.10 19:14:00
 Az olajpálma őshazája Nyugat –Afrika. Többnyire óriási ültetvényeken termesztik. Erőteljes törzsű , legfeljebb 30 méter magas fa, kultúrában alacsonyabb. Levele szárnyalt, 7 méter hosszúságot is eléri. A termése túlnyomórészt narancsvörös, töve gyakran…..
                        József Attila   Tavasz van! Gyönyörű!     Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz, A vén Duna karcsú gőzösökre gondol,…..
     Nagy István Attila   Mert ami   mert ami fáj csak az dalol    sebet üt rajtad valahol    nyársra tűz mint egy kardvirág    a nyári kertek illatát    kihajt benned mint daganat    a görcsbe…..
2-3 m magasra növő, gyors kezdeti növekedésű, lombhullató cserje. Sárga virágai májusban nyílnak. Piros termése augusztustól-októberig díszít. Szárazságtűrő növény, napos vagy félárnyékos fekvésbe való. Savanyú, ehető hosszúkás, 5-10 mm hosszú termése korallpiros…..
                Gazdag Erzsi   Itt a tavasz   Itt a tavasz, tudod-e? Leheletét érzed-e? Virágszájjal rád nevet virágszagú kikelet. Rádfüttyent egy bokorból, füttyös madár torokból.…..
A TERMÉSZET VILÁGA GRÁNÁTALMA 2009.04.01 20:46:00
A gránátalmafát virágának szépsége és gyümölcsének üdítő íze miatt évezredek óta termesztik. Már az Ószövetség is említi több helyen is. Feltehetően Iránból vagy a Himalája nyugati lankáiról származó növény. A gránátalma lombhullató cserje vagy fa, 3-4 méteresre…..
A TERMÉSZET VILÁGA DICSŐVIRÁG 2009.03.30 18:19:00
Ez a növény Dél-Amerikából származik. Nem sokkal felfedezése után meghódította a trópusi-szubtrópusi világ kertészeit, aztán  Európában is sikert aratott.A bimbók rózsaszínűek, a kipattanó virágszirmok püspöklilák és selymes tapintásúak. Az öt nagy szirom közül…..
   Lator László A rád zuhant idő alatt A rád zuhant idő alatt agyamban elsüllyedtél. A sejtjeimbe zártalak, világom része lettél. Van úgy, hogy rád se gondolok, de nem feledlek mégse, s váratlanul felszínre dob bensőm hullámverése. S akár a kés, a…..
A TERMÉSZET VILÁGA DISZNÓRETEK 2009.03.28 17:57:00
Ez az Indiában őshonos fa 10 méter magasra nő meg. 3-3 tagú , páfrányszerűen osztott levelei 50 cm nagyra fejlődnek. Fehér virágai füzérvirágzatba tömörülnek.Termései 45 cm-es hüvelyek, felületükön 3-6 borda fut végig. A magja is ehető. Megpörkölve fogyasztják.…..
A TERMÉSZET VILÁGA GÉBICSEK 2009.03.25 18:36:00
 Kis vagy közepes termetű madarak. A gébicsfélék alapvetően rovarevők, de vannak akik kiegészítik étrendjüket apró gyíkokkal, kisebb rágcsálókkal is. Sok faj raktárt készít : tövisekre szúrják a zsákmányukat. Nyílt bozótosok lakói.A pápaszemes gébicsek Afrikában…..
  Hajnal Anna Akarlak, szeretlek Akarlak, szeretlek, kellesz nekem, dacos, síró szived csupa vad szerelem, csupa vágy, csupa láng, csupa konok erő, már lankad az ész, a védekező. Félelem? távolság? mit jelent? mindig több, több éhséget teremt, hiszen elpusztulunk…..
A TERMÉSZET VILÁGA HÓPÁRDUC 2009.03.23 09:38:00
A hópárduc Közép-Ázsia hegyvidéki területein honos. A legmagasabban élő macskaféle. Nyáron felhúzódik a 3500–6000 méter körüli fennsíkokra és sziklás magashegyekre, télire 2000 méter környékére költözik le. A felnőtt állatok tömege általában 23–41 kg, de…..