Fent és Lent Vendégszerző

Aktivitások

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Interszekcionális feminizmus: baloldali és antikapitalista identitáspolitika 2017.02.22 14:24:54

  Válasz Csányi Gergely „Rendszerszemléletű, baloldali feministaként a transzkérdésről” című cikkére   Régi olvasója vagyok a Fent és Lent blognak, nagyra becsülöm az irányt és a munkásságot, amit képviselnek a szerzők. Éppen ezért meglepett és elszomorított Csányi Gergely írása, mivel úgy tűnik,…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Rendszerszemléletű, baloldali feministaként a transzkérdésről 2017.02.06 09:00:00

Az utóbbi időben a magyar feminista mozgalmak különböző résztvevői között kiélesedett a diskurzus a transzpolitikák kérdése kapcsán. A vita affektíven terheltté és sok esetben sajnos személyeskedővé vált. Mindehhez, azt gondolom, nagyban hozzájárult az egyébként alapvetően…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Karácsonyon innen, Ákoson túl 2015.12.23 12:18:32

A karácsonyi készülődés még mindig a nőket terheli inkább, így megpróbáljuk röviden összefoglalni az elmúlt hét szinte társadalmi vitának is értelmezhető elemeit.  Az, hogy kinek milyen nő tetszik – egyéni ízlés, a nők egyenjogúsága viszont nem vélemény kérdése,…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Milyen is egy Szkopje-Belgrád vonatút manapság? 2015.09.14 15:35:40

A sok-sok fotó után, amit a balkáni vonatokon összezsúfolódó migránsokról láttam, nehezen hittem el, hogy a szkopjei über yugo-brutál vasútállomáson a belgrádi szerelvény csak két kocsiból áll, és mindösszesen három makedón nyugdíjas házaspár, illetve Husszein, az…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus A menekültek a kormány játékszerei 2015.09.09 13:14:16

markoláb írása Ebben a posztban arról szeretnék írni, hogy milyen szerepe, felelőssége van a magyar kormánynak a menekültkrízis eszkalálódásában. Külön bejegyzés tárgya lehetne az Európai Unió, egyes országok és politikusok felelőssége – ami kétségkívül nem…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus 1, azaz egy Városliget 75 milliárd forintért… 2015.08.24 08:30:00

2013. július 2-ával jelent meg a Kormány határozata, mely döntött a Városliget átfogó hasznosítási koncepciójáról, mely szerint a Múzeumi Negyed létrehozásával egyidejűleg történjen meg a Városliget egészének megújítása, családi kulturális - szabadidős élményparkká…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Miért térkövezünk le mindent, ahelyett, hogy zöldítenénk? 2015.07.03 08:30:00

- tesszük fel a kérdést, amire talán nem csak a sötétzöldek kíváncsiak, a CLIM-CAP klímaadaptációs projekt képzésének budapesti tanulmányi sétáján. Elvégre jogosan gondolhatjuk, hogy pénzosztótól a közbeszerzőn át az egyszeri közlekedőkig mindenki szívesebben várakozik…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus A repülés kifinomult könyörtelensége 2015.05.23 10:30:00

tukán írása Nem tudok mit kezdeni a luxussal, nem tudom értékelni. Cancún és Párizs között a business class legalsó osztályára kaptam jegyet. Megnéztem a szolgáltatást, csak hogy tudjam, mire számítsak: kényelmesebb ülés, több kaja, mittudomén. Priority lane, beállok,…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus A neoliberalizmus meghalt, ideje eltemetni 2015.05.19 08:00:00

Ungár Péter írása Egy ideológia igazán akkor válik uralkodóvá, ha képes a közbeszédet a saját képére formálni, tematizálni azt. Ez az ideológia igazi hatalma, aminek politikai igazságtartamát már nem befolyásolja a politikai döntések valóságtartama. Az euro-atlanti…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus A klíma csak a floridai közszolgálatban nem változik 2015.03.25 08:00:00

Bifidus Essensis írása Nemrég írtuk meg, hogy mióta a republikánus Rick Scott kormányzó irányítja Floridát, a hatóságok igyekeznek felejtésre ítélni a klímaváltozás és a globális felmelegedés kifejezéseket. A fentiekről, nagy feltűnést keltve, a helyi sajtó nemrég…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Tiltólistán a klímaváltozás Floridában 2015.03.15 09:00:00

Bifidus Essensis írása A globális felmelegedésnek egyik leginkább érzékelhető jele a világtengerek vízszintjének emelkedése. Amíg a hőmérsékleti-, illetve csapadékmennyiséggel kapcsolatos extrémitások esetében több tere van a mellébeszélésnek és a „szkepticizmusnak”,…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Ayahuasca: tudatmódosítás és önismeret? 2015.02.22 14:58:45

grusgrus írása „Hallgassunk azokra, akik nálunk jobban ismerik a növényeket” - mosolyog pajkosan dr. Frecska Ede, a transzperszonális pszichiátria hazai képviselője, a debreceni Kenézy Gyula Kórház orvosa, természetes tudatmódosító növények elismert kutatója a Nyitott…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus A munkahelyi lógás művészete 2015.02.17 08:00:00

Bifidus Essensis írása A munkahelyi lógás sok tervezést, együttműködést és kockázatfelmérés igényel – ezt állítja nemrég megjelent könyvében, az Üres órák: semmittevés és munkahelyi ellenállásban (Empty Labor: Idleness and Workplace Resistance) Roland Paulsen, a…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Ki az a Charlie Hebdo? 2015.01.13 10:40:00

Tölgyessy Pál írása „Két oka van annak, hogy nem mondok muszlim vicceket: A, semmit sem tudok a muszlimokról. B, Te sem.” Dara Ó Briain Emlékszik valaki Peshavar-ra? Ugye nem, pedig az alig egy hónapja december 16-án elkövetett merényletben százötvenen, túlnyomó…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Nemzet a sivatagban - a Fidesz politikai kommunikációjáról (II.) 2014.12.14 10:30:00

Borbély András írása Az írás első része itt található   (3) a nemzeti jelölő partikularitása Azt látjuk, hogy a nemzeti jelölő hegemóniára, egyeduralomra tör. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a nemzeti jelölő hegemonikus igénye erőszakos és bizonyos tekintetben…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Nyálas biciklis sztorik Budapestről 2014.11.26 08:00:00

grusgrus írása A hiányzó láncszem Irdatlan tömeg tolong vasárnap este a József nádor téren és környékén: nem akarunk netadót! Gondoltam, elbiciklizgetek majd a párszázas tüntetésen, de sok ezer ember követeli az ingyen internetet, plusz át is kellene vágnom a brit…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Krausz: Kuncze nem érti 2014.11.19 17:38:12

Krausz Tamás írása Alighogy befejeződött a november 17-i tömegtüntetés – nem is az első - az orbáni tekintélyuralmi rendszer ellen a Kossuth téren, az ATV-n feltűntek az első – szokás szerint - liberális kommentátorok, jól ismert „hatalmi tényezők” vagy értelmiségiek.…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Internetadó: népharag vs. tüntetésbiznisz 1:2 2014.11.07 12:35:06

Gizelladalma írása Múlt vasárnap hosszú idő után először mentem ki tüntetni, elsősorban kíváncsiságból. Nem reméltem, hogy ez a tüntetés más lesz, mint az utóbbi évek megmozdulásai, de szerencsére az események felülmúlták a várakozásaimat. Az Opera előtti tüntetés…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Skócia gyarmat - mit kell tudni a skótok függetlenségi törekvéseiről? 2014.09.17 07:30:00

Skócia választ, de korántsem biztos, hogy a magyarul olvasó polgár a hírekből okosabb lesz. Ennek az az oka, hogy míg a skót referendum jellemző a kortárs geopolitikai és politikai helyzetre, a magyarországi sajtó általában megragad azon a szinten, amire néhány angol cikk…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus A keleti nyitás politikája - a legújabb állomás 2014.09.11 09:00:00

Az eddigi sikereken felbuzdulva új állomáshoz érkezett a magyar kormány keleti nyitás politikája – erről Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár beszélt annak alkalmából, hogy Magyarország a világon elsőként elismerte a Levantei és Iraki…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Diákhitelesekkel bővül az ócsai lakópart 2014.09.07 12:00:00

  Új övezettel bővülhet az ócsai devizahiteles lakópark – olvasható a kormány.hu-n. A még nem hivatalos tervek szerint a kibővített területen a törlesztés szempontjából „problémás“ diákhitelesek kaphatnának saját lakónegyedet. Blogunk lent járt a devizahiteles…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus A klímanagykövet szerint az iparfejlesztés fontosabb a környezetvédelemnél 2014.06.30 07:30:00

Illés Zoltánnak, a Fidesz környezetvédelmi exgurujának sikerült összebalhéznia az NFM-mel a Földművelésügyi Minisztériumban. A klímabizniszes cicaharcba Bencsik János is beszállt. grusgrus írása Az Európai Uniós Klímaadaptációs Platformja a múlt héten tartott Budapesten…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Cukiság: a hálás politikus levele a pártfinanszírozásról 2014.04.29 08:00:00

(Filippov Gábor Facebook-bejegyzésének átvétele, a szerző engedélyével) Kedves választóm!Szeretném megsúgni, hogy ezek az év legfontosabb hírei: "A Transparency International, a K-Monitor és az Átlátszó.hu hónapokon át figyelte, hogy mennyit költöttek a pártok kampányra.…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus A jobboldal berendezkedése 2014.04.25 18:30:15

Szalai Erzsébet írása 1999-ben Oroszlánok és globalizáció címmel könyvet publikáltam az első Orbán-kormány első nyolc hónapjáról. Mai szemmel újraolvasva úgy tűnik, hogy a benne megfogalmazott tézisek és előrejelzések többsége kiállta az idő próbáját. Az első…..

Fent és lent - gátlástalan patriotizmus Miért nem ír alá a magyar? 2014.04.01 07:00:00

  grusgrus írása Volt szerencsém aláírást gyűjteni az első kopogtatócédula-mentes jelöltállítási folyamatban. Nem volt aláírásbiznisz, nem volt humbug, leszólítottunk két hét alatt vagy négyezer embert. Az első nap nem hagyhattuk ki azt a poént, hogy becsöngessünk volt…..

Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz